GENEL - 12 Temmuz 2019 Cuma 09:45

Dağ ilçelerinde yaban mersini yetiştiriciliğine rağbet

A
A
A
Dağ ilçelerinde yaban mersini yetiştiriciliğine rağbet

Bursa’nın dağ ilçelerinde yaban mersini Üretimine köylülerden büyük rağbet var.

Bursa’nın dağ ilçelerinde yaban mersini Üretimine köylülerden büyük rağbet var.


Orhaneli ilçesinde birkaç üreticinin 2012 yılında yaban mersini üretimine geçmesinin ardından bu üründen tarlasına ekmek için köylüler il ve ilçe tarım müdürlüklerinin kapılarını çalmaya başladı.



Bursa İl Tarım Ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Orhaneli Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Orhaneli İlçe Tarım Müdürü Ergin Alkan ve ziraat mühendisleri yaban mersini üretimi yapan çiftçileri ziyaret ederek üretmiş oldukları ürünleri yerinde incelediler.



Orhaneli’de ilk üreticilerden olan Salih Arsil’e ait, 2012 yılında tesis edilen ilk yaban mersini bahçesine gelen Hamit Aygül, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen, mevcut çeşitlere göre raf ömrü daha uzun olan ve ithal edilerek temin edilen Ahududu fidanları ile kurulan bahçede incelemelerde bulundu. Aygül, burada alternatif ürünlerden olan başta yaban mersini olmak üzere, aromatik bitkilerin yüksek geliri dolayısıyla çiftçiler arasında giderek rağbet görmesine değinirken, “Burada İlçe Müdürlüğümüz, Bursa Büyükşehir Belediyemiz ve çiftçilerimizin ortaklaşa yaptığı özel bir çalışma olan, yaban mersini üretimi var. Son yıllarda çiftçilerimiz yaban mersini, ahududu, böğürtlen gibi ürünlere ciddi bir yöneliş içindeler. Böyle küçük marjinal alanlarda bu ürünlerin dekar başına geliri yüksek oluyor. Onun için başta çiftçimiz Salih Beyi tebrik ediyor ve yaptığı bu çalışma için teşekkür ediyoruz derken, yaban mersini, ahududu, böğürtlen üretim faaliyetleri ilimiz genelinde devam ediyor. Tesis edilen bahçe alanı 10 bin dönüme yaklaştı. Bu faaliyetler artarak devam edecek. Orhaneli’de bu ürünler yönünden en önemli ilçelerimizden biri. Yaklaşık 600 dekar alanda bu ürünlerin yetiştiriciliği yapılıyor. İnşallah önümüzdeki dönem de böyle dekar başına verimi ve geliri yüksek ürünlere yönelişimiz daha çok olacaktır. Bursa tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin dışında aynı zamanda önemli bir gıda kenti. 4 bin civarında kayıtlı gıda üretimi yapan iş yerimiz var. Bunların çoğunda da bu tür ürünlere ihtiyaç var. Dondurulmuş gıda olsun, diğer üretilen gıdalar olsun onların içerisinde de ahududu, yaban mersini, böğürtlen gibi ürünleri kullanmakta. Bu işten hem alım yapan firmalarımız memnun, hem çiftçilerimiz memnun, hem de devlet olarak bizler memnunuz. Tekrardan emeği geçenlere teşekkür ediyorum’’ dedi.



Orhaneli Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu’ ‘’Her sahada olduğu gibi tarım sahasında da rekabet etmek zorundayız. Alternatif ürünler geliştirmek zorundayız. Alternatif ürünlerde izlenecek yol, mevcut arazinin tam kapasiteyle kullanılması ve bundan da önemlisi dönüm başına düşen verimliliği arttırarak alternatif ürünü zirai ürüne dönüştürülüp ticari bir kazanç getirecek noktaya getirmektir. İlçemizde Salih kardeşimizin örneğinde de olduğu gibi son derece ciddi bir şekilde kapasite kullanımı mevcut. Üst düzeyde verimlilik son derece ciddi bir şekilde kendini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü E-5 yan yoldaki feci kazada faciadan dönüldü: Taksi refüje savruldu, diğeri simit tezgahına çarpmadan durabildi Beylikdüzü’nde E-5 yan yol Avcılar istikametinde bekleyen ticari taksi, arkadan başka bir aracın çarpması sonucu refüje savruldu. Kazaya karışan araçlardan biri üst geçidin altındaki simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Kazada 2 kişi hafif yaralandı. Yaralılar sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Olay, sabah saat 06.30 sıralarında Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi Haramidere mevkii E-5 yan yol Avcılar istikametinde meydana geldi. İddiaya göre, yol kenarında bekleyen Fatih S. kontrolündeki 34 TKH 23 plakalı ticari taksiye, Sezer G. kontrolündeki 34 RB 6959 plakalı araç arkadan çarptı. Ticari taksi çarpmanın etkisiyle savrularak yolun karşısındaki refüje çıktı. Sezer G. kontrolündeki otomobil yan yol üzerindeki üst geçidin altında bulunan simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Yaşanan kazada her iki sürücüde hafif yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücüler sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Beylikdüzü E-5 yan yol üzerinde yoğun trafik oluştu. Polisin kontrolüyle trafik akışı sağlanırken kazaya karışan araçlar çekici ile kaldırıldı. Yaşanan kazaya şahit olan bölgedeki esnaflardan biri olayla ilgili olarak, “ Burada devamlı kaza oluyor. Bir değil iki değil. Yol kaygan zemin kaygan. Artı olarak durağın girişine bakın hiçbir önlem yok. Burası yokuş aşağı, araçlar kayıyor. Haberlere bakarsanız birçok kaza yaşandı burada ama Allah’tan kimseye bir şey olmadı. Aniden bir gürültü oldu. Arkama bile bakmadan kaçtım. Taksi duruyordu burada. Arkadan çarptılar” dedi
Mersin Mersin’de açık alanda kayısı hasadı başladı Mersin’in Mut ilçesinde sofralık kayısı hasadı başlarken, bu yıl 150 bin ton kayısı rekoltesi ve 80 bin ton ihracat bekleniyor. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildiği, coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısının açık alanda hasadı başladı. Mikro klima özelliğine sahip, dünya üzerinde tartışılmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımayan Mut sofralık turfanda kayısısı Rusya, Orta Doğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 150 bin ton ve ihracatın ise 80 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Kilosu 80 ile 120 liradan alıcı bulan kayısının fiyatlarından memnun olan üreticiler, eriğin altın yılını yaşadığını, kayısıdan da umutlu olduklarını söylediler. Kayısı hasadı dolaysıyla İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, beraberinde Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce ile birlikte hasat toplanan kayısı bahçelerini yerinde inceledi. Kaymakam Ayrancı, işçilerle birlikte kayısı topladı, kayısı toplamın zevkli olduğunu söyledi. Ayrancı, Mut’ta bu hafta itibarıyla kayısı hasadının başladığı bilgisini vererek, "Biz de bugün hasat yapan emekçi kardeşlerimizle, arazi sahiplerimizle beraber bahçeleri geziyoruz. Kayısı, ilçemizde gerçekten çok stratejik bir ürün. İlçemizdeki çiftçilerimizin elde ettiği tarımsal gelirde de önemli bir paya sahip. 150 bin ton civarında bir rekolte beklentimiz var bu sene. İnşallah bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin iyi gelir ettiği bir sezon olur. Ben bütün ilçemize, bütün çiftçilerimize hayırlı bereketli bir hasat dönemi diliyorum" dedi. Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ise, "Mut ilçemizde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90-95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı, Mut’ta başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" diye konuştu. Kayısı hasadına başlayan üreticilerden Selami Bulut, yaklaşık 10 yıldır kayısı üreticiliği yaptığını dile getirerek, "Ortalama 250 dönüm kayısı bahçem var. Tabi farklı çeşitlerimiz var. Erkenci kayısılarımız matador, kolarodo, medisin. Şu an itibarıyla 80 ile 120 lira arasında gitmekte. Tabi bu da bizim için mutluluk verici. İnşallah bu şekilde devam eder. Bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum. 300 tonun üzerinde bu bahçede meyvemiz oluyor. Tabi giderek de üretimimiz artıyor" ifadelerini kullandı.
Amasya Amasya’nın tescilli tatlısı ‘unutma beni’ Amasya’nın coğrafi işaretle tescil edilen lezzetlerinden ‘unutma beni tatlısı’ meslek lisesi öğrencisi kızların elinde yeniden hayat buldu. Yapımında kullanılan malzemelerin çok ekonomik olduğu bu tatlı, damaklarda unutulmayacak izler bırakıyor. Coğrafi işaretle tescillendi Amasya Valiliği ve Ziyaret Belediyesi’nin girişimiyle coğrafi işaret alan ‘unutma beni tatlısı’ İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğretmen ile öğrencilerin elinde yeniden şekillendi. Tatlının yapımın köy ekmeği, üzüm pekmezi ve ceviz kullanıldığını belirten Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Bilsen Bodur, “Tatlımızın tadı çok güzel. Yiyen kişi tadını bir daha tadını unutmuyor” dedi. Tatlıyı çocukluk döneminde annesinin de yaptığını hatırlatan Bodur, “Köylerde yapılıyordu. Şehir merkezlerinde çok yapılmıyordu. Şimdi biz bu tatlımızı öğrencilerimize de öğreterek sofraları tatlandırmasını sağlayacağız” diye konuştu. “Ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlı” Tescilli tatlı türüyle yarışmalara da katılmaya başladıklarına değinen İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zübeyde Komaç da “Gayet ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlıyı yapıp sunmak bizim için gurur verici oldu” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Seda Koçak ise “Unutma beni tatlısını unutturmayacağız. Bu lezzeti herkese tattıracağız” ifadelerini kullandı.