YEREL HABERLER - 09 Aralık 2011 Cuma 11:19

İPEKBÖCEĞİ TESTTEN BAŞARIYLA GEÇTİ, T-1 HATTI İNŞAATI 2012`DE BAŞLIYOR

A
A
A
İPEKBÖCEĞİ TESTTEN BAŞARIYLA GEÇTİ, T-1 HATTI İNŞAATI 2012`DE BAŞLIYOR

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yerli tramvay İpekböceği’nin 2 milyon darbe testinden geçtiğini, Avrupa’da belge alan 7.firma olduğunu belirterek, "Önümüzdeki günlerde ipekböceği Türkiye’nin ihalelere girebilen ilk tramvayı olacak. Yerli tramvay Bursa, Türkiye ve dünya yollarında olacak" dedi. Altepe, Kent Meydanı-Heykel hattında 6,5 kilometrelik T-1 projesinin hazır olduğunu, ihalenin ardından kısa zamanda kazmayı vuracaklarını, ipekböceğinin 2012 yılında Bursa sokaklarında yolcu taşıyacağını söyledi.
Yerli vagon üretiminde ilk markanın Bursa’dan çıkmasını çok önemsediklerini kaydeden Başkan Altepe, "Bir pres fabrikası olan Durmazlar’da yerli vagon üretimini yapıyoruz. Tasarım ve mühendisliği bize ait olan ilk prototip araç üretildi, fabrikada yürüyor. 2 milyon darbe testinden geçti ve Avrupa’da belge alan 7. firma olduk. Türkiye’de 15 yıl için 5 bin 250 araç ihtiyacı ve ortada 1 trilyon dolarlık bir pasta var. Hedefimiz, dünyaya en kaliteli vagonları satmaktır. Kaliteli araçların ucuza üretilmesini ve kârın da Bursa’ya kalmasını istiyoruz" diye konuştu.
Avrupa’daki yürür şase ve testlerden başarıyla geçen ipekböceğinin, ilk olarak Bursa’da 6,5 kilometrelik Kent Meydanı Heykel hattında kullanılacağını dile getiren Başkan Altepe, "Dünya şehirlerinde kullanılan raylı sistem artık Bursa’da da yaygın olarak kullanılacak. Yeni yatırımların da hizmete girmesiyle çok yakın gelecekte kent içerisinde 40 kilometrelik raylı sistem hattına ulaşılacak. "Yaptığımız hesaplamalarda, bir vagon için yurtdışına yaklaşık 8 milyon lira ödendiğini belirledik. ’Biz bunu kendimiz neden üretmeyelim?’ diye düşündük. Sonuçta, vagon üretimini Bursa’da yapmaya karar verdik. Bu hem kendi markamızın oluşmasını, hem de ürettiğimiz vagonları ihraç ederek ülkemize döviz girdisi sağlayacak. Fizibilite çalışmaları neticesinde sanayicilerimizin de işbirliğiyle ilk yerli vagonumuzu ürettik. Deneme üretimi başarıyla sonuçlandı" diye konuştu.
Ayakta ve oturmalı 250 yolcu kapasitesi olan tramvay, tam dolu iken yüzde 8.2’lik eğimle tırmanma kapasitesi sayesinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen tüm şehir içi hatlarda çalışabilecek. Lazer kontrol sistemi sayesinde raylar üzerinden bir obje olup olmadığı ve raylarda bozukluk olup olmadığı belirlenecek. Lazer kontrol sistemi sayesinde sürücü müdahale etmese bile otomatik olarak tramvay duracak. 14 ipekböceği ise, T-1 hattının ihalesinin yapılmasıyla 2012 yılından itibaren Bursa sokaklarında yolcu taşıyacak. Kent Meydanı-Heykel arasındaki hattın çalışmaya başlamasıyla şehir içinde taşıma yapan 600 civarında dolmuş da taksiye çevrilecek, belediye otobüslerinin şehir merkezine çıkışı iptal edilecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı Sergisi Beyoğlu Belediyesi’nde gerçekleşti Ressam sanatçısı Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı sergisi Beyoğlu Beleditesi’nin 6. Daire’sinde yer alan Sanat Galerisi’nde gerçekleşti. Sanatçının kişisel suluboya çalışmalarının yer aldığı, toplamda 54 eserlik içerikten oluşan sergi, 10 Ekim 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Ressam sanatçısı Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı sergisi, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in de katılımıyla gerçekleşti. Açılış sonrası Işık Özışık ile beraber sergiyi gezen Başkan Güney, eserler hakkında sanatçıdan bilgi aldı. Sanatçının tamamı suluboya çalışmalarından oluşan, toplamda 54 eserlik içerikten oluşan sergisine Brezilya İstanbul Başkonsolosu Ruy Pacheco de Azevedo Amaral, Cezayir İstanbul Konsolosu Abbi RATIBA, CHP Meclis Üyesi Işık Öğütçü, Beyoğlu Muhtarlar Derneği Başkanı Songül Öztunç ve diğer davetliler de katılım gösterdi. Sergide yer alan eserlerin sahibi olan sanatçı Işıl Özışık sergiyle ilgili şunları söyledi, “Retrospektif bir sergi. Başlangıçtan bu yana, yani 1960 yılının sonlarından zamanımıza kadar olan 65 yılda yaptığım resimlerin bir özeti bu. Çoğunlukla aşığı İstanbul’dan yaptığım peyzajlar. Bir kısmını oturduğum yerden birebir karşılığını yaptım. Bir kısmını da eskizini alıp galerimde bitirdim. 65 yıl başarılarla, bazen hüzünle sükut-u hayalle geçti. Güzel günlerdi. Resim yapmak, objeyle baş başa kalmak, bende güzel anılar bırakıyor” İfadelerini kullandı. Yaşına rağmen yorgun olmadığını ve çalışabildiğini söyleyen Özışık, “86 yaşındayım. Devam edeceğim. Yorgun değilim. Çalışabiliyorum. Günde bazen üç, bazen iki, bazen bir resim, bazen de hiç resim yapmadan dinleniyorum. Resimle güzel günler geçiriyorum. Bir yıl içinde herhalde açamayacağım. Belki bir dahaki yıl açarım. Deniz ve kıyı resimlerini yapmayı çok seviyorum. Bazen kırsal resimler yapmayı seviyorum. Eserlerin tamamı suluboya. Neden suluboya olduğunu soruyorlar. Ben özel hayatımda da biraz suluyum. Mizahı çok severim. Herhalde başarım varsa eğer bunu mizaha da borçluyum” dedi. Açılış davetlilerin sergiyi gezmesiyle devam etti.
Samsun Başkan Kul: “Gazilerimizin rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız” SAMSUN (İHA) – Samsun’un Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Gazilerimiz bizim onurumuzdur ve onların rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız” dedi. Terme’nin Kocaman Mahallesi’nden olan ve Samsun şehir merkezinde ikamet eden Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan, sadece yaz aylarında Kocaman Mahallesi’ndeki evinde yaşıyor. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan’ın Kocaman Mahallesi’nde bulunan evinde ziyaret ederek, gazilere olan minnet ve şükranlarını ifade etti. Parkinson hastası olan Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan, dün evinde geçirdiği bir kaza sonucu yaralandığı için Başkan Kul, geçmiş olsun dileklerini iletti. Kıbrıs Gazisi ve yakınları ile bir süre görüşen Başkan Kul, gazinin talep ve önerilerini dinledi. Sadece yaz aylarında yaşadıkları evle ilgili olarak mevcut sorunların giderilmesi için çalışma başlattıklarını belirten Şenol Kul, “Gazilerimiz bizim onurumuzdur ve onların rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız. Gazimizin kısa süreli de olsa yaşadığı bu yerle ilgili ne gazimizden ne de yakınlarından belediyemize herhangi bir talep gelmemesine rağmen ekiplerimiz evlerinin bulunduğu bölgede incelemeler yaptı. Gazimizin yaşadığı mahalleye kadar beton yolumuzu daha ilk görev yılımızda yapmıştık. Beton yoldan gazimizin yaşadığı eve kadar 100 metrelik bir stabilize yol var, o yolun durumu da gayet iyi fakat gazimizin evi dik bir yamaca yapıldığı için evlerinin bulunduğu alanda yağışlı günlerde de sorun olmaması adına ekiplerimizin yapacakları incelemenin ardından gerekli çalışmaları yapacağız. Yakın bir zamanda yeniden Samsun şehir merkezinde bulunan evlerine taşınacak olan gazimizi burada kaldığı süreç içinde rahat etmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız” diye konuştu.
Samsun OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) yeni rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın 2024/335 sayılı kararı yayımlandı. 20 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’ne 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddeleri gereğince Prof. Dr. Fatma Aydın atanmıştır” denildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararla birlikte, 13 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın yerine Prof. Dr. Fatma Aydın atanmış oldu. Fatma Aydın kimdir? Fatma Aydın, 10 Ocak 1969’da Manisa’da doğdu. Orta ve lise eğitimini İzmir İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Akademik kariyerine Atatürk Üniversitesi Dahiliye Ana Bilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak başladı. Akabinde 1997-2001 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Deri ve Zührevi Ana Bilim Dalı’nda uzmanlığını tamamladı. Aynı üniversitenin Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda 2007-2013 yılları arasında doçent, 2013 yılından itibaren ise profesör ünvanıyla görevlerine devam etti. Ayrıca, 2014-2015 yıllarında sırasıyla OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Tıp Fakültesi Dekanı ve 2017-2019 tarihleri arasında OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı olarak görev aldı. 2015 tarihinden itibaren Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyor. Evli olup, Orhun Utku Aydın adında bir oğlu var.