SAĞLIK - 05 Mart 2026 Perşembe 10:28

Ramazan ayında baş ağrısını önlemenin yolları

A
A
A
Ramazan ayında baş ağrısını önlemenin yolları

Ramazan ayında değişen beslenme ve uyku düzeni bazı kişilerde baş ağrısını tetikleyebileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Uzar, bunun için yapılması gereken bazı önemli noktalara dikkat çekti.


Özellikle migren hastalarının Ramazan ayının ilk günlerinde daha sık ve şiddetli baş ağrısı yaşayabildiğini ancak bunun önlenmesinin de mümkün olabileceğini belirten Medicana Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Uzar, "Ramazan ayında baş ağrısını azaltmak için beslenme ve sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. İftar ve sahurda protein içeren besinler tercih edilmeli. Katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durulmalı. Daha önce baş ağrısını tetiklediği bilinen gıdalardan kaçınılmalı. İftar ile sahur arasında aralıklarla bol su tüketilmeli. Bu yaklaşık 2 litre veya üzeri olmalıdır. Sahur öğünü atlanmamalı ve uyku düzeni korunmalı. Baş ağrısını önlemek amacıyla sahurda ağrı kesici kullanımının yalnızca ilk günlerde sınırlı olarak düşünülebilir" dedi.


Ramazan ayında baş ağrısı atakları sıklaşan migren hastalarında koruyucu tedavilerin uygulanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Uzar, "Ayda 7-8 günden fazla baş ağrısı yaşayan migren hastalarında botulinum toksin uygulamaları veya migren aşısı olarak bilinen önleyici tedaviler baş ağrısı sıklığını azaltmada etkili olabilmektedir. Ayrıca bazı hastalarda baş ve boyun bölgesindeki ağrılı noktalara yapılan lokal tedaviler ve destekleyici yöntemler de fayda sağlayabilir" diye konuştu.


Prof. Dr. Ertuğrul Uzar, Ramazan ayında baş ağrısı yaşayan kişilerin yaşam tarzı düzenlemelerine dikkat etmeleri ve şikâyetlerin sıklaşması durumunda mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmaları gerektiğini vurguladı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de tek olan oyun terapisine yoğun ilgi Kocasinan Belediyesi Çocuk Kulübü’nde 2021 yılından itibaren sürdürülen ve Kayseri’de ilk ve tek olma özelliği taşıyan Oyun Terapisi Eğitimi, çocuklar ve aileleri tarafından yoğun ilgi görüyor. Randevu sistemiyle yürütülen eğitimlerde çocukların kendilerini güvenli bir ortamda ifade edebilmeleri ve duygularını sağlıklı şekilde ortaya koyabilmeleri hedefleniyor. Psikolojik Danışman Eda Kır, Oyun Terapisi’nin Kayseri’deki belediyeler arasında ilk ve tek olan bir proje olduğunu belirterek ebeveynlerin çocukları için bu konuda yoğun bir şekilde destek almak istediklerini ve hizmetten faydalandıktan sonra başkalarına da tavsiyelerde bulunduklarını ifade etti. Psikolojik Danışman Selenay Özbey ise çocuk dilinin oyun ve kelimelerle ifade bulduğunu vurgulayarak bu doğrultuda ilerleyip çocukların duygularını ve davranışlarını düzenleme sürecine yardımcı olduklarını söyledi. Kocasinan Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Çocuk Kulübü’nde Psikolojik Danışman Eda Kır ve Psikolojik Danışman Selenay Özbey tarafından Mimarsinan Mahallesi’nde 3-11 yaş arası çocuklara yönelik Oyun Terapisi hizmeti verilmektedir. Ücretsiz olarak randevu sistemiyle hizmet veren ve her bir oyuncağın farklı anlam taşıdığı Oyun Terapisi Odası’nda çocukların kendilerini ifade etmeleri ve duygularını keşfetmeleri sağlanıyor. Oyun Terapisi hizmetinden faydalanmak isteyen 3-11 yaş arası çocukların ailelerinin 0 (352) 740 00 00 / 1109 dahili numarasından başvuru yapmaları yeterli olacağı belirtildi.
Kayseri Hunat Cami ışıklarla donatıldı Kayseri Büyükşehir Belediyesi; Ramazan ayının manevi atmosferini şehrin kalbinde yaşatmak amacıyla Hatun Camii önünü hilal ve yıldız motifli dekoratif ışıklarla donattı. Büyükşehir Belediyesi; Ramazan ayının birlik, beraberlik ve paylaşma ruhunu şehrin dört bir yanında hissettirmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatlarıyla gerçekleştirilen çalışma, vatandaşların iftar çadırı çevresinde Ramazan’ın ruhunu daha güçlü hissetmesini sağlıyor. Bu kapsamda şehrin önemli tarihi ve sosyal noktalarından biri olan Hunat Hatun Camii çevresi özel ışıklandırma ve dekoratif süslemelerle Ramazan atmosferine büründürüldü. Büyükşehir Belediyesi İşletme ve İştirakler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Teknik Bakım Onarım Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmada, cami önündeki meydan ’Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan’ yazılı hilal ve yıldız motifleriyle aydınlatıldı. Ramazan boyunca yoğun ilgi gören iftar çadırının bulunduğu Hunat Hatun Camii önü, gerçekleştirilen estetik dokunuşlarla hem görsel açıdan zenginleşti hem de vatandaşların manevi atmosferi daha derinden hissettiği bir buluşma noktası haline geldi. Kurulan dekoratif ışıklandırmalar, akşam saatlerinde bölgeye ayrı bir güzellik katarken, Ramazan’ın huzurunu ve ruhunu yansıtan bir ortam oluşturuyor.