YEREL HABERLER - 02 Aralık 2016 Cuma 15:19

Biga Belediyesinden ‘Kanalizasyon çöplük değildir’ uyarısı

A
A
A
Biga Belediyesinden ‘Kanalizasyon çöplük değildir’ uyarısı

Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, yapılan kanalizasyon kazılarında çocuk bezi, giyim eşyası ve konserve gibi cisimlerin çıkması nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu.
Biga Belediyesi istek ve şikayet hatlarına gelen kanalizasyon tıkanıklarıyla ilgili sorunları inceleyen Başkan Işık, "Yapılan çalışmalar sonucunda kanalizasyon tıkanıklıklarının büyük çoğunluğunun insan kaynaklı olduğu anlaşılıyor. Kanalizasyon tıkanıklıkları ile ilgili ‘Kanalizasyon Çöplük Değildir’ uyarısının yer aldığı broşürler bastırdık. Vatandaşlarımız daha duyarlı davranmalıdır" dedi.
Bilinçsiz kullanımlar nedeniyle kanalizasyon taşmalarının yaşandığını belirten Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, "Kanalizasyon taşmalarının ana sebebi bilinçsiz kullanımlardan kaynaklanmaktadır. Kanalizasyon şebekesi zaman zaman amacı dışında kullanılmakta ve suda erimeyen ya da suyun akışını engelleyen, tuvalet kâğıdı, cam veya metal parçaları, pet şişeleri, kumaş parçaları, saç, kum, toprak gibi değişik malzemelerin yanında kullanılmış atık yağlar dökülmektedir. Atılan bu malzemeler atıksuyun akışını engellemekte ve belirli noktalarda birikerek kanalizasyon şebekelerinde tıkanmalara neden olmaktadır. Kanalizasyon hatlarında tıkanmalara neden olacak malzemelerin atılmaması ve bu konuda hassas olunarak tıkanmaların önüne geçilebilir. Bu konuda vatandaşlarımızdan sağduyu ve duyarlılık bekliyoruz. Ana kanallarımız büyük ölçüde sorunsuz hizmet vermektedir. Kanalizasyon hatlarının periyodik bakımı ve temizliği, bölgeler bazında devam ettirilmektedir. Ancak kanallarımızın sorunsuz işletilmesi hususunda, vatandaşa da büyük görev düşmektedir. Kanalizasyon hatlarımıza çok ilginç atıklar atıldığını görüyoruz. Kanalda olmaması gereken birçok cisim çıkıyor kanallarımızdan. En basitinden vatandaşın peçete, ıslak mendil vb. cisimleri kanala atmaması, atık yağları kanala dökmek yerine harici bir yerde biriktirip belediyemize ulaştırması gerekmektedir" diye konuştu.
“60 km’lik altyapı çalışması planlıyoruz”
Biga’daki kanalizasyon ile ilgili yaptıkları yatırımlara da değinen Başkan Işık,"2014 yılı Mayıs ayından bu yanan yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarıyla ilgili ciddi çalışmalar gerçekleştirdik. Belediyeciliğin görünmeyen işleri arasında yer alan bu çalışmalarla kronik olarak su baskınları yaşanan bölgelerimizdeki sorunlarımızı en aza indirdik, kimi bölgelerimizi ise sorunsuz hale getirdik. Biga’mızın iki yeni mahallesi Çavuşköy ve Yeniceköy de içinde olmak üzere tüm şehir genelinde yaklaşık 10 bin 870 metre yağmur suyu ve kanalizasyon hattı döşedik. Ayakkabıcılar Çarşısı’nın olduğu bölge ve Hamdibey Mahallesi’nde bazı sokaklarda ciddi anlamda yağmur suyu sorunları yaşanıyordu. Bu bölgeler de çözüm ürettiğimiz bölgeler arasında. Önümüzdeki süreçte ise 60 km’lik kanalizasyon ve yağmur suyu hattı çalışması planlıyoruz. Kanal açma aracı almak da bu planlamanın içinde. Bu çalışmalarla birlikte ciddi anlamda altyapı çalışmamızı tamamlamış ve altyapı kaynaklı sorunlarımızı çözmüş olacağız. Üstyapı ile ilgili çalışmalarımızın yanı sıra altyapı yatırımlarımız da ciddi anlamda sürecek” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da öğrencilere “hayvan sevgisi” aşılanıyor BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Tatvan ilçesinde gönüllü veteriner hekimler, okul okul gezerek öğrencilere hayvan sevgisini aşılıyor. Tatvan ilçesinin Selahaddin Eyyübi Ortaokulunda öğrencilerle bir araya gelen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği ve Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi veteriner hekimleri, hayvanlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Hayvan sevgisini aşılamak amacıyla gönüllü veteriner hekimler tarafından yürütülen bu projede, ‘ağaç yaşken eğilir’ deyimiyle ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitimler veriliyor. Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren çalışmalara başladıklarını söyleyen Gönüllü Veteriner ve Teknikerler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rehber Altıntaş, “İlk ve ortaokullarda hayvan sevgisinin çocuklar için önemini, bunun üzerindeki kıymeti konusunda eğitim vermekteyiz. Tatvan Belediyesiyle birlikte yaptığımız bu işbirliği devam edecektir. Genellikle 7-11 yaş aralığındaki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine bu eğitimleri vermekteyiz. Çocukların kalbinin temizliği, güzelliği, içinde olan sevginin, içinde olan hayvan sevgisinin sokaklarda hayvanlarla birlikte özgürce oynamaları, özgürce yaşamaları için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Toplumda köpekler hakkında büyük bir ön yargının olduğunu ve bu ön yargının yapılan eğitim sonrası kırıldığını söyleyen 7’nci sınıf öğrencisi Ayşe Akın da, “Bugün okuluma hayvanlar hakkında bilgi sahibi olan abiler geldi. Bizlere hayvanlar hakkında bilgiler verdi. Hayvanlara nasıl yanaşacağımız konusunda, hayvanların davranışları konusunda ve hayvanların yedikleri yiyecekler hakkında bilgi verildi” dedi.
Van Sofraların vazgeçilmesi otlu peynire tat veren bitkilere büyük ilgi Van’da dağların yüksek kesimlerinde ve yaylarda büyük meşakkatle toplanan ve tescilli ürün olan otlu peynirin içine katılan şifalı otlara vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Van’da ekonomik getirisi olan ve binlerce aileye ek gelir sağlayan şifalı otlar, kent merkezindeki seyyar satıcılar ve manavlar tarafından halka ulaştırılıyor. İlkbaharın gelmesi ile birlikte dağların yüksek kesimlerinde ve yaylalarda toplanan otlar, peynir başta olmak üzere birçok yemekte de kullanılıyor. Yaklaşık bir aylık ömrü olan otları bir an evvel vatandaşlara ulaştırmak için yoğun mesai harcayan toplayıcılar, bin bir zorlukla otların toplandığını söylediler. Yıllardır çarşı merkezinde şifalı otları toplayıcılardan alıp halka ulaştırdığını ifade eden Kerem Timur isimli esnaf, “Van’ın yaylalarından gelen otları genellikle peynirde kullanıyoruz. Bunun yanında kurutup keledoş yemeğinde de kullanıyoruz. Heliz, sirmo, çiriş, mende, kengir, keçikulağı var. Bunlar dağın en yüksek tepelerine çıkıp öyle toplanılıyor. Bir kişi akşama kadar ancak 5-6 kilo toplayabilir” dedi. Fiyatların otun çeşidine göre değiştiğini aktaran Timur, “Helizin kilosu 35 ile 50 TL arasında değişiyor. Sirmo 120 ila 150 TL, çiriş 25 TL, mende ise 50 TL’den başlayıp 85 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bunların dağlarda bir ay ile 40 gün arasında ömrü var. Toplandıktan sonra ise 3 gün içerisinde kullanılması gerekiyor. Eğer dolaba atılmazsa veya kullanılmazsa üç günden sonra çürür. Şu anda işler iyi. Ömrü kısa olduğu için vatandaşlar yüklenip hemen alıyor” ifadelerini kullandı. Furkan Gilgin isimli esnaf ise yılın sadece bir ayı şifalı otları sattığını belirterek, “Bunlar köylüler tarafından dağdan toplanıp bize getiriliyor. Biz de bunları vatandaşlara sunuyoruz. Bunlar peynir ve yemeklerde kullanılıyor. Salamurasını da tutan var. Bu otlar kalbe, tansiyona, şekere birebirdir. Van’ın peynirini meşhur eden bu otlardır” diye konuştu. Vatandaşlar ise dağdan toplanan otları beğenerek aldıklarını ifade ederek peynire tadını verenin bu otlar olduğunu söyledi.