GÜNDEM - 27 Nisan 2026 Pazartesi 10:04

BTÜ Bursa’da ulaşımı 15 dakikaya düşürecek

A
A
A
BTÜ Bursa’da ulaşımı 15 dakikaya düşürecek

Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa ve İngiltere’de gerçekleştireceği çalışmalarla şehirde günlük ihtiyaçlara ulaşım süresini 15 dakikaya düşürmeye hazırlanıyor. Çalışma; banka, hastane, okul, kargo ve alışveriş gibi gündelik ihtiyaçlara kısa sürede erişimi sağlayacak mekânsal planlama önerileri sunacak.


BTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yalçın Yıldırım’ın yürütücüsü olduğu "Sürdürülebilir Kentsel Yaşam Kapsamında 15 Dakikalık Şehir Konseptinin Çevre ile İlişkisinin İncelenmesi: Southampton ve Bursa Kentleri Örneğinde Bir Karşılaştırma" başlıklı proje, Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Çalışma kapsamında Bursa ve İngiltere’de 15 dakikalık şehir modeli araştırılacak. Kent yaşamını daha erişilebilir ve sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlayan "15 dakikalık şehir" modeli kapsamında şehirde günlük ihtiyaçlara kısa sürede erişim imkânı sunan alanlar belirlenecek. Bu doğrultuda Bursa ve İngiltere’de mekânsal odak noktaları tespit edilecek. Bu noktaların yürüme, bisiklet ve toplu taşıma gibi ulaşım türleriyle erişilebilirliği bilimsel yöntemlerle analiz edilecek.


Bursa modeli farklı ülkelere örnek olacak


Araştırmada erişilebilirliğin yanında çevresel kalite de ele alınacak. Bu kapsamda belirlenen alanlarda gürültü düzeyi ve hava kalitesi gibi çevresel faktörler ölçülerek detaylı analizler gerçekleştirilecek. Elde edilen veriler doğrultusunda kentsel tasarım, planlama ve politika geliştirme süreçlerine katkı sunacak öneriler geliştirilecek. Bursa ve İngiltere örnekleri üzerinden yürütülecek analizlerle, modelin farklı coğrafyalardaki uygulanabilirliği de ortaya konacak. Çalışma Avrupa’da bu alanda ileri araştırma altyapısına sahip kurumlar arasında yer alan University of Southampton iş birliğiyle yürütülecek.


Yerel yönetimler için yol gösterici olacak


Kentlerde yaşamın giderek hızlanırken günlük ihtiyaçlara erişimin de aynı ölçüde zorlaştığını dile getiren Doç. Dr. Yalçın Yıldırım, "Günümüzde insanlar işe, okula, hastaneye ya da sosyal alanlara ulaşmak için her geçen gün daha fazla zaman harcıyor. Biz de araştırmamızda bu soruna ‘15 dakikalık şehir’ modeli ile çözüm bulmaya çalışacağız. Bursa ve İngiltere’nin Southampton şehrinde yapacağımız planlama ile insanların gündelik ihtiyaçlarına ulaşım süresini 15 dakikaya düşürmüş olacağız. Bursa’dan yola çıkarak elde edeceğimiz verilerin yerel yönetimler, şehir plancıları ve peyzaj mimarları için yol gösterici olmasını hedefliyoruz" dedi.


Rektör Çağlar: Şehrimiz için katkı sunmayı önemsiyoruz


Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ise üniversitelerin yalnızca bilgi üreten kurumlar değil, aynı zamanda şehirlerin ve toplumun gelişimine katkı sunan araştırma merkezleri olduğunu vurgulayarak, "BTÜ olarak bilimsel çalışmalarımızla şehirlerin daha yaşanabilir, sürdürülebilir ve insan odaklı hale gelmesine katkı sunmayı önemsiyoruz. 15 dakikalık şehir yaklaşımı, kentlerde yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen önemli bir model. Bursa’dan hareketle yürütülecek bu araştırmanın hem yerel yönetimlere hem de şehir planlama süreçlerine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.



BTÜ Bursa’da ulaşımı 15 dakikaya düşürecek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars U15 Türkiye Güreş Şampiyonası Kars’ta devam ediyor Türkiye Güreş Federasyonu tarafından Kars’ta düzenlenen U15 Türkiye Güreş Şampiyonası sürüyor. Şampiyonanın üçüncü gününde minderde kadınlar mücadele etti. Türkiye Güreş Federasyonu tarafından İsmail Aytemiz Spor Salonu’nda gerçekleştirilen U15 Türkiye Güreş Şampiyonası’na 81 ilden bin 504 sporcu katıldı. Erkekler kategorisindeki müsabakaların ardından kadın sporcuların da katıldığı şampiyona renkli görüntülere sahne oluyor. Serbest stilde 415, grekoromen stilde 413 ve kadınlarda 576 olmak üzere toplam bin 504 sporcu hem şampiyon olmak hem de milli takıma seçilmek için ter döküyor. 500’ün üzerinde kadın sporcunun Kars’ta şampiyonaya katıldığını ifade eden Güreş Kars İl Temsilcisi Emrah Güney, "Bugün bayanlarda ikinci günümüz, bayanların birinci gününde birbirinden canlı, coşkulu müsabakalara şahitlik ettik. Bayan sporcularımızın maşallahı var. Kendilerini çok iyi geliştirmişler. Burada 2032 Olimpiyat hedeflerinde olan altyapımızın tamamını seyretmiş bulunmaktayız. Bu sporcu kardeşlerimiz de büyüklerinin izinden gitmek için burada mücadele ediyorlar. U15 Türkiye Şampiyonası bizim için çok önemli, çünkü burada madalya alacak sporcular milli takıma seçilecekler ve Avrupa Şampiyonası’nda ülkemizi temsil edecekler" dedi. Şampiyonaya Iğdır’dan katıldığını belirten Zeynep Kaçmaz, "Burada şampiyon olmak istiyorum, derece yapmak istiyorum. Avrupa Şampiyonası’na gitmeyi düşünüyorum. O kadar emek verdim. İnşallah derece yaparım" diye konuştu. Öte yandan İsmail Aytemiz Spor Salonu’nda devam eden U15 Türkiye Güreş Şampiyonası, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Kilolarında dereceye giren sporcular Milli Takım seçmelerine katılacak. Şampiyona 30 Nisan 2026 tarihinde sona erecek.
Konya İmam Hatip Okulları Büyük Türkiye Şöleni 4-6 Mayıs’ta Konya’da İmam Hatip Okulları arasında düzenlenen Mesleki Yarışmaların Türkiye Finalleri, bu yıl ilk kez Konya’da "İmam Hatip Okulları Büyük Türkiye Şöleni" adıyla gerçekleştirilecek. 4-6 Mayıs 2026 tarihinde Selçuklu Kongre Merkezi’nde yapılacak olan "İmam Hatip Okulları Büyük Türkiye Şöleni" tanıtım lansmanı Konya’da bir otelde yapıldı. Programda konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Dr. Ahmet İşleyen, Konya’da bir ilki gerçekleştireceklerini belirterek, "42 yıldır devam ettirdiğimiz mesleki yarışmaları ilk defa bir ilde ve böyle bir şölen havasında kutlamak istedik. Buna da Konya ev sahipliği yapmış oldu. İmam Hatip Okulları Büyük Türkiye Şöleni’yle mesleki yarışmalarımızı klasik yarışma formatının dar sınırlarından çıkartarak daha kapsayıcı, daha katılımcı ve daha görünür bir yapıya kavuşturmuş olacağız. Bu organizasyon artık sadece dereceye giren öğrencilerin sahne aldığı bir final değil. Her öğrencinin emeğinin, her öğretmenin rehberliğinin, her okulun kurumsal katkısının ve İmam Hatip camiasının ortak heyecanının görünüş hale geldiği büyük bir buluşma olacaktır. Biz biliyoruz ki bu süreçte kaybeden yoktur. Yarışmaya hazırlanan her öğrenci kazanmıştır. Ona emek veren her danışman öğretmen kazanmıştır. Öğrencisinin yanında duran her okul müdürü, her yönetici, her veli bu sürecin bir parçası olarak bizce kazanmıştır. Bu nedenle bu şölen sadece sonuçların ilan edildiği bir organizasyon değil, emeğin, gayretin, aidiyetin ve temsil bilincinin takdir edildiği bir eğitim iklimi olacaktır" dedi. 4-6 Mayıs 2026 tarihlerinde Konya’da gerçekleştirilecek buluşmanın mekanı itibariyle de ayrı bir anlam taşıdığını ifade eden Ahmet İşleyen, "Konya irfanın, hikmetin, sözün ve gönül medeniyetimizin sembol şehirlerinden biridir. Böyle bir programın Konya’da gerçekleştirilmesi yalnızca teknik bir tercih değil, aynı zamanda geleneğin ruhuyla mekanın hafızasını buluşturan anlamlı bir tercihtir. Konya Selçuklu Kongre Merkezi’nde bu yıl 42’ncisini gerçekleştirecek olan Türkiye finalleri eş zamanlı oturumlar, halka açık programlar, Fuaye etkinlikleri ve kültür sanat içerikleriyle zenginleştirilecektir. Böylece katılımcılar yalnızca izleyen değil, aynı zamanda deneyimleyen, hisseden ve büyük heyecanın parçası olan bir konumda yer alacaktır. Bu yönüyle programımız geleneği teknolojiyle, mesleki eğitimi, kültür ve sanatla, okul aidiyetini toplumsal katılımla buluşturan yeni bir model ortaya koymaktadır" diye konuştu. Toplantıya, protokol mensupları ve davetliler katıldı.