EĞİTİM - 02 Ocak 2023 Pazartesi 16:44

Kadın Girişimcilik Hikayeleri Paneli gerçekleştirildi

A
A
A
Kadın Girişimcilik Hikayeleri Paneli gerçekleştirildi

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) 10.

Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) 10. yıl etkinlikleri çerçevesinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kadın Girişimciler İcra Kurulu ve Kadın Girişimciler Topluluğu iş birliğinde düzenlenen “Kadın Girişimcilik Hikayeleri” paneli, ÇOMÜ ev sahipliğinde Troya Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.


Panele Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın eşi Songül Aktaş, ÇOMÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAM) Müdür Vekili Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın, ÇTSO Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek, Ekobigsol Organik Solucan Gübresi Üreticisi Emel Torun, Cheesy Dream Pasta’nın sahibi Nurten Acar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik TÜB tanıtım filminin gösteriminin ardından açılış konuşmaları ile devam etti.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İl Kadın Girişimciler Kurulları hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan ÇTSO Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Ekonomiye katkı sunan kadınların oranı %22’dir. Kadın girişimcilerimiz genellikle yeme-içme sektörü, hazır giyim, gıda, turizm, sigortacılık, sağlık ve temizlik sektöründe faaliyet göstermektedir. Çanakkale’deki sektörlerin gelişmesiyle kadınlarımızın istihdam oranı artacak, bu artışla beraber işveren ve çalışan kadının sektörde temsil oranı artacaktır. Kadının toplumdaki rollerinin kalıplaşmış olması, eğitimlerin yetersizliği, kadının iş kurma aşamasında aile ve toplum tarafından destek görmemesi gibi sebepler, girişimcilik kültürünün kadınlar arasında yayılmasına engel olmaktadır. Başarının, çalışmanın hiçbir zaman cinsiyeti olmamalıdır. Bu anlamda TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu olarak; kadının ekonomik, sosyal, politik ve kültürel anlamda yok sayılmadığı bir toplum içinde yaşayabilmesi için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmekle mükellefiz.”


ÇOMÜ KAM Müdür Vekili Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın ise KAM’ın çalışmalarından bahsederek, “Kadınlar bir toplumun içerindeyse o toplum üretkendir. Cesareti, hayalleri, umudu ve gayretiyle tüm kadınlar toplumun sarsılmaz direğidir. Bu bağlamda kadını ve çalışan kadının varlığını yok sayan toplumlar ise üretkenlik noktasında zayıflayacak ve eksik kalacaktır. Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların ekonomik faaliyetlere katılımının artması ülke ekonomisinin kalkınmasını etkilemektedir. Bugün kadınlar toplumsal eşitlik bağlamında mücadelesine devam ediyorken zekâsını ve yeteneğini, cesareti ve ümidiyle birleştirmektedir. Gerçekleştirdikleri girişimler kadınlara ışık olmaktadır” dedi. Ilgın, anlatılacak girişimci kadın hikayelerinin doğacak yeni hikayelere ilham olmasını temenni etti.


Açılış konuşmaları ardından Ekobigsol Organik Solucan Gübresi Üreticisi Emel Torun ve Cheesy Dream Pasta’nın sahibi Nurten Acar girişimcilik hikayelerini anlattı.


Panelin ardından belge takdimi yapıldı ve günün anısına toplu fotoğraf çekildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Başkan Taşkın taziye hizmetlerinin merkezinde inceleme yaptı Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Eski Malatya’da bulunan Muhtarlık İşleri Müdürlüğü deposunda yürütülen taziye hizmetlerini yerinde inceleyerek, ilçede kalıcı taziye evlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik hedefleri değerlendirdi. Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Eski Malatya’da Hasan Basri Türbesi’nin yanında bulunan Korucuk Mesire Alanı’ndaki Muhtarlık İşleri Müdürlüğü deposunda yürütülen taziye hizmetlerini yerinde inceledi. İlçedeki 104 mahalleye taziye çadırı, taziye ikramı ve taziye paketlerinin bu merkezden ulaştırıldığını belirten Başkan Taşkın, mevcut çadır sisteminin sürdürüleceğini, öncelikli hedefin ise mahallelere kalıcı taziye evleri kazandırmak olduğunu ifade etti. Belediye tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 30 çadır, 3 bin sandalye, 400 masa ve 2 bini aşkın taziye paketiyle vatandaşlara acı günlerinde destek sağlanıyor. ‘’Taziye Hizmetlerinde yükü kalıcı mekânlara kaydırmak istiyoruz" İncelemeleri sırasında yürütülen çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, taziye hizmetlerinin Muhtarlık İşleri Müdürlüğü koordinasyonunda sürdürüldüğünü belirtti. Başkan Taşkın, ilçedeki tüm mahallelere taziye çadırı ve ikram desteği ulaştırıldığını kaydederek, "Bugün Hasan Basri’de bulunan Muhtarlık İşleri Müdürlüğümüzün deposundayız. Buradan 104 mahallemize taziye çadırı, taziye ikramları ve taziye paketleri ulaştırıyoruz. Depolarımızda 30 taziye çadırımız var. Bunların 10’u körüklü sistemden oluşuyor. Hemen yanımızdaki vinç sayesinde bu çadırları daha hızlı ve pratik şekilde kurabiliyoruz. Önümüzdeki süreçte körüklü çadır sayımızı artırmayı düşünüyoruz ancak asıl hedefimiz, mahallelerimize kültür evi, semt konağı ya da taziye evi olarak kullanılabilecek kalıcı mekânlar kazandırmaktır. Geçen yıl ilk taziye evimizi Hasırcılar Mahallemizde hizmete açtık. Şu anda merkezde 10 taziye evimizin inşaatı sürüyor. Eski Malatya merkezinde de dört ayrı noktada yeni taziye evi projelerimizi kısa süre içinde başlatacağız. Allah nasip ederse yıl sonuna kadar Battalgazi’mizde bu sayıyı 25 ila 30 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece hem personelimizin üzerindeki çadır kurulum yükünü azaltmış olacağız hem de taziye sahipleri misafirlerini daha temiz ve düzenli mekânlarda ağırlayabilecek. Elbette çadır sistemi tamamen ortadan kalkmayacak; özellikle dağınık ve uzak mahallelerde bu hizmeti sürdürmeye devam edeceğiz. Ancak yükün önemli bir bölümünü taziye evlerine kaydırarak daha pratik ve verimli bir hizmet sunmuş olacağız. Rabbim geçinden versin; ölüm hepimizin başında olan bir hakikat. Biz de belediye olarak hemşerilerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Kurduğumuz çadırlarda sobadan kömüre, odundan çay ve şekere kadar tüm ihtiyaçları taziye seti halinde ulaştırıyoruz. Bu hizmetlerde emeği olan tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.