GENEL - 21 Mart 2020 Cumartesi 12:24

Çankırı’da öğrenciler iller için yetecek kadar dezenfektan üretiyor

A
A
A
Çankırı’da öğrenciler iller için yetecek kadar dezenfektan üretiyor

Çankırı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 2016 yılında kurulan ve temizlik ürünleri üretilen atölye hem kent hem de çevre şehirler için dezenfektan üretiyor.

Çankırı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 2016 yılında kurulan ve temizlik ürünleri üretilen atölye hem kent hem de çevre şehirler için dezenfektan üretiyor.


Çankırı’da okul tarafından okulun temizlik ihtiyaçları giderilmesi amaçlı kurulan atölye daha sonrasında da dünyaya yayılan korona virüsünden korunmak için çeşitli temizlik malzemeleri ve dezenfektanlar üretmeyi sürdürdü. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Korona virüsünün ülkemizde görülmesinden sonra Çankırı Mesleki ve Anadolu Lisesi tarafından bu süreçte vatandaşlar fahiş fiyatlar ödememesi ve dezenfektan kullanabilmeleri için günlük üretim kapasitesini 3.5 tona çıkardı.


Çankırı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojisi alanı alan şefi Emine Demirci, “Ülkemizdeki Korona virüs vakasından sonra çok hızlı bir şekilde üretime başladık. Daha öncesinde de farklı temizlik maddeleri üretiyorduk fakat bu dönemde tamamen dezenfektan üretimine yoğunlaştık talep çok fazla olduğu için. Ham maddemizi belirli bir oranda sulandırıp, seyreltip paketleyip gerekli yerlere gönderiyoruz. Öncelikle kendi ilimizin ihtiyacını karşılıyoruz. Bununla başladık fakat çevre illerden de talepler geldiği için bu talepleri de karşılamaya çalışıyoruz. Üretim kapasitemizi artırdık. Günlük 3.5 tona çıkardık. Böylelikle tüm çevre illerden gelen talepleri de zaman içinde karşılamaya çalışıyoruz” dedi.



“Alkol bulamadığımız için kolonya yapamıyoruz”


Alan şefi Demirci, “Normalde biz 12 farklı temizlik malzemesi üretiyoruz. 2016 yılında atölyemiz kuruldu. Özellikle kendi okulumuz ihtiyacı olan temizlik malzemelerini üretmekteyiz. Dezenfektan ve kolonyaya talebimiz çok fazla. Elimizde bir miktar alkol vardı bu alkolle ürettiğimiz kolonya 2 gün gibi bir sürede bitti. Elimizde alkol olmadığı için ve piyasada alkol bulmakta zorlandığımız için şu anda kolonya üretimi yapamıyoruz. Dezenfektan üretimi yapacak kapasitemizde var fakat alkol bulamadığımızdan dolayı yapamıyoruz. Alkol bulabildiğimiz takdirde, devletimiz destek verdiği takdirde çok rahatlıkla dezenfektan ve kolonya üretimi yapabileceğiz. Ülkemize bu konuda katkı sağlayacağız. Şu anda 14 öğrencimiz var 2 öğretmen arkadaşla birlikte normal mesai saatlerinde çalışıyoruz gerek duyulduğunda ise hafta sonları da çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Vali Yardımcısı Karadağ: "Muhtarlara önem veriyoruz" Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Buğra Karadağ, görüşme talebinde bulunan köy muhtarlarının taleplerini dinledi. İl Özel İdaresinde gerçekleştirilen görüşmeye katılan muhtarlar, Vali Yardımcısı Karadağ’a köylerindeki içme suyu, sulama kanalı sorunu ile yol ve asfalt çalışmaları başta olmak üzere vatandaşların istek ve taleplerini ilettiler. Çözüm odaklı olarak köyler için yapılabileceklerin görüşüldüğü toplantıda Vali Yardımcısı Karadağ, vatandaşla devlet arasında köprü görevi gören muhtarlarla sık sık bir araya gelmeyen özen gösterdiklerini söyledi. Karadağ, amaçlarının muhtarlarla işbirliği içerisinde koordineli olarak çalışarak köylerdeki sorunları en hızlı şekilde çözüme kavuşturmak olduğunu ifade etti. Vali Yardımcısı Buğra Karadağ, "Sizlerin talepleri ve sorunlarıyla yakından ilgilenmeye çalışıyoruz. Halkımızdan doğrudan haber getiren siz muhtarlarımıza önem veriyoruz. İnşallah köylerinizde yapılması gereken eksiklikleri ve taleplerinizi hep birlikte işbirliği içerisinde çözüme kavuşturacağız. Yeni seçilen muhtarlarımıza görevlerinin hayırlı olmasını temenni ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" şeklinde konuştu. Toplantıda söz alan muhtarlar ise köylerindeki sorun ve talepleri dile getirdiler. Vali Yardımcısı Karadağ, sorunların imkanlar dahilinde çözümü konusunda ilgili şube müdürlerine talimatlarını iletti.