- 14 Mayıs 2022 Cumartesi 12:12

Büyükşehirlerde otomobiller artık saatlik kiralanıyor

A
A
A
Büyükşehirlerde otomobiller artık saatlik kiralanıyor

Metropol şehirlerde taksi bulmak zorlaşınca saatlik ve dakikalık araç kiralamak daha cazip hale geldi.

Metropol şehirlerde taksi bulmak zorlaşınca saatlik ve dakikalık araç kiralamak daha cazip hale geldi. Artan talep üzerine kendilerini geliştiren kiralama ofisleri bünyelerine yavaş yavaş elektrikli araçlar ve elektrikli motosikletleri de dahil etmeye başladı.


Bursa’da faaliyet gösteren EFS Motors da 23 Nisan Mahallesi’nde yeni kiralama ve alım satım merkezinin açılışı gerçekleştirdi.


Bursa ve çevre illerden çok sayıda müşteri ve misafirin katıldığı açılışta kiralanmayı bekleyen otomobiller renkli görüntülere sahne oldu.


Dualar eşliğinde kesilen açılış kurdalesinin ardından açıklamalarda bulunan şirket yöneticisi Akın Alakaş, "Büyük şehirde taksi bulmak artık deveye hendek atlatmak gibi bir şey oldu. Bunlar bizi, şehir içinde farklı ulaşım alternatiflerine yöneltiyor. Bazı yerlerde dakika bazında kiralanan otomobiller zor zamanlarda hızır gibi imdada yetişiyor. Bu araçlara elektrikli otomobiller ve elektrikli motosikletler de dahil oldu. Önceliğimiz müşteri memnuniyeti ve üst düzey hizmet olacak. Bizi bu özel günden yanlız bırakmayarak aramızda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van YYÜ’ne YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Belgesi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından akredite edilen “YÖKAK Kurumsal Akreditasyon Belgesi” aldı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Itri Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı ile katılımcılara hitap eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretime kayıtlı örgün ve açık öğretime devam eden yaklaşık 7 milyon öğrenci ve 185 bine yakın akademik personel olduğunu belirtti. Üniversitelerin yüzde 35’inde kurumsal akreditasyon olduğunu aktaran YÖK Başkanı Özvar konuşmasında “Bu anlamda iyi bir seviyeye ulaşmış olsak da daha atmamız gereken adımların var olduğu anlaşılmaktadır. 2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamına yakınının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz. Hiç şüphe yok ki kalite süreçleri sonu olmayan ve sürekli iyileşmeyi ilzam eden bir uğraşı alanıdır. Program bazındaki akreditasyonlar ise YÖKAK tarafından yetkilendirilen 24 ulusal ve 13 uluslararası akreditasyon kuruluşu tarafından yürütülmektedir. Mevcut durumda yükseköğretim sistemimizde akreditasyondan geçen programların sayılarının artmasını beklediğimizi ifade etmek isterim” dedi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak’ın elinden belgeyi alan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise burada yaptığı konuşmasında Van YYÜ kalitesinin YÖKAK Akreditasyon Belgesi ile tescillendiğini belirterek, “Üniversitelerin kalitesini belirlemede önemli bir ölçüt olarak nitelendirilen Yükseköğretim kalite kurulu tarafından aldığımız kurumsal akreditasyon ile üniversitemiz büyük bir başarı elde etmiştir. Kalite sürecinde emek veren tüm hocalarımıza, akademik ve idari birimlerimize, öğrencilerimize; bilhassa üniversitemizin kalite komisyonu ve kalite koordinatörlüğü ile dış paydaşlarımıza en içten teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin her daim ilerlemeyi hedefleyen bir üniversite olduğunu vurgulayan Rektör Şevli, “Bu başarı çalışmalarımızın niteliğini artırmamız hususundaki motivasyonumuzu artırmaktadır. Eğitim Fakültemiz Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı ve Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı geçtiğimiz günlerde EPDAD tarafından akredite edildi. Bu anlamda öncelikli gayemiz, üniversitemizdeki bölüm ve program bazındaki akreditasyon sayımızı artırmaktır. İnşallah, üniversitemizi bilimin ışığında en üst kalite standartlarına ulaştırmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi. Programa Van YYÜ Kalite Komisyonundan sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kayri, Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Levent Selçuk, kalite koordinatörlüğü üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Muş İtalya heyeti Muş’ta halay çekip ağaç dikti "İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz" projesi çerçevesinde Muş İl Özel İdaresi davetlisi olarak kentte gelen İtalya heyeti, davul zurna eşliğinde halay çekip kendi adlarına ağaç dikti. Muş İl Özel İdaresi tarafından yürütülen "İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz" projesi anısına ağaç dikme etkinliği düzenlendi. İtalya’dan gelen Mirabello Sannitico Belediye Başkanı Angelo Miniello ve heyeti, folklor ekibinin davul zurnalı karşılamasına kayıtsız kalmayarak halay çekti. İl Özel İdaresi bahçesinde düzenlenen etkinlikte, Muş Valisi Avni Çakır, İtalya’dan gelen Mirabello Sannitico Belediye Başkanı Angelo Miniello ve heyeti, kurum amirleri ile proje ortaklar çam fidanı dikerek can suyu verdi. Muş’ta çevreyle alakalı duyarlılığının arttırılması, çevrenin yönetilmesi, temiz tutulması ve bu konudaki farkındalıkların arttırılması için çalışma yaptıklarını ifade eden Vali Çakır, "Avrupa Birliği projesinde iki paydaş kurum olarak İtalya’daki dostlarımız Muş’a geldiler. Burada sivil toplum kuruluşları, öğrencilerimiz ilgili tüm kuruluşlarımızın katılımıyla çok güzel bir toplantı gerçekleştirdik. Şu an burada da iki ülke arasındaki kardeşliğin, dostluğun anısına ağaç dikme töreni gerçekleştirdik. Yaklaşık 100 fidanımızı burada toprakla buluşturduk. Bu projenin bir ayağı daha İtalya’da gerçekleşecek. Bu şekilde aramızdaki dostluk pekişmesinde hem de karşılıklı olarak çevrenin korunması, doğanın korunması konusundaki tecrübelerimizin de paylaşmasını sağlamış olacağız. İtalya heyetine, Türkiye’nin en sıcakkanlı insanların yaşadığı kentte geldiniz dedim. Gerçekten de kendileri de ilk geldiği saatten itibaren hem ülkemizde hem de Muş’a çok büyük bir sıcakkanlılıkla karşılandıklarını söylediler. Biz de onlardan çok büyük mutluluk duyduk. Biz de İtalya ekibini ağırlamaktan çok büyük mutluluk duyduk” dedi. İtalya’dan gelen Mirabello Sannitico Belediye Başkanı Angelo Miniello da, "Bu şehirde benden bir parçamın olmasını görmek ve bilmek, güzel bir duygu. Bugün benim ikinci günüm. Sayın valimizin desteğiyle böyle bir etkinlik yapmak çok hoşuma gitti. İlerleyen süreçte diktiğim ağacı gelip kontrol edeceğim. Çünkü artık benim bir parçam burada. Halayı çok beğendim. Benim yaşadığım bölgede buna benzer bir folklor ekibi var. Bizim folklor ekibimiz biraz daha farklı. Bu tür ekiplerin koruma altında olması gerekiyor. Çünkü onlar kültürümüzü yansıtıyorlar" ifadelerini kullandı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür ise "İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz’ projesi kapsamında Türkiye ve İtalya ile ortak ağaç dikme etkinliği düzenledik. İnşallah diktiğimiz ağaçlar uzun ömürlü olur. Çevreyi ve ağaçları koruyarak çocuklarımıza ve gelecek nesillerimize iyi bir dünya bırakmak amacıyla ağaçları diktik. İnşallah hayırlara vesile olacaktır" diye konuştu. Etkinliğe, İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, kurum amirleri ve proje paydaşları katıldı.
Erzurum Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde Erzurum’da Mart ayı ölçeğinde trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısının 134 bin 480 olduğu bildirildi. TÜİK 2024 Mart dönemi İller Trafiğe kayıtlı Motorlu Kara Taşıt verilerini paylaştı. Erzurum bölge illeri içinde motorlu kara taşıtı sayısı ve otomobil varlığı bakımından 3’üncü olurken, ülkede ise 49’uncu sırada yer aldı. Erzurum her bin kişiye düşen araç sayısı TÜİK verileri üzerinden Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Derneği (DOSİAD) Araştırma Merkezince kaydedilen analize göre Mart ayı kaydında Erzurum’da her bin kişiye düşen trafiğe kayıtlı motorlu araç sayısı 179,6; her bin kişiye düşen otomobil sayısı 91,1, her bin kişiye düşen kamyonet sayısı 39, her bin kişiye düşen traktör sayısı ise 28,8 olarak hesaplandı. Mart 2024 Erzurum araç varlığı TÜİK 2024 Mart ayı verilerinde Erzurum’da 68 bin 239 otomobil, 2 bin 407 minibüs, bin 233 otobüs, 29 bin 139 kamyonet, 6 bin 187 kamyon, 5 bin 13 motosiklet, 749 özel amaçlı taşıt, 21 bin 513 traktör olmak üzere toplam 134 bin 480 motorlu kara taşıtının trafiğe kayıtlı olduğu açıklandı. Bölgesel veriler ve Erzurum TÜİK verileri kaydında DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analiz sonuçlarına göre, 2024 Mart ayı kaydında Erzurum’da 134 bin 480, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinde 224 bin 10, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde 358 bin 156, Doğu Anadolu Bölgesinde 904 bin 421 motorlu kara taşıtının trafiğe kayıtlı olduğu kaydedildi Mart ayı bölgesel otomobil varlığı ve Erzurum DOSİAD’ın TÜİK verileri kaydında yaptığı analizlere göre, Mart ayı itibariyle Erzurum’da 68 bin 239, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinde 108 bin 948, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde 143 bin 348, Doğu Anadolu Bölgesinde 410 bin 319 otomobilin trafiğe kayıtlı olduğu aktarıldı. Mart ayı bölgesel traktör varlığı ve Erzurum TÜİK Mart ayı verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analizlere göre; Erzurum’da 21 bin 513, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinde 33 bin 279, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde 78 bin 753, Doğu Anadolu Bölgesinde 152 bin 245 traktörün trafiğe kayıtlı olduğu açıklandı. Erzurum’un taşıt sayısı payı DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analize göre, Mart 2023 kaydında Erzurum trafiğine kayıtlı araç sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesi toplamında yüzde 60,03, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 37,54, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 14,86’lIk pay edindi. Erzurum’un otomobil sayısı payı Veriler üzerinden yapılan hesaplamalara göre, Erzurum’un otomobil varlığı KUDAKA İstatistik Bölgesi toplamında yüzde 62,63, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 47,60, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 16,63’lük pay oluşturdu. Bölge illeri motorlu kara taşıtı varlığı dağılımı TÜİK verilerine göre Ağrı’da 32 bin 514, Bingöl’de 20 bin 726, Bitlis’te 25 bin 701, Elazığ’da 154 bin 393, Erzincan’da 71 bin 868, Erzurum’da 134 bin 480, Hakkari’de 9 bin 803, Kars’ta 49 bin 111, Malatya’da 220 bin 410, Muş’ta 37 bin 886, Tunceli’de 11 bin 480, Van’da 83 bin 528, Ardahan’da 19 bin 984, Iğdır’da 32 bin 537 motorlu kara taşıtının trafiğe kayıtlı olduğu açıklandı. Araç sayısının en yüksek olduğu 50 il Ülkede taşıt sayısının en yüksek olduğu 50 il; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Konya, Adana, Mersin, Manisa, Gaziantep, Muğla, Hatay, Balıkesir, Aydın, Kocaeli, Denizli, Samsun, Kayseri, Sakarya, Eskişehir, Tekirdağ, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Çanakkale, Afyonkarahisar, Trabzon, Kütahya, Tokat, Malatya, Isparta, Osmaniye, Çorum, Sivas, Edirne, Zonguldak, Ordu, Uşak, Burdur, Diyarbakır, Aksaray, Kırklareli, Elazığ, Kastamonu, Nevşehir, Amasya, Adıyaman, Düzce, Bolu, Erzurum, Niğde olarak açıklandı TÜİK taşıt sayısı mart verilerini açıkladı Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 17,1 arttı. Mart ayında 226 bin 617 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayı Motorlu Kara Taşıtları verilerini paylaştı. Mart ayında 226 bin 617 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Mart ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 45,5’ini motosiklet, yüzde 39,1’ini otomobil, yüzde 8,7’sini kamyonet, yüzde 3,8’ini traktör, yüzde 1,8’ini kamyon, yüzde 0,6’sını minibüs, yüzde 0,4’ünü otobüs ve yüzde 0,1’ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 17,1 arttı. Mart ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre motosiklette yüzde 21,9, traktörde yüzde 18,3, otomobilde yüzde 15,4, otobüste yüzde 15,4, kamyonette yüzde 7,3, kamyonda yüzde 0,8 artarken özel amaçlı taşıtta yüzde 8,8 ve minibüste yüzde 6,9 azaldı. Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,2 arttı. Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı özel amaçlı taşıtta yüzde 43,4, motosiklette yüzde 33,6, minibüste yüzde 30,4, otobüste yüzde 19,7, otomobilde yüzde 16,2 artarken kamyonette yüzde 13,1, kamyonda yüzde 11,8 ve traktörde yüzde 5,4 azaldı. Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Mart ayı sonu itibarıyla 29 milyon 367 bin 254 oldu. Mart ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların yüzde 52,8’ini otomobil, yüzde 18,1’ini motosiklet, yüzde 15,5’ini kamyonet, yüzde 7,5’ini traktör, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,7’sini minibüs, yüzde 0,7’sini otobüs ve yüzde 0,4’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Mart ayında 865 bin 144 adet taşıtın devri yapıldı. Mart ayında devri yapılan taşıtların yüzde 67,1’ini otomobil, yüzde 14,9’unu kamyonet, yüzde 10,3’ünü motosiklet, yüzde 3,2’sini traktör, yüzde 2,2’sini kamyon, yüzde 1,6’sını minibüs, yüzde 0,5’ini otobüs ve yüzde 0,2’sini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Mart ayında 88 bin 718 adet otomobilin trafiğe kaydı yapıldı. Ocak-Mart döneminde trafiğe kaydı yapılan otomobillerin yüzde 66,1’i benzin yakıtlı. Ocak-Mart döneminde trafiğe kaydı yapılan 278 bin 891 adet otomobilin yüzde 66,1’i benzin, yüzde 12,9’u dizel, yüzde 12,7’si hibrit, yüzde 7,1’i elektrikli ve yüzde 1,2’si LPG yakıtlıdır. Mart ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 15 milyon 498 bin 386 adet otomobilin ise yüzde 35,2’si dizel, yüzde 33,0’ı LPG, yüzde 29,2’si benzin, yüzde 1,7’si hibrit ve yüzde 0,6’sı elektriklidir. Yakıt türü bilinmeyen(3) otomobillerin oranı ise yüzde 0,2’dir. Ocak-Mart döneminde 633 bin 710 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 37,5 artarak 633 bin 710 adet olurken, trafikten kaydı silinen taşıt sayısı da yüzde 15,9 artarak 6 bin 792 adet oldu. Böylece Ocak-Mart döneminde trafikteki toplam taşıt sayısında 626 bin 918 adet artış gerçekleşti.