GENEL - 30 Ekim 2020 Cuma 09:48

Osmanlı döneminde inşa edilen tarihi han turizme kazandırılıyor

A
A
A
Osmanlı döneminde inşa edilen tarihi han turizme kazandırılıyor

Çorum’da Osmanlı İmparatorluğu tarafından inşa edilen ve günümüze kadar ulaşan 153 yıllık bir geçmişe sahip olan Veli Paşa Hanı’nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Çorum’da Osmanlı İmparatorluğu tarafından inşa edilen ve günümüze kadar ulaşan 153 yıllık bir geçmişe sahip olan Veli Paşa Hanı’nda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Uzun süredir farklı alanlarda kullanılan tarihi han, turizme kazandırılacak.


Çorum Belediyesi tarafından restore ettirilen tarihi han, gerek planı ve gerekse mimarı açıdan Osmanlı Dönemi hanlarına örnek teşkil ediyor. Bin metrekare alana inşa edilen ve ’Anadolu Oteli’ olarak kullanılan Veli Paşa Han’ı, 1914 yılında meydana gelen yangında büyük hasar gördü. O dönem inşa edilerek bugünkü halini alan han, geçen yıllara kadar market ve depo olarak kullanıldı. Çorum Belediyesinin mülk sahipleri ile yaptığı görüşmeler sonunda han, restorasyonun yapılarak turizme kazandırılması için 35 yıllığına kiralandı.


Çorum’un 7 bin yıllık tarihi geçmişi olan güzide şehirlerden bir tanesi olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Çorum aynı zamanda birçok medeniyete de beşiklik yapmış bir kent. Bu topraklar Hititler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış. Tüm medeniyetlerin izleri şehrimizde mevcut. Bu anlamda da şehrimizin kültür ve tarihi dokusunun yeniden hayata kazandırılması ve ihyası noktasında belediye olarak çalışmalar devam ediyoruz” dedi.



"Veli Paşa Hanını belediye olarak kültürel varlıklar arasına katmamız gerekiyordu"


Kentte tarihi misyona sahip bir çok mekanın bulunduğunu anlatan Başkan Halil İbrahim Aşgın, “Bunlardan bir tanesi de Veli Paşa Hanımız. 1867 yılında Veli paşa tarafından inşa ediliyor. Belli bir süre hizmet verdikten sonra 1914 yılında bir yangın oluyor. 1915 ve 1916 yılında adeta yeniden yapılıyor ve günümüze kadar geliyor. Birkaç yıl öncesine kadar han market olarak hizmet veriyordu. Veli Paşa Hanını belediye olarak kültürel varlıklar arasına katmamız gerekiyordu. Restorasyonu çalışma başlatıldı. 2021 yılında hanımızın restorasyonu tamamlanmış olacak ve tarihi han eski dokusuyla dünyanın merkezinde faaliyetlerine devam edecek” ifadelerini kullandı.



"Çorum turizmine, kültürüne uzun yıllar hizmet edecek"


Veli Paşa Hanı hakkında genel bilgiler de veren Başkan Aşgın, “Hanımız büyük ve nitelikli bir han. 3 kattan oluşuyor ve bin 300 metrekare oturma alanı bulunuyor. Tarihi açıdan da yerel mimarimizi tam anlamıyla yansıtıyor. Özellikle üzerindeki bezemeler çok önemli. Yerel mimarimizde yer alan bezemelerin ortasında hatlar var. Tarihte burası han olarak kullanılmış. Önümüzdeki süreçte yerel ürünlerin sergilendiği Çorum’a ait kültürümüzü yansıtan yemeklerin yapıldığı restoran ve butik olarak ayağa kalkacak. Çorum turizmine, kültürüne uzun yıllar hizmet edecek” diye konuştu.


Çorum’da Hititlerden kalma bir çok eserin bulunduğunu hatırlatan Aşgın, “Bunlar daha çok ilçelerde bulunuyor. Şapinuva’nın, Hattuşa’nın, Alacahöyük’ün kültürel mirasımıza ciddi katkıları var. Şehir merkezinde kültür ve turizmin ayağa kaldırılması noktasında bu tür mekanların artırılması gerekiyor. Şehrimizin uzun yıllar turizm alt yapısının güçlendirilmesinde ve şehrimizin ekonomik anlamda bu han ve diğer çalışmalarımızın önemli katkılarının olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.


Veli Paşa Hanı tarihçesi


Veli Paşa Hanı, Yozgat Beylerinden Veli Paşa tarafından yaptırıldı. 1914 yılında yanan tarihi han, Şevket bey tarafından 1915-16 yıllarında yeniden yaptırıldı.


Veli Paşa Hanı, bin metrekarelik bir alanı kapsamakta olup, iki katlı olarak inşa edilmiştir. Sadece ön cepheye bakan köşk bölümü üç katlıdır. Gerek planı ve gerekse mimarı açıdan Osmanlı Dönemi hanlarına örnek teşkil eden han, ahşap ve kargir malzeme kullanılarak yapılmıştır. Uzun yıllar otel olarak işletilen handa, taş avlu etrafında at arabalarının bağlandığı bölüm, depolar ve kahvehaneler bulunmaktaydı. Avlunun iki başındaki ahşap merdivenlerle üst kata çıkılmakta olup, üst katta 35 tane han odası yer almaktaydı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İş Enerji, iki yeni rüzgâr enerji santraliyle kapasitesini 1000 MW’a çıkardı İş Bankası’nın yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren iştiraki İş Enerji, Göktekin Enerji’nin sahibi olduğu Metafor RES ile Yakaağzı RES’e ilişkin hisselerin tamamını devralarak kurulu gücünü 1000 MW’a çıkardı. İki şirket, ilgili santrallere ilişkin ek kapasite tahsisi ve proje geliştirme gibi süreçlerde iş birliğine devam edecek. İş Bankası’nın sürdürülebilirlik yaklaşımının bir yansıması olarak 2022 yılının Ağustos ayında kurulan İş Enerji, yenilenebilir enerji alanındaki kurulu gücünü artırmaya devam ediyor. İş Enerji Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kayahan Karadaş ile Göktekin Enerji Genel Müdürü Abdullah Göktekin arasında imzalanan anlaşmayla Bingöl’de bulunan 49,7 MW’lık Metafor Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) ve Ağrı’da bulunan 33,6 MW’lık Yakaağzı RES, İş Enerji bünyesine dahil oldu. Bu alımla birlikte toplam kurulu gücünü 1000 MW’a çıkaran şirket, santrallere ilişkin ek kapasite tahsisi, proje geliştirme ve belirli işlerde müteahhitlik hizmetlerinin sağlanması konularında Göktekin Enerji ile iş birliği yapacak. “2025 sonunda 2000 MW hedefimize bir adım daha yaklaştık” Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İş Enerji Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kayahan Karadaş, Göktekin Enerji ile devir ve sonrasındaki iş birliğine ilişkin anlaşmayı üç ay gibi kısa bir sürede sonuçlandırdıklarını belirterek, zor coğrafyalarda dahi olsa ülkemizin kalkınması ve gelişmesi yönünde adım atmaktan çekinmeyeceklerini dile getirdi. Bingöl ve Ağrı illerinde yer alan santrallere yapılacak ilave yatırımlar ile birlikte bölge istihdamına da katkı sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Kayahan Karadaş, “Bu iki yeni RES’in de portföyümüze katılmasıyla birlikte şimdiden 1000 MW’a ulaştık. Böylece 2025 yılsonu itibarıyla 2000 MW’lık kurulu güce ulaşarak Türkiye’nin en büyük enerji şirketlerinden biri olma hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk” diye konuştu. Göktekin Enerji Genel Müdürü Abdullah Göktekin ise yenilenebilir enerji alanında yapılan bu iş birliğini gelecekteki başarıların bir temeli olarak gördüğünü ifade ederken, İş Enerji ile tesis edilen iş birlikteliğinin her iki firma ve sektör için hayırlı olmasını diledi.
Manisa Turgutlu’da Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği renkli görüntülere sahne oldu Turgutlu Belediyesi ve YAŞAMDER iş birliğiyle bu yıl 5. kez düzenlenen Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği birbirinden güzel etkinliklerle gerçekleşti. Şenlikte; yüzlerce tohum, geleceğe taşınmak üzere el değiştirdi. Yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılmasının yanı sıra bu konuda farkındalık oluşturmak amacı ile çalışmalarını aralıksız sürdüren Turgutlu Belediyesi, YAŞAMDER ortaklığıyla düzenlediği Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği bu yıl da büyük ilgi gördü. Irlamaz Dinlenme Alanı’nda düzenlenen Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği’nde yerel tohum çeşitleri, alanı dolduran vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı. Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği’nde, tohum takasının yanı sıra çocuk dans gösterileri, konserler, çocuklar için yarışmalar ve skeçler gibi birçok farklı etkinlik vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. Şenliğe, Turgutlulular ve şehir dışından çok fazla katılımcı ilgi gösterdi. “Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli miras yerli tohumdur” Yerel Tohum Takas ve Bahar Şenliği’nde konuşma yapan Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, “Biz, dört bir yanında tarımsal faaliyet yapılan ülkemizin yine bereketli topraklarına sahip Gediz Havzası’na, muhteşem bir coğrafyaya sahibiz. Çok verimli topraklarımız, nehirlerimiz, göllerimiz var. Bizim bunlara ve tohumlarımıza artık sahip çıkmamız gerekiyor. Bizim çok bereketli, ürün çeşitliliği bol tarım arazilerimiz varken ve en önemlisi buradan ekonomik kazanç sağlamanın çabasında olan çalışkan çiftçimiz varken; bizler elimizi taşın altına koymalıyız. O açıdan yerel yönetimler olarak bizim hedefimiz tarım kenti Manisa’dan, zengin topraklara sahip Turgutlu’da yerel tohumların yok olmasının önüne geçmek. Çok geç olmadan çiftçiyi destekleyerek üretimi artırmamız gerek. Kendi ata tohumlarımızı yaşatarak gelecek nesillere sağlıklı gıdalar bırakmamız gerek. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en değerli miras yerli tohumdur. Bu hedef doğrultusunda temiz, lezzetli, besleyici tarım ürünleri üreterek çiftçimizin ve tüketicilerimizin refahını arttırmayı istiyoruz” dedi.