KÜLTÜR SANAT - 03 Haziran 2024 Pazartesi 08:58

Behramlı’daki Çocuklar Açık Hava Sinemasıyla Buluştu

A
A
A
Behramlı’daki Çocuklar Açık Hava Sinemasıyla Buluştu

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Behramlı Köyü’nde çocuklara özel nostaljik açık hava sinemalarının ortamını oluşturmaya çalışan Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri, bu yıl 3’üncü kez gerçekleştirilen İlk Sinemam Sosyal Sorumluluk Projesi’nde, oyunlar ve danslarla çocuklara şenlik tadında bir gün sundu.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri, bölümün gelenekselleşen “İlk Sinemam” Sosyal Sorumluluk Projesi’nin 3’üncüsünü Eceabat’ın Behramlı Köyü’nde gerçekleştirdi. Sosyal sorumluluk dersi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, köydeki çocuklara ilk sinema deneyimini yaşatmak için açık hava sineması etkinliği düzenleyen ÇOMÜ öğrencileri, günün anısına sinema biletleri basarak öğrencilere dağıttı.


Behramlı Köyü Tarihe Saygı Müzesi önünde oluşturulan alana sandalyelerle izleme alanı oluşturan Halkla İlişkiler ve Tanıtım öğrencileri, ses sistemi ve projeksiyon ile nostaljik açık hava sinemalarından bir benzerini oluşturdular. Köydeki anaokulu öğretmen ve öğrencilerinin yanı sıra tüm çocukların davet edildiği İlk Sinemam Sosyal Sorumluluk Projesi’nde; hava kararmadan önce ise, köydeki çocuklara eğlence düzenledi. Çocuklarla şarkılar söyleyip, dans eden öğrenciler; yüz boyama, animasyon şovları, sandalye kapmaca yarışması ile yağ satarım bal satarım gibi geleneksel oyunlarla da öğrencilere unutulmaz bir gün yaşattı.


Anne ve babaların, çocuklarının eğlence dolu anlarını izlediği İlk Sinemam Sosyal Sorumluluk Projesi’nde; havanın kararmasının ardından minikler için leylekler animasyon filmi izletildi. Film sırasında çocuklara patlamış mısır ve meyve suyu da dağıtan öğrenciler, aileler için ise kurabiye ve çay dağıttı. Halkla İlişkiler ve Tanıtım programının mezun adayı son sınıf öğrencileri Yusuf Uzun ve Ulaş Çakar’ın bitirme projesi olarak hazırladığı sosyal sorumluluk projesine, Eceabat Belediyesi otobüs tahsis ederek destek verdi. Etkinliğin köydeki çocukları çok mutlu ettiğini söyleyen Behramlı Köyü Muhtarı Tahir Kuşgöz, projeye hem destek verdi hem de projenin başından sonuna kadar ÇOMÜ’lü öğrencilerle yakından ilgilendi.



Behramlı’daki Çocuklar Açık Hava Sinemasıyla Buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir 6 gündür kayıp olan öğretmeni bulmak için çalışmalar devam ediyor Eskişehir’de 6 gündür kayıp olan 51 yaşındaki Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’ı, bulmak için AFAD Eskişehir İl Müdürlüğü koordinesindeki 40 kişilik ekip, havadan ve Porsuk Çayı’nın içinde arama çalışmalarını sürdürüyor. Eskişehir’de 6 gün önce kaybolan Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’ı arama çalışmaları devam ediyor. Öğretmenin son görüldüğü yer olan Porsuk Çayı’nın Gökmeydan Mahallesi kısmında Eskişehir İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü’nden 9, Odunpazarı Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi’nden (OBAK) 5, Dorlion Arama Kurtarma’dan (DAK) 4, MEB Arama ve Kurtarma Birimi’nden (AKUB) 5, Şişecam’ın Acil Vaka Ekibi (SAVE) 4, itfaiyeden 6,Tepebaşı Arama Kurtarma (TAK) 5 ve Sivil Arama Kurtarma Derneği’nden (SARTEM) 2 çalışan olmak üzere toplam 40 kişilik ekiple aramalar, öğretmenin kaybolmasının 6’ıncı gününde devam etti. Havadan dron ve su da ise hem ekiplerin girmesi hemde botlarla yapılan aramalar sabah saatlerinde başladı. Ankara’dan ve Bursa’dan getirilen özel burunlu köpeklerin işaret ettiği yerde arama çalışmaları yoğunlaştı. Ekiplerin kıyı taraması da sürüyor. Tuncay Arslan’ın yakınlarının da çalışmaları yakından takip ettiği bölgede gözlendi. AFAD Eskişehir İl Müdürü Aslan Mehmet Coşkun çalışmaları sahada koordine edip yakından takip ediyor.
Kahramanmaraş MADO’dan "Salep Manifestosu" MADO, Anadolu’nun kadim lezzetlerinden biri olan salebe yönelik yaklaşımını "Salep Manifestosu" ile kamuoyuyla paylaştı. Manifestoda salebin bir içeceğin yanı sıra, kültürel miras, doğaya saygı ve sürdürülebilir üretim vurgusu öne çıktı. MADO tarafından yapılan açıklamada, salebin Anadolu’nun bin yıllık topraklarında, Torosların eteklerinde yetişen orkide köklerinden elde edildiği hatırlatılarak, her fincanın bu coğrafyanın belleğini taşıdığı ifade edildi. Salebin geçmiş ile gelecek arasında bağ kuran bir sembol olduğuna işaret edildi. Kültürel miras olduğu da vurgulandı. Manifestoda, MADO’nun salebi yalnızca bir ürün değil, kültürel bir miras olarak ele aldığı belirtildi. Bu kapsamda Türkiye’de tescilli salep yetiştiriciliği yapan ilk markalardan biri olunduğu, kendi tarlalarında üretim yapıldığı ve orkide koruma ile yaygınlaştırma projelerinin yürütüldüğü kaydedildi. Salep üreticilerine alım garantisi sunularak sürdürülebilir tarımın desteklendiği aktarıldı. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile üniversitelerle iş birlikleri gerçekleştirildiği, Salep çalıştayları ve farkındalık programlarıyla üreticiler, öğrenciler ve kamuoyunun bilgilendirildiği ifade edildi. "Katkısız ve sürdürülebilir üretim" Doğallık ve saflık başlığı altında, ürünlerde katkı maddesi ve sentetik aroma kullanılmadığı belirtilirken, salep orkidesinin doğadaki dengesini korumak amacıyla kontrollü kök kullanımı ve sürdürülebilir hasat uygulamalarının hayata geçirildiği bildirildi. Manifestoda, gerçek salebin sabır ve ustalık gerektirdiği vurgulandı. MADO üretim sürecinde geleneksel yöntemlerin çağdaş tekniklerle birleştirildiği, her aşamanın deneyimli ustalar tarafından denetlendiği belirtildi. Salep kıvamı ve aromasının nesiller boyu korunan orijinal MADO reçetesiyle sağlandığı, bu bilgi birikiminin usta-çırak eğitim programlarıyla aktarıldığı kaydedildi. MADO’nun salebi yalnızca kış mevsimiyle sınırlamadığına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de soğuk salep ürününü ilk kez ticarileştiren marka olduğu hatırlatıldı. Soğuk salep ve incirli, Antep fıstıklı, Türk kahveli gibi yeni çeşitlerle genç neslin damak zevkine hitap edildiği ifade edildi. "Her Mevsim Salep" vizyonu doğrultusunda global lansmanlar gerçekleştirildiği bildirildi. MADO, Salep Manifestosu kapsamında salebi çeşitlendirmeyi, geliştirmeyi ve yeniliklerle zenginleştirmeyi sürdüreceğini açıkladı. Soğuk salep çeşitleri ve farklı tat kombinasyonlarıyla salebin geleceğin içeceği haline getirilmesinin hedeflendiği belirtilirken, salebin Türk mutfak kültürünün evrensel elçisi olarak dünyaya tanıtılacağı vurgulandı. Orkide koruma ve sürdürülebilirlik konusunda da daha kapsamlı adımlar atılacağı ifade edildi.