GENEL - 28 Mart 2022 Pazartesi 17:58

Çağazder’den Nevruz kutlaması

A
A
A
Çağazder’den Nevruz kutlaması

İzmir Çağdaş Azerbaycan Kültür Derneği (ÇAĞAZDER) üyeleri, Nevruz Bayramı’nı dayanışma gecesinde düzenledikleri etkinlikle kutladı.

İzmir Çağdaş Azerbaycan Kültür Derneği (ÇAĞAZDER) üyeleri, Nevruz Bayramı’nı dayanışma gecesinde düzenledikleri etkinlikle kutladı.


İzmir’de yaşayan Azerbaycan Türkleri, ÇAĞAZDER tarafından Bayraklı Tepekule’de düzenlenen Nevruz kutlamasında buluştular. Türk dünyasında Ergenekon’dan çıkışı temsil eden ve yeni gün anlamına gelen Nevruz Bayramı çerçevesinde organize edilen etkinliğe katılan üyeler, Azerbaycanlı sanatçılar, Arzu Kurbani ve Cavit Tebrizli’nin türküleri eşliğinde doyasıya eğlendi. Kutlama etkinliğinde sahne alan Çağazder Halk Dansları Topluluğu da gösterisiyle geceyi renklendirdi.


Çağazder Başkanı Cemal Mehmethanoğlu, kutlama etkinliğinde yaptığı konuşmada, Nevruz’un Türk dünyası için öneminin büyük olduğunu belirterek, 21 Mart’ın Azerbaycan’da resmî tatil olarak kabul edilmesinin gündemde olduğunu söyledi. Kutlamaların tarihçesinin Göktürklere kadar uzandığını vurgulayan Cemal Mehmethanoğlu, Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar birçok ulusun kendine özgü sembol ve kültürlerle anlamlandırdığı Nevruz’un, Türk dünyasında Ergenekon’dan çıkışı temsil ettiğini, yeni bir gün, yeni bir yıl, yeniden doğuş gibi anlamlar atfedildiğini dile getirdi. Başkan Mehmethanoğlu, "21 Mart’ta güneş kuzey yarım küreye döner. Baharın gelişi, doğanın dirilişi bu tarihten sonra başlar. Orta Asya’daki Türk toplulukları, Azerbaycan Türkleri, Kırgızlar, Kazaklar, Özbekler, Uygurlar, Tatarlar, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri binlerce yıldır çeşitli kutlamalarla baharı karşılamışlar ve bu canlı geleneği günümüze taşımışlar." dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Hıdırellez Şenliği’nde renkli görüntüler oluştu Bozüyük’te gelenek ve göreneklerin yok olmasını önlemek ve insanları bir araya getirerek birlik ve beraberliği pekiştirmek amacıyla düzenlenen Geleneksel Hıdırellez Şenliği, Aksutekke köyünde yapıldı. Her yıl 6 Mayıs tarihinde düzenlenerek geleneksel hale gelen ve Aksutekke köyü okul bahçesinde yapılan Hıdırellez Şenliği’ne Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Bozüyük Kaymakamı Adem Öztürk, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, davetliler ve köy sakinleri katıldı. Başkan Bakkalcıoğlu, beraberindeki CHP İl Başkanı Ali Özdemir, İlçe Başkanı İsmail Akçasoy, İl Genel Meclis Üyeleri ve Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte şenlik alanındaki tüm masaları ziyaret ederek selamladı. Davetlilerle sohbet eden Başkan Bakkalcıoğlu, Hıdırellez Bayramı’nı kutlayarak, “Baharın müjdecisi, bereketin simgesi Hıdırellez’in memleketimize sağlık, bolluk, bereket ve huzur dolu günler getirmesini diliyorum” dedi. Köy muhtarı Zekai Özkan, etkinliğe katılan herkese teşekkür ederek, “Köyümüzde her yıl geleneksel olarak 6 Mayıs tarihinde kutladığımız ve yıllardır süregelen geleneğimizi sürdürüyoruz” dedi. Şenlikte vatandaşlar eğlenceli yarışmalara katılarak ve oyunlar oynayarak baharın gelişini kutladı. Misafirlere yemek ikramının da yapıldığı etkinlikte protokol üyeleri halat çekme yarışına katıldı.