KÜLTÜR SANAT - 08 Ağustos 2018 Çarşamba 09:09

32 yıldır vatandaşlar ayakta gazete okuyor

A
A
A
32 yıldır vatandaşlar ayakta gazete okuyor

Çankırı Karatekin Parkı’ndaki panolarda vatandaşlar, 1986 yılından beri süre gelen yerel gazetelerin güncel haberlerini takip ediyor.

Çankırı Karatekin Parkı’ndaki panolarda vatandaşlar, 1986 yılından beri süre gelen yerel gazetelerin güncel haberlerini takip ediyor.


Çankırı merkezde bulunan Karatekin Parkı’nda günlük yerel gazeteler Çankırılı vatandaşlara ücretsiz bir şekilde sunuluyor. Uzun yıllardır yapılan bu hizmette genç ve yaşlı bir çok vatandaş günlük gazeteleri okuyarak Çankırı gündemini ve ulusal gündemi yakından takip ediyor.


Şehirde okuma oranını artırmak amacıyla dönemin Belediye Başkanı Mustafa Kale ve Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Aydın Demiröz’ün girişimiyle 1986 yılında yapılan panoda yerel gazeteler günlük asılmaya başlandı. Çankırılı vatandaşlar panoların kurulduğu günden beri park içerisinde gazeteleri ayakta okuyarak gündemi yakından takip ediyor.


İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamada bulunan Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Aydın Demiröz, "Yerel bir gazetede çalışıyordum genel yayın yönetmeni olarak. Tabii o zaman şimdiki gibi değil. daha çok kitlelere ulaşma düşüncemiz vardı. Gazetemizin sahibiyle görüşmüştük. Bir türlü gazete abonesini sağlayamıyorduk, bir türlü Çankırı’da yeterli düzeyde değildi abone sayısı. Ama yazdığımız haberlerin daha çok okunması ve daha çok kişiye ulaşması arzusuyla ben Karatekin Parkı’na, belediye karşısındaki bir parka birde büyük caminin oraya 3 tane pano koyalım vatandaşlar gazeteyi okusunlar. Herkese ücretsiz gazete dağıtma imkanımız yok ama bu şekilde de daha fazla kişi okur diye düşündük. Belediye Başkanı Mustafa Bey’e gittik çok memnuniyetle karşıladı. İlk deneme olarak Karatekin Parkı’nda yapmıştık. Bu iş inanılmaz tuttu ve herkes sevdi. Ve aradan 32 yıl geçmiş bakıyorum insanlar orada hala gazete okuyor. Çok gurur verici bir şey" dedi.



"Bunu düşündüğümde 19 yaşındaydım"


Demiröz, "Televizyon yayıncılığının ve internetin bu kadar yaygın olmasına rağmen bu geleneğin halen devam etmesi beni mutlu ediyor. İnanılmaz gurur veriyor. Hemen hemen her gün oradan geçerim ve ne zaman oradan geçsem en az 5-6 kişinin orada gazeteleri okurken görüyorum. O zaman 19 yaşındaydım bunu düşündüğümde. Kendi adıma da müthiş bir öngörü oldu. Bunu yakalayabilmekte çok hoş olmuş. Duygulanıyorum bunu gördükçe gazete sahipleriyle de arada görüşüyorum onlarda bu panolarda devam ettirmelerinin sebebi olarak da okunduklarını ifade ediyorlar" şeklinde konuştu.


Günlük gazeteleri okuyan Abdullah Kibar, "Buraya sabahları geldiğimde gazeteleri okuyoruz. Bilgilendirme bakımından faydası var. Çankırı’nın tarihi ve kültürünün anlatımında yardımcı oluyor. Bu hizmetten memnunuz. Çoğu kişinin evinde internet yok. İnternet olmayan evde fazla bir bilgi olmadığından burada gelip bilgiden yararlanan kişilerde olabiliyor" dedi.


Her gün gazeteleri okuduğunu ifade eden Özcan Başbay ise şunları söyledi:


"Uzun yıllardır yapılan bir hizmet var. Burada genci yaşlısı evinde interneti olmayan basından bilgisi olmayanlar en azından Çankırı’da ne olayları olmuş onları burada öğreniyor. Çok güzel bir hizmet ben kendi adıma çok memnunum. Bu hizmetlerden dolayı basın mensuplarına çok teşekkür ediyorum. Çankırımız içinde çok büyük bir hizmet. Birçok ilde de yoktur böyle bir şey. Çankırımız da bir ilk diyebilirim."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Başkan Yazıcıoğlu: "(Yıkılan köprü) DSİ standartlarına uygun bir köprü değildi" Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, son günlerde etkili olan yağışların ardından debisi yükselen Yeşilırmak’ta taşkın riski nedeniyle yıkımı başlatılan Çedaş Köprüsü’nde incelemelerde bulundu. Yeşilırmak’taki su seviyesinin kritik noktaya ulaşmasının ardından bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, taşkın riski nedeniyle şehir merkezinde bulunan Çedaş Köprüsü’nün yıkılmasına önceki gün başlandı. Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu yıkım çalışmalarını yerinde inceledi. Muhtemel taşkın riskine karşı gerekli tedbirlerin alındığını söyleyen Başkan Yazıcıoğlu, "Biliyorsunuz Tokat’ta ve Tokat’a yakın lokasyonlarda ciddi anlamda sel felaketi yaşanması tahmin ediliyor. Turhal, Niksar ve Erbaa’da da sel felaketi yaşandı. Tokat merkezde de biliyorsunuz dolusavak dediğimiz Almus Barajı artık taşmak üzere, söylenen bilgiler bu şekilde. 40 santim civarında bir şeyin kaldığı söyleniyor. Malum bu dolusavak taştığı andan itibaren Tokat merkeze de 6 saat içerisinde ulaşması düşünülüyor. Tabii bilgiler malum, Devlet Su İşleri tarafından da bize iletilen bilgiler. İşte 6-6,5 saat civarında ulaşacağı söylendiği için biz Çedaş Köprüsü’nü kaldırmak durumunda kaldık. Tabii bunu kaldırırken de Devlet Su İşleri, İl Özel İdaresi ve Tokat Belediyesi üçümüz istişare ettikten sonra karar verildi. Burası Devlet Su İşleri’ne uygun bir köprü değildi. Toplamda alt tabandan yukarı doğru en alt kısmı iki metre civarında. İster istemez bu sıkıntıyı bertaraf etmek bakımından bunu kaldırmak zorundaydık. Arkadaşlar dünden itibaren zaten köprülerin yıkımına başladılar. İnşallah bu akşama doğru tamamını yıkmayı planlıyoruz. Sonrasında da zaten yapılacak toplantı neticesinde de büyük bir ihtimal 11.30 gibi tekrar bir koordinasyon merkezinde toplantı gerçekleştirilecek. Tokat merkezle alakalı da sadece bu lokasyon değil yaşanabilecek diğer kötü senaryolara da belediye olarak hazırlıklıyız. Vatandaşlarımız şimdilik bir endişe etmesinler. Ama geçmiş olsun diliyorum. En kısa sürede inşallah bu sıkıntıyı bertaraf etmiş oluruz umuduyla dua ediyoruz" dedi.