GÜNDEM - 23 Şubat 2026 Pazartesi 11:06

Osmangazi’de çocuklara doğayı sevdiren oyun

A
A
A
Osmangazi’de çocuklara doğayı sevdiren oyun

Osmangazi Belediyesi’nin çocuklara doğa sevgisi ve çevre bilinci kazandırmak amacıyla düzenlediği ‘Toprak Ana’ tiyatro oyunu, Selamet Mahallesi çocukları için sahnelendi. Miniklerin doğayı severek korumasını sağlamak amacıyla sahneye taşınan oyun, çocukları hem eğlendirdi hem de bilinçlendirdi.


Tiyatro Sanatçısı Gözde Akın tarafından yazılıp yönetilen ‘Toprak Ana’ adlı oyun, Selamet Mahallesi Muhtarlık Binası’nda Osmangazili çocuklarla buluştu. Yoğun katılımın olduğu etkinlikte çocuklar, sahnede anlatılan hikaye aracılığıyla toprağın, ağaçların ve doğal yaşamın insan hayatındaki vazgeçilmez yerini eğlenceli bir anlatımla öğrenme fırsatı buldu.


Oyun boyunca doğayla kurulan bağın önemi vurgulanırken, çocuklara küçük yaşta kazanılan çevre bilincinin gelecekte daha yaşanabilir bir dünya oluşturmadaki rolü anlatıldı. Oyunu büyük bir ilgiyle takip eden çocuklar, etkinlik sonunda doğayı korumanın kendi yaşam alanlarını daha sağlıklı ve güzel kılacağını öğrenmiş oldu.


"Çocuklara tabiatın önemi anlatıyorum"


Doğa sevgisini küçük yaşta aşılamanın önemine dikkat çeken Tiyatro Sanatçısı Gözde Akın, "Küçük yaşlarda kazanılan doğa bilincinin, geleceğimiz için çok kıymetli olduğuna inanıyoruz. Oyunla toprağın kokusunu, ağacın değerini, tabiatın önemini anlatıyoruz. ‘Toprak Ana’ ile çocuklara hem bu değerleri hatırlatıyor hem de doğayla yeniden bağ kurmalarını sağlıyoruz. Bu oyunda çocuklar sadece izleyici değil, aynı zamanda hikayenin bir parçası oluyorlar. Onların yönlendirmeleriyle oyun şekilleniyor; sorularına, fikirlerine ve hayal güçlerine göre ben de sahnede yön alıyorum. Amacım, çocuklara doğayı sevmenin ve onun sevgisine sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğunu hissettirmek" şeklinde konuştu.


‘Toprak Ana’ oyununu ilgiyle izleyen Selamet Mahallesi sakini çocuklar ise, "Bu oyun sayesinde ağacın değerini, tabiatın önemini anlayarak doğayı daha çok sevmemiz gerektiğini öğrendik. Bu oyunu mahallemizde izlememizi sağlayan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.



Osmangazi’de çocuklara doğayı sevdiren oyun

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Silifke’de sezonun ilk üzümü hasat edildi, kilosu 600 TL’den ihraç edildi Mersin’in Silifke ilçesinde sezonun ilk örtü altı üzüm hasadı gerçekleştirildi. Atakent Mahallesi’nde üretici Mustafa Sak’a ait 6 dönümlük seradan toplanan Yalova incisi cinsi üzümler, kilosu 600 liradan Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildi. Silifke’de yılın ilk üzüm hasadı Atakent Mahallesi’nde yapıldı. Örtü altında yetiştirilen üzümlerin kesimine başlanırken üretici Mustafa Sak, sezonun bereketli geçmesini temenni etti. Hasat sırasında açıklamalarda bulunan Sak, "Silifke’de üzümde ilk hasadı gerçekleştirdik. Hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum" dedi. 6 dönümlük serasında üretim yaptığını belirten Sak, yaklaşık 17 ton rekolte beklediklerini ifade ederek, "Örtü altı üzüm yetiştiriciliği yapıyorum. Bu yıl 6 dönümden 17 ton ürün bekliyoruz. Türkiye’de ilk hasat burada yapılıyor. Ürünlerimiz iç piyasanın yanı sıra Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Fiyatlardan memnunuz" diye konuştu. Ziraat Mühendisi Deniz Gürbüz ise turfanda üzüm üretiminde Mersin’in önemli bir merkez olduğunu belirterek, "Turfanda üzüm denildiğinde Silifke, Erdemli ve Mezitli ilçeleri öne çıkıyor. Önceleri küçük alanlarda yapılan üretim, bugün Mersin genelinde yaklaşık 2 bin 500 dönüme ulaştı. Yıllık üretim ise 8-10 bin ton civarında. Ürünler Rusya başta olmak üzere Arap ülkeleri ve kısmen Avrupa’ya ihraç ediliyor" dedi. Gürbüz, iç piyasada üreticiden 300-350 TL’ye çıkan üzümün tüketiciye 500-600 TL arasında ulaştığını, ihracatta ise kilogram fiyatının 600 TL’ye kadar çıktığını kaydetti. Öte yandan Silifke’de üzüm üretiminin özellikle Uzuncaburç Mahallesi ile Göksu Vadisi’ndeki Keben, Sabak, Karakaya, Kargıcak, Evkafçiftliği, Gündüzler ve Kepez mahallelerinde yoğun olarak yapıldığı bildirildi.
Samsun Terme Belediyesi’nin araç filosu güçleniyor Samsun Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’un müjdesini verdiği yaklaşık 15 milyon TL değerindeki dev primer kırıcı bugün itibarıyla ilçeye ulaştı. Son 20 günde filoya katılan ağır iş makineleriyle birlikte toplam yatırım tutarı 40 milyon TL’yi aşarken, Başkan Kul, "Söz verdiğimiz gibi; Terme’nin hizmet gücünü devasa bir noktaya taşıdık" dedi. Terme Belediyesi, "kendi kendine yeten belediye" vizyonu doğrultusunda araç parkuruna tarihinin en büyük yatırımlarından birini yapmaya devam ediyor. Üç gün önce envantere katılan paletli ekskavatör ve loderin ardından, serinin en kritik parçası olan ve yaklaşık 15 Milyon TL değerindeki dev primer kırıcı (konkasör ünitesi) bugün Terme’ye ulaşarak hizmet binası önünde yerini aldı. "Terme’nin öz malı halkın hizmetinde" Teslim alınan dev iş makinesinin başında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Şenol Kul, Terme’nin artık dışa bağımlı kalmadan kendi üretimini yapacağını belirterek; "Üç gün önce ekskavatör ve loderimizi getirmiştik. Bugün ise yaklaşık 15 Milyon TL bedelli devasa primer kırıcımızı teslim aldık. Bu makine, konkasör tesislerimizin kalbi olacak. Artık malzememizi kendimiz üretecek, yolumuzu kendi imkanlarımızla çok daha hızlı ve düşük maliyetle yapacağız. Bu makineler şahısların değil, Terme halkının öz malıdır" diye konuştu. "40 milyonluk yatırım zinciri tamamlandı" Nisan ayı itibarı ile filoya dahil edilen araç sayısının 20’yi geçtiğini vurgulayan Başkan Kul, toplam yatırım hacmine dikkat çekerek; "Primer kırıcımızın da gelmesiyle birlikte son dönemdeki makine yatırımlarımızın tutarı yaklaşık 40 Milyon TL’ye ulaştı. 2026 model hibe ekskavatörümüzden arazözümüze, otobüslerimizden dev iş makinelerimize kadar Terme artık devasa bir hizmet gücüne sahip. Tasarruf odaklı yönetim anlayışımızla hem zamandan kazanıyor hem de belediye bütçemizi koruyoruz" şeklinde konuştu. "Bahane değil hizmet üretiyoruz" Başkan Kul, Terme’nin şantiye belediyeciliğinde yeni bir döneme girdiğini belirterek "Biz mazeretlerin arkasına sığınmıyoruz. ‘İmkân yok’ demiyor, imkân oluşturuyoruz. Bu dev makineler Terme’nin sokaklarında, mahallelerinde kalıcı çözümler üretmek için gece gündüz çalışacak. Şehrimizin geleceğine yapılan bu yatırımlar tüm hemşehrilerimize hayırlı ve uğurlu olsun. Terme her geçen gün daha da güçlenmeye devam edecek" ifadelerini kullandı.