EKONOMİ - 08 Ağustos 2023 Salı 09:33

Çanakkale’de aşırı sıcakların ayçiçeğinde rekolteyi yüzde 60 düşürmesi bekleniyor

A
A
A
Çanakkale’de aşırı sıcakların ayçiçeğinde rekolteyi yüzde 60 düşürmesi bekleniyor

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, Çanakkale genelindeki aşırı sıcaklıkların ayçiçeği rekoltesine bu yıl yüzde 60 düşürmesi beklendiğini söyledi. Çanakkale’de, 2023 yılında 289 bin dekar alanda 85 bin ton rekolte bekleniyor.


Son aylarda kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkiye’de barajlardaki doluluk oranları ciddi şekilde düştü. Kuraklık, Çanakkale’deki barajları da tehdit ederken, Çanakkale merkez ve ilçeleri, bu yıl yeterli miktarda yağış alamayınca barajlardaki su seviyesi düştü.


Çanakkale’de 2018 yılında 211 dekar alanda ayçiçeği ekimi yapıldı. 60 bin ton ürün elde edildi. Dekarda 280 kilogram verim elde edildi. 2022 yılında ise 273 bin dekar alanda 85 bin ton ile 309 kilogram verim elde edildi. 2023 yılında ise 289 bin dekar alanda 85 bin ton rekolte bekleniyor. Türkiye’de üretilen ayçiçeğinin yüzde 3.6’sı Çanakkale’de üretiliyor. Çanakkale ayçiçeği üretiminde ise 7’nci sırada yer alıyor.


Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, Çanakkale genelinde aşırı sıcaklık nedeniyle ayçiçeği rekoltesinde bu yıl yüzde 60 düşürmesi beklendiğini belirterek, “Kuraklık ayçiçeğinin yanı sıra şeker pancarı, mısır, biber, patlıcan, zeytin ve şeftalisine kadar her üründe etkili oldu. Çünkü normal sıcaklıkların üzerinde bir sıcaklık yaşıyoruz. Tüm dünya bu aşırı sıcaklara karşı gerekli önlemleri alırken, bizde gerekli tedbirleri almalıyız. Meteorolojini attığı uyarı ile tedbir alınıyor. Bu uyarı değil, biz aşırı sıcaklıklar konusunda ciddi adımlar atamazsak, üretim biter. Hava şartları eğer zorlamaya devam ederse, ileri de bizi gıda ve üretim sıkıntısı bekliyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla MEAH’a ‘Anne Dostu Hastane’ unvanı Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığı’nın ‘Anne Dostu Hastane’ programı kapsamında Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Koruyucu Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından yürütülen ‘Anne Dostu Hastane’ programı kapsamında gerçekleştirilen değerlendirme sürecini başarıyla tamamlayarak ‘Anne Dostu Hastane’ unvanı aldı. Sağlık Bakanlığı’nın; gebelik, doğum ve lohusalık süreçlerinin hasta hakları, güvenlik ve mahremiyet ilkeleri doğrultusunda, anne ve bebek için güvenli ve nitelikli ortamlarda gerçekleştirilmesini amaçlayan programı kapsamında Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapsamlı bir denetim sürecinden geçti. Değerlendirme süreci, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan ve başkanlığını İlkay Zengin’in yürüttüğü heyetin hastaneyi ziyaretiyle gerçekleştirildi. Heyet tarafından; doğum öncesi ve sonrası hizmet süreçleri, anne mahremiyetinin sağlanması, hasta güvenliği uygulamaları ve doğum alanlarının fiziki uygunluğu gibi birçok başlıkta detaylı incelemeler yapıldı. Gerçekleştirilen kapsamlı değerlendirme sonucunda, Muğla EAH, anne sağlığı hizmetlerinde ortaya koyduğu güçlü ekip anlayışı, yüksek kalite ve etkinlik, Bakanlık yetkilileri tarafından standartlara uygun bulunarak olumlu değerlendirildi. Tüm kriterleri başarıyla karşılayan Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ‘Anne Dostu Hastane’ unvanını kullanma hakkı elde etti Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Eriş Başaran Akça’nın da katılım sağladığı değerlendirme toplantısında, annelik yolculuğunda anne ve bebek sağlığını önceleyen çalışmalarda emeği bulunan başta hastane yönetimi olmak üzere tüm hekimler, hemşireler ve sağlık çalışanları çalışmaları nedeniyle teşekkür edildi.
Ordu Ordu’da özel bireylerin diş problemlerine etkili çözüm Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Günübirlik Kliniği ve Engelli Ünitesinde özel bireylerin ihtiyaçlarına yönelik sunduğu hizmetler ile dikkat çekiyor. Günübirlik Kliniği ve Engelli Ünitesinin açıldığı 2020 yılından bu yana 543’ü özel bakım gerektiren birey olmak üzere toplam 670 hastanın tüm diş tedavileri tek seansta genel anestezi altında gerçekleştirildi. 2025 yılı içerisinde ise 166’sı down sendromu, otizm spektrum bozukluğu gibi özel bakım gerektiren bireyler olmak üzere toplam 208 hastanın diş tedavisi genel anestezi altında yapıldı. Özellikle kooperasyon güçlüğü yaşayan bireylerde daha önce tamamlanamayan diş tedavilerinin tek seansta ve güvenli şartlarda yapılabilmesi, hasta yakınları tarafından büyük bir kolaylık olarak değerlendirildi. Hasta yakınları ayrıca tedavi süreci boyunca ekip tarafından sağlanan bilgilendirme, iletişim ve koordinasyonun sürecin daha anlaşılır ve yönetilebilir olmasına katkı sunduğu belirtti. Özel bakım gerektiren bireylerde diş tedavilerinin genel anestezi uzmanları ile uzman diş hekimlerinden oluşan sağlık ekibi ve multidisipliner bir yaklaşımla gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Diş Hekimliği Fakültesi Dekan V.Prof. Dr. Melih Ömezli, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş’ın destekleriyle Günübirlik Kliniği ve Engelli Ünitesinde genel anestezi altında sunulan nitelikli sağlık hizmetlerinin sürdürülebilir şekilde geliştirilmesi ve daha fazla sayıda özel bakım gerektiren hastaya tedavi hizmeti verilebilmesi için çalışmaların aralıksız şekilde sürdürüldüğünü belirtti.