EKONOMİ - 30 Nisan 2026 Perşembe 14:54

İnşaat ve gayrimenkul sektörünün kalbi Bursa’da attı

A
A
A
İnşaat ve gayrimenkul sektörünün kalbi Bursa’da attı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki KFA Fuarcılık tarafından düzenlenen Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı, gayrimenkul ve inşaat sektörünün iş hacmine önemli katkı sağladı. Bursa Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuar 4 gün boyunca yerli ve yabancı 15 bini aşkın ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Fuarda 20’ye yakın ülkeden gelen yabancı alıcı da işbirliği masasında buluştu.


BTSO öncülüğünde, İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) ve TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi iş birliğinde, KFA Fuarcılık organizasyonunda düzenlenen Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı sona erdi. Bursa Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarı 4 gün boyunca yerli ve yabancı ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi. Fuara başta Bursa olmak üzere farklı şehirlerden iş profesyonelinin yanı sıra 20’ye yakın ülkeden 200’ü aşkın yabancı alıcı da katıldı. Fuar kapsamında ayrıca ’Gayrimenkulde Yaşam Kalitesine Geçişin Şifreleri’ ve ’Depreme Dayanıklı Yapılar: Zemin, Yapı ve Malzeme Entegrasyonu’ başlıklı seminerler de katılımcılarla buluştu.


"Sektörlerimizin İş Hacminin Güçlenmesi Önceliğimiz"


BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı’nın sektörün gelişimine ve ticari hareketliliğine önemli katkılar sunduğunu söyledi. Fuarın, yerli ve yabancı katılımcıları bir araya getirerek yeni iş birliklerinin önünü açtığını belirten Burkay, organizasyonun Bursa’nın fuarcılık vizyonunu da güçlendirdiğini ifade etti. Başkan Burkay, "İnşaat ve gayrimenkul sektörü, üretimden istihdama, ihracattan şehirleşmeye kadar geniş bir etki alanıyla Türkiye ekonomisinin temel taşlarından birini oluşturuyor. Bu güçlü yapının sürdürülebilir büyümesi için sektör paydaşlarının bir araya geldiği organizasyonlar büyük önem taşıyor. Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı’nı da bu anlayışla hayata geçiriyor, sektörümüzün en önemli buluşma noktalarından biri haline getiriyoruz. BTSO olarak üyelerimizin rekabet gücünü artıracak, yeni pazarlara erişimini kolaylaştıracak her türlü projeyi desteklemeye devam ediyoruz. Fuarlarımız, firmalarımızın iş hacmini büyütmesine, yeni iş bağlantıları kurmasına ve uluslararası arenada daha etkin rol almasına katkı sağlıyor. Aynı zamanda şehrimizin üretim, ticaret ve ihracat potansiyelini daha görünür kılıyor. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği bulunan tüm kurum ve kuruluşlarımıza, iş birliği yaptığımız İMSİAD, Mimarlar Odası Bursa Şubesi paydaşlarımıza ve fuarımıza değer katan katılımcılarımıza teşekkür ediyorum." dedi.


"Kapasiteyi iki katına çıkardık"


İnşaat ve yapı sektörünün önemli buluşmalarından biri olan Rising City Yapı ve Yaşam Fuarı, bu yıl artan katılım ve yoğun ilgiyle dikkat çekti. Sektör temsilcileri, organizasyonun hem ticari bağlantılar hem de şehir ekonomisi açısından önemli katkılar sunduğunu vurguladı. İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, fuarın geçen yılın ardından bu yıl daha büyük bir kapasiteyle gerçekleştirildiğini belirterek, "Geçen yıl oluşan yoğun rağbet ve memnuniyet üzerine bu yıl kapasiteyi neredeyse iki katına çıkardık. BTSO Başkanımız İbrahim Burkay’ın öncülüğünde, KFA Fuarcılık tarafından organize edilen ve bizim de destek verdiğimiz bu organizasyonu sektörümüz adına çok önemli buluyoruz. Fuar, B2B görüşmeler sayesinde yurt dışına yeni iş bağlantıları kurulmasına da önemli katkı sağladı. Bununla birlikte fuar, sadece sektöre değil şehrin ticaretine ve tanıtımına da önemli katkılar sağlıyor. Geçen yıldan daha başarılı, oldukça yoğun ve heyecanlı bir fuar geçirdik." dedi.


"Fuarda yoğun bir taleple karşılaştık"


ASVİP Asansör Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO 25. Komite Başkan Yardımcısı Uğur Yıldırım ise ilk fuar deneyimlerinin beklentilerin üzerinde geçtiğini ifade etti. Yıldırım, "Bu kadar yoğun bir taleple karşılaşacağımızı düşünmemiştik. Özbekistan’dan bir firma ile yaklaşık 80 adet asansör talebi için görüşmeler yaptık. Ayrıca Fas ve Mısır’dan müşterilerle ciddi görüşmeler gerçekleştirdik. Ev tipi homelift asansörümüz büyük ilgi gördü. Fuar sonrası hem fabrikamızda ağırlayacağız hem de yurt dışı ziyaretler planlıyoruz" diye konuştu. İnşaat sektörünün zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Yıldırım, üreticilerin bu dönemde üretimi artırarak piyasaya katkı sunması gerektiğini vurguladı. BTSO’nun UR-GE projelerinin firmalara önemli vizyon kazandırdığını da belirten Yıldırım, fuarda emeği geçenlere teşekkür etti.


EPSA Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Özdemir, fuardan yüksek verim aldıklarını ifade etti. Özdemir, "Geçen yılki başarının ardından bu yıl da fuara katıldık. Yurt dışından ve çevre illerden çok sayıda ziyaretçimiz oldu." dedi. EPSA Yalıtım’ın ürün gamına da değinen Özdemir, temel su yalıtımından mantolama ve yerden ısıtma sistemlerine kadar 200’ün üzerinde ürün sunduklarını, 30’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. TEKNOSAB’da hayata geçirdikleri yeni yatırımla teknoloji malzemesi üretimine başladıklarını aktaran Özdemir, özellikle otomotiv sektöründe kullanılan EPP malzemesinin üretimine odaklandıklarını da sözlerine ekledi.


29. Yapı ve Yaşam Kongresi


Bu yıl Rising City Yapı ve Yaşam Fuarı ile eş zamanlı olarak TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından 29. Uluslararası Yapı ve Yaşam Kongresi düzenlendi. ‘Yaşamın, Kentlerin ve Mimarlığın Geleceği’ ana temasıyla gerçekleştirilen etkinlik, değişen kent dinamikleri, sürdürülebilirlik, afetlere dayanıklılık ve kamusal yaşamın niteliği gibi başlıklarda çok sayıda oturuma ev sahipliği yaptı. TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, "BTSO’nun katkılarıyla 9 yıllık bir aranın ardından yeniden düzenlediğimiz kongrede kent, yaşam ve mimarlık arasındaki çok katmanlı ilişkiyi ele aldık. Yeni fikirlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlayan ve sektöre yön verecek önemli çıktılar sunan kongrede emeği geçenlere teşekkür ediyorum."


Yabancı İş Profesyonellerinden Fuara Özel İlgi


Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı, yurt dışından gelen iş insanlarının da yoğun ilgisini gördü. Libya’dan fuara katılan Khaled Salih Ahmed Abu, organizasyonun oldukça hareketli geçtiğini belirterek, önemli konut projelerinin tanıtıldığını ifade etti. Nitelikli bir fuar deneyimi yaşadığını dile getiren Abu, Bursalı firmalarla ticari iş birlikleri geliştirmek istediğini söyledi.


Suudi Arabistan’dan katılım sağlayan Meshal Muhammed Albow ise inşaat ve yan sanayi alanında faaliyet gösterdiğini belirterek, fuara ikinci kez katıldığını ifade etti. Geçtiğimiz seneki ilk ziyaretinde bir firma ile iş birliği gerçekleştirdiğini ve bu sürecin halen devam ettiğini kaydeden Albow, Bursa ile ticari ilişkilerini daha da güçlendirmek istediğini vurguladı. Elektrik ve aydınlatma alanında önemli görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Albow, fuarın oldukça verimli geçtiğini ve önümüzdeki dönemde yeni iş birliklerine imza atmayı hedeflediğini söyledi. Azerbaycan’dan gelen İlgar Karimov, Bursa’ya ilk defa geldiğini ve fuar boyunca birçok firma ile ciddi görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.



İnşaat ve gayrimenkul sektörünün kalbi Bursa’da attı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Fırat Üniversitesi’ne Avrupa kapıları açıldı Fırat Üniversitesi, Avrupa üniversite sporlarının en üst çatı kuruluşlarından biri olan European University Sports Association (EUSA)’ya kabul edildi. Fırat Üniversitesi, Avrupa üniversite sporlarının en üst çatı kuruluşlarından biri olan European University Sports Association (EUSA)’ya kabul edildi. Bu prestijli yapıya Fırat Üniversitesinin kabul edilmesi, üniversitenin spor alanındaki uluslararasılaşma hedefleri açısından önemli bir dönüm noktası oldu. EUSA Yönetim Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantıda alınan kararla Fırat Üniversitesine "Geçici EUSA Üyelik" statüsü verildi. Üniversiteye gönderilen resmi kabul mektubunda, üyelik başvurusunun takdirle karşılandığı ve sürecin olumlu şekilde ilerlediği vurgulandı. Mektupta ayrıca, geçici üyelik statüsüne sahip üniversitelerin, EUSA Üyelik Rehberi’nde yer alan haklardan şimdiden yararlanabileceği ifade edildi. Nihai üyelik onayının ise 2027 yılında yapılacak EUSA Genel Kurulu’nda karara bağlanacağı belirtildi. Bu gelişmeyle birlikte Fırat Üniversitesi, Avrupa çapında düzenlenen üniversiteler arası spor organizasyonlarına katılım hakkı elde ederken, aynı zamanda bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapma fırsatına da kavuşacak. Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, "Üniversitemizin European University Sports Association üyeliği, spor alanındaki uluslararası vizyonumuzun önemli bir göstergesidir. Öğrencilerimizin Avrupa platformlarında yer alması ve üniversitemizin uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapabilecek konuma gelmesi bizler için büyük bir gurur kaynağıdır" ifadelerini kullandı.
İstanbul Türkiye - Kazakistan ticari işbirliği Orta Koridor odağında ele alındı "Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru’nun Geliştirilmesi" konulu toplantıda Kazakistan ve Türkiye arasındaki ticari işbirliklerini artırmaya yönelik konular ele alındı. Toplantıda konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Assel Zhanassova, Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru’nun önemine dikkat çekti. "Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru’nun Geliştirilmesi" konulu yuvarlak masa toplantısı, ulaştırma ve lojistik sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıya Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Assel Zhanassova, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev ve Kazakistan Demiryolları Yönetim Kurulu Başkanı Talgat Aldybergenov ile birlikte ilgili kurumların temsilcileri katıldı. Toplantıda, Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru’nun (Orta Koridor) geliştirilmesi, lojistik kapasitenin artırılması ve bölgesel ticaretin daha etkin hale getirilmesine yönelik konular masaya yatırıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Assel Zhanassova, Çin ve Avrupa arasındaki taşımacılık hatlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Zhanassova, Çin’den Avrupa’ya mal taşımacılığının yüzde 10’un Kazakistan üzerinden geçtiğini ve bu oranı yüzde 20’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Küresel ticaret yollarında güvenlik risklerinin oluştuğuna da dikkat çeken Zhanassova, alternatif ticaret yolları olmasının ticaretinin sürdürülebilmesi açısından önem taşıdığını söyledi. "Hürmüz Boğazı’ndaki riskler Orta Koridor’un yük hacmini artıracaktır" ABD, İsrail ile İran arasında yaşanan savaşın Hürmüz Boğazı’ndaki ticareti etkilediğini belirten Zhanassova, "Hürmüz Boğazı da küresel ticaret yollarından biri. Hürmüz Boğazı’ndaki riskler Orta Koridor’un yük hacmini artıracaktır. Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru rotasından geçen yük hacminin artacağını öngörüyoruz" ifadelerini kullandı. Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru’nda hızlı teslimat ve kapasite artışına yönelik yapılan çalışmalardan da bahseden Zhanassova, "2025 yılından itibaren gerekli çalışmalar yapılıyor. Çin, Kazakistan, Azerbaycan ve Gürcistan olmak üzere hükümetler arası ve demiryolu taşımacılığı yapan şirketler arasında işbirliği yapılmaktadır" dedi. Geçiş süreçlerinin hızlandırılmasına yönelik adımları da anlatan Zhanassova, "Malların hızlı geçmesi ve zaman kaybı yaşanmaması için geçişlerde ortak fiyat belirlenmesi noktasında çalışmalar yapılmaktadır. Ürünlerin hızlı geçişinin sağlanması için yeşil koridor ile ilgili çalışmalar da yapılmaktadır. Her ülkenin yapacağı ev ödevleri var. Sözleşmeler çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı. "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kazakistan ziyareti işbirliklerinin gelişimine katkı sağlayacaktır" Türkiye ile ilişkilere de değinen Zhanassova, "Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan’ı ziyareti olacaktır. Bu ziyaretten beklentimiz yüksektir. İki ülkenin iş insanları da bir araya gelecektir. Ziyaret iki ülke arasındaki ekonomik işbirliklerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Kazakistan hükümeti olarak gerekli çalışmaları yapmaya hazırız" dedi. "Kazakistan-Türkiye arasındaki ticari ilişkiler her yıl artarak devam ediyor" Ekonomik ilişkilerin seyrine ilişkin değerlendirmede bulunan Zhanassova, "Kazakistan - Türkiye arasındaki ticari ilişkiler her yıl artarak devam ediyor. İthalat, ihracat ve yatırımlar açısından ciddi artışlar var. Dünyada yaşanan krizlere rağmen yatırımların arttığını görüyoruz. İki ülke arasındaki ekonomik işbirliklerinin güçlenerek devam etmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Aydın Aydın’da zeytinyağı sektörü için operatör eğitimi düzenlendi Aydın’da Polat Makina tarafından düzenlenen eğitim programında, 20 farklı şehirden 70’ten fazla üretici ve operatör bir araya gelerek zeytinyağı üretim süreçlerine yönelik uygulamalı eğitim aldı. Aydın’da faaliyet gösteren Polat Makina, zeytinyağı sektörüne yönelik nitelikli insan gücü yetiştirme çalışmaları kapsamında ikinci Zeytinyağı Tesisi Operatör Yetiştirme Eğitimi’ni gerçekleştirdi. Şirketin üretim tesislerinde düzenlenen programa, Türkiye’nin 20 farklı şehrinden 70’ten fazla zeytinyağı üreticisi, tesis operatörü ve çiftçi katıldı. Polat Group Holding iştiraklerinden olan Polat Makina tarafından düzenlenen eğitim programı, zeytinyağı sektörünün sürdürülebilirliğine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilirken, ilki 26 Kasım 2025 tarihinde gerçekleştirilen program, yoğun talep üzerine ikinci kez düzenlendi. Gün boyu süren eğitimlerde katılımcılara, zeytinyağı tesisi kurulumu, finansman kaynakları, üretim süreçleri ve makine bakımı gibi konularda kapsamlı bilgiler verildi. Program kapsamında gerçekleştirilen uygulamalı eğitimlerde katılımcılar separatör sökme ve takma işlemlerini deneyimleme fırsatı buldu. Ayrıca düzenlenen fabrika turu ve showroom ziyaretiyle üretim teknolojileri yerinde incelendi. Eğitim programında zeytinyağı tadımı konusunda Dr. Abidin Tatlı tarafından sunum gerçekleştirilirken, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar da sektöre yönelik destekler hakkında bilgilendirmede bulundu. Polat Makina Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Polat ise yaptığı açıklamada, zeytinyağı üretiminde teknolojinin yanı sıra yetişmiş insan gücünün önemine dikkat çekerek "Polat Makina olarak ’Sizin için Mühendislik’ anlayışımızla, zeytinyağı üreticilerimize en ileri teknolojiyle üretilmiş makineleri sunuyoruz. Ancak en güçlü teknoloji bile onu doğru kullanan insan gücüyle anlam kazanır. Zeytin, bu topraklar için yalnızca bir tarım ürünü değil, köklü bir miras, derin bir kültür. Bu mirası yaşatmanın yolu, onu en iyi şekilde işleyebilecek yetkin ellere bırakmaktan geçiyor. Eğitimlerimizle hem sektörümüze hem de bu değerin gelecek nesillere aktarılmasına katkı sunmak istiyoruz" dedi. Polat Makina, zeytinyağı sektörüne yönelik operatör yetiştirme eğitimlerini önümüzdeki dönemde de sürdürmeyi planladığı öğrenildi.