SAĞLIK - 10 Kasım 2018 Cumartesi 09:18

Doğal yöntemlerle öğütülen tuz daha sağlıklı

A
A
A
Doğal yöntemlerle öğütülen tuz daha sağlıklı

Çankırı’daki kaya tuzu üreticileri doğal yöntemlerle öğütülen tuzun daha sağlıklı olduğunu söylüyor.

Çankırı’daki kaya tuzu üreticileri doğal yöntemlerle öğütülen tuzun daha sağlıklı olduğunu söylüyor.


Mart 2018’de Food Additives and Contaminants‘da yayımlanan araştırmaya göre, Türkiye’de satılan 16 farklı markanın sofra tuzu örnekleri incelendi. Örneklerin tamamında ise mikroplastik (5 mm’den küçük plastik parçacığı) bulundu. Yapılan araştırmada 5 deniz tuzu, 6 göl tuzu ve 5 kaya tuzu olmak üzere toplam 16 sofra tuzu örnekleri Çamaltı, Tuz Gölü, Palas Gölü, Seyfe Gölü, Acıgöl, Çankırı, Cihanbeyli ve Aksaray’da üretilmiş. İncelemeler sonucunda en yüksek mikroplastik partikül sayısına deniz tuzunda rastlandı. Rapor sonuçlarına göre, mikroplastik partikül sayısı deniz tuzunda 16-84/kg, göl tuzunda 8-102/kg ve kaya tuzunda 16-84/kg verileri elde edildi.



"Fabrikaya giren tuz pek makbul değil"


Doğal tuzun herhangi bir kimyasal madde içermediği anlatan 82 yaşındaki 70 yıllık tuz üreticisi Güray Güneşülke, “Babamla beraber yapardık bu işi. Çankırı’nın tuzu Türkiye’de 1. sırada yer alır. İçerisinde 84’e yakın mineral var. Tuzları biz kendi elimizde değirmenimizle öğütürüz, daha sonrasında piyasaya sunarız. Hiç bir katkı maddesi yoktur. Fabrikasyon tuzlarda içerisine çeşitli kimyasallar kullanılıyor akışkanlığını sağlaması için. Fabrikaya giren tuz pek makbul değildir” dedi.



"Çankırı tuzunda 84 farklı mineral var"


Doğal bitkilerle uğraşan aktar Satılmış Çolak her şeyin doğalını kullanmanın daha sağlıklı olduğunu dile getirerek, “Senelerdir bitkilerle uğraşıyorum. Organik bitkilerin en önemli özelliği sağlıklı olmasıdır. Tuzun da organik olması doğal olması sağlık açısından önemli farklılıklar oluşturur. Her şeyin fazlası zarardır tuzu da dozunda kullanmamız gerekiyor. Çankırı’da bulunan tuzun içerisinde 84 farklı mineral olduğu söyleniliyor. Bunların pek çok rahatsızlığa iyi geliği biliniyor” ifadelerine yer verdi.



"Taş değirmenlerde öğütülen, rafinerize olandan daha sağlıklı”


Dr. Rabia Günal Özen, doğal olanı kullanmanın en doğrusu olduğunu ifade ederek, "Rafinerize olan her şey bir takım işlemlerden geçtiği için oldukça bir takım kimyasal maddelerle muamele gördüğü için bunların artıkları tuz üzerinde ya da diğer maddeler üzerinde görüle bilmekte. Bu kalan maddelerde kanserojen etkilere sebep olabiliyor. Günümüzde ambalajlanmış ürünlerden kaçındığımız gibi tuza da muamele görmüş tuzda deniz tuzu da kaya tuzu da olsa fabrikasyon aşamasına geçmiş olan tuzlardan kaçınmak gerekiyor. O yüzden tuzda taş değirmenlerde öğütüldükten sonra kullanmak, rafinerize olan tuzu kullanmaktan daha sağlıklı” diye konuştu.



"Rafinerize olmamış kaya tuzunu kullanmak daha sağlıklı"


Dr. Rabia Günal Özen şu bilgileri verdi:


“Doğal tuz hiç bir aşamadan geçmeden, bulunduğu ortamda bir süre sonra nemle birleştiğinde eski haline dönüşebilmekte, rafinerize olmuş tuzlar ise yapışmayı önlemesi için bir takım kimyasal maddeler kullanıldığı için bu etkiyi göremiyoruz. Ben bir diyaliz hekimiyim diyaliz hastalarına tuzun hiçbir şeklini önermiyoruz. Ancak vücudun çok minimal bir oranda tuz kullanılması gerekiyor. Vücuttaki su döngüsünü sağlayabilmesi için tuzdaki bazı minerallere ihtiyaç duyuluyor. Tuz kullanılacağında ise önerimiz rafinerize olmamış kaya tuzunu kullanmak daha sağlıklı.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Corendon’un ilk Brüksel uçuşuna görkemli karşılama Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na Brüksel’den havayoluyla ilk kez gelen 189 yolcu su takıyla karşılandı. Corendon Airlines, Belçika’nın başkenti Brüksel’den Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Boeing 737-800 tipi uçak ve XC7655 sefer sayılı uçuş ile gelen 189 yolcu için görkemli karşılama töreni düzenlendi. Karşılama töreni saat 16.00’da geleneksel havacılık seremonisi olan ’su takı’ töreniyle başladı. Törende uçaklardan inen tüm yolcular ile pilot ve beraberindeki mürettebata karanfil ve çeşitli hediyeler takdim edildi. 7 Ülke, 17 destinasyon Sezon boyunca Gazipaşa-Alanya Havalimanı’ndan 7 ülke ve 17 farklı destinasyona karşılıklı uçuş gerçekleştirilecek. Corendon, 26 Ekim’e kadar sürecek sezon boyunca Brüksel, Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf, Köln, Kopenhag ve Tehran’a sezon boyunca bin 278 uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor. “İlçemizde ağırlamaktan gururluyuz” Gazipaşa Kaymakamı ve Havalimanı Mülki İdare Amiri Orhan Altun Gazipaşa-Alanya Havalimanının, Mersin’den Antalya Havalimanı’na kadar kapsayan bölgedeki misafirler için avantaj olduğunu belirterek, "Bölgedeki otellerin rezervasyonlarını da göz önünde bulundurarak bu sezon yolcu sayımızın daha da artacağını ön görüyoruz. Hem Gazipaşa hem de Alanya için güzel adımlar turizmde güzel adımlar atılıyor. Bugün Brüksel’den ve sonrasında dünyanın dört bir yerinden gelen misafirlerimizi ilçemizde ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.