YEREL HABERLER - 27 Mart 2012 Salı 15:27

"TÜRKİYE`DE ÖОRENCİLERİN YÜZDE 35`İ YGS İÇİN DERSHANEYE GİDİYOR"

A
A
A
"TÜRKİYE`DE ÖОRENCİLERİN YÜZDE 35`İ YGS İÇİN DERSHANEYE GİDİYOR"

Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Bursa Şubesi Başkanı İnanç Düzgün, dershanelerin kapatılmasının söz konusu olmadığını belirterek, "Türkiye`de üniversiteye hazırlık için öğrencilerin yüzde 35`i dershaneye gidiyor. Bu oran Japonya`da yüzde 95. Dershaneler okulların alternatifi değil, sadece destekleyicisidir. Eğitim sistemi dört dörtlük bile olsa dershaneler her zaman var olacaktır" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın geçen hafta `dershaneler kapanacak` demesinin ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç`ın `Dershanelerin kapatılması söz konusu olamaz` açıklamalarını Bursa`daki dershane işletmecileri değerlendirdi. Dershanelerin eğitim sisteminin vazgeçilmezi olduğunu, okulların alternatifi olmadığını belirten Öz-De-Bir Bursa Şubesi Başkanı İnanç Düzgün, "Ara sıra bu konular gündeme gelir. Dershaneler ihtiyaçtan dolayı vardır. Okulların eksikliklerini tamamlamaya yöneliktir. Ama alternatif değildir. Dershanecilik sistemi dünyada yaygındır. Bana göre bu sistem devam edecek" diye konuştu.
Türkiye`de 4 bin dershane olduğuna ve 25 bin öğretmenin de dershanelerde eğitim verdiğine işaret eden Düzgün şöyle devam etti:
"Dört dörtlük bir eğitim sistemi bile olsa dershanecilik devam edecektir.Tek başına okul yeterli olmuyor. Burada aileler öğrencilerin eksikliklerini tamamlaması için dershanelere çocuklarını yönlendiriyor. Ani bir kapatma kararı olursa kaçak eğitim kurumlarına gün doğar. Dershanecilik eğitim sistemi için bir ihtiyaç. Kapatılması söz konusu bile olamaz."
"JAPON ÖОRENCİLERİN YÜZDE 95`İ DERSHANEYE GİDİYOR"
Bursa`da yaklaşık 130 dershanenin olduğunu söyleyen İnanç, Japonya`da öğrencilerin yüzde 95`inin dershaneye gittiğini vurguladı. Dershanecilik sisteminin dünyada yaygın olduğunu dile getiren İnanç, "Türkiye`de derslere destek olmak için dershaneye gidenlerin oranı yüzde 8. Üniversite sınavı için dershaneye gidenlerin oranı ise yüzde 35. Diğer ülkelere göre önde değiliz. Tek başına okul yararlı olmaz. Bu yüzden dershaneye mutlaka ihtiyaç vardır" ifadelerini kullandı.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı`nın (YGS) kalkacağı ile ilgili iddiaları da değerlendiren Düzgün, "Sadece sınavın adı değişecek. Eleme sistemi mutlaka olacaktır. Sınav ne zaman kalkar? Bütün üniversiteler ODTÜ ve Boğaziçi seviyesinde olduğu zaman. Liseler de en üst seviyede eğitim verdiği zaman sınavlar kalkar" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Öğrenciler unlu mamul üretim tesisini gezdi Minik öğrenciler Erzincan’da bir yufka imalathanesini ziyaret ederek, gözleme pişirip afiyetle yediler. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Demirkent TOKİ İlkokulu öğrencileri, Erzincan’da faaliyet gösteren bir işletmeyi ziyaret ederek; yufka, mantı, gözleme, erişte ve kesme kadayıfın üretim aşamalarından nasıl geçerek soframıza kadar geldiğine tanıklık ettiler. Erzincan Demirkent TOKİ İlkokulu’nun İlimizde Üretilen Ürünler Projesi kapsamında unlu mamul üretimi gerçekleştirilen bir işletmeye ziyarette bulundular. Hijyen kuralları çerçevesinde hazırlanan öğrenciler, işletmede bayanlar tarafından üretilen ürünleri yakından görme fırsatı buldular. İşletmede yufka üretimi, mantı üretimi, erişte üretimi, gözleme üretimi ve Erzincan’ın coğrafi işaretli ürünü olan kesme kadayıfın üretim aşamalarına tanıklık eden öğrencilerin heyecanı gözlerden kaçmadı. Bone, önlük ve galoş takan öğrencilerin ilgisini özellikle mantı ve yufka üretimi çekti. Soframıza kadar gelen bu ürünlerin hangi ortamlarda, nasıl üretildiğini öğrenen öğrenciler işyeri sahibi ve öğretmenlerine soru yağdırdı. İşletmede çalışanların gözetimi altında gözleme pişiren öğrenciler hem tecrübe kazandılar hem de pişirdikleri gözlemeleri afiyetle yediler. Öğrencilerin ürünlerin üretim aşamalarını görüp inceledikleri gezide öğrencilere Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, Demirkent TOKİ Ortaokul Müdür Yardımcısı Canan Köse Kütük, 2. Sınıf Öğretmeni Arzu Tan ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesinde görevli gıda denetmenleri eşlik ettiler.
Erzincan Hububatta sarı pasa dikkat! Erzincan’da son günlerde yoğun olarak görülen yağmurların ardından hububat ekili sahalarda sarı pas hastalığına karşı dikkatli olunması yönünde uyarı geldi. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada hava sıcaklıkları ve nem oranının sarı pas için uygun bir ortam oluşturduğu ifade edilerek çiftçilerden hububat ekili tarlalarını gezerek kontrol etmeleri istendi. Erzincan’da 2023 yılı verilerine göre 390 bin 762 dekar alanda buğday ve 243 bin 652 dekar arpa ekilişi gerçekleşmişti. 2024yılı üretim yılında bu alanlarda da çok büyük bir değişim beklenmiyor. Özellikle sulu tarım yapılan ekim alanlarında kontrollerini sürdüren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri çiftçileri uyardı. Konu hakkında açıklama yapan Erzincan İl Müdürü Murat Şahin, "Hastalık belirtisi en erken görülen pas türü olarak dikkat çekiyor. Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturuyor. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar, başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapılmamalıdır” dedi. Çiftçilerin çeşit seçerken; pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapması gerektiğine dikkat çeken İl Müdürü Şahin, ara konukçu bitkilerin imha edilmesi gerektiğini söyledi. Kimyasal mücadelede ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda (% 90 nem ve 15-20 derece sıcaklıkta) hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerektiğini kaydeden Şahin, Ayrıca üreticilerin; son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, "Bu kapsamda buğday tarlalarında sarı pas görülen alanlarda bayrak yaprağa kadar bulaşıklık olmadan ve parsel içine etmen yayılmadan üreticilerimizin en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir" dedi.