GENEL - 01 Nisan 2023 Cumartesi 10:41

(Özel) Uludağ’da ölümle burun buruna... 165 metre yüksekte cambazları aratmıyorlar

A
A
A
(Özel) Uludağ’da ölümle burun buruna... 165 metre yüksekte cambazları aratmıyorlar

Marmara Bölgesinin en yüksek noktası olan Uludağ’a alternatif ulaşımı sağlayan teleferik bakıma girdi.

Marmara Bölgesinin en yüksek noktası olan Uludağ’a alternatif ulaşımı sağlayan teleferik bakıma girdi. 45 adet direğin bulunduğu 9 kilometrelik hatta en yüksek 165 metre yükseklikteki bakımlar üst düzey güvenlik tedbirleri altında yapılıyor.


Türkiye’nin en önemli kış ve doğa turizmi merkezlerinden Uludağ’a Ramazan ayında çıkmak isteyenlere uyarı geldi. Bursa ile Uludağ arasında 140 kabin ile saatte bin 500 yolcu taşıma kapasitesine sahip, 9 kilometreyle dünyanın en uzun hattı olan Bursa Teleferik’e bakım nedeniyle seferlerine 14 Nisan 2023 tarihlerine kadar bakım sebebiyle kapalı olacağı açıklandı.


Uludağ’a daha emniyetli çıkılabilmesi için başlatılan bakım çalışmasında sadece eğitimli ve sertifikalı personel görev alırken, onları izlemek bile insanın yüreğini ağzına getirmeye yetiyor. Halk arasında Kaynana Çukuru olarak ifade edilen bölgede zeminden yüksekliği 165 metreyi bulan hatta adeta dans edercesine çalışan ekipler, ister istemez ölümle burun buruna görevlerini yerine getiriyor.


“Bütün çalışanlarımız gerekli güvenliği ve eğitimi alıyor”


Yapılan çalışmanın zorluğundan bahseden Bakım Yöneticisi Yavuz Serkan Karakoç, “2014 yılından beri faaliyet gösteren tesisimizde, her yıl 2 kere bakım yapılmaktadır. Kış ve yaz aylarına girerken yaptığımız bakımlarla misafirlerimizi gönül rahatlığı ile ağırlıyoruz. Kış döneminde olabilecek bir arızayla onları zor durumda bırakmak istemiyoruz. Burada görev alan arkadaşlarımız, işlerinde uzman olmuş ve maksimum güvenliği sağlayan ekiplerden oluşuyor. Makara değişimleri, yağlama ve kontrollerini yapmaktadır. Ayrıca kabinlerin kontrolü ve tesis istasyonlarının bakımları yapılıyor” dedi.


“En korkutan bölge kaynana çukuru”


Öncelikle kendi güvenliklerini alarak bakımları yaptıklarını belirten Karakoç, “Gerçekten zor bir işi yapıyoruz. Ama severek yaptığımız için çok keyifli geliyor. Direk ve tellerdeki bakımları yapmadan önce, herkesin kendisinin kullandığı kaskından eldivenine, güvenlik halatından ayakkabısına kadar bütün güvenlik önlemlerini alıyor. 5 metreden 165 metreye kadar yükseklikte çalışıyoruz. Halk arasında Kaynana Çukuru olarak ifade edilen bölgede zeminden yüksekliği 165 metreyi bulduğu için orası biraz zorluyor. Ancak arkadaşlarla bunun üstesinden de geliyoruz” diye ifade etti.


“9 kilometrelik hatta 144 kabinle hizmet veriyoruz”


Şu an 44 direkten oluşan hattın 3 bölümden oluştuğunu ifade eden Karakoç, “Bursa-Kadıyayla, Kadıyalla Sarıalan, Sarıalan ve Uludağ olmak üzere 3 hattımız mevcuttur. Toplamda 9 kilometrelik bir hattan oluşuyor. Arkadaşlarımız zorlu görevde birlikte güvenlik bir şekilde misafirlerimize açmayı planlıyoruz. Toplamda 144 kabinimiz var. Bursa-Sarıalan hattı arasında 86 kabin, Sarıalan-Uludağ hattı arasında ise 56 kabin ile hizmet vermekteyiz. İstasyonlara yaklaşık 15 saniyede 1, kabin gelmektedir” şeklinde konuştu.


Şu anda Uludağ’ın eteklerindeki ilk istasyon olan Teferrüç’te başlayan çalışmalar Oteller Bölgesi’ne kadar devam edecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da kovan barınakları tekrar ayağa kaldırılıyor Muğla’da meydana gelen büyük yangınların ardından yaban hayatından korunmak için kullanılan kovan barınakları, sürdürülebilir arıcılık ve ekolojik restorasyon projeleriyle yeniden gün yüzüne çıkıyor. Muğla ormanlarında, ayı ve yaban domuzu gibi yaban hayvanlarının kovanlara erişimini engellemek amacıyla inşa edilen ve 1970’li yıllardan sonra fenni kovanların yaygınlaşmasıyla terk edilen "arı avluları", modern üretim modellerine ilham oluyor. Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında, bu tarihi yapılar kayıt altına alınarak restorasyon sürecine başlandı. Büyük yangınlar sonrası ekolojik restorasyon sahalarını inceleyen uzmanlar, geçmişin arıcılık mirasını "bal ormanı" potansiyeliyle yeniden keşfediyor. Çalışmalar kapsamında, bu avluları geçmişte aktif olarak kullanan yöre arıcılarıyla bir araya gelinerek; kovan barınaklarının hangi şartlarda ve nasıl kullanıldığına dair bilgiler derlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin, projenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi "Mega yangınlar sonrası çam balı üretiminden uzaklaşmak zorunda kalan birçok Muğlalı arıcımız için kadim arı avluları; doğa ile uyumlu, yaban hayatını gözeten ve sürdürülebilir bir üretim modeli sunuyor. Yangın sonrası restorasyon görmüş alanlardaki bazı avluları aslına uygun şekilde restore etmeye başladık. Bu çalışmalarla arıcılara, ormancılara ve yaban hayatı yöneticilerine örnek bir model sunmayı hedefliyoruz" ifadesi kullanıldı.
Eskişehir Eskişehir’de hayvansal üretim ve su ürünlerinde planlama toplantısı Eskişehir İl Planlama Kurulu, 2026-2028 yıllarını kapsayan ’Hayvansal Üretim Planı’ ile ’Su Ürünleri Üretim Planı’yla ilgili toplantı gerçekleştirdi. Program, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Eskişehir Vali Yardımcısı Adem Keleş başkanlığında düzenlendi. Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından kurul üyelerine, Eskişehir’in 2026-2028 yıllarına yönelik Hayvansal Üretim Planı ve Su Ürünleri Üretim Planı hakkında sunum yapıldı. Sunumlar kapsamında, Eskişehir’de yetiştirilen hayvansal ürünlerin üretim hedefleri ile yönetmelik doğrultusunda yürütülecek çalışmalar değerlendirilerek söz konusu planların onaylanmasına karar verildi. Tarımsal üretimin planlanması hakkında konuşuldu İklim değişikliği, su kısıtı ve artan gıda talebinin tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekilen toplantıda, bu şartlar altında tarımsal üretimin planlanmasının önemine vurgu yapıldı. Tarım Kanunu’nda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanması yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı’na verildiği, bu çerçevede yayımlanan ’Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik’ ile stratejik ürünlerde arz güvenliğinin sağlanması ve suyu merkeze alan, sürdürülebilir bir üretim yapısının hedeflendiği ifade edildi. Toplantı, kurul üyelerinin karşılıklı görüş alışverişinde bulunmasının ardından sona erdi. Toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü Yüksel Çil ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan İl Planlama Kurulu üyeleri katıldı.