EKONOMİ - 28 Ocak 2016 Perşembe 14:55

Çorum TSO Güneş Enerjisi Üretimine Başladı

A
A
A
Çorum TSO Güneş Enerjisi Üretimine Başladı

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) kendi elektrik enerjisini üretmek amacıyla geliştirdiği Güneş Enerjisi Santrali Projesi, kurulum sürecinin tamamlanmasının ardından üretime başladı. Çorum’da ilkler arasında yer alan proje, ayrıca Türkiye genelindeki 365 Oda ve Borsa arasında da hayata geçirilen ilk proje olma özelliği taşıyor.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında desteklenen projenin toplam bütçesinin 940 bin 294 lira olduğu ve projenin yüzde 75’i olan 705 bin 221 lirasının OKA tarafından finanse edildiği bildirildi.
Ürettiği 233 kw/h enerji ile TSO’nun yeni hizmet binası ile Fuar ve Sergi Kompleksi’nin toplam enerji ihtiyacını karşılayan Güneş Enerjisi Santralinde üretim fazlasının da Ulusal Dolaşım Ağı’na dahil edileceği belirtildi.
Güneş enerjisi santralinde anlık ortalama 233 kw/h enerji üretilmesinin planlandığını belirten Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında desteklenen projenin toplam bütçesinin 940 bin 294 TL olduğunu, bunun yüzde 75’inin OKA tarafından finanse edildiğini belirtti.
"2,5 YILDA GERİ DÖNÜŞÜM SÜRESİ TAMAMLANACAK"
Günümüzde enerjiye olan ihtiyacın artmasının, enerjiyi stratejik öneme sahip bir konu haline getirdiğine dikkat çeken Başaranhıncal, "Ülkemizin çözüm bekleyen en büyük sorunlarından bir tanesi olan cari açığın da, büyük oranda enerji ithalatından kaynaklandığı bilinmektedir. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak anlamında ulusal bazda bir takım adımlar atılsa da henüz istenilen seviyeye gelinememiştir. Buradan hareketle hayata geçirdiğimiz güneş enerjisi santrali projemiz, başarıyla tamamlanmış olup, üretime başlamıştır. Fuar kompleksinin çatısında, yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik alana kurulan güneş enerjisi santralinin geri dönüş süresi, toplam bütçesi üzerinden hesaplandığında ortalama 10 yıl olarak değerlendirilmektedir. Ancak söz konusu santralin yüzde 75 oranında OKA’dan hibe desteği ile hayata geçirilmesi nedeniyle yüzde 25’i TSO tarafından finanse edildi. Dolayısıyla güneş enerjisi santrali projesinin geri dönüş süresi ortalama 2,5 yıl olarak öngörülüyor" dedi.
Çorum’daki diğer kamu ya da özel kurum ve kuruluşların bu tür yatırımlarla kendi elektrik enerjilerini karşılayabileceklerini ifade eden Başaranhıncal, "Bu yapıldığında ilimizin bölgemizde, bölgemizin ülke genelinde ve ülkemizin de bölgesinde elektrik üretim payının yükselmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum. Projenin Türkiye enerji üretimine cüzi de olsa bir katkı sağlayacağına olan inancımızla, proje uygulama sürecinin ardından enerji üretiminin başladığını kamuoyuna duyururuz" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Kuyucak’ta ’Karapınar Dede Hayrı’ geniş katılımla gerçekleştirildi Aydın’ın Kuyucak ilçesine bağlı kırsal Karapınar Mahallesi’nde bu sene 39’uncusu düzenlenen ’Geleneksel Dede Hayrı’ bu yıl da yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Yaylada aynı sofrada buluşan binlerce kişi hem dua etti, hem de hasret giderdi. ‘Ömür Yaylası’ olarak da bilinen Karapınar Mahallesi’ndeki Karaca ailesinin öncülüğünde yapılan, köylülerin ve hayırseverlerin destekleriyle zenginleşen hayır cemiyetinden nasiplenmek isteyen yüzlerce kişi çevre il, ilçe ve köylerden yaylaya akın etti. Baharın güzelliklerinin de yaşandığı hayır gününde, kazanlar dolusu keşkek, aşure ve çeşitli yemekler pişirildi. Kuran-ı Kerim ve duaların okunduğu hayırda uzun zamandır birbirini göremeyen dost ve akrabalar da hasret giderdi. Çocuklar da bahar havasını fırsat bilip gönüllerince yaylada oyunlar oynayıp, doyasıya eğlendiler. Mahallenin ileri gelenlerinden hayrın öncülüğünü yapan Mustafa Karaca, 39 sene önce başlayan bu hayır işinin her geçen yıl daha da büyüyerek bu günlere geldiğini belirterek, genç kuşağın da bu geleneği sürdürmesini istedi. Herkesin elinden geldiğince bu hayra destek olmaya çalıştığını belirten Karaca, “Bu hayır işini duyup bizi tanımayan kişiler bile destek vermeye başladı. Katılım her geçen sene daha da artıyor. İnsanımızın manevi değerlerine ve geleneklerine ne kadar bağlı olduğunu bir kez daha görmüş olduk” ifadelerini kullanarak katılan herkese teşekkür etti. Mevlid, ilahi ve Kuran-ı Kerim tilaveti okunup, dualar edildikten sonra dağıtılan yemekler kısa sürede tükenirken, davete katılanlar yemekten sonra yayla içerisinde aileleriyle beraber güzel bir gün geçirdi.
Karabük Geleneksel Türk okçuluğu grup müsabakaları Karabük’te başladı Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Geleneksel Türk Okçuluğu grup müsabakaları Karabük’te başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın okul sporları kapsamında küçükler, yıldızlar ve gençler A-B kız-erkek grup müsabakalarına 10 ilden 200’ye yakın sporcu katıldı. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda iki gün sürecek müsabakalarda sporcular, Mersin’de yapılacak Türkiye finallerine katılabilmek için mücadele ediyor. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan açılış seremonisi konuşmalar ile devam etti. İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş ‘Eğitim Kenti Karabük’ projesi kapsamında hem akademik başarı hem sosyal-sportif faaliyetler hem de değerler olarak Karabük’ün ilerlemesinin sürdüğünü söyledi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sporun tabana yayılması, başarılı sporcuların kulüplere ve milli takımlara kazandırılması yönünde çalışmaların devam ettiğini belirten Karabük Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, “Farklı yaş kategorilerinden 10 farklı şehirden 200’e yakın sporcu, öğretmen ve hakem arkadaşımızı Karabük’te ağırlıyoruz. Güzel ve heyecanlı mücadeleler izleyeceğiz. Karabük’te birçok organizasyona daha ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Fotoğraf çekimi ile açılış seremonisi sona ererken müsabakalar başladı. Mücadeleler yarın da devam edecek. Karabük’ten başarı ile ayrılacak sporcular Mersin’de yapılacak Türkiye finallerine katılım sağlayacak.