GENEL - 23 Ağustos 2019 Cuma 13:51

Atatürk’ün Çankırı’ya gelişinin 94. yıl dönümü kutlandı

A
A
A
Atatürk’ün Çankırı’ya gelişinin 94. yıl dönümü kutlandı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Çankırı’ya gelişinin 94.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Çankırı’ya gelişinin 94. yıl dönümü kutlandı.


Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk Çankırı’ya gelişinin 94. yıl dönümü münasebetiyle kutlama programı yapıldı. Programda Atatürk’ün Çankırı’ya gelişini temsilen Türk Bayrağı sporcu öğrenciler tarafından Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner’e teslim edildi. Daha sonrasında Saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okundu. Programda konuşan Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, "Türk milletine Anadolu’nun kapılarını açan 1071 Malazgirt savaşı, 1074 yılında Emir Karatekin’in Çankırı’yı fethedip bu coğrafyayı bizler için anlamlı kılması ne kadar önemliyse, Çankırı’mızın yakın tarihinde de 23 Ağustos 1925 ve 31 Ağustos 1925 günleri ilimizin en şerefli ve kutlu günlerindendir. Bundan 94 yıl önce bugün Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Çankırımızı şereflendirmiş ve yapacağı yenilikleri Çankırı halkıyla paylaşmıştır. Çankırı halkının Selçuklu ve Osmanlı devletinin oluşumu ve temellenmesinde üstlendiği rolü, aynı şekilde Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında da milletimizin beka davasına sağladığı büyük katkıyı vurgulamıştır. Türk milletinin medeni dünyada yerini alma davasına da Çankırı halkının tereddütsüz olarak destek göstereceğine olan inancını dile getirmiştir." ifadelerine yer verdi.


Daha sonrasında Atatürk’ün Çankırı’ya geldiğinde konakladığı okula gidilerek kaldığı oda ve resim sergisi ile program devam etti.


Atatürk’ün gelişi ve konaklaması ile ilgili bilgi veren İl Kültür Turizm Şube Müdürü Nusret Acar, "Çankırı hükümet konağına geliyor orada Tapu müdürü ve sağlık müdürü ile Çankırı’nın sıkıntılarıyla ilgili görüşüyor. Konaklamak için eski Taşmektep şimdiki Ahmet Mecbur Efendi Bilim ve Sanat Merkezi’ne geliyor. eskiden burada otel ve konaklama yeri yok. buraya geldiğinde banyo yapabilirsiniz diyorlar. Banyo ise Tenekeci Hasan efendinin yaptığı çinko bir teneke. ilk önce boyatılıyor ama o günün boyası şimdi gibi sentetik değil kurumuyor. Atatürk’ün üzerine boya yapışacak diye sildiriyorlar. Atatürk banyoyu duyunca çok seviniyor. Burada bir yemek ikramı oluyor. Ağma Hasan müzik dinletisi yapıyor. Atatürk Ağma Hasan’ın sanatını çok seviyor. Atatürk’e sorduklarında Çankırı’da size iz bırakan nedir dediklerinde incelik diyor" ifadelerine yer verdi.


Atatürk odası ziyaret edildikten sonra Vali Yardımcısı Abdullah Aslaner hatıra defterini imzaladı. Daha sonrasında Atatürk fotoğraf sergisi incelendikten sonra program sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Hentbol Erkekler Süper Ligi final serisinde Beşiktaş 1-0 öne geçti 2023-2024 Hentbol Erkekler Süper Ligi Play-off Final Serisi ilk maçında Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ni 37-36’lık skorla yenen Beşiktaş seride 1-0 öne geçti. Süleyman Seba Spor Salonu’nda oynanan karşılaşmanın ilk yarısını Beşiktaş 16-13 önde kapatırken, müsabakayı da 37-36’lık skorla kazandı. Siyah-beyazlılar bu sonuçla seride 1-0 öne geçti. Final serisi ikinci maçı 22 Mayıs Çarşamba günü saat 17.00’de yine Süleyman Seba Spor Salonu’nda oynanacak. Kadınlar Süper Ligi’nde Konyaaltı Belediyesi üçüncü oldu 2023-2024 sezonu Kadınlar Süper Ligi Sıralama Etabı Üçüncülük serisinde bugün oynanan maçı kazanarak rakibi Kastamonu Belediyesi’ne karşı 2-0’lık üstünlük sağlayan Konyaaltı Belediyesi, Kadınlar Süper Ligi’ni üçüncü olarak tamamladı. Antalya Akdeniz Üniversitesi Mavi Salon’da bugün oynanan maçta Konyaaltı Belediyesi, Kastamonu Belediyesi’ni 43-39 yendi ve seride 2-0 yaparak lig üçüncüsü oldu. Müsabaka sonrasında yapılan tören ile Konyaaltı Belediyesi’ne plaket ve madalyaları THF Asbaşkanı Ediz Erkovan ve THF Genel Koordinatörü Zeki Pehlivan takdim etti. Kadınlar Süper Ligi’nde 5/6 Sıralama serisinde bugün oynanan maçta ise Görele Belediyesi, Bursa BBSK’yı 33-32’lik skor ile mağlup ederek seride durumu 1-1 yaptı. Serinin galibi üçüncü maçta belirlenecek. Galip olan takım Kastamonu Belediyesi ile lig dördüncülüğü için karşılaşacak. Serinin mağlubu ise ligi altıncı sırada tamamlayacak. Sıralama Etabı’nda bugün oynanan yedincilik serisi maçında ise Üsküdar Belediyesi, İzmir BBSK’yı 41-35 yenerek seride 2-0’lık üstünlük yakaladı ve Kadınlar Süper Ligi’ni yedinci sırada tamamladı.
İstanbul Eczacıbaşı Yıldız Kız Takımı Türkiye şampiyonu oldu 2023-2024 Sezonu Yıldız Kızlar Türkiye Şampiyonası için Kocaeli’nde mücadele eden İstanbul şampiyonu Eczacıbaşı Yıldız Kızlar, grup etabından finale kadar bütün maçlarını puan vermeden kazanarak geldi. Finalde rakibi V.Bank’ı 25-13, 27-25 ve 25-19’luk skorlarla 3-0 mağlup ederek namağlup şampiyonluğunu ilan etti. Karşılaşmanın başından sonuna kadar etkili servisleriyle dikkat çeken turuncu-beyazlılar, hem defanstaki hem de hücumdaki etkili oyunuyla maç boyuncu üstün performans sergiledi. Aldıkları 18 sayıyla 2008 doğumlu Megi Bislimi ve 2007 doğumlu Eslem Yılmaz karşılaşmanın en skorer isimleri oldu. Öte yandan takım kaptanı Ece Esepaşa, etkili defans ve servis karşılamasıyla ve pasör Irmak Nil Akpınar maç boyunca akıl dolu pas dağılımıyla galibiyetin kazanılmasında önemli rol oynadı. Turuncu-beyazılar, maç boyunca 19 servis ve 3 blok sayısı elde etti. Karşılaşma sonrası Barış Özdemir, “İki senedir çalıştığımız ekiple Türkiye şampiyonluğu elde ettiğimiz için çok mutluyuz. Ekibimizle aynı zamanda Megi ve Eslem olmadan ikincilik maçlarına çıktık. İki smaçörümüzün eklenmesiyle bu turnuvada daha iyi işler yapacağımızı biliyorduk. Bütün sene boyunca çok iyi çalışan kızlarımızı tebrik ederim. Final etabında çok iyi bir iş ortaya koydular. Set vermeden Türkiye şampiyonu olmak bizim için ayrı bir mutluluk. Umarım ki bundan sonra nice şampiyonluklara imza atacağız" ifadelerini kullandı. Bahadır Bircan ise, “Çok mutluyum. Bütün bir yıl boyunca bunun için çalıştık. Yaptığımız antrenmanlar ve maçlarla hak ettiğimiz sonucu aldık. Umarım birlikte nice şampiyonluklara imza atacağız" dedi. Salon: Kocaeli Şampiyon Hasan Gemici Eczacıbaşı: Irmak, Megi, Eylül Naz, Defne, Eslem, Mina, Ece (L), Derin, Kübra, Zeynep V.Bank: Duru, Aylin, Güz, Ceylin, Ceyda, Begüm, Melike Naz (L), Melis Nida (L), Melis, Zeynep, Ajsa, İrem, Zeynep Setler: 25-13, 27-25, 25-19 Süre: 81 dakika (22, 33, 26)
Ankara Türkiye’den Afganistan’a yardım eli Türkiye, sel felaketleriyle mücadele eden Afganistan’a 20. İyilik Treni ile 619 ton insani yardım malzemesi gönderiyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlanan 20. İyilik Treni, 21 Mayıs günü Tarihi Ankara Garı’ndan Afganistan’a hareket edecek. Afganistan’ın kuzey ve orta kesimlerinde 10 Mayıs 2024’te başlayan şiddetli sağanak yağışlar sonucu yaşanan sel felaketlerinde en az 300 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişinin de kayıp olduğu ifade edildi. Türkiye, AFAD koordinasyonunda kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle bugüne kadar Afganistan’a havayolu aracılığıyla 7 ton sağlık malzemesi, 2 bin adet battaniye ve bin adet gıda kolisinden oluşan 22 ton insani yardım malzemesi sevk etti. 43 vagon ile 619 ton yardım malzemesi gönderilecek AFAD ve 17 sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla hazırlanan 600 çadır ile gıda, hijyen, temizlik malzemeleri, yatak ve battaniyeden oluşan toplam 619 ton insani yardım malzemesi daha 20. İyilik Treni ile 21 Mayıs tarihinde Tarihi Ankara Garı’ndan yola çıkacak. 43 vagon ile taşınacak 619 tonluk yardım malzemesi 15-20 gün içerisinde Afganistan’a ulaşacak. Afganistan’da 2022’de yaşanan iç karışıklıklar ve geçtiğimiz yıl meydana gelen depremlerde yaşanan insani kririzin ardından Türkiye, 19 İyilik Treni ile toplamda 8 bin 241 ton insani yardım malzemesi göndererek Afganistan’a yardım elini uzatmıştı.