GENEL - 24 Temmuz 2019 Çarşamba 18:28

Alaca’da Çörekotu yeni gelir kapısı oldu

A
A
A
Alaca’da Çörekotu yeni gelir kapısı oldu

Tarım Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Alaca İlçesi Çorum Ziraat Odası ve Alaca Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ile Alaca İlçesi ve köylerinde biz dizi incelemelerde bulunarak üreticilerle bir araya geldi.

Tarım Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Alaca İlçesi Çorum Ziraat Odası ve Alaca Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ile Alaca İlçesi ve köylerinde biz dizi incelemelerde bulunarak üreticilerle bir araya geldi.


İl Müdürü Sarı; son yıllarda Alaca ilçemiz ve köylerinde sulanan alan büyük oranda artış gösterdi. Buna bağlı olarak ürün deseninde büyük bir değişim yaşıyoruz. Bu ürünlerden birisinin çörekotu bitkisi olduğunu, 2019 yılında Alaca ilçemizde çörek otu yetiştirilen 21 köy olduğunu ve 4.800 dekar alanda ekim yapıldığını söyleyerek İlimizin ülkemizdeki 4. Büyük çörekotu üreticisi il konumunda olduğunu belirtti.


Yetiştirilen çörekotu bitkisi hakkında da bilgiler veren Orhan Sarı; “Çörekotu tohumu ve tohumundan elde edilen preparatlar, ilaç ve kozmetik sanayi başta olmak üzere yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca gıda sanayinde unlu mamulleri süslemek ve ürünlere lezzet kazandırmak için de yararlanılmaktadır. dedi.


Alaca da yetiştirilen çörekotu Nigella sativa çeşidi olup tat olarak acı, yağ oranı yüksek ve piyasada en çok tercih edilen çeşit olması sebebiyle ön plana çıktığını belirten İl Müdürü Orhan Sarı; Tıbbi aromatik bitki işleyen ve paketleyen firmalar ile görüştüğümüzde Alaca ilçesinde yetiştirilen çörekotlarının barındırdığı aroma başta olmak üzere içeriğinde bulunan yararlı etkin maddelerin oranlarının yüksek olması sebebiyle yurtdışında tercih sebebi olduğunu dile getirdi.


Yaklaşan hasat dönemi sonunda çörekotu üreticilerimiz başta olmak üzere tüm üreticilerin ürünlerinin bol ve bereketli olması temennisinde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Adalet Bakanı Tunç, çocuklarla birlikte tezahürat yaptı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın’da AK Partili belediye başkanlarını ziyaretti. Bakan Tunç, kendisini karşılayan sporcu çocuklarla birlikte "Şampiyon Kozcağızspor" tezahüratı yaptı. Bakan Tunç’a futbolcu olmak istediklerini söyleyen çocuklardan bazıları Kerem Aktürkoğlu, bazısı da irfan Can gibi futbolcu olmak istediklerini söyledi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ulus ilçesini ziyaretinin ardından önce Abdipaşa beldesine ardından Kumluca beldesine geçti. Tunç, Abdipaşa Belediye Başkanı Belediye Başkanı Yaşar Dönmez ve Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Bozkurt’u makamında ziyaret etti. Belediye başkanları ve belediye meclis üyelerini tebrik eden Bakan Tunç, kendisini karşılamaya gelen vatandaşlarla da tek tek tokalaşarak, destekleri nedeniyle teşekkür etti. Daha sonra ise Kozcağız beldesine geçen Yılmaz Tunç, burada meşalelerle karşılandı. Tunç, kendisini karşılamaya gelen Kozcağız Belediyespor Futbol Okulu oyuncuları ile de bir süre sohbet etti. Çocuklarla sohbet eden Tunç, sporculara taleplerini sordu. Bakan Tunç’un, "Neye ihtiyacınız var" sorusuna ise bir çocuk ise "Her şeye" cevabını verdi. Bu cevap Bakan Tunç’u, beraberindekileri güldürdü. Bakan Tunç, çocuklara yapmak istedikleri meslekleri de sordu. Bakan’ın, "Futbolcu olmak isteyen var mı" sorusuna ise tüm çocuklar el kaldırdı. Bir çocuk, "Kerem Aktürkoğlu gibi olacağım", başka bir çocuk da ’’Ben de İrfan Can" dedi. Zonguldakspor’un lisanslı futbolcusu olan bir çocuğu örnek gösteren Bakan Tunç, "Olmaz, öncelikle okulunuzu bitirmelisiniz. Okulu bitirip meslek sahibi olmak lazım, ayrıca sporcu da olursunuz" şeklinde konuştu. Tunç, çocuklarla birlikte "Şampiyon Kozcağızspor" tezahüratı yaparak, onlara hem derslerini çalışmaları hem de spor yapmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Bakan Tunç, kendisini karşılamaya gelen vatandaşlara yönelik yaptığı konuşmada destekler için teşekkür ederek, Kozcağız Beldesi’ne ilçe belediyelerinden daha fazla hizmet gelmesi için çalışacaklarını ifade etti. Bakan Tunç, seçilen tüm belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlara görevinde başarılar dileyerek, "Zorlu bir seçim süreci, büyük bir rekabet içerisinde Kozcağız’da bu Ak Partili belediyecilik anlayışı devam etsin dediniz. Buradaki ışık hiç sönmesin dediniz. Biz de sizin o güven layık olabilmek için gece gündüz çalışacağız inşallah" diye konuştu