EĞİTİM - 10 Mayıs 2024 Cuma 16:19

BTÜ mezunları işsiz kalmıyor

A
A
A
BTÜ mezunları işsiz kalmıyor

Üniversitenin yenilikleri, başarıları ve hedeflerini paylaşan Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, "İşverenlerin yüzde 92.5’i BTÜ’den mezun olan öğrencilerden çok memnun. YÖK’ün açıkladığı ‘işveren memnuniyet oranında’ ise BTÜ ilk 3 üniversite arasında yer alıyor" dedi.


Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da gerçekleştirilen basın toplantısına, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Sinan Uyanık, Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç ve Genel Sekreter Selim Uzun da katıldı. Üniversitenin sayısal verilerini paylaşan Rektör Çağlar, BTÜ’nün, 11 bin 254 öğrencisi ve 916 personeli ile genç dinamik ve güçlü bir üniversite olduğunu söyledi. Yeniliğe odaklanan BTÜ’nün yol haritasından bahseden Çağlar, “2023-2024’ü ‘iyileştirme’, 2024-2025’i ‘geliştirme’ ve 2025-2026’yı ise ‘markalaşma’ yılı ilan ettik. Bu temalar doğrultusunda faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Yine bu kapsamda BTÜ’nün 2030 yılı ve sonrasının yol haritasının belirlediğimiz Arama Konferansı’nı gerçekleştirdik. Arama Konferansı’nda; akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, iş dünyasından isimler ve STK’lar yer aldı. Açılışını YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın yaptığı Konferans kapsamındaki çalıştaylarda, BTÜ’nün geleceğine yönelik bine yakın fikir ortaya çıktı” dedi.


"Otomotiv sektörüne yönelik sorun çözme pazarı"


BTÜ’nün kattığı yeniliklerden birinin Sorun Çözme Pazarı’nın olduğunu kaydeden Rektör Çağlar, “Sorun Çözme Pazarı’nın ilkini otomotiv sektörüne yönelik olarak yapacağız. Burada sektörün bizden beklentilerini masaya yatırarak hep beraber çözüm arayacağız” dedi. Dijital Üniversite başlığına da değinen Rektör Çağlar, “Verisine sahip çıkmayan, üniversitene sahip çıkamaz anlayışı ile veriye dayalı yönetim ilkesini önceliyoruz. Bu ilkeden hareketle kurumsal performansımızı anlık olarak takip edebileceğimi dijital üniversite sistemini geliştirdik” diye konuştu.


"BTÜ mezunları işsiz kalmıyor"


BTÜ Kariyer Modeli’nden bahseden Rektör Naci Çağlar, bu modelin çok başarılı olduğunun istatistiklerle kanıtlandığını söyledi. Çağlar, “BTÜ’nün uyguladığı eğitim sistemi, güçlü akademik kadro ve İşletmede Mesleki Eğitim Programı’nın meyveleri istatistiklerle toplanıyor. BTÜ’den mezun olan öğrencilerin yüzde 91’i bir yılın sonunda işe yerleşiyor. Öğrencilerin büyük bir kısmı kendi alanlarında istihdam ediliyor. İşverenlerin yüzde 92.5’i BTÜ’den mezun olan öğrencilerden çok memnun. YÖK’ün açıkladığı ‘işveren memnuniyet oranında’ ise BTÜ ilk 3 üniversite arasında yer alıyor. Birinci sınıf öğrencilerine zorunlu olarak verilen Kariyer Planlama dersi sayesinde öğrencilerin doğru adım atması sağlanıyor” ifadelerini kullandı.


"Yapay zekâ bölümleri açılıyor"


BTÜ’nün yapay zekâ ile anılan bir üniversite olduğunu, bu tecrübesini ise yeni açılacak bölümlerle buluşturacağını dile getiren Rektör Çağlar, “Yeni eğitim öğretim döneminde Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi ile Veri Bilimi ve Analitiği programlarını açıyoruz. Bu yıl ÖSYM kılavuzunda yer alacak bölümlerimiz öğrencilerimiz tarafından tercih edilebilecek” dedi. BTÜ’nün robotlar ve akıllı sistemler alanında uzmanlaştığını da dile getiren Çağlar, “Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezimizde; tamamı BTÜ tarafından geliştirilen Yapay Zekâ Tabanlı Mobil İnsansı Robot ile birlikte 6 farklı robot bulunuyor. Robotların, yazılım geliştirme çalışmaları sürüyor” dedi.


"Teknik üniversiteler birliği kuruluyor"


BTÜ öncülüğünde Teknik Üniversiteler Birliğinin kurulacağını aktaran Rektör Çağlar, “Arama Konferansı ile yükseköğretim alanında büyük bir yeniliğe imza atan BTÜ, Teknik Üniversiteler Birliği’nin kurulmasında da öncü olacak. Tüm teknik üniversiteleri bir araya getirecek olan BTÜ, bu üniversiteler arasında güç birliğinin sağlamasının yolunu açacak. Teknik üniversiteler BTÜ öncülüğünde kurulacak birlik ile daha güçlü olacak. Bu kapsamdaki ilk toplantımızı BTÜ ev sahipliğinde 24-25 Mayıs tarihlerinde yaparak, yol haritamızı belirleyeceğiz” şeklinde konuştu.


BTÜ’nün hedeflerinden de bahseden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, “TÜRKAK Tarafından 2 yıl akreditasyon alan üniversitemizin hedefi tüm alanlarda kaliteyi önceleyerek, 5 yıllık tam akreditasyon almak. Hedeflerimizden biri de Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi olarak uluslararası alandaki çalışmalarımızı daha da artırmak. Yine bir fakültemizi Balkan ülkelerinde açmak da hedeflerimiz arasında yer alıyor. ‘Yaşayan Kampüs’ hedefimiz doğrultusunda da çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda yeni faaliyete aldığımız BTÜ Kafe’nin yanında, 7 dönümlük açık hava spor kompleksi yapacağız. KYK yurtlarımızın da açılmasıyla kampüsümüz daha da canlanacak. BTÜ Vakfı kurmak ve inşa edilecek yeni Bursateknoparkımızı da güçlendirmek hedeflerimiz arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.



BTÜ mezunları işsiz kalmıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da üniversite öğrencileri TEKNOFEST’te şampiyonluk hedefliyor Adana’da Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) öğrencileri, bu yıl Adana’da düzenlenecek olan TEKNOFES’te derece elde etmeyi hedefliyor. Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kaan Teknoloji Kulübü öğrencileri, 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana’da düzenlenecek olan Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali için üniversitedeki uçuş için belirledikleri alanda ve teknoloji laboratuvarlarında geniş bir ekiple çalışmalarını sürdüren ekip, yarışma için belirledikleri görevleri gerçekleştirmek üzere uçuş testleri gerçekleştirdi. Uçuş testini otonom bir biçimde insan müdahalesi olmadan gerçekleştiren İHA testi başarılı bir şekilde tamamlarken, öğrenciler başarıyla sonuçlanan testleri alkışlayarak kutladı. "Hedefimiz Adana olarak derece elde etmek" ATÜ öğrencileri olarak 5 takım halinde TEKNOFEST’e katılacaklarını belirten Havacılık ve Uzay Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi Görkem Kemal Ermurat, "Şu anda TEKNOFEST 2024 yarışmasına hazırlıklarımız sürüyor. Önceden tasarlamış olduğumuz 2 Dik İHA aracımız ile 2024 yarışması için hazırlamış olduğumuz görev sistemlerinin testlerini gerçekleştirerek hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Biz 3 farklı kategoride 5 takım olarak katılacağız. Bunların 2’şer tanesi ’Uluslararası İHA’ ve ’Girişim’, bir tanesi ise ’Savaşan İHA’ kategorisinde yer alacak. Daha önceki Teknofest yarışmalarında ev sahibi şehirlerin takımları genellikle derece alamadı. Bizlerin hedefi şu anda Adana’da olan bir takım olarak bu yıl derece elde etmek" dedi. TEKNOFEST’e davetli olarak katılması beklenen SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk’ı da Adana’ya beklediklerini belirten Ermurat, "Elon Musk inşallah Adana’ya gelecek. Geçen sene kendisi katılım sözü vermişti. Adana’da onu yakalayabilirsek kendi laboratuvarımıza getirmek istiyoruz" şeklinde konuştu. "Ülkemiz havacılık ve sanayi konusundaki gelişimini TEKNOFEST’e borçlu" Elektrik ve Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Şiar Tunçdemir ise, "Yeni tasarımımız Dik İHA olarak adlandırılan, piste ihtiyaç duymadan kalkabilen insansız hava aracımız. Tasarımı tamamen bize ait. İçerisindeki elektronik kartları ve tüm elektronik sistemleri de bize ait. Tasarımlarını da biz yapıyoruz. Bu İHA’mız havada 80-90 metre/saniye hızla uçuş yapabiliyor. 250 metreye kadar testini yaptık. Yarışmaya ekip olarak hazırız. TEKNOFEST ülkemiz için çok önemli bir noktada bulunuyor. Ülkemiz havacılık ve savunma sanayi konusundaki gelişimi bence TEKNOFEST’e borçlu. Bu sayede öğrenciler kendi üretimlerini sergileyecek ve birbirleri ile rekabet edebilecek duruma geliyor. Bu da diğer ülke ve diğer üniversitelere göre güzel bir rekabet sağlıyor" ifadelerini kullandı.
Ankara 5 aylık enflasyon oranları açıklandı: Emekli ve memurların maaş artışı ne kadar olacak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon oranını yüzde 3,37 olarak açıkladı. Böylece memur ve emeklilerin maaşlarının baz alındığı ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs aylarının toplam enflasyon oranı 22,72 olarak gerçekleşti. TÜİK, emekli ve memur maaşları başta olmak üzere birçok konuda belirleyici olan mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon oranı mayıs ayında aylık bazda yüzde 3,37, yıllık bazda ise yüzde 75,45 olarak gerçekleşti. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre 5 aylık enflasyon rakamı ise yüzde 22,72 olarak kayıtlara geçti. Her yıl ocak ve temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez zam alan memur, memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin de 5 aylık enflasyon rakamlarının netleşmesiyle birlikte maaş zam oranları belli olmaya başladı. Beş aylık enflasyon oranlarına bakıldığında SSK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için yüzde 3,16 nisan ayı için yüzde 3,18 ve mayıs ayı içinse yüzde 3,37 olmak üzere 5 aylık dönemde yüzde 22,72’lik enflasyon farkını şimdiden almış oldu. Ocak ayında yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı yapılan memur ve memur emeklilerine ise temmuz ayında da yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Ocak ayındaki toplu sözleşme zammını aşan enflasyon farkı da temmuz ayında maaşlara yansıtılacak. Beş aylık dönemdeki enflasyon farkı ve yüzde 10 toplu sözleşme zammıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin aylıklarında yüzde 17,32 oranında artış yapılması kesinleşmiş oldu. Net rakamlar ise haziran aylarına ilişkin enflasyon verilerinin de belli olmasıyla netleşecek.