YEREL HABERLER - 27 Ocak 2012 Cuma 13:42

SPORU ANİDEN BIRAKMAK KALBE ZARAR VERİYOR

A
A
A
SPORU ANİDEN BIRAKMAK KALBE ZARAR VERİYOR

Kalp hastalığı, sporu aniden bırakan profesyonel sporcuları tehdit ediyor.
Doruk Sağlık Grubu Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Avcı, sporu aniden bırakan kişilerde özellikle kroner yetmezlik görüldüğüne dikkat çekti. Avcı, Avusturya’da yapılan araştırmaya göre kalp yetmezliği ve kalp krizi riskinin bir anda sporu bırakan profesyonel sporcularda yüksek oranda görüldüğünü söyledi. Avcı, “Sporu bıraktıktan sonra kroner yetmezlik özellikle profesyonellerde olan bir hadise. Antrenmanlar spor kariyeri bittikten sonra bıçakla keser gibi bırakılırsa kalp çok hızlı bir şekilde küçülüyor ve pörsümüş bir şekil alıyor. Bu da kalbin ekonomik çalışmamasına ve kısmen ritm bozukluğuna (çarpıntı, düzenli atmıyor, sekiyor) yol açıyor” dedi.
Avcı, Avusturya’da sporu bırakmayan eski profesyonel sporcular, sporu bırakan eski profesyonel sporcular ve hayatı boyunca sporla alakası olmayanlar üzerinde yapılan araştırmada, en büyük kalp yetmezliği ve kalp krizinden ölüm riskinin sporu bırakanlarda görüldüğüne dikkat çekerek, “Hiç spor yapmayanlar da bile bu risk daha düşük çıkmış” şeklinde konuştu.
Buna eski dünya rekortmeni Michael Gross’u örnek veren Avcı şunları söyledi:
“Sporcu, kalbini bir yarış arabası motoruyla karşılaştırmakta çok haklı. Nasıl ki bir yarış motoruyla rölantide şehir içinde gidilemiyor, motorun düzgün çalışması için yüksek devre ihtiyaç duyuluyorsa, sporcu kalbi de zorlanmaya ihtiyaç duyuyor. Michael Gross, faal sporculuk zamanında kendini bir hafta tembellikten sonra pestil gibi hissettiğini söylüyor. 1991’deki son yarışından sonra kalbini ufaltmak için kendine bir program yapmış. Birinci yıl haftada 4-5 defa olmak üzere yüzme, koşu ve triatlon ile kalbine yüklenirken, bu oranı gittikçe azaltarak 1995’te haftada 2 birim spora indirmiş. Diğer tecrübeler de gösteriyor ki profesyonel olarak spor yaparken kariyerini bitiren sporcuların kalbi antrenman miktarını zaman içinde düşürdükleri takdirde küçülüyor.”
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Avcı, hobi olarak spor yapanlar için bu değişim safhasının çok daha kolay geçtiğini sözlerine ekledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir