EĞİTİM - 04 Ağustos 2022 Perşembe 11:28

Hitit Üniversitesi’nden mühendis adayı öğrencilere, sektörde uygulamalı mühendislik eğitimi

A
A
A
Hitit Üniversitesi’nden mühendis adayı öğrencilere, sektörde uygulamalı mühendislik eğitimi

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencileri Çorum Organize Sanayi Bölgesinde bulunan işletmelerde uygulamalı mühendislik eğitimi stajını tamamladılar.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencileri Çorum Organize Sanayi Bölgesinde bulunan işletmelerde uygulamalı mühendislik eğitimi stajını tamamladılar.


Hitit Üniversitesinde, mühendislik alanlarında lisans eğitimi alan öğrencilere, mezuniyet sonrasında iş bulmaları açısından bir adım öne çıkaracak önemli bir eğitim modeli olan “Uygulamalı Mühendislik Eğitimi Stajı” uygulanıyor.


Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Çalışkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Makine Mühendisliği Bölümü’nden 5 öğrencinin, “Uygulamalı Mühendislik Eğitimi Stajı” (UMES) çerçevesinde Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren işletmelerde stajlarını tamamladıklarını belirtti.


Öğrencilerin, tercih ettikleri işletmelerde uygulamalı eğitim stajlarının, sorumlu öğretim elamanları ve işletme eğitim sorumlusu tarafından planlandığını ve yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Çalışkan, şunları kaydetti, “Öğretim elamanları, danışmanı oldukları öğrencilerin eğitim gördüğü işletmeleri ziyaret ederek, işletme eğitim sorumlusu ile beraber, bu çalışmaları yürüttüler. Bu eğitim modeli, aslında tıp fakültelerindeki uygulamalı eğitimin mühendislik fakültelerindeki karşılığıdır. Bu eğitim modeli sayesinde öğrencilerimiz, fakültede teorik olarak edindikleri mesleki bilgi ve birikimini, sahada uygulama fırsatı bulmaktadır. Dört ay sahada çalışma deneyimine kavuşmuş olan bu öğrencilerimiz, diğer üniversitelerin aynı bölümünden mezun olanlarına göre iş bulmaları açısından daha avantajlı durumdalar”


Türk sanayisinin, teorik bilgisinin yanı sıra uygulama yönü güçlü mühendislere ihtiyacı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çalışkan, “Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu donanıma sahip mühendis yetiştirmeye çalışıyoruz. Uygulama yönü güçlü mezunlarımızın ülkemize, sanayi alanında önemli katkılar sunacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.


Prof. Dr. Çalışkan, uygulamalı mühendislik eğitim stajının bu yıl da gerçekleşmesi için imkan sağlayan Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işletmelerin yetkililerine ve destek veren Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür etti.



Stajını tamamlayan ğrenciler uygulama eğitimden memnun


Uygulamalı mühendislik eğitim stajını tamamlayan Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Enes Köknel “UMES programı boyunca üretim, kalite kontrol ve yalın üretim departmanlarında görev aldım. Bu süreçte mühendislik adı altında birçok tecrübe ve deneyime sahip oldum. UMES programı süresince geçen zamanda, geleceğim adına vereceğim kararlara yön verdi. Bu ışık sayesinde artık ileride nasıl yol izleyebileceğim hakkında kararlar alabiliyorum” ifadesini kullandı.


Zubaidah AL-Sammarraie adlı öğrenci ise, “Uygulamalı eğitim stajım boyunca kendimi oldukça geliştirdim. Hemen hemen her departmanda yer almaya gayret ettim. Üretim planlama, kalite kontrol, çizim alanlarında edindiğim bilgilerin benim için büyük bir şans olduğunu inanıyorum. Teorik bilgiler ile beraber bunu saha çalışması ile birleştirmek oldukça iyi bir deneyim oldu” şeklinde konuştu.


Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Alperen Arslan ise, "UMES yolculuğum boyunca işleri öğrenmem açısından bana her konuda yardımcı oldu. Bir fabrikanın nasıl işlediğini, neler yapılması gerektiğini fabrika ortamında bulunarak öğrenme fırsatım oldu. UMES boyunca çizim programlarında ve Kalite Kontrol bölümünde kendime birçok şey kattığımı düşünüyorum. Uygulamalı Mühendislik Eğitimi Staj programını bütün öğrenci arkadaşlarıma tavsiye ediyorum. Bizi gelecekte ki iş hayatımızda bir adım öne geçiren bir program olduğundan hiç şüpheniz olmasın” ifadelerini kullandı.


Hitit Üniversitesi Makine Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Zeliha Örnek de “Uygulamalı eğitimim boyunca üretim ve tasarım departmanında bulundum. Üretim departmanında bulunduğum süreç içerisinde üretimin her aşamasını görmüş oldum. Tasarım departmanında ise tasarlanan makineleri nasıl revize ettikleri makinelerin parçalarına verilen tolerans değerlerini öğrendim. Bu eğitim bana iş hayatının nasıl olduğunu bir mühendisin nasıl olması gerektiğini gösterdi” dedi.


Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Rana AL-Sammarraie ise “Okulumuzun sunduğu güzel fırsat sayesinde kariyerime oldukça sağlam adımlar attım. Bu süreç buyunca montaj, talaş imalat, kaynak alanında kendimi geliştirdim. İletişim becerim oldukça arttı” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Köprüköy muhtarlarından Aras Elektrik’e ziyaret Sorumluluk bölgesindeki illerden biri olan, Erzurum’un Köprüköy ilçesindeki muhtarlar Aras EDAŞ Genel Müdürü Fikret Akbaş’ı ziyaret ederek; plaket takdim etti. Genel Müdürlük binasında yapılan görüşmeye Genel Müdür Fikret Akbaş, Erzurum İl Koordinatörü Hüseyin Öcal, Kurumsal İletişim Müdürü Murat Caf, Köprüköy İşletme Şefi Recayi Şimşek ve ilçe muhtarları katıldı. Mahalle muhtarlarıyla Köprüköy’ün ihtiyaç ve beklentileri konusunda fikir alışverişinde bulunan Genel Müdür Fikret Akbaş, “Yaptığımız yatırımlarla ilçemizde büyük bir iyileşme sağladık. Artık ilçemizde elektrik kesinti sayısı ve sürelerini yok denecek kadar asgari seviyeye indirdik. Bölgemizdeki ihtiyaçlar doğrultusunda eksik görülen noktalara en iyi ve en kaliteli hizmeti hızlı bir şekilde götürme gayreti içerisindeyiz. Amacımız, sizlere kesintisiz enerji hizmeti sağlamak. Ayrıca sizler bizim için çok değerlisiniz. Halkımızdan gelen taleplerin bize ulaşmasında önemli rol üstleniyorsunuz. Özverinizden ve ziyaretinizden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi. Köprüköy muhtarları, Aras EDAŞ’ın çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getirerek, taleplerinin hızlı karşılandığını belirtti. Yapılan hizmetlerden dolayı Genel Müdür Fikret Akbaş’a ve Erzurum İl Koordinatörü Hüseyin Öcal’a teşekkür ederek, plaket takdim etti.
Kütahya Epilepsi hastası çocuğa Almanya’dan tekerlekli sandalye Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde yaşayan epilepsi hastası 9 yaşındaki Yemliha İsmail Çağmel’e Almanya’nın Hamburg şehrindeki yardımseverler tarafından tekerlekli sandalye temin edildi. Almanya’nın Hamburg şehrinde uzun yıllar engelli derneğinde yöneticilik ve başkanlık yapan, gazeteciliğin yanı sıra sağlık kuruluşunda iş yeri temsilcisi ve Türk kökenli milletvekilinin basın danışmanlığını yapan Ali Akdemir, Tavşanlı’da yaşayan 9 yaşındaki Serapalpalsi Epilepsi hastası İsmail Çağmel’e tekerlekli sandalye getirdi. Aynı zamanda Beşiktaşlı olan Çağmel’e atkı, forma ve çeşitli hediyeler de verildi. Ali Akdemir, Almanya’da bulunan Tavşanlılı Osman Soycan’a, katkı sunan Orhan Dilek ve sanatçı Pınar Ergin’e, bir çocuğun mutlu gülüşüne katkı sağlamalarından dolayı teşekkür etti. Akdemir, "Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde 9 yaşındaki Serebral palsili Epilepsi tanısı konulan engelli çocuğumuzun hayatını kolaylaştırmak amacıyla özel engelli sandalyesini gidip bizzat kendisine teslim ettim. Bir emanet daha yerine, sahibine ulaştı. İyiliğe vesile olup, çocuğumuzun yüzünde gülümsemeye neden olan yardımsever, paylaşımcı dost yüreklere teşekkür ediyorum. İyiki sizin gibi yüreği güzel insanlar var hala bu toplumda. Hayatı paylaşmak için engel yok" dedi. Akdemir, yapılacak küçük bir desteğin bir engellinin tekerlekli sandalyesinin vidası, eğitime bir katkı veya sağlık hizmetinde iğne olabileceğini belirtti. Bu mutlu gülüşlere katkı sağlayan duyarlı herkese teşekkür etti. Belediye çevre temizlik biriminde çalışan baba Yusuf Çağmel ise engelli bir çocuğa sahip olduğunu ve kendisinin de engelli adayı olduğunu söyledi. Birçok ilde engelliler için taksi olduğunu ve Tavşanlı’da da bir engelli taksi olmasını istediğini belirtti. Çağmel, engellilerin hastaneye gitmek için taksi tutmak zorunda kaldığını ve bunun da masraflı olduğunu vurguladı. Anne Zahide Çağmel ise "Çocuğum epilepsi hastası ve yüzde 90 engelli durumu var. Böyle bir araca ihtiyacımız vardı. Hepsine çok teşekkür ederim. Engelliler yalnız değildir, hayat birbirine omuz verince güzel oluyor. Sağolsunlar Almanya’dan buraya getirdiler ve emaneti teslim ettiler." Almanya’dan gelen tekerlekli sandalyenin engelli çocuğa büyük bir mutluluk yaşattığı ve bu güzel olayın tüm topluma örnek olması gerektiği belirtildi.