GENEL - 19 Ocak 2021 Salı 10:07

200 yıllık köy camisi restorasyon için ödenek bekliyor

A
A
A
200 yıllık köy camisi restorasyon için ödenek bekliyor

Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Kumarlar köyünde bulunan 200 yıllık Osmanlı mimarisinden izler taşıyan tarihi köy camii, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 1991 yılındaki tescilinin ardından restorasyon edilmesi için ödenek bekliyor.

Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Kumarlar köyünde bulunan 200 yıllık Osmanlı mimarisinden izler taşıyan tarihi köy camii, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 1991 yılındaki tescilinin ardından restorasyon edilmesi için ödenek bekliyor.


Çan ilçesine bağlı Kumarlar köyünde bazı kaynaklara göre 1800’lü yıllarının ilk çeyreğinde yapıldığı belirtilen iki katlı ahşap cami çok amaçlı kullanılıyor. Çatısı altında; ibadethane, misafir odası, gençler ve ihtiyar odası, muhtar ve berber odası, Kur’an kursu bölümü ile cezalılar odası ve minaresi yer alıyor.


Caminin, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 1991 yılında tescil edildiğini söyleyen Kumarlar Köyü Muhtarı Müjdat Başaran, “1995 yılında köy halkı ve ihtiyar heyeti yeni bir cami yapılmasına karar verdi. Bu camimizi yaptık. Şimdi eski camimiz de atıl kaldı. Şu anki hali bizim de canımızı acıtıyor ve bu camiyi elleyemiyoruz. Yazık çatısı akıyor. Buna da müdahalede edemiyoruz camimiz bu konuda biraz perişan durumda” dedi.


Köy camisinin 1991 yılında Anıtlar Kurulu tarafından tescil edildiğini belirten Muhtar Başaran, “Camimiz, Anıtlar Kurulu havuzunda para olmadığı için Biga Sancak Beyliği Haliloğlu Vakfına geçmiş. Çan Kaymakamı Mustafa Gürdal beyle tapuyla ilişkilendirdiğimizde ortaya bu çıktı. Projesi tamamlandı. İnşallah para olursa camimiz restore edilecektir” diye konuştu.


Tarihi caminin ön yüzündeki Osmanlıca kitabesinde; ‘Köy halkı cimrice davranmadan mallarını harcayarak Muhammed Ağa’nın rehberliğinde bu değerli evi yeniden canlandırdılar’ ifadesi yer alıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cumhurbaşkanlığı Golf Kupası’nda ilk şampiyonlar belli oldu Türkiye Golf Federasyonu (TGF) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen TGF Cumhurbaşkanlığı Golf Kupası’nda genel klasman kadınlar kategorisinde Deniz Sapmaz, erkeklerde ise İbrahim Tarık Aslan şampiyon oldu. Şampiyonlara ödüllerini Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak verdi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle hayata geçen turnuva, başarısıyla Türk spor tarihine geçti. Bu yıl ilk kez düzenlenen TGF Cumhurbaşkanlığı Golf Kupası 2026, 14-17 Mayıs tarihleri arasında TGF Silivri Golf Sahası’nda gerçekleştirilirken, D-Smart ile D-Smart GO turnuvayı canlı yayınladı. Türkiye’de golf sporunun yaygınlaştırılması, genç yeteneklerin desteklenmesi ve farklı yaş gruplarından sporcuların bir araya getirilmesini amaçlayan turnuva, büyük bir coşkuya sahne oldu. Minikler, 18 yaş altı ve yetişkinler kategorilerinde yaklaşık 390 sporcunun katıldığı organizasyon, final günü müsabakalarıyla sona erdi. Kupalar Bakan Bak’tan Büyük bir rekabetin yaşandığı turnuvanın ardından ödüller sahiplerini buldu. Kadınlar kategorisinde Deniz Sapmaz, erkeklerde ise İbrahim Tarık Aslan şampiyonluğa ulaşarak Cumhurbaşkanlığı Golf Kupası’nı kazanmanın gururunu yaşadı. Şampiyon sporculara kupalarını, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak takdim etti. Gross’ta zirve belli oldu Turnuvanın en prestijli yarışlarından biri olan gross kategorisinde de podyum heyecanı yaşandı. Erkekler grossta İbrahim Tarık Aslan, Hasan Ceylan ve Recep Turan; kadınlarda ise Sude Bay, Ilgın Zeynep Denizci ve Duru Yıldırım dereceye girerek podyuma çıktı. Sporcular, ödüllerini İstanbul Valisi Davut Gül’ün elinden aldı. Umut veren gençler Yetişkinler A, B ve C klasmanlarının yanı sıra golfün altyapısı olan gençler kategorisi de büyük bir rekabete sahne oldu. 18 Yaş Altı Genç Erkekler grossta Ömer İlhan Şahin, Eren Keskin ve Emin Zülfikari; 18 Yaş Altı Genç Kızlar gross kategorisinde ise Deniz Sapmaz, Ada Narin ve Bade Yalçın dereceye girerek gelecek için umut verdi.
İstanbul Arnavutköy’de geleneksel uçurtma şenliği renkli görüntülere sahne oldu İstanbul Arnavutköy’de düzenlenen geleneksel uçurtma şenliği renkli görüntülere sahne oldu. Yüzlerce çocuğun aynı anda uçurtma uçurduğu etkinlikte aileler nostalji yaşarken, çocuklar ise geleneksel oyunlarla tanıştı. Arnavutköy Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde bulunan Taşoluk TOKİ site bahçesinde düzenlenen uçurtma şenliğinde onlarca aile ve yüzlerce çocuk bir araya geldi. Arnavutköy Belediyesi ile Taşoluk TOKİ Site Yönetimi iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar gökyüzünü rengarenk uçurtmalarla doldurdu. Etkinlikte çocukların açık havada aileleriyle birlikte vakit geçirmesi, geleneksel etkinliklerle buluşması ve ekran bağımlılığından uzaklaşması hedeflendi. "Telefon ve tabletle ilgilenmeyin" Erdem Yağız Göksu adlı çocuk, etkinlikte çok eğlendiğini belirterek, "İlk geldiğimde çok eğlenmiştim. Bugün de çok güzel oldu. Uçurtmalar göklere kadar çıktı. Çok mutluyum. Böyle aktiviteler daha fazla olsun isterim. Bütün ailelere diyorum ki annenizle babanızla böyle etkinliklere katılın. Telefonla, tabletle ilgilenmeyin" dedi. "40 sene öncesine gitmişizdir" Etkinliğe katılan vatandaşlardan Kemal Bakal ise, çocuklarla birlikte eski günleri hatırladıklarını söyleyerek, "Burada çok güzel bir etkinlik var. Belediye güzel imkanlar sundu. Çocuklar için güzel bir aktivite oldu. Biz de onların yanında eğleniyoruz. Herhalde 40 sene öncesine gitmişizdir. Gayet güzel bir ortam var" ifadelerini kullandı. "Çocuklar mutluysa biz de mutluyuz" Taşoluk TOKİ Site Yönetimi Başkanı Sefa Telci de, uçurtma şenliğini geleneksel hale getirdiklerini belirterek, "Bu uçurtma şenliğini çocuklarımız mutlu olsun, telefon ve tabletlerden biraz uzaklaşsın diye her yıl düzenliyoruz. Gördüğünüz gibi çocuklar mutlu ve eğleniyor. İlerleyen yıllarda da devam ettireceğiz" diye konuştu. Site yönetimi olarak yalnızca apartman bakımıyla ilgilenmediklerini ifade eden Telci, "Bu tür organizasyonlarla halkı, çocukları ve site sakinlerini mutlu etmek bizim görevlerimizden biri. Komşuluk ilişkileri çok önemli. Amacımız çocuklara bu kültürü aşılayabilmek" dedi.