EKONOMİ - 08 Aralık 2025 Pazartesi 09:53

Yılda 10 ton üretiliyor, 100 ton sahtesi satılıyor

A
A
A
Yılda 10 ton üretiliyor, 100 ton sahtesi satılıyor

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, yıllık 8-10 ton coğrafi işaret tescilli Anzer balı üretildiğini ancak piyasada 100 ton civarında sahtesinin satıldığını tahmin ettiklerini söyledi.


Civelek, katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, 1988 yılında kurulmuş bal kooperatifi olduklarını belirterek, 2021 yılından bu yana coğrafi işaretli ürünler sattıklarını anlattı. Anzer balına coğrafi işareti almanın kolay olmadığını, 7-8 yıl sürdüğünü dile getiren Civelek, aldıktan sonra tescil belgesini Rize Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne devrettiklerini, bir kurumun takip etmesini daha doğru bulduklarını kaydetti.


Civelek, Anzer balının tarihi bir geçmişi, hikayesi olduğunu ifade ederek, bunun coğrafi işaret alınmasında büyük fayda sağladığını çünkü tescillerde ürünlerin öyküsüne önem verildiğini söyledi. Anzer balının Osmanlı döneminde saraya gönderilen ender Karadeniz ballarından biri olduğuna dikkati çeken Civelek, "Coğrafi işaret alarak Türkiye ve dünyaya kazandırma hedefimiz vardı. Anzer balını korumak amacıyla aldık. Ürettiğimiz bal miktarı düşük miktarda ama tonlarca Anzer balı satılıyordu. Bunu önlemek amacıyla yola çıktık" dedi.



Coğrafi işaret aldıktan sonra taklitleri daha çok arttı


Koruma tedbirlerinin, coğrafi işaret tescili alınmasının Anzer balını korumak adına bir faydasının olmadığını vurgulayan Civelek, şunları kaydetti:


"Balımızı yine koruyamadık ve hatta coğrafi işaret aldıktan sonra daha çok arttı taklitleri. Önceden 10 ton sahte satılırsa şimdi 100 ton sahtesi satılıyor. Hava şartlarıyla değişim gösterse de yıllık 8-10 ton bal üretimimiz oluyor. Yani yıllık 10 ton Anzer balı üretiliyor ama 100 ton sahte Anzer balı satılıyor diye tahmin ediyoruz. Ülkenin dört bir yanında sahtelerini görüyoruz. Rize’de gördüklerimizi toplatıyoruz ama uzakta olanlara elimiz uzanmıyor, güçümüz yetmiyor."



Kilosu 20 bin liraya kadar çıkıyor


Kooperatif olarak bir kilosunu 6 bin liraya sattıklarını dile getiren Civelek, "Karadeniz bölgesinin balları 2 ila 4 bin lira arasında satılıyor. Yine de biz ucuza satıyoruz. İstanbul’da bazı noktalarda kilosu 15-20 bin liraya kadar satılıyor" dedi.


Civelek, fiyatının yüksekliğinin şifa kaynağı olmasından kaynaklandığını belirterek, "Balın fiyatı niye bu kadar yüksek? Kahvaltıda tüketmek için alanların sayısı azdır. Yüzde 5’i kahvaltı için alır, yüzde 95’i şifa amaçlı tüketir. Bütün müşterilerimize ilaç satmıyoruz, bu ilaç değildir diye uyarıyoruz. Balların tamamı şifadır yeter ki organik katkısız doğal bal olsun" diye konuştu.


Anzer balının 2 bin 500 rakımda, endemik çiçeklerin de arasında olduğu 400’e yakın çiçek çeşidinin bulunduğu yerde üretildiğini anlatan Civelek, zor şartlarda üretildiği, doğal ve şifalı olduğu için diğerlerine göre yüksek fiyata satıldığını söyledi.



Yılda 10 ton üretiliyor, 100 ton sahtesi satılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Hastanede deprem ve yangın tatbikatı Bodrum Devlet Hastanesi’nde afet anlarında müdahale kapasitesini artırmak ve tüm ekiplerin koordinasyonunu güçlendirmek amacıyla "Deprem ve Yangın Entegre Tahliye ve Kurtarma Tatbikatı" gerçekleştirildi. Bugün saat 14.00’da başlayan tatbikata 112 Acil Sağlık, AFAD, UMKE, Bodrum İtfaiye Grup Amirliği, Bodrum Belediyesi Arama-Kurtarma Ekibi, Mahalle Afet Gönüllüleri, SAR ve Muğla 911 Arama Kurtarma gönüllüleri katıldı. Tatbikat kapsamında senaryo gereği hastanede meydana gelen deprem ve eş zamanlı bodrum kat yangını sonrası toplam 5 yaralı tespit edildi. Hastanede görevli doktorlar, hemşireler, teknik ekipler, güvenlik personeli ve idari kadro tatbikata tam uyum içinde katıldı. Hastanede sedyelere alınan yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerine teslim edildi. Özellikle çatıda mahsur kalan yaralı için özel operasyon yapıldı. İtfaiye, sivil savunma ve sağlık ekiplerinin koordineli çalışmasıyla halat destekli sistem kurularak yaralı güvenli şekilde indirilerek ambulansa teslim edildi. Gerçeğini aratmayan tatbikat başarıyla sonlandırıldı. Bodrum Devlet Hastanesi Başhekimi Battal Yıldırım, tatbikatla ilgili basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları dile getirdi; "Bugün depremle birlikte yangın senaryosunu canlandırdık. Kurum ve STK’larımızın katılımıyla tatbikatımızı gerçekleştirdik. 5 yaralımız vardı, yangından kaçmak için çatıya sığınan bir yaralımızı indirme operasyonu yapıldı. Yoğun bakımdan hastamız sedyeyle aşağı indirildi. Hastalarımız ve hasta yakınları kurtarıldı. Tüm ekiplere katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz. İnşallah hastanemizde böyle olayların yaşanmamasını dilerim. Böyle bir olay yaşandığında da tedbirli ve hazırlıklı olmamız için her yıl bu tatbikatları düzenli yapmayı planlıyoruz"