EKONOMİ - 26 Aralık 2025 Cuma 12:46

Bursa Büyükşehir 2025’te çiftçiyi yalnız bırakmadı

A
A
A
Bursa Büyükşehir 2025’te çiftçiyi yalnız bırakmadı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu yıl içinde 15 milyon metre damla sulama borusu, 142 bin kilogram sıvı gübre ve 24 milyon liralık da mazot desteğinde bulunduklarını söyledi.


Bozbey, Merinos Atatürk Kültür Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2025 Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı’nda, tarıma çok önem verdiklerini belirterek, "Sadece sanayi kenti değil aynı zamanda tarım kentidir Bursa" dedi.


Hedeflerinin değişimi ve dönüşümü sağlayarak daha az suya ihtiyaç duyan ürünleri yaygınlaştırmak ya da daha az suyla sulayarak vahşi sulamadan vazgeçip iyi verim almayı sağlamak olduğunu dile getiren Bozbey, kırsalda yaşamı sürdürülebilir kılmayı hedeflediklerini aktardı.



15 milyon metre damla sulama borusu yüzde 100 hibeyle verildi


Desteklerinin olanca gücüyle sürdüğünü vurgulayan Bozbey, şöyle konuştu:


"2025’te hem Kırsal Hizmet Daire Başkanlığı hem de Tarım A.Ş, birçok projeyle çiftçimizin üreticimizin yanında oldu. En önemlisi geri dönüşümden ürettiğimiz yaklaşık 15 milyon metre damla sulama borusunu 17 ilçede yaklaşık 5800 çiftçimize ulaştırmaktı. Yüzde 100 hibeyle sulama borusu verdik. Yine 5800 üreticimize yaklaşık 24 milyon liralık mazot desteği sağladık."



Sıvı gübre ve tohumluk buğday desteği


Bozbey, hayvancılığa da desteklerinin olduğunu belirterek,"bin 600 üreticimize sekizer bin lira yem ve aşı desteği sağlayarak hayvancılığa destek olduk. Bir taraftan da sıvı gübre üretiyoruz. 142 bin kilogram sıvı gübreyi 6 bin 500 üreticimize ulaştırdık. 400 üreticimize 44 ton tohumluk buğdayı yüzde 100 hibeyle verdik" dedi.


Dağ bölgesinde satın alma garantili ata buğday ekimini sağladıklarını aktaran Bozbey, "Bunu genişleterek sürdürüyoruz. Bin dönüm arazide ekim sağlandı. Şimdiden o bölgenin talebi 2 bin dönüme çıktı. Biz gençlerimizi her yaştan vatandaşımızı kırsalda yaşamlarını sürdürebilir kılma adına projeleri geliştirdiğimizde özellikle gençlerimiz orada kalacaktır" ifadesini kullandı.



Hem tohum dağıtıldı hem elde edilen yağ ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı


Bozbey, 33 ton yağlık tohum desteğinde bulunduklarını belirterek, şöyle devam etti:


"Bu üretimden elde ettiğimiz yaklaşık 1075 adet 5 litrelik ayçiçeğini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Fide ve fidan desteklerimiz sürüyor. Gemlik’ten 100 ton zeytin aldık ve almaya devam ediyoruz. Dağ yöresindeki üreticilerden 5 milyon 336 bin bin litre süt alımı gerçekleştirdik. Bu sütü piyasanın üzerinde alarak üreticimizi destekledik. Çiftçilerimizden 50 ton ata tohumu aldık. Besicilerimizden 84 ton kıyma 46 ton kuşbaşı aldık. Tarladan sofraya uzanan zincirin her halkasına üreticinin ve tüketicinin yanındayız."



Bursa Büyükşehir 2025’te çiftçiyi yalnız bırakmadı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Mardin’de "3. Kitap Fuarı" kapılarını açtı Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen "Mardin Kitap Fuarı", kitapseverlerin yoğun ilgisiyle kapılarını açtı. Artuklu ilçesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan 2 bin 500 metrekarelik kapalı fuar alanında gerçekleştirilen fuarda, 56 yayınevi ve 50 stant yer aldı. Binlerce çeşit kitap, 16-24 Mayıs tarihleri arasında okuyucularla buluşacak. Fuarın açılışında konuşan Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Mardin Kitap Fuarı’nın bu yıl üçüncüsünü düzenlediklerini belirterek tüm vatandaşları fuara davet etti. Öğrencilerin derslerinin yanı sıra kitap okuma alışkanlığı kazanmasının önemine dikkat çeken Akkoyun, ailelere de çocuklarıyla birlikte kitap okumaları çağrısında bulundu. Akkoyun, hafta sonları öğrencileri desteklemek amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan kitap çeklerinin dağıtıldığını ifade ederek, "Öğrencilerimizin özellikle tatil döneminde kitap okumalarını teşvik etmek ve sağlamak, destek olmak amacıyla 10 bin adet kitap çekini öğrencilerimize, ücretsiz olarak veriyoruz. Her bir çek 200 lira değerinde. Öğrencilerimiz bizlerin vermiş olduğu bu çeklerle ücretsiz olarak kitaplarını alacaklar. Ümit ediyorum yaz döneminde öğrencilerimizin kitap okuma alışkanlığının gelişmesi noktasında faydalı olur" dedi. Açılış törenine, Vali Yardımcısı Hasan Kurt, Artuklu Kaymakamı Muhammet Öztabak, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Yaşar Dener, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tahsin Saruhan, İl Emniyet Müdürü Recep Tecimer, Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kemalettin Sakin, kurumların temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Mardin Mardin’de 3. Kitap Fuarı düzenlendi Mardin Valiliği ve Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen "Mardin Kitap Fuarı", kitapseverlerin yoğun ilgisiyle kapılarını açtı. Artuklu ilçesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan 2 bin 500 metrekarelik kapalı fuar alanında gerçekleştirilen fuarda, 56 yayınevi ve 50 stant yer aldı. Binlerce çeşit kitap, 16-24 Mayıs tarihleri arasında okuyucularla buluşacak. Fuarın açılışında konuşan Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Mardin Kitap Fuarı’nın bu yıl üçüncüsünü düzenlediklerini belirterek tüm vatandaşları fuara davet etti. Öğrencilerin derslerinin yanı sıra kitap okuma alışkanlığı kazanmasının önemine dikkat çeken Akkoyun, ailelere de çocuklarıyla birlikte kitap okumaları çağrısında bulundu. Akkoyun, hafta sonları öğrencileri desteklemek amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan kitap çeklerinin dağıtıldığını ifade ederek, "Öğrencilerimizin özellikle tatil döneminde kitap okumalarını teşvik etmek ve sağlamak, destek olmak amacıyla 10 bin adet kitap çekini öğrencilerimize, ücretsiz olarak veriyoruz. Her bir çek 200 lira değerinde. Öğrencilerimiz bizlerin vermiş olduğu bu çeklerle ücretsiz olarak kitaplarını alacaklar. Ümit ediyorum yaz döneminde öğrencilerimizin kitap okuma alışkanlığının gelişmesi noktasında faydalı olur" dedi. Açılış törenine, Vali Yardımcısı Hasan Kurt, Artuklu Kaymakamı Muhammet Öztabak, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Yaşar Dener, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tahsin Saruhan, İl Emniyet Müdürü Recep Tecimer, Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kemalettin Sakin, kurumların temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.