EKONOMİ - 22 Kasım 2025 Cumartesi 12:25

Dünya Cantık Günü’nde ücretsiz ikram edildi, yabancı turistler lezzetine hayran kaldı

A
A
A
Dünya Cantık Günü’nde ücretsiz ikram edildi, yabancı turistler lezzetine hayran kaldı

Bursa’da 200 yıldan fazla geçmişi bulunan ve kentin tescilli gastronomi ürünleri arasında yer alan Cantık, 22 Kasım Dünya Cantık Günü’nde yerli ve yabancı turistlerin yanısıra Bursalılara ücretsiz olarak ikram edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Dünya Cantık Günü’nde Kozahan önündeki stantta kendi elleriyle ücretsiz cantık ve ayran ikram etti. Ulucami ve Kozahan’ı ziyarete gelip cantık ikramıyla karşılaşan Tayvanlı turistler ise cantığın lezzetine hayran kaldı. 225 yıl önce Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Bursa’ya gelen Tatar göçmenler tarafından Türk Mutfağına kazandırılan cantık, hamurunun özelliği, iç harcı ve piştiği gürgen ateşi sebebiyle diğer pideler arasında ön plana çıkıyor.


Bursa’da 12 cantık işletmecisi, "Dünya Kahve Günü, Dünya Barista Günü, Dünya Pizza GÜnü" var. Ancak Dünya Cantık Günü neden kutlanmıyor" diyerek harekete geçti. Dernekleşen işletmeciler Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i ziyaretlerinde destek isteyince 22 Kasım Dünya Cantık Günü olarak kutlanmaya başladı.


Bursa’nın coğrafi işaretli yiyeceği Cantık için kutlamalar ilk kez gerçekleşti. Bursa’da işletmeler bugün misafirlerine yüzde 50 indirimli olarak hizmet verirken, Büyükşehir Beledyiesi de Kozahan ve Ulucami’nin yanındaki stantta binlerce kişiye ücretsiz olarak cantık ve ayram ikram etti.


Tezgahın başına geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, daha önce İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth’in ziyaret ettiği Kozahan önünde bulunduklarını belirterek, "Bursa gastrnomosinin önemli ürünlerinden birisi de cantık. Çocukluğumuzdan biliriz. Osmanlıdan gelen kültür yaşatmaya devam ediyoruz. Bursa’da kıymetli ustalarımız var onlar biraraya geldiler, dernek oluşturdular,. Bizi ziyaret ettiklerinde 22 Kasım’ı Dünya Cantık günü ilan ettik. Biz de faaliyete geçtik. Kısa sürede bu yıl ilk defa kutlamasını yapıyoruz. Dünya cantık günü hayırlı olsun. Cantığın besleyici özelliği var. Hamuru ve piştiği odun ile ön plana çıkıyor. Dana kıyması, soğanı, biberi, ustalara göre değişiyor tarifi. Ama hamurunun yumuşak olması, yanında Bursa ayranı olduğunda lezzetli oluyor. İlk defa bugün cantık bu şekilde tanıtılıyor. Önümüzdeki süreçte genişleyerek ülkeye ve dünyaya tanıtacağız. Derneğimizle birlikte kurduğumuz stantta dünya cantık günü sebebiyle gelen misafirlere cantık ve ayran veriyoruz ki cantığın ne olduğunu fark etsinler. Misafirlerimiz arasında yabancılar vardı. Geri dönüşlerde lezzetli olduğnu ifade ettiler. Onlar da gittiği yerlerde Bursa’nın tescilli ürünü olan coğrafi ürünü olan önemli değeri tanıtmış olacaklar" diye konuştu.


Cantık işletmecisi Gökhan Korucuoğlu da, "Kahve günü, pizza günü, barista günü vardı. Neden cantık günü olmasın deyip yola çıktık. 22 Kasım Dünya Cantık Günü ilan edildi. 12 firma başladık. Ancak bunu seneye arttıracağız. Projemiz belediye başkanımızın da hoşuna gitti. Bize sonuna kadar destek verdi. Bursa’mızın Osmanlı’dan kalan lezzetini tüm Türkiye ve dünyaya daha fazla tanıtacağız. Coğrafi işaretimiz zaten var. Bugün ücretsiz olarak Büyükşehir Belediye’miz Ulucami yanında dağıtım yapıyor. Biz de 12 esnaf bir alana bir bedava kampanyasını bugün greçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.


Korucuoğlu, Bursa cantığının mayalı hamuru, iç harcı ve odun ateşi ile farklılaştığını belirterek, "Bursa cantığının özelliği kenarlarının kalın ve yumuşak, mayalı olması. Lahmacun ve diğer pideler merdaneyle açılır. Bizim ürünümüz kendiliğinden kabarıyor. Dana kıyması, soğanı, biberi, domatesi iç harcı ve sulu olmasıyla ön plana çıkar. Ayrıca piştiği odun da farklıdır. Doyurucu özelliği sebebiyle de tercih edilir" şeklinde konuştu.


Bursa cantığının geçmişi


Bursa’da geçmişi 1800’lü yıllara dayanan kökeni Tatar Mutfağı olan kenarları kalın orta kısmı ince, iç harcı kıyma, kavram yağı, soğan, domates, biber ve baharatlardan oluşan, iç harcı hamurun ince olduğu orta kısma konulan, geleneksel yöntemlere göre taş tabanlı fırınlarda özellikle gürgen odunu ile pişirilen üstü açık yuvarlak bir pide çeşididir. Tatar mutfağındaki formu ise üzeri kapalı ve uzun biçimdedir. Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Bursa’ya gelen Tatar göçmenler tarafından Türk Mutfağına kazandırılmıştır.



Dünya Cantık Günü’nde ücretsiz ikram edildi, yabancı turistler lezzetine hayran kaldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya Tavşanlı’da 36 kız hafız için görkemli icazet töreni Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Kavaklı Kız Kur’an Kursu’nda hafızlık eğitimlerini tamamlayan 36 hafız için görkemli bir icazet töreni düzenlendi. Kursun 29. Hafızlık İcazet Merasimi, Tavşanlı Proje Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği törende, salon hıncahınç dolarken, merasimde büyük bir manevi coşku yaşandı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Tavşanlı İlçe Müftüsü açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Programa katılan önemli isimler arasında; daha önce Kütahya İl Müftülüğü görevini yürütmüş olan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Hazırlar, AK Parti Kütahya milletvekilleri Adil Biçer, Mehmet Demir ve İsmail Çağlar Bayırcı, Kaymakam Ömer Faruk Özdemir, AK Parti İl Başkanı Ceyda Çetin Erenler, AK Parti İlçe Başkanları, İlçe Milli Eğitim Müdürü Refik Raşit Küçükkağnıcı, İl Müftüsü Dr. İrfan Açık, İl Müftü Yardımcıları Tahsin Ekim ve Gülay Demirci, çevre ilçelerin müftüleri (Hisarcık, Domaniç, Emet, Çavdarhisar, Simav, Gediz) ile birlikte çok sayıda vatandaş yer aldı. Merasim boyunca manevi atmosfer üst düzeydeydi. Ayasofya-i Kebir Camii Baş İmam Hatibi Kurra Hafız Ferruh Muştuer’in etkileyici Kur’an tilaveti, katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Yeni hafızlar da okudukları ilahilerle programa ayrı bir güzellik kattı. Törende en çok alkış alan ve duygusal anların yaşandığı bölüm ise, 36 kız hafızın babalarının sahneye çıkarak evlatlarını tek tek tebrik etmesi oldu. Bu anlar, salonda büyük bir takdirle karşılandı. Programın sonunda, protokol üyeleri ve milletvekilleri birer konuşma yaparak hafızlıklarını tamamlayan öğrencileri ve ailelerini tebrik etti, genç hafızlara hayat boyu başarılar diledi.
Konya Trendyol Süper Lig: Konyaspor: 1 - Çaykur Rizespor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 15. haftasında Konyaspor, sahasında karşılaştığı Çaykur Rizespor ile 1-1 berabere kaldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 60. dakikada Andzouana’nın sağ kanattan ortasında ceza sahasu içinde Umut Nayir, Alikulov’un mücadelesinde yerde kaldı. VAR’dan gelen uyarıyla pozisyonu izleyen hakem Ümit Öztürk, Alikulov’un Umut Nayir’i çektiği gerekçesiyle beyaz noktayı gösterdi. 66. dakikada penaltıda topun başına geçen Umut Nayir, meşin yuvarlağı sol alt köşeden ağlara gönderdi. 1-1 90+3. dakikada Laci’nin pasında sol kanatta topla buluşan Zeqiri topla birlikte ceza sahasına girdi. Zeqiri’nin vuruşunda meşin yuvarlak az farkla dışarı çıktı. Hakemler: Ümit Öztürk, Murat Temel, Suat Güz Konyaspor: Bahadır Güngördü, Andzouana, Uğurcan Yazğılı, Yasir Subaşı (Calusic dk. 82), Guilherme, Jo Jin-Ho, Melih İbrahimoğlu (İsmail Esat Buğa dk. 90+2), Bjorlo, Pedrinho, Enis Bardhi (Tunahan Taşçı dk. 69), Umut Nayir Yedekler: Deniz Ertaş, Stefanescu, Mücahit İbrahimoğlu, Melih Bostan, Utku Eriş, Kaan Akyazı Teknik Direktör: Çağdaş Atan Çaykur Rizespor: Fofana, Taha Şahin, Samet Akaydin, Alikulov, Hojer, Laçi, Papanikolaou (Muhamed Buljubasic dk. 73), Sakyi (Zeqiri dk. 73), Olawoyin (Taylan Antalyalı dk. 80), Augosto (Emrecan Bulut dk. 89), Sowe (Jurecka dk. 89) Yedekler: Erdem Canpolat, Mocsi, Mithat Pala, Halil Dervişoğlu, Sagnan Teknik Direktör: Recep Uçar Goller: Samet Akaydin (dk. 45+1) (Çaykur Rizespor), Umut Nayir (dk. 66) (Konyaspor) Sarı kartlar: Çağdaş Atan (Konyaspor), Erdem Canpolat, Alikulov, Taha Şahin (Çaykur Rizespor)