KÜLTÜR SANAT - 20 Kasım 2020 Cuma 11:16

Nilüfer’den çevrim içi atölye

A
A
A
Nilüfer’den çevrim içi atölye

Nilüfer’de “2020 Yılın Yazarı Fakir Baykurt” etkinlikleri kapsamında, yürütücülüğünü Nilüfer İnceman Akgün’ün üstendiği “Fakir Baykurt’un Çocuk Hikayelerinde Dil” atölyesi gerçekleştirildi.

Nilüfer’de “2020 Yılın Yazarı Fakir Baykurt” etkinlikleri kapsamında, yürütücülüğünü Nilüfer İnceman Akgün’ün üstendiği “Fakir Baykurt’un Çocuk Hikayelerinde Dil” atölyesi gerçekleştirildi.


Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün Yılın Yazarı etkinlikleri çevrim içi yapılan “Fakir Baykurt’un Çocuk Hikayelerinde Dil” atölyesi ile devam etti. Atölyenin yürütücülüğünü Uludağ Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Nilüfer İnceman Akgün üstlendi. Türk Dili alanında, yazılı ve sözlü anlatım, çocuk ve medya konularında dersler veren, çocuk edebiyatı ürünleri üzerine araştırma ve makaleleri yayınlanan Akgün, Fakir Baykurt’un edebiyat dünyasında ortaya koyduğu genel karakterin çocuk edebiyatı türünde yayınladığı eserlerde de kendisini açıkça gösterdiğini ifade etti.


“Fakir Baykurt edebiyatı ve onun kaleme aldığı çocuk edebiyatı ürünleri denildiğinde benim aklıma gelen ilk üç öğe; folklor, yani halk bilimi, anadil ve köy edebiyatıdır” diyen Akgün, Baykurt’un eserlerinin, çocukların dil gelişimi açısından oldukça yararlı olduğunu vurguladı. Fakir Baykurt’un Türkçeyi binbir çiçekli bir yaylaya benzettiğini hatırlatan Akgün, onun çocuklar için kaleme aldığı eserlerde, tanınan sözcüklerle, kısa cümleler kullanmasının yanı sıra eskimeye yüz tutmuş kelimeleri ve Anadolu coğrafyasına ait yöresel sözcük ve özellikle atasözleri ve deyimleri duru yazın örgüsü içinde sunduğunu hatırlattı.


Akgün, çocukların içinde yaşadıkları dünyayı daha iyi kavramaları, yetişkinliklerinde farklı bakış açılarına sahip bireyler olabilmeleri için Fakirt Baykurt, Orhan Kemal ve Yaşar Kemal gibi yazarların çocuk edebiyatı alanında ortaya koyduğu eserlerle tanışmalarının önemli olduğunu söyledi. Atölyede Fakir Baykurt’un bir halk masalından yola çıkarak yazdığı “Sakarca” adlı masal kitabının çözümlemesini yapan Akgün, “Baykurt, örneğin bu eserde çocuklara dil gelişimi açısından sunduğu nitelikli metinlerin yanında, haksızlıklara karşı korkusuzca ve birlikte mücadele etmenin gerekliliğini aktarıyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce DİKAB Başkanı Faruk Özlü oldu Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği (DİKAB) Meclisi, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Görev dağılımının yapıldığı toplantıda, Birlik Başkanlığına Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü seçildi. Düzce Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirilen DİKAB Meclis toplantısına, Vali Selçuk Aslan, birliğe üye belediyelerin ve özel idarenin temsilcileri katılım sağladı. Kaynaşlı Belediye Başkanı Efdal Altundal başkanlığında yapılan toplantıda, yapılan gizli oylamada, DİKAB Başkanlığı’na Faruk Özlü getirilirken, Düzce İl Genel Meclisi Üyesi Şükrü Sert Meclis 1. başkan vekili, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak Meclis 2. başkan vekili seçildi. Katip Üye seçiminde ise Çilimli Belediye Meclis Üyesi Muhammet Kaplan ve Yığılca Belediye Meclis Üyesi Ercüment Şahin asil, Akçakoca Belediye Meclis Üyesi Sefer Tuzcuoğlu ve Gümüşova Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Daymaz ise yedek üye olarak belirlendi. Birlik encümen üyeliğine de, İl Genel Meclisi Üyesi Şükrü Sert, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, Kaynaşlı Belediye Başkanı Efdal Altundal ve Gümüşova Belediye Başkanı Kenan Sübekçi getirildi. Plan ve Bütçe Komisyonu ise, Yığılca Belediye Başkanı Selami Savaş, Beyköy Belediye Başkanı Fatih Ocak ve Çilimli Belediye Başkanı Yılmaz Yıldız’dan oluştu. Toplantıda, DİKAB Başkanlığı’na seçilen Özlü’ye proje ve protokol yetkisi de verildi. Faaliyet alanında sokak hayvanları da eklendi Öte yandan meclis toplantısında, Düzce İli Katı Atık Birliği’nde tüzük değişikliği kararı da alındı. Yapılan değişiklik ile Düzce’de katı atıkların bertarafı için kurulmuş bulunan ve Düzce Belediyesi, İl Özel İdaresi ve ilçe-belde belediyelerinin ortağı olduğu birliğin faaliyet alanına başıboş ve sahipsiz sokak hayvanları da eklendi.