POLİTİKA - 09 Mart 2020 Pazartesi 09:17

Binali Yıldırım: "Anca uyandılar, meselenin ciddiyetini ancak farkına vardılar"

A
A
A
Binali Yıldırım: "Anca uyandılar, meselenin ciddiyetini ancak farkına vardılar"

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Suriye ve mülteci konusuyla alakalı "Yapacağımız iş çok basit.

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Suriye ve mülteci konusuyla alakalı "Yapacağımız iş çok basit. Bize gelmeye hazırlanan 4 milyona gerekli yeri açacağız" dedi.


Çankırı Ilgaz AK Parti İlçe Başkanlığı 7’nci Olağan Kongresi, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Ilgaz Belediye Kültür Merkezi’nde yapılan kongrede konuşan Yıldırım, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Yıldırım, "AK Parti’nin 18 yıllık başarısının gizli kahramanları AK Kadınlarsınız sizlerle gurur duyuyoruz. AK Parti durup dururken kurulmadı. AK Parti’yi millet kurdu. O günleri 2000 yılından sonra doğan gençlerimiz bilmez ama daha öncesinde Türkiye büyük bir ekonomik kriz içerisine girdi. Ülke bir gecede yarı yarıya fakirledi, 23 banka battı umutlar yok oldu. 18 yıl geçti ama nasıl geçti. Kolay geçmedi. Bir yandan vesayet odaklarıyla bir yandan hızımızı kesenlerle mücadele ederken kalan vakitlerle de millete hizmet ederek geçti. Geride bıraktığımız eserler bunun en güzel şahididir" ifadelerini kullandı.



"Gelişen dünyada baskı rejimini sürdürmek mümkün değildir"


Suriye meselesinin ardından Avrupa’nın telaşlandığını aktaran AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, "Suriye işinden, göçmenler meselesinden bilen de bilmeyen de konuşuyor. Suriye işi 2011’den itibaren kontrolden çıktı. 2011’e kadar Suriye’de ne vardı? Baba Esad rejiminden sonra Türkiye’nin normalleşmesini ve orada yaşayan insanların en temel taleplerini barışçıl yollarla karşılamasını bekliyorduk. Ba’as rejiminin bir etnik kimlik üzerine dayalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Artık gelişen bu dünyada her şeyi her yerde bilindiği, görüldüğü bir dünyada bu baskı rejimini sürdürmek mümkün değildir. Bunun için telkinlerimizi, tavsiyelerimizi yaptık. Cumhurbaşkanımız başbakanlığı döneminde defalarca muhataplarımıza bunu anlattık hatta öyle bir noktaya geldi ki sınırı bile kaldırdık. Daha sonra ne oldu. Onlar masum taleplerini dile getiren Suriye’nin güneyindeki kendi vatandaşları üzerine silahlarla bombalarla müdahale etti. Ondan sonra ülke karıştı. Yılların getirdiği birilik ve sonunda iç savaş patladı. İç savaş patlayınca yine bedelini masumlar, sivilleri, çocuklar, korunmasız insanlar ödedi. Bir göç dalgası ülkemize doğru gelmeye başladı. Peki ne yapacaktık? Ölümden kaçan, canlarını kurtarmak için her şeyini bırakan insanlara yüz mü çevirecektik? Kapımızı mı kapatacaktık. Biz 783’teki Kırım Harbinden beri topraklarından olan bütün insanlara kucak açmışız. Onlar sığınacak güvenli liman görmüş bu toprakları. Biz ülke olarak millet olarak tarihimizi kültürümüzü ve inancımızın gereğini yaptık. Darda, zorda kalan insanlara kucak açtık, evimizi açtık ekmeğimizi paylaştık. Biz bize yakışanı yaptık. Ancak bizim bu hareketimizi alkışlamakla, sırtımızı sıvazlamakla beraber yük alma noktasında hiç kimse bekleneni yapmadı. Ama buna rağmen biz gereken neyse yapmaya devam ettik" şeklinde konuştu.



"Avrupa telaşlandı meselenin ciddiyetini ancak farkına vardılar"


Binali Yıldırım konuşmasına şu şekilde devam etti:


"Şimdi rejim İdlib sahasında 4 milyon insanı da buradan söküp atmak istiyor. Ne için kendi kafasına göre, etnik yapısına göre yeni bir Suriye inşa etmek, farklı düşünenleri ülkeden söküp atmak için. Savaş başladığından beri 1 milyon insan hayatını kaybetti. Halbuki Esad 30 yıl boyunca vatandaşından vergi toplayarak silah aldı, uçak, helikopter her türlü silahı aldı. Bu insanlar silahların kendilerine yöneleceğini ve onları yok edeceğini nereden bilebilirlerdi? İşte zalim yönetim budur. Vatandaşını silahıyla gözünü kırpmadan yok eden bir rejimdir. Biz de diyoruz ki ülkenin nüfusunun yarısı ülkeyi terk etti. 4 milyona yakını bizde. Biz bir 4 milyon daha alamayız. Yapacağımız iş çok basit. Senin topraklarında bize gelmeye hazırlanan 4 milyona gerekli yeri açacağız. Çünkü bu topraklar onların hakkıdır onların hür ve bağımsız yaşayacağı yerlerdir dedik. İşte Fırat Kalkanı Harekatı’nı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı Harekatı ve Bahar Kalkanı Harekatı’nı da bunun için yapıyoruz. Sınırlarımızın güvenliğini sağlamak için yapıyoruz. Vatandaşımızın mal ve can emniyetini sağlamak için yapıyoruz. Oyunu bozduk. Orta Doğu’da 100 yıldır kurulan oyunu bozduk. Oyunu bozan ülkenin adı Türkiye, liderin adı da Recep Tayyip Erdoğan’dır. Şimdi ateşkes sağlandı açık kapı politikası dedik. Göçmenler girerken de çıkarken de açık. Şimdi kapılarımızı da açtık ama farkı gördünüz. Avrupa’ya gidenlere yapılan muameleyi gördünüz. Kapıları açtık herkes iradesiyle gidiyor. Avrupa telaşlandı, anca uyandılar, meselenin ciddiyetini ancak farkına vardılar. Tehdit kapılarına dayanıncaya kadar laylaylom, şimdi de yetiş ya Erdoğan diye pazartesi Brüksel’e çağırdılar. Cumhurbaşkanımız Brüksel’de 18 Mart 2016 da yapılan anlaşma masaya yatırılacak. Şimdi göçmenler Yunanistan’ın kapısına dayandığında işin ciddiyetine yeni vardılar. Pazartesi toplantıda önemli adımlar atılacağını bekliyoruz."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Genç itfaiyecilere gerçeği aratmayan deprem eğitim Kahramanmaraş depreminde enkaz altından 79 can kurtaran Antalya Büyükşehir İtfaiyesi, kadrosuna kattığı yeni itfaiyecilere, oluşturulan deprem simülasyon enkazında eğitim veriyor. Gerçeği aratmayan, enkaz karanlığını yaşatmak için gece düzenlenen eğitim ve tatbikatlarda, tecrübeli itfaiyeciler genç itfaiyecilere deneyimlerini aktarıyor. Genç itfaiyeciler deprem başta olmak üzere afetlere yönelik arama kurtarma becerileri kazanırken, zorlu görevlere hazır hale geliyor. 275 yeni itfaiyeciye zorlu eğitim İtfaiye kadrolarına katılan toplam 275 yeni itfaiye eri bu eğitimleri başarıyla tamamlayarak, halkın can ve mal güvenliği için çalışmalarını sürdürüyor. İtfaiye kadrolarında yeni göreve başlayan itfaiye erleri deprem, yangın ve diğer afet durumlarında karşılaşabilecekleri vakalar konusunda özel olarak eğitiliyor. Son olarak Döşemealtı İlçesi’nde yer alan deprem simülasyon alanında gerçekleştirilen gece eğitiminde itfaiye erleri, deneyimli eğitmenler eşliğinde gerçeğini aratmayan bir arama kurtarma operasyonu gerçekleştirdi. Deprem sonrası enkaza dönen moloz yığınlarının altında kalan vatandaşların nasıl kurtarılacağı konusunda gerçekleştirilen eğitimde kazazedelerin tespiti, teknik arama ve enkaz kurtarma gibi konular detaylı bir şekilde işlendi. Kurtarmalarda kullanılan ekipmanlar hakkında bilgi verilirken, bu ekipmanların nasıl kullanılması gerektiği de uygulamalı olarak anlatıldı. İtfaiyeciler her an hazır Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Ekip Amiri Fatih Çiftsürenoğlu, aralarına yeni katılan personelin olaylara anında müdahale edebilmesi ve tecrübe kazanabilmesi için eğitimlerin önemini vurguladı. Eğitimlerin hayli zorlu olduğunu belirten Çiftsürenoğlu, “Bugün deprem simülasyon alanında olası bir deprem ve göçük olayları sonrası enkaz altında bulunanların yerlerinin tespit edilmesi ve bulundukları alandan çıkarılabilmesi için eğitim yaptık. Ekipman kullanma, kazazede tespiti için fiziki ve teknik arama, enkaz kırma, yaralının yanına inme ve yaralı tahliyesinde uyguladığımız domuz damı tekniklerini öğrendiler. Sadece yeni katılan arkadaşlarımız değil tüm personelimiz belli aralıklarla bu eğitimleri alıyor. Antalya Büyükşehir İtfaiyesi olarak tüm personelimizle yangın, kaza, afet durumlarına her an hazır şekilde eğitimlerini sürdürerek, vatandaşların güvenliği için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Malatya Malatya Sabancı Kültür Sitesi yenileniyor AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, 6 Şubat depremlerinde hasar alan ve yıkımına karar verilen “Malatya Sabancı Kültür Sitesi” yerine yeni bir merkez inşa edileceğini belirtti. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde hasar alan ve ilgili kurumlarca yıkılmasına karar verilen Malatya Sabancı Kültür Sitesi’nde yıkım işlemlerinin ardından hızlıca inşaat çalışmalarına başlanılarak yeni bir kültür sitesinin kentte kazandırılacağını söyledi. “Bir yıl gibi sürede yeni bir merkez inşa edilecek” Kente kazandırılması planlanan yeni kültür merkezinin bir yıl içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini ifade eden AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak,” Depremler sonrası aldığı hasar boyutu ile gündemde olan Malatya Sabancı Kültür Sitesi için yetkili kurumlar tarafından yapılan incelemeler sonrasında hasar durumu hizmet vermeye uygun değil gerekçesiyle yıkım kararı verildi. Devlet tiyatrosu da burada şehrimizin artık bir takım psikolojik durumları başka bir safhaya taşınması gerekiyor, bunun içinde gençlerimiz, çocuklarımız şehirde farklı bir etkinliğin içerisinde olmalı. Bizde bunu desteklemek için merkezin yenilenme sürecini olabildiğince yakın bir zamana çekilmesini istedik. Yeni merkezin üç buçuk yıl gibi bir sürede tamamlanacağının belirtilmesi üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un özellikle eğilimi ile birlikte süre bir yıla çekildi. Merkez, Devlet tiyatrolarında hizmet vereceği bir kompleks butik yapı olarak bir yıl içerisinde tamamlanarak hayata geçmiş olacak“ şeklinde konuştu. Milletvekili Ölmeztoprak kentte depremlerde hasar alan diğer kültür varlıkları ile ilgilide devam eden çalışmaları da yakından takip ettiklerini belirterek, şehrin yeniden imarı ve ihyasının her yönlü değerlendirildiğini kaydetti. (HE-LO-Y)
Çankırı 5 ülkeden 26 ressam eserleriyle Ilgaz’ı anlattı: Açılan sergi yoğun ilgi gördü Çankırı’da 5 ülkeden 26 ressam, türkülere konu olan Ilgaz’ı eserleri ile anlattı. Çalıştayın ardından açılan sergi davetlilerden yoğun ilgi gördü. Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde Ilgaz Belediyesi tarafından ikincisi düzenlenen "Uluslararası Çankırı Ilgaz Nolana Sanat Çalıştayı" Kırgızistan, Azerbaycan, Rusya, Nahçıvan’dan gelen ve Türkiye’den 26 ressamın katılımı ile gerçekleştirildi. Ilgaz ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda, 26 ressam Ilgaz ilçesinin doğal güzelliklerini, tarihi zenginlikleri ve yerel kültürünü gözlemledi. Ressamlar daha sonra ilçenin güzelliklerini ön plana çıkartan eserler yaptı. Çalıştayın ardından düzenlenen sergide sanatçıların eserleri davetlilerin beğenisine sunuldu. Serginin açılışı Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Ilgaz Kaymakamı Burak Yılmaz, Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk, Orta Belediye Başkanı Ömer Bezci, Orta Fedarasyon Başkanı Şaban Can, Ankara Çankırı Dernekler Federasyonu Başkanı Adem Can tarafından yapıldı. Ressam Birsen Çeken ve Ayşen Can kordinatörlüğünde açılan ergiyi gezen davetliler resimler karşısında hayran kaldıklarını ifade etti. “Çankırı halkına bir resim şöleni sunduk” Çalıştayda resimlerini sergileyen Ressam Gültekin Serbest, “İkinci kez Çankırı’nın Ilgaz ilçesine geldim. Bu çalıştayda iki adet resim yaptım. Bu resimlerden bir tanesi Ilgaz’da kaldığımız oteli simgeliyor. İkinci resimde ise eski İstanbul’u canlandırdım. Bu çalıştayda sanatçı arkadaşlarımla birlikte çok farklı eserler üreterek Çankırı halkına bir resim şöleni sunduk. Burada olmaktan çok mutluyum" dedi. (BG-MK-
Ankara Bakan Yumaklı’dan yeni hasat sezonu ve TMO’nun hazırlıklarına ilişkin açıklama Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yeni hasat sezonunun başarılı geçmesi için bütün hazırlıklarımız tamam. Randevu sistemi ve planlanan alım ve depolama programlarımızla tüm tedbirleri almış durumdayız” dedi. ANKARA - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yeni hasat sezonunun başarılı geçmesi için bütün hazırlıklarımız tamam. Randevu sistemi ve planlanan alım ve depolama programlarımızla tüm tedbirleri almış durumdayız” dedi. Bakan Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Merkez ve Taşra Teşkilatı Eğitim, Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısına katılarak bir konuşma yaptı. TMO’nun zor zamanların kadim kurumu olduğuna dikkati çeken Yumaklı, hububat sektörünün ekonomi ve gıda güvenliği açısından stratejik önem taşıdığını vurguladı. “Çiftçilerimizin toprağa verdiği emeğin alın terinin karşılığını alacağı hasat sezonu yaklaşıyor. Bakanlık olarak hububat ve diğer ürünlerin üretim sürecinden alımına kadar her aşamasını titizlikle takip ediyoruz” diyen Yumaklı, hasat sezonu başlamadan önce TMO tarafından gerçekleştirilen ve 3 gün süren toplantıda kurumun alım, depolama ve diğer faaliyetlerinin değerlendirildiğini bildirdi. “Devrim niteliğinde değişiklikler” Geçen yıl Tarım Kanunu’ndaki değişiklikle ülkemiz tarımında çok uzun yıllar söylenen, ancak sadece teoride kalan birtakım hususları hayata geçirdiklerini hatırlatan Yumaklı,şu değerlendirmelerde bulundu: “Devrim niteliğinde oldu bu değişiklikler. Özellikle bitkisel ve hayvansal üretim için stratejik öneme sahip ürünlerde inşallah bu yılın ekim döneminden itibaren planlı üretime geçmiş olacağız. Peki bu devrim niteliğindeki düzenlemeler nelerdi? Özellikle işlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması konusu odak noktamız oldu. Tarımsal üretim yapılan tüm alanların kayıt altına alınması bunun başlıklarından bir tanesi. Stratejik ürünlerde planlı üretime geçilmesi yine en önemli başlığımız. Suya göre tarım yapılması ve sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması. Aslında bunlar bilinmeyen şeyler değil. Sadece bu konuda geliştirilen politikaların altlıklarının oluşturulması anından itibaren irade ve kararlılık gerekiyordu. Biz de bunu gösterdik. Bu sayede ne istiyoruz biz? Yeni normale karşı bu ülkenin dayanıklı olmasını, daha fazla tarımsal ürün üretmesini ve ilerleyen yıllarda hem ihtiyacımızın karşılanması hem de çok önemli bir gelir kaynağı olan tarımsal üretim, tarımsal ürün ihracatımızı da her geçen gün artırmak” “Alımda rekor kırıldı” Bakan Yumaklı, 2022 yılı sonunda bitkisel üretimin 129 milyon ton iken, 2023’te asrın felaketinin yaşanmasına rağmen bu ülkenin üreticilerinin 137 milyon ton bitkisel üretimi gerçekleştirdiğini belirterek, şunları söyledi: “Deprem zamanında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bulunduğu deprem bölgelerindeki ajansları, baş müdürlükleri, merkezden oraya giden arkadaşlarımız ortaya çıkan hasarların tespiti ya da yönlendirmesi başta olmak üzere, yaraların sarılmasında çok önemli görevler icra ettiler. Bu açıdan da TMO ailesinin bu yaklaşımını, çabuk aksiyon alması ve etki etmesi açısından tebrik ediyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıl bütün bunlar yaşanırken, daha olayın akut hali devam ederken, hububat fiyatlarının açıklamasını gerçekleştirdi. O andan itibaren Toprak Mahsulleri Ofisi bu görevi üstlendi ve 13,1 milyon tonluk bir alım gerçekleştirdi. Bu bütün zamanların rekoru oldu. Bu başarının arkasında kadim bir kurum olmasının yanı sıra 4,5 ayı aşan bir sürede hafta sonu, bayram seyran dinlemeden, ailelerinin yüzünü görmeden çalışan bütün arkadaşlarımızın çok değerli emekleri vardı. 614 noktada günlük ortalama 200 bin tona ulaşan alımı yapan bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum” "Tarımda teknoloji" Tarımda teknolojinin kullanımının önemine dikkati çeken Yumaklı, şöyle konuştu: “Tahılı kontrol etmek, piyasa ihtiyacına göre pazara sürmek, arz-talep dengesini korumak, lisanslı depoculuk çalışmaları, bütün bunların hepsi teknolojinin bir şekilde bu süreçlere etki etmesiyle ya da bu süreçlerde yer almasıyla mümkün. Geçtiğimiz yıl, başta randevu sistemi olmak üzere, oradaki teknolojiye adaptasyon olmasaydı, herhalde bugün bu rakamları konuşmuyor olurduk. Bu alanda istikrar özellikle özel sektörün de bu alana girmesiyle beraber sağlanmış durumda. İnşallah bundan sonraki dönemde de ülkemizin ihtiyacı olan depolama kapasitesini son takip edilen ve uygulanan teknolojik yeniliklerle birlikte ülkemize kazandırmış olacağız. “Yağışlar rekoltenin gidişini belirleyecek” Arpa ekim alanlarında geçen seneye göre yüzde 4’lük, buğday ekim alanlarında ise yüzde 7’lik artışın söz konusu olduğunun altını çizen Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, “Mısırda 2023 yılında herkesin beklentisinin aksine Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kırdık. Bu sene de benzer bir rakamın geleceğini düşünüyoruz. Buğday ve arpa üretimiyle alakalı malumunuz yağışların önemi var. Mayısın 15’ine kadarki yağışlar rekoltenin gidişatını ve ürün kalitesini belirlemiş olacak. Makrodan baktığımız zaman Ekim 2023- Nisan 2024 arası uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 1,6, geçen seneye göre yüzde 25’in üzerinde yağışlarda fazlalık var” şeklinde konuştu. “Yeni sezona hazırız” Bakan Yumaklı, yeni hasat sezonunun başarılı geçmesi için bütün hazırlıkların tamamlandığını ve yeni sezona hazır olduklarını vurgulayarak “Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da üreticimizin yanında olarak, üretimin sürdürülebilirliğini sağlayacak her türlü adımı atacağız. 2024 hasat döneminde de randevu sistemi ve planlanan alım ve depolama programlarımızla tüm tedbirleri almış durumdayız. TMO, her dönemde olduğu gibi bu sezon da üretimin sürdürülebilirliği ve piyasa istikrarı için başta üreticilerimiz olmak üzere tüm kesimlere hizmet vermeye devam edecek” diye konuştu. Toplantının yeni üretim sezonunda karşılaşılacak sorunların ele alınması, mevcutların çözülmesi ve bundan sonra yinelenmemesi açısından önemli olduğunu kaydederek TMO çalışanlarına yeni sezonda kolaylıklar dileyen Yumaklı “Çiftçilerimize de hayırlı ve bereketli bir sezon diliyorum” ifadelerini kullandı.