KÜLTÜR SANAT - 13 Aralık 2025 Cumartesi 13:17

Fotoğrafın kalbi Bursa’da atıyor

A
A
A
Fotoğrafın kalbi Bursa’da atıyor

Dünyanın sayılı etkinlikleri arasında yer alan Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, 15. kez kapılarını açtı. Türkiye’den ve dünyadan birçok fotoğraf sanatçısını buluşturan festivalle, fotoğraf sanatının kalbi Bursa’da atıyor.


Türkiye’nin en büyük fotoğraf festivali olma başarısı gösteren ‘Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’, yurt içinden ve yurt dışından önemli fotoğraf sanatçılarını ve fotoğrafa gönül verenleri Bursa’da bir araya getirdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (BUFSAD) iş birliğiyle bu yıl ‘Kırılma Zamanı’ temasıyla hazırlanan festival, Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle 15. kez kapılarını açtı.


12 farklı mekanda sergi


Küratörlüğünü Prof. Dr. Gülbin Özdamar Akarçay ve Özcan Yurdalan’ın üstlendiği festival, 12 Aralık-12 Ocak tarihleri arasında 15 uluslararası, 15 ulusal fotoğrafçı, videoyla eser üreten 7 sanatçı, 8 kolektif, 11 genç, 7 engelli birey ve 20 çocuk fotoğrafçının çalışmalarını 12 farklı mekânda fotoğraf tutkunlarıyla buluşturacak. Festival kapsamında sergilerin yanı sıra bir ay boyunca paneller, söyleşiler, sanatçı konuşmaları, atölyeler ve portfolyo değerlendirmeleri düzenlenecek. 15. FotoFest’in uluslararası bölümüne; Forough Alael, Abir Abdullah, Berge Arabian, Laura Chen, Issa Touma ve FEMLENS Kolektifi’nin sanatçılarının da içinde yer aldığı isimler konuk olacak. Türkiye’den ise Bülent Kılıç, Emin Altan, Rana Öztürk, Yiğit Günel, Ayla Güvenç, Ali Saltan, Kemal Aslan, Burcu Ertunç, A. Nur Türk, Cenk Erdoğan, Rıza Erdeğirmenci gibi önemli fotoğrafçılar festivalde yer alacak. Türkiye’deki fotoğraf kolektiflerinin de dahil edildiği festivalde, gençlerin, engelli bireylerin ve çocuk fotoğrafçıların üretimleri de sergilenecek.


"Fotofest’in çok daha güçlü olması için çalışıyoruz"


Festivalin ilk gününde 5 farklı mekanda 14 sanatçının çalışmaları sergilenerek gün boyunca fotoğraf tutkunlarıyla buluşturuldu. Tayyare Kültür Merkezi’ndeki açılış programında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’nin kentin kültür ve sanat yaşamına büyük değer kattığını söyledi. Festivalin geçmiş yıllara göre çok daha geniş bir kitleye ulaşarak hem sanat çevrelerinde hem de toplumda güçlü bir etki oluşturduğunu belirten Başkan Mustafa Bozbey, "Her yıl çıtayı yükselterek sürdürdüğümüz FotoFest’in, çok daha güçlü ve çok daha etkili bir festival olması için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Artık Bursa’da her 15 günde bir sanat etkinliğinin olması gerektiğine inanıyorum. İleride bu haftada bire de düşebilir. Bunu sadece resmi kurumların uhdesinde değil, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde ortaya koymalıyız. Bursa bu zamana kadar birçok sanatçı yetiştirmiştir. Bursa’nın değerlerine sahip çıkmalıyız" dedi.


"Fotofest, güçlü bir kültür mirasıdır"


Bu yılın teması olan ‘Kırılma Zamanı’nın, dünyanın ve hayatların farklı dönemlerinde yaşanan kırılganlıkları, dönüşümleri ve yeni başlangıçları fotoğrafın güçlü diliyle aktardığını vurgulayan Başkan Mustafa Bozbey, "FotoFest bir ay boyunca kentimizin kültür haritasını zenginleştirecek. Fotoğrafın dönüştürücü gücünü hem yerel hem küresel ölçekte tartışmaya açarak geniş bir diyaloğun kapılarını aralayacak. Büyükşehir Belediyesi olarak kültür-sanatın evrensel dilini kentimizin her noktasına yayarken, FotoFest ile fotoğrafın birleştirici ve dönüştürücü gücünü toplumla buluşturmaya devam ediyoruz. FotoFest, güçlü bir kültür mirasıdır. Bu mirası, gençlerimizi de sürecin birer parçası yaparak geleceğe taşımayı hedefliyoruz. Tüm sanatseverleri bu özel seçkiyi keşfetmeye davet ediyorum. Festivalin, kentimize, ülkemize ve tüm sanatseverlere ilham vermesini diliyorum" diye konuştu.


"Festivalde değişimin yansımalarını göreceksiniz"


Festival Küratörü Prof. Dr. Gülbin Özdamar Akarçay, fotoğraf sanatının toplumsal ve kişisel kırılmaların tanığı olarak farklı temsil imkanlarını sunduğunu anlattı. Fotoğrafın kendi yapısında da kırılmalar meydana geldiğini söyleyen Akarçay, "Dijitalleşmeyle birlikte fotoğrafın yüzeyi değişti. Bilgisayar temelli üretimlerle fotoğrafik bakış çoğaldı. Fotoğraf olmayan bir fotoğraf diye tanımlama yapıldı. Bu seneki festivalde de bu değişimin yansımalarını göreceksiniz. Basın fotoğrafından geleneksel belgesele, kolajlardan çağdaş belgesele, yapay zekayla üretilen hayali mevhuma dair fotoğrafa geniş bir temsiliyeti olan festival içeriği oluşturuldu. FotoFest, 15. yılında dünya fotoğrafındaki en güncel ve kritik eğilimleri Türkiye izleyicisiyle buluşturma misyonunu sürdürüyor. Festivalin gerçekleşmesinde verdiği destek için Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkür ediyorum " dedi.


Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, festivale katkı sunmaktan büyük onur duyduklarını dile getirerek programın halka bir nefes olmasını, geleceğe dair umudu ve inancı tazelemesini diledi.


BUFSAD Başkanı Tarık Akkurt, FotoFest’te yer alan her karenin bir kırılma anının tanığı olduğunu ifade ederek festivale katılan tüm sanatçılara teşekkür etti.


BUFSAD Onur Üyesi Ceyhun İrgil, Türkiye’nin en büyük fotoğraf festivalinin Bursa’da yapılıyor olmasından gurur duyduğunu belirterek festivalde emeği geçenlere ve sürdürenlere teşekkür etti.


Konuşmalardan sonra Başkan Mustafa Bozbey tarafından Küratörler Prof. Dr. Gülbin Özdamar Akarçay ve Özcan Yurdalan’a emeklerinden dolayı plaket verildi. Açılış programı, Volkan Çetin’in ‘Zamanın Yankıları’ adlı film gösteriminin ardından sona erdi.



Fotoğrafın kalbi Bursa’da atıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep TBMM Suça Sürüklenen Çocuklara İlişkin Araştırma Komisyonu Gaziantep’te TBMM Suça Sürüklenen Çocuklara İlişkin Araştırma Komisyonu Gaziantep’teki saha çalışmalarına başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Suça Sürüklenen Çocuklara İlişkin Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut ile beraberindekiler, saha araştırmaları ve birebir görüşmeler için Gaziantep’e geldi. Heyet, kentteki çalışmaları çerçevesinde ilk olarak Şehitkamil ilçesindeki 8 Şubat Anadolu Lisesi’nde muhtarlar, öğretmenler ve veliler ile toplantı yaptı. "Bir çocuk paketi çıkarmak istiyoruz" Yapılan ve yapılması planlanan çalışmalarla ilgili bilgi veren Komisyon Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, "TBMM’de suça sürüklenen çocuklarla ilgili bir araştırma komisyonu kuruldu. Gaziantep de hem risk faktörlerini barındırması açısından bizim için önemli bir il hem de koruyucu, önleyici, rehabilite edici çok sayıda inisiyatifin de alındığı bir il olması hasebiyle bizim için önemli. Bu nedenle burada saha ziyaretleri yapıyoruz. Öncelikle bu lisede muhtarlar ve velilerle görüştük. Öğretmenlerimizle de görüşeceğiz. Derinlemesine mülakatlar yapacağız. Yarın da şehrin idare amirleriyle, konunun bütün paydaşlarıyla toplantılarımız olacak. Daha sonra belediyenin yaptığı bağımlılıklarla mücadele gibi bazı birimleri ziyaret edeceğiz. Konunun bütün paydaşlarıyla sahanın derinine inerek çalışıyoruz. Bu çalışmaların sonucunda rehabilite ediciliği temel alan fakat bununla beraber cezai müeyyidelerde de cezasızlık algısını değiştirecek değişimleri ön gören bir çocuk paketi çıkarmak istiyoruz. Bununla ilgili bilimsel bir çerçeve oluşturmak, sahadan veri toplamak önemli" diye konuştu. Komisyonun Gaziantep’teki saha çalışmaları, görüşmeleri ve araştırmaları 3 gün sürecek.
İstanbul Merkez Bankası faizi yüzde 37’de sabit tuttu Merkez Bankası faizi değiştirmedi. Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 37’de sabit tutulmasına karar verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 37’de sabit tutulmasına karar verdi. Kurul ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 40’ta, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 35,5’te sabit tuttu. Karar metninde şu ifadelere yer verildi: ’’Enflasyonun ana eğilimi şubat ayında yataya yakın seyretmiştir. Jeopolitik gelişmeler neticesinde belirsizlikler artarken, küresel risk iştahında bozulma ve enerji fiyatlarında yükseliş gözlenmiştir. Söz konusu unsurların enflasyon görünümü üzerinde oluşturabileceği riskleri sınırlamak amacıyla sıkı para politikasını destekleyici kararlar ve eşgüdüm dahilinde mali tedbirler alınmıştır. Jeopolitik gelişmelerin maliyet kanalı ve iktisadi faaliyet üzerinden enflasyon görünümüne etkileri yakından takip edilmektedir. Fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdürülecek sıkı para politikası duruşu talep, kur ve beklenti kanalları üzerinden dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları; enflasyon gerçekleşmelerini, ana eğilimini ve beklentilerini göz önünde bulundurarak ara hedeflerle uyumlu biçimde dezenflasyonun gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleyecektir. Para politikası kararları enflasyon görünümü odaklı, toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir yaklaşımla alınmaktadır. Son dönem gelişmelerin de etkisiyle, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma olması durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması halinde parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları yakından izlenmeye ve likidite yönetimi araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir. Kurul, politika kararlarını enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.’’
Kayseri Hacılar’da İstiklal şiiri ve şairi yad edildi Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan; 12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü kapsamında ilçede düzenlenen programda öğrencilerle bir araya geldi. Şaşoğlu İmam Hatip Ortaokulu tarafından hazırlanan anma programına; Hacılar Kaymakamı Cüneyt Caner, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, ilçe protokolü, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Program; saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu, sinevizyon gösterileri sunuldu, tiyatro ve müzikli gösteriler sahnelendi. Öğrencilerin hazırladığı performanslar salondan büyük alkış aldı. Program sonunda değerlendirmelerde bulunan Başkan Bilal Özdoğan, İstiklâl Marşı’nın milletimizin bağımsızlık karakterini en güçlü şekilde yansıttığını belirterek şu ifadeleri kullandı; "İstiklâl Marşımız, milletimizin bağımsızlık uğruna verdiği mücadelenin ruhunu taşıyan, her mısrasında vatan sevgisini, inancı ve kararlılığı yaşatan büyük bir mirastır. Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden milletimizin ortak vicdanına kazınan bu eser, bugün de genç nesillerimize yol göstermeye devam etmektedir. Öğrencilerimizin bu anlamlı günü böylesine özenli bir programla hazırlamış olması bizleri ayrıca gururlandırmıştır." Başkan Özdoğan, milli ve manevi değerlerin genç nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekerek programın hazırlanmasında emeği geçen okul yönetimine, öğretmenlere ve öğrencilere teşekkür etti.
Van TEGV gönüllüleri ve yöneticiler iftarda buluştu Van’ın Muradiye ilçesinde, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) tarafından düzenlenen iftar programında gönüllüler ve yöneticiler bir araya geldi. "Bir Çocuk Değişir, Türkiye Gelişir" vizyonuyla çalışmalarını sürdüren TEGV’in Muradiye’de bulunan Fatma Tülin - Prof. Dr. Mustafa Gediktaş Öğrenim Biriminde gerçekleştirilen iftar programına Muradiye Kaymakamı Furkan Taha Türkmenoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Alhan, eğitim dostu Şahin Müjde, Öğrenim Birimi Yöneticisi Buket Müjde ve TEGV gönüllüleri katıldı. Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ruhunu yansıtan buluşmada, gönüllüler ve yerel yöneticiler çocukların nitelikli eğitimle buluşması için yürütülen çalışmalar hakkında sohbet etti. Programda gönüllülüğün eğitimde fırsat eşitliği açısından taşıdığı öneme dikkat çekilirken, çocukların gelişimine katkı sağlayan gönüllülere teşekkür edildi. 1997 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren TEGV Muradiye Fatma Tülin - Prof. Dr. Mustafa Gediktaş Öğrenim Birimi, bugüne kadar yaklaşık 32 bin çocuğa nitelikli eğitim desteği sağladı. Aynı süreçte 600’e yakın gönüllü de çalışmalara katkı sundu. Van’da bulunan iki sabit etkinlik noktasından biri olan öğrenim biriminde, gönüllülerin katkısıyla çocukların akademik, sosyal ve kişisel gelişimlerini destekleyen etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. TEGV, 31 yıldır gönüllülerinin ve bağışçılarının desteğiyle Türkiye’nin dört bir yanında çocukları nitelikli eğitim desteğiyle buluşturuyor. Vakıf bugüne kadar 108 bini aşkın gönüllünün katkısıyla 3,3 milyondan fazla çocuğa ulaştı. TEGV, Türkiye genelindeki etkinlik noktaları ve TEGV Akademi dijital platformu aracılığıyla çocukların potansiyellerini keşfetmelerine destek olurken, eğitimde fırsat eşitliğine katkı sunmayı sürdürüyor.