EKONOMİ - 03 Aralık 2020 Perşembe 14:16

Ceviz Üreticileri Derneği kuruldu

A
A
A
Ceviz Üreticileri Derneği kuruldu

Türkiye’de büyük ölçekli alanlarda ceviz üretimi yapan girişimciler, hali hazırda ceviz üretimi yapan ve yapmayı planlayan üreticileri, yatırımcıları bir araya getirerek, üyelerine, mesleki, teknik ve ekonomik açıdan rehberlik etmek, mevcut yatırım ve iş yapılabilirlik ortamlarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak ve yerli ceviz üretimini arttırmak amacıyla Ceviz Üreticileri Derneğini (CÜD) kurdu.

Türkiye’de büyük ölçekli alanlarda ceviz üretimi yapan girişimciler, hali hazırda ceviz üretimi yapan ve yapmayı planlayan üreticileri, yatırımcıları bir araya getirerek, üyelerine, mesleki, teknik ve ekonomik açıdan rehberlik etmek, mevcut yatırım ve iş yapılabilirlik ortamlarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak ve yerli ceviz üretimini arttırmak amacıyla Ceviz Üreticileri Derneğini (CÜD) kurdu.


Ceviz Üreticileri Derneği ilk dönem Yönetim Kurulu Başkanı Maycev Genel Müdürü Yusuf Yormazoğlu olurken, dernek yönetim kurulunda görev alan diğer üyeler ise, Ahmet Yazıcıoğlu (Avrupa Tarım), Bülent Bulgurlu (BB Tarım), Hakkı Akhan (Cevizi Bahçe Tarım), Ömer Ergüder (Erba Tarım) olarak seçildi. Şu anda 23 üyesi olan CÜD, üye sayısını arttırmak için çalışmalarına başladı. Derneğin kuruluş amacı ve süreci ile ilgili bilgi veren CÜD Başkanı Yusuf Yormazoğlu, "Türkiye’deki ceviz üreticilerinin ortak menfaatlerini göz önünde tutarak, üyelerimize mesleki, teknik ve ekonomik açıdan rehberlik etmek, mevcut yatırım ve iş yapılabilirlik ortamının iyileştirilmesini sağlamak amacıyla devlet, özel sektör, STK ve toplum ile olan ilişkileri geliştirmek, oluşturulan güç birliği ile yerli ceviz üretimini ve tüketimini arttırmak, iç ve dış pazar payını büyütmek, derneğimizin ana hedefleri olarak belirledik. Kurucu üye sayımız şu anda 23 ancak bu sayıyı arttırmak için çalışmalarımıza başladık. İlk üyelerimiz, şu anda, toplamda 27 bin dekar alanda ceviz üretimi yapmakta olan girişimcilerden oluşmaktadır. Yani üyelerimiz, Türkiye ortalamasının çok üzerinde alanlarda ölçek ekonomisini ve modern tarım yöntemlerini kullanarak ceviz üretimine önemli yatırım yapmış girişimcilerdir. Dernek üye sayısını arttırarak, iklimiyle, uygun arazileriyle cevizin ana vatanlarından birinde yer alan ülkemizde, ceviz dikim alanını ve üretimini attırılması için çalışacağız” diye konuştu.


Türkiye’de tüketilen cevizin yüzde 65 ila 70’nin ABD ve Şili ağırlıklı olmak üzere yurtdışından ithal edildiğini söyleyen Yormazoğlu, derneğin ileriye dönük hedeflerinden birinin Türkiye’nin ceviz üretimi konusunda bölgesel lider bir ülke olabilmesi ve bunun sonucunda ceviz ithal eden bir ülkeden ceviz ihraç eden bir ülke haline gelebilmesini sağlamak için çalışmalar yürütmek olduğunu belirtti. Yormazoğlu, ”Bu şüphesiz ulaşılması kolay bir hedef değil, fakat Türkiye’nin iklimi, toprak varlığını göz önünde bulundurursak ve girişimcilik potansiyeli doğru kullanıldığında bu hedefi gerçekleştirebilir, ülkemizi ceviz ithal eden ülke konumundan, ihraç eden ülke konumuna getirebiliriz. Bu hedefleri gerçekleştirmek için ceviz üretimine yatırım yapmış ve yapmayı düşünen yeni üyeleri aramızda görmekten mutluluk duyacağız. Üye olmak isteyen kişi ve kuruluşlar, Dernek Genel Sekreterimiz Mutlu Payaslıoğlu beyle info@ceviz.org.tr e posta adresi üzerinden ve 0 533 210 19 99 nolu telefondan irtibata geçebilir. Ayrıca web sitemiz www.ceviz.org.tr’dir" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce DİKAB Başkanı Faruk Özlü oldu Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği (DİKAB) Meclisi, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Görev dağılımının yapıldığı toplantıda, Birlik Başkanlığına Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü seçildi. Düzce Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirilen DİKAB Meclis toplantısına, Vali Selçuk Aslan, birliğe üye belediyelerin ve özel idarenin temsilcileri katılım sağladı. Kaynaşlı Belediye Başkanı Efdal Altundal başkanlığında yapılan toplantıda, yapılan gizli oylamada, DİKAB Başkanlığı’na Faruk Özlü getirilirken, Düzce İl Genel Meclisi Üyesi Şükrü Sert Meclis 1. başkan vekili, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak Meclis 2. başkan vekili seçildi. Katip Üye seçiminde ise Çilimli Belediye Meclis Üyesi Muhammet Kaplan ve Yığılca Belediye Meclis Üyesi Ercüment Şahin asil, Akçakoca Belediye Meclis Üyesi Sefer Tuzcuoğlu ve Gümüşova Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Daymaz ise yedek üye olarak belirlendi. Birlik encümen üyeliğine de, İl Genel Meclisi Üyesi Şükrü Sert, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, Kaynaşlı Belediye Başkanı Efdal Altundal ve Gümüşova Belediye Başkanı Kenan Sübekçi getirildi. Plan ve Bütçe Komisyonu ise, Yığılca Belediye Başkanı Selami Savaş, Beyköy Belediye Başkanı Fatih Ocak ve Çilimli Belediye Başkanı Yılmaz Yıldız’dan oluştu. Toplantıda, DİKAB Başkanlığı’na seçilen Özlü’ye proje ve protokol yetkisi de verildi. Faaliyet alanında sokak hayvanları da eklendi Öte yandan meclis toplantısında, Düzce İli Katı Atık Birliği’nde tüzük değişikliği kararı da alındı. Yapılan değişiklik ile Düzce’de katı atıkların bertarafı için kurulmuş bulunan ve Düzce Belediyesi, İl Özel İdaresi ve ilçe-belde belediyelerinin ortağı olduğu birliğin faaliyet alanına başıboş ve sahipsiz sokak hayvanları da eklendi.
Düzce Rektör Sözbir “Bilim olmadan teknoloji olmaz” Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen programın konuğu Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir oldu. Programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. Ali Öztürk, Genel Sekreter Nihat Yıldız ile Daire Başkanları ve öğrenciler katıldı. Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı’nın sorularını yanıtlayan Nedim Sözbir; eğitim, çalışma, kariyer hayatı ile Düzce Üniversitesi’nin gelecekteki planları ve hedefleri konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Uydu alanında aldığı eğitimlerden ve tecrübelerinden söz eden Sözbir, TÜRKSAT 6A uydusunun çalışma ekibinde yer aldığını belirterek bu uydunun özellikleri hakkında bilgiler paylaştı. Bilimi toprağa, ağacı teknolojiye, sanayiyi de meyveye benzeten Prof. Dr. Nedim Sözbir, bilim olmadan teknolojinin de olmayacağını vurguladı. Zekanın başarıda yüzde 1 etkisi olduğunu dile getiren Sözbir, çalışmanın önemi üzerinde durdu. Düzce Üniversitesi’nin proje sayılarını artırarak sıralamalarda daha üst sıraları hedeflediğini ifade eden Nedim Sözbir, öğrencilerin topluluklarda görev almasını ve ortak ders çalışmalarını tavsiye ederek eğitim ve kariyer alanında yol gösterici açıklamalarda bulundu. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.