YEREL HABERLER - 15 Kasım 2015 Pazar 14:53

Sakaryalı Ve Çorumlu Gazeteciler Tecrübelerini Paylaştı

A
A
A
Sakaryalı Ve Çorumlu Gazeteciler Tecrübelerini Paylaştı

Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından düzenlenen ‘Bilgi, Birikim ve Tecrübe Paylaşım Programı’ kapsamında düzenlenen geziye katılan Sakaryalı gazeteciler, Çorumlu meslektaşlarıyla buluştu.
BİK Çorum Şube Müdürü Osman Bolluk’un ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya BİK Sakarya Şube Müdürü Ömer Faruk Çakır, Sakarya Gazeteciler Birliği Başkan Vekili ve Yenigün Gazetesi Sorumlu Müdürü Müjdat Çetin, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Murat Uygun, Sakarya Halk Gazetesi Genel Yayın Müdürü Safa Polat, Bizim Sakarya Gazetesi Köşe yazarı Nejdet Çardak, Ada Postası Gazetesi Sorumlu Müdürü Şaban Özdemir ve Yeni Sakarya Gazetesi’nden Hakan Arslan katıldı.
Toplantıda Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Şevket Erzen, Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Başkanı Birkan Demirci, Çorum’daki yerel gazete, radyo ve televizyon çalışanları ile bazı ajans temsilcileri de hazır bulundu.
Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen, “Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda Anadolu basınını temsil ediyor ve arkadaşlarımızla birlikte ciddi mücadeleler veriyoruz” dedi.
M. Nuri Kolaylı ve Mustafa Arslan’la birlikte BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilciliği görevini yürüttüklerini hatırlatan Şevket Erzen, yerel medyanın içinde bulunduğu sıkıntıların çözümü için aktif bir şekilde çalıştıklarını söyledi.
Açık hava reklamcılığının yerel medyanın gelirlerini büyük ölçüde sekteye uğrattığını anlatan Erzen, hükümetlerin sıkı para politikalarınınsa resmi ilan gelirlerine etki ettiğini kaydetti.
Basın sektörünün yaşadığı problemlere çare aranması noktasında istişare ve güç birliğinin önemine dikkat çeken Erzen, Sakarya ve Çorum’daki basın kuruluşlarının problemlerin benzer olduğuna işaret etti.
İnternet medyasındaki gelişmelerin yazılı basının sonu olacağı yönündeki yaklaşımlara rağmen gazetecilik mesleğinin ölmeyeceğini vurgulayan Erzen, “Mecra değiştirse de gazeteciliğin yaşayacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.
Eğitimci-Yazar Abdulkadir Ozulu, Çorum basın tarihine ilişkin yaptığı araştırmada elde ettiği bilgileri Sakaryalı gazetecilerle paylaştı.
ÇORUM’UN TANITIMI İÇİN SEFERBERLİĞE İHTİYAÇ VAR
Çorum Haber Gazetesi Genel Müdürü Mehmet Yolyapar ise, Çorum’un tanıtımı noktasında herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirterek, şehrin tanıtımı noktasında seferberliğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Meslekte 45 yılı geride bıraktığını belirten Yolyapar, meslek yaşamı boyunca her zaman Çorum’a yeni değerler kazandırmanın derdinde olduklarını ve bunun çabasını verdiklerinin altını çizdi.
Gazetenin yayın politikasını da bunun üzerine kurduklarını anlatan Yolyapar, “Bugüne kadar ciddi mücadeleler verdik. Şeker Fabrikası’nın Çorum’a kazandırılmasına öncülük ettik. Bölünmüş yol projesi vardı. Elbette bu yol yapılacaktı. O süreçte izlediğimiz yayın politikası ile bölünmüş yolun yatırım programına alınmasına vesile olduk. Sosyal ve kültürel alanlarda da güzel çalışmalara imza attık. Gazeteciliği yapıcı olarak gördüğümüz gibi muhabirliğinde olumlu yönlerini ön plana çıkardık” dedi.
Çorum’un büyük bir tarihi ve kültürel mirasın yanı sıra ekonomide iyi bir konumda olmasına rağmen şehrin imajıyla ilgili sorunlar olduğuna vurgu yapan Yolyapar, “Yaşadığımız kenti doğru ve iyi yönleriyle göstermeye gayret ediyoruz. Ancak bunda sadece basın kuruluşlarının çabası yeterli olmuyor. Ankara’da çok sayıda Çorumlu olmasına rağmen güçlü bir lobimiz yok. Eksik yönlerimiz var. Bu kentin tanıtımı noktasında herkesin bir sorumluluğu var. Tanıtım noktasında seferberliğine ihtiyaç var” dedi.
Yaşanan teknolojik gelişmeler, yeni kitle iletişim araçlarıyla birlikte gazetelerin gelir kaynaklarının düşerken, maliyetlerinin arttığına vurgu yapan Yolyapar, meydanın şantajcılara veya tehditçilere kalmaması için halkında gazetelere sahip çıkması çağrısında bulundu.
Bizim Sakarya Gazetesi Köşe yazarı Nejdet Çardak, Çorum’da düzenlenen bu etkinlikte meslekte ilk günkü heyecanı hissettiğini belirtti. Çardak, bir gazeteyi yapılan haberin sattığını, o haberi de muhabirin yaptığını belirterek, genç meslektaşlarından çalışma azimlerini her zaman korumalarını istedi.
Sakarya Gazeteciler Birliği Başkan Vekili ve Yenigün Gazetesi Sorumlu Müdürü Müjdat Çetin ise, tüm teknolojik gelişmelere rağmen gazetecilik mesleğinin hayatiyetini sürdüreceğine inandığını söyledi. Haber almanın kolay olmadığına dikkat çeken Çetin, bir haberin yapılırken ikili ilişkiler ve güvenin önemine dikkat çekti. Meslekte güvenin önemli olduğunun altını çizen Çetin, güven kaybeden bir gazetecinin herşeyi kaybeceğinin altını çizdi. Çardak, son olarak gazetecilerin halkın içinde olmak zorunda olduğunu sözlerine ekledi.
Sakarya Halk Gazetesi Genel Yayın Müdürü Safa Polat, internetle insan hayatına giren yeni medyanın yerel basını da güçlendirdiğini belirtirken Yeni Sakarya Gazetesi muhabiri Hakan Arslan, tüm güçlüklerine rağmen gazeteciliğin keyifli bir meslek olduğunu dile getirdi.
Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Murat Uygun da yerel basının zor bir süreçten geçtiğine işaret ederek geleceğin daha güzel günler getirmesi temennisinde bulundu.
Ada Postası Gazetesi Sorumlu Müdürü Şaban Özdemir, yaygın basının dahi internet medyasındaki gelişmeleri geriden takip ettiğini kaydetti. Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Başkanı Birkan Demirci de bazı değerlendirmelerde bulundu.
BİK Çorum Şube Müdürü Osman Bolluk ve Sakaryalı mevkidaşı Ömer Faruk Çakır ise organizasyonla ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdiler.
Sakaryalı gazeteciler, yemek ikramıyla sona eren buluşmada Çorumlu meslektaşlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdiler.
Yerel medyada tecrübe paylaşımını amaçlayan program, Çorum Belediyesi Sanat Müzesi ve Galerisi’nde açılan ‘Geçmiş Zaman Halleri’ adlı fotoğraf sergisi ile Çorum Müzesi gezisinin ardından sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kadınlar domates kasası yarışmasında erkeklere taş çıkarttı Antalya’nın Kumluca ilçesi ve çevre ilçelerdeki seralarda çalışan vatandaşların katılımıyla domates kasası taşıma, domates çekme ve halat yarışları düzenlendi. Kumluca Belediyesi tarafından Kumluca Şehir Stadı’nda düzenlenen yarışmalarda, Kumluca ve çevre ilçelerden katılan kadınlar kıyasıya mücadele etti. Domates kasası taşıma yarışmasında 3 dakikada 24 domates kasası taşıyan Zeynep Keyikçi birinci, 21 domates kasası taşıyan Hatice Işık ikinci, 17 domates kasası taşıyan Hörü Alkan üçüncü oldu. Domates yeme yarışmasında da 3 dakikada 1 kilo 362 gram domates yiyen Ayşegül Aydın birinci, 1 kilo 216 gram domates yiyen Ayşe Akyürek ikinci, 1 kilo 178 gram domates yiyen Mefaret Ünal ise üçüncü sırada yer aldı. Sekiz takımın katıldığı halat çekme yarışmasında ise finalde Kumluca Belediyesi takımıyla karşılaşan Kaşlılar takımı, zorlu mücadeleyi kazanarak şampiyon oldu. Yarışmalar, renkli görüntülere sahne oldu. Yarışmada en fazla domates kasası taşıyan Zeynep Keyikçi, sera işçisi olduğunu ve her gün sayısız domates kasası taşıdığını söyledi. Yarışmayı birinci olarak bitirdiği için mutlu olduğunu dile getiren Keyikçi, festival dolayısıyla neşeli bir hafta geçirdiklerini kaydetti. Kaşlılar takımı halat çekme şampiyonu oldu Halat çekme yarışmasında birinci olan Kaşlılar takımının kaptanı Saliha Güçlü de serada çalışan kadınların hünerlerini sergilediğini belirtti. Takımıyla gurur duyduğunu ifade eden Güçlü, geçen yıl aynı yarışmada ikinci olduklarını belirterek, “Bu yıl birinciliği kaptırmadık” dedi. Etkinlikte Kumluca Belediyesi tiyatrocuları Uğur Duran ve Mehmet Karakaya kısa bir oyun sergilerken, müzisyen Tuğba Karakuş konser verdi. Yarışma sonunda başarılı olan kadınlara protokol üyelerinin eşleri tarafından çeşitli ödül ve hediyeler verildi.
Ankara Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu HUBİTEM Merkezi’nden ‘HUBİTSEM’ sempozyumu Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu HUBİTEM Merkezi (Hukuk, Bilişim İnovasyon ve Teknoloji Merkezi) tarafından, akademik dünya ile iş hayatını buluşturduğu Hukuk Bilişim ve Teknoloji Sempozyumu (HUBİTSEM) gerçekleştirildi. Atılım Üniversitesi ve Ankara Barosu HUBİTEM Merkezi işbirliği ve Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi ev sahipliğinde akademik dünya ile iş hayatını buluşturduğu hukuk bilişim ve teknoloji sempozyumu gerçekleştirildi. Çok sayıda öğrencinin katıldığı sempozyumda atölye çalışmaları hayata geçirildi. Dr. Pınar Yaşar Şatıroğlu, İHA muhabirine, gerçekleştirilecek sempozyumun amaçları hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “Bilişim Hukuku, Hukuk, Yapay zeka ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin olarak bütün bilgi sahiplerini bir araya getirmeyi amaçladık. Klasik bilimsel toplantılardan farklı olarak hem hakemli tedbirlere yer verilmesi hem farklı kamu kurum temsilcilerinin gelmesi hem özel sektörde çalışanların özellikle de yöneticilerin yer aldığı bir etkinlik yapılacak. Bu etkinlik bizim ana etkinliğimiz. Ana ve yan etkinlik olarak ikiye ayırdık bu sempozyumu.” Atölye çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Şatıroğlu, gerçekleştirilecek çalışmalarda spesifik olarak o alanda uzmanlaşmış akademisyenler ile kurum temsilcilerinin olacağını belirterek, şu ifadelere yer verdi: “Şu ana kadar üç ana oturum gerçekleştirildi. Bir tane de atölye çalışmamız gerçekleştirildi. Bu sempozyumla aslında amaçladığımız şey bütün partnerleri bir araya getirmek. Yani Ankara Barosu ve Atılım Üniversitesi bir araya gelerek konuyla ilgili olabilecek olan öğrenci, avukat, stajyer avukat, kurum çalışanı ve akademisyenleri bir araya getirerek yeni bir bilgi üretim noktası oluşturmak amaç aslında. HUBİTSEM’ de aslında bu amaca hizmet ediyor diyebiliriz. Akademik hayat ile İş hayatını tanıştırmayı çok istiyoruz. Çünkü hukuk fakültesi öğrencileri mezun olmadan önce genelde biraz daha kapalı bir toplumda okuyorlar. Aslında dışarda başka bir dünya var ve o dünya her geçen gün gelişiyor ve ilerliyor. Bu gelişen ve ilerleyen Dünya’nın bir parçası olmak istiyorsanız eğer hem akademik donanıma sahip olmanız lazım. Hem de özel sektöre ilişkin olarak çalışma prensiplerini bilmeniz gerekiyor. Bizde bu ikisini bir araya getirebilecek bir ışık yapmak istedik aslında.” Avukat Cenk Levent Eroğlu ise HUBİTSEM’in ulusal çapta yapılmış bir sempozyum olduğunu ifade ederek, “Toplamda 4 Barodan, 8 farklı ilden, 15 farklı üniversiteden 18 şirket ve 8 kamu kurumundan katılımcılar bu gün buradalar. Burada teknoloji hukukunun, bilişim hukukunun detaylarını inceliyoruz. Güncel meseleleri konuşuyoruz. İnsanların ve kurumların birbiri ile ağ kumasına vesile olmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Yapay zeka ve hukuk konularının da tartışılacağı oturumların bulunduğu sempozyum, 4 ile 5 Mayıs tarihleri arasında sürecek.
Mersin Vali Pehlivan: "Mersin’de bitki örtüsünün yüzde 57’sinin kızılçamdan oluşması yangın hassasiyetini üst seviyelere çıkarıyor" Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, yüzde 53’ü ormanlarla kaplı olan Mersin’de bitki örtüsünün yüzde 57’sinin kızılçamdan oluşmasının yangın hassasiyetini üst seviyelere çıkardığını söyledi. Orman Yangınları ile Mücadele Komisyon Toplantısı, Vali Pehlivan başkanlığında Orman Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Pehlivan, toplantıda orman yangınlarında hızlı ve etkin müdahalenin önemine işaret etti. Önleyici eğitim çalışmalarının planlandığı şekilde devam ettiğini ifade eden Pehlivan, uyarıcı tedbirlere yaz ayları boyunca devam edileceğini kaydetti. Mersin’in yüzölçümünün yaklaşık yüzde 53’üne denk gelen 835 bin 534 hektar alanın ormanlık alan olduğunu vurgulayan Vali Pehlivan, şöyle devam etti: "Orman alanlarımızın tamamı yangına 1. derecede hassas. Bu nedenle orman yangınları ile etkin mücadele kapsamında 5 helikopter, 72 arazöz, 21 su ikmal aracı, 1 su tırı, 90 ilk müdahale aracı, 10’u su atarlı 20 devriye motosikleti, 10 dozer, 12 greyder, 11 ekskavatör, 5 treyler, 104 su tankı hizmet etmek üzere değişik yerlerde konuşlandırılmaktadır. 12 gözetleme kulesi faal olup, iki görevli ile 24 saat gözetleme yapılmaktadır. 6 gözetleme kulesinde ilaveten kameralı gözetleme yapılmaktadır. 34 ayrı noktadan yaz aylarında saat başı meteorolojik veriler izlenmektedir." "Ormanlık alanlar insansız hava aracı ile gözetleniyor" Meteoroloji Genel Müdürlüğünden her gün 3 günlük risk haritası alındığına dikkat çeken Pehlivan, "Bu sayede 3 günlük hava durumu izlenerek genel ve yerel tedbirler alınabilmektedir. Özellikle kritik havalarda ormanlık alanlara yakın köy ve mahallerde muhtarlar, din görevlileri, orman gönüllüleri ve görevli personele cep mesaj uygulaması yapılarak dikkatleri çekilmektedir" diye konuştu. Ormanlık alanlarda insansız hava aracı ile gözetleme yapıldığını ifade eden Pehlivan, haberleşme hizmetinde kullanılmak üzere eski analog telsiz sistemine ilave olarak sayısal telsiz sisteminin de kurulduğunu kaydetti. Monte edilen araç takip sistemiyle 305 aracın 24 saat izlendiğini belirten Pehlivan, "Bütün orman yollarımız sayısallaştırılmış, arazöz ve su ikmal araçlarımıza tablet dağıtılarak yangın ihbarına en kısa yoldan ve sürede ulaşmaları sağlanmaktadır. 2023 yılı sonu itibarıyla ilimizde Orman Genel Müdürlüğü tarafından 264 yangın havuzu yapılmıştır. Ayrıca yerleşim yeri içme suyu şebekelerine ilimizin farklı yerlerinde 200 yangın vanası tesis edilmiştir" dedi. Son 3 yıllık ağaçlandırma çalışmaları Toplantıda ayrıca il genelinde son 3 yılda gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmalarına da değinen Pehlivan, "İlimizde 2021 yılında 3 bin 876 hektar, 2022 yılında 7 bin 646 hektar, 2023 yılında ise 4 bin 35 hektar alan ağaçlandırıldı. Ayrıca, 2021 yılında 5 milyon 279 bin 826 adet, 2022 yılında 6 milyon ve 2023 yılında da 6 milyon adet fidan üretildi" ifadelerini kullandı. Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın’ın yapılan faaliyetler, orman yangınlarına ait istatistiki veriler ile orman yangınlarıyla mücadele stratejileri hakkında bilgi verdiği toplantıda, yangınla mücadelede paydaş kurumların ve görevli personelin yerine getireceği vazife ve sorumluluklara ilişkin konular karara bağlandı. "Mersin, Türkiye’de orman varlığı en fazla olan illerden birisi" Vali Pehlivan, ayrıca Orman Bölge Müdürlüğünün Toroslar ilçesinde faaliyete geçen yeni hizmet binasını ziyaret etti. Orman Bölge Müdürü Yalçın’dan yürütülen faaliyetler hakkında bilgi alan Pehlivan, Yangın Yönetim ve Koordinasyon Merkezi’nde 9 orman işletmesinin bağlı olduğu telsiz sisteminden birimlere seslendi. Pehlivan, şunları kaydetti: "Şu anda görevinin başında bulunan orman teşkilatımızın çok kıymetli mensupları, biraz önce orman yangınlarıyla mücadele komisyonumuzu topladık. Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Mersin, Türkiye’de orman varlığı en fazla olan illerden birisi. Toplam alanının yüzde 53’ü orman olan Mersin’de bitki örtüsünün yüzde 57’sinin kızılçamdan oluşması yangın hassasiyetini üst seviyelere çıkarıyor. Bu konudaki çalışmaları ilgili kurum ve kuruluşlarımız ile iş birliği ve koordinasyon içinde orman teşkilatımız yürütüyor. Orman teşkilatımızın neferleri olarak sizler de sahada yürütüyorsunuz. Hayati öneme sahip bu çalışmalarınızda sizlere üstün başarılar temenni ediyorum." Vali Pehlivan’a ziyaretinde Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özkan da eşlik etti.