GENEL - 07 Şubat 2020 Cuma 16:58

Ziraat Fakültesi Çiftliğinde koyun üretim verimliliği artıyor

A
A
A
Ziraat Fakültesi Çiftliğinde koyun üretim verimliliği artıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Çiftliği Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Biriminde yetiştirilen, yüzde 75-98 ost friz kan derecesine sahip Tahirova süt koyunlarında 2020 yılı doğum sezonu ocak ayı sonunda başladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Çiftliği Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Biriminde yetiştirilen, yüzde 75-98 ost friz kan derecesine sahip Tahirova süt koyunlarında 2020 yılı doğum sezonu ocak ayı sonunda başladı.


Halen devam eden doğum sezonunda 4 yaşındaki bir koyunun toplam 12,4 kilogram ağırlığında dördüzü oldu. Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Biriminde şu ana kadar 51 koyunun doğum yapması sonucu 102 kuzu dünyaya geldi. Buna göre doğuran koyun başına kuzu verimi 2,0 olarak gerçekleşti.


Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Biriminden Doç. Dr. Cemil Tölü, söz konusu koyun ırkıyla ilgili ÇOMÜ Ziraat Fakültesinin yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler vererek, “Tahirova adıyla anılan koyun ırkı; uzun yıllar önce Almanya’dan getirilen Alman süt koyunu olarak bilinen ost friz koyununun, yerli ırktan kıvırcık koyunu ile melezlenmesi yoluyla elde ediliyor. Tahirova yüzde 75 ost friz ve yüzde 25 kıvırcık kan derecesine sahip bir ırk. Bu ırkı çalışmak için yürütücülüğü üstlendiğim ’Süt Koyunculuğunu Geliştirme Projesi’ni hazırladık ve bu proje BAP desteği aldı. Proje ile birlikte Tahirova (Karacabey TİGEM’den alınan) ve ost friz (Almanya’dan getirilen) koyunları ile ’çevirme melezlemesi’ yoluyla yüksek seviyede ost friz kan derecesine sahip, süt ve döl verimi yüksek, erken gelişerek erken damızlıkla kullanılabilen sağlıklı bir ’Tahirova’ genotipi oluşturma çalışmaları devam ediyor" şeklinde konuştu.



Tahirova koyunu verimliliği arttırdı


ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Çiftliği Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Biriminde yetiştirilen Tahirova genotipi yüzde 75-98 ost friz ve hatta yüzde 100 saf ost friz koyunlar olduğu için döl verimi doğuran koyun başına 1,6-2,0 (yüzde 160-200) kuzu arasında değişmesi bekleniyor. Zira ost friz koyunlarında döl verimi yüzde 205 olarak biliniyor. Dolayısıyla birimdeki koyunların ost friz kan dereceleri arttıkça döl verimi de artıyor. Ancak döl verimine genetiğin yanında bakım-besleme, koç-koyun eşleştirme düzenlemeleri gibi çevre şartları da etkili oluyor.



Sağlıklı süt koyunları ÇOMÜ’de yetiştiriliyor


Birimdeki koyun genotipi doğdukları yıl gebe kalarak 1 yaşında anne olabiliyor. Bu tip ilkine doğumlarda da doğuran koyun başına 1,6 (yüzde 160) kuzu verimi elde ediliyor. 2012 yılında başlayan koyun projesinde süt ve döl verimi yüksek, erken gelişerek erken damızlıkla kullanılabilen sağlıklı bir süt koyunu genotipi oluşturma ıslah hedefi başarılı biçimde devam ediyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak Üniversitesi’nde TEKMER kuruluyor Şırnak Üniversitesi, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) desteği ile Teknoloji Merkezi (TEKMER) kuruluyor. Bölgenin teknolojik gelişmelerine öncülük edecek ve birçok teknolojik girişim başlatacak ve destekleyecek olan merkezin Şırnak Üniversitesinde kurulması için gerekli ön hazırlıklar başladı. Mühendislik Fakültesinde TEKMER’in kurucu Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Gürbüz, TEKMER tanıtım ve ön talep toplantısında kuruluş süreci ve işleyişine dair sunum gerçekleştirdi. Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, sunumun ardından yaptığı açıklamada “Böylesi bir bilim merkezinin üniversitemizde kuruluyor olması bizi bir hayli heyecanlandırıyor. TEKMER’in, ilimizin, bölgemizin ve Türkiye’nin teknoloji alanında gelişimine önemli katkı sunacak ve Şırnak Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin ve bölge insanımızın fikir ve projelerinin katma değeri yüksek ürünlere dönüşümünü hızlandıracak ve kolaylaştıracaktır” dedi. Teknoloji Geliştirme Merkezinin kurucu müdürü Doç. Dr. Hüseyin Gürbüz ise yaptığı konuşmada “TEKMER olarak, yazılım, yapay zeka, petro-kimya, nano teknoloji, yenilenebilir enerji, havacılık, savunma, tıbbi cihaz, otomotiv, robotik, makina, kimya, malzeme, bilgi ve iletişim teknolojileri, dijitalleşme, tarım, hayvancılık temalarında odaklanmayı planlıyoruz. TEKMER, bölge girişimcileri için bir inovasyon ve iş birliği merkezi olarak işlev görecektir. TEKMER’in başvuru ve kurulma süreçlerinde katkı ve destek veren başta Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış olmak üzere KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu’na ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu. Düzenlenen toplantıya Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, Mühendislik Fakültesi Dekanı E. Mustafa Eyyüboğlu, TEKMER kurucu Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Gürbüz ve akademisyenler katıldı.
Çanakkale Çarşamba ÇOMÜ’de ’Fikir Sofrası’ Toplantılarının ilki gerçekleşti Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) politika belgesinde yer alan konular başta olmak üzere tematik düzeyde akademisyenlerle düzenli olarak gerçekleştirilecek fikir sofrası toplantılarının ilki düzenlendi. ÇOMÜ politika belgesinde yer alan konular başta olmak üzere tematik düzeyde akademisyenlerle düzenli olarak gerçekleştirilecek fikir sofrası toplantılarının ilki 2023 yılında Elsevier Etkin Araştırmacılar listesine üniversiteden giren bilim insanlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantıda bir konuşma yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, "Her biri önemli bir değer olan akademisyenlerimizden beslenmeye ihtiyacımız var. Yönetim yaklaşımımızda, profesöründen asistanına her düzlemden fikre ihtiyacımız var.” sözleri ile toplantıya başladı ve akademisyenlerle yaklaşık 2 saat geçirdi. Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu yaptığı konuşmasında; “Bugün burada, üniversitemizde sizin tarafınızdan yürütülen kıymetli çalışmaları dinlemek ve neler yapabileceğimizi tartışmak için toplandık. Devletin sağladığı imkanlarla kurulan altyapının yanı sıra sahip olduğumuz akademik insan kaynağı ile topluma nasıl daha fazla katkı sağlayabiliriz? Bu sorunun cevaplarını bulmak ve fikirlerinizi almak istiyoruz. Eğer üniversitemiz için bir vizyonu, stratejisi veya politikası belirlenecekse, bunu alanında uzman kişilerle birlikte oluşturmalıyız. Bu vizyon, strateji ve politikaya katkıda bulunmak isteyen herkesin fikirlerini dinlemeye açığız. Bu açıdan sizlerden fikirler ve projeler bekliyoruz. Bu noktada ben de yardımcı olabilirim, katkıda bulunabilirim dediğiniz bir husus varsa onları da paylaşmanızdan memnuniyet duyarım” dedi. Toplantıya katılan akademisyenler de tek tek fikirlerini belirterek, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal katkı açısından neler yapılabilir konularında fikir alışverişi yapıldı. Tüm fikirler kayda geçti ve sonuç olarak bir eylem planı yapılmasına karar verildi. Toplantı sonunda 2023 yılında Elsevier Etkin Araştırmacılar listesine giren akademisyenlere belgeleri ve ödülleri takdim edildi. Benzer nitelikteki fikir sofrası toplantılarının farklı akademisyen grupları ile gerçekleştirilmesi planlandı.