POLİTİKA - 01 Kasım 2019 Cuma 16:45

Bakan Dönmez’den doğal gaz açıklaması

A
A
A
Bakan Dönmez’den doğal gaz açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gaz da arz güvenliği sıkıntısının kalmadığını belirterek, “Bu kış vanalar kapanacak mı, gaz bitecek mi, kesinti olacak mı tartışmaları Türkiye için bitmiştir” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gaz da arz güvenliği sıkıntısının kalmadığını belirterek, “Bu kış vanalar kapanacak mı, gaz bitecek mi, kesinti olacak mı tartışmaları Türkiye için bitmiştir” dedi.


Çorum’un Dodurga ilçesi doğal gazla buluştu. Çorumgaz A.Ş. tarafından ilçede yapımı tamamlanan doğal gaz boru hattında gaz verme işlemi törenle gerçekleştirildi. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katıldı.


Doğal gaz yaygınlaştıkça milletin hayat kalitesinin arttığını, vatandaşların hayat standardının yükseldiğini, şehirlerin ise hava kalitesinin arttığını dile getiren Bakan Dönmez, “Nerede bir zamanların havası insanı hasta eden şehirleriyle Türkiye, nerede şimdiki Türkiye? Milletimiz her şeyin en iyisine layık” ifadelerini kullandı.


1987 yılında doğal gaz’ın Türkiye’ye ilk geldiğinde yıllık tüketimin 500 milyon metreküp civarında olduğunu hatırlatan Bakan Dönmez, “Bugün ise yıllık yaklaşık 50 milyar metreküplük tüketimle dünyanın en büyük 18’inci, Avrupa’nın en büyük 4’üncü doğal gaz pazarı olduk. Son dönemde hayata geçirdiğimiz doğal gaz depolama, FSRU ve LNG projeleri ile de sisteme esneklik kazandırdık. Yıllık 300 milyon metreküplük sisteme gaz verme kapasitesiyle tükettiğinden fazlasını sisteme verebilen bir altyapıyı kurduk. Hamdolsun tüm bu yatırımlarla artık doğal gaz da arz güvenliği sıkıntımız kalmadı. Yani bu kış vanalar kapanacak mı, gaz bitecek mi, kesinti olacak mı tartışmaları Türkiye için bitmiştir” diye konuştu.


Dağıtım ve iletim ayağında ise 2003 yılından bugüne yaklaşık 25 milyar TL yatırım yaptıklarını anlatan Bakan Dönmez, “İlk günden bugüne kadar da 140 bin kilometrelik dağıtım şebekesi inşa ettik. Bu ne demek biliyor musunuz Çorumlu kardeşlerim? Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar doğal gazı vatandaşımızın ayağına getirmek için dünyanın etrafını 3,5 kez kat ettik, hem de kazarak. Böylece 66 milyon vatandaşımızın kapısına kadar doğal gazı getirdik. Bugün yaklaşık 15,7 milyon abonemiz var. Aileleriyle birlikte düşündüğümüzde 50 milyondan fazla vatandaşımız aktif olarak doğal gazın konforundan faydalanıyor. 81 il merkezine 2018’in sonunda doğal gazı götürdük. Şehir merkezlerinin dışındaki ilçelere, beldelere de doğal gazı yaygınlaştırmak için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz. Gittiğimiz her yerde vatandaşlarımızdan yoğun talepler geliyor. Mevzuatta belirtilen teknik ve ekonomik kriterleri taşıyan yerleşim merkezlerine mümkün mertebe doğal gazı götürmek için gayret gösteriyoruz. Bu konuda BOTAŞ ve dağıtım şirketlerimiz büyük bir özveriyle çalışıyor” şeklinde konuştu.


AK Parti’nin göreve geldiği gün “Her Şey Türkiye İçin” dediğini kaydeden Bakan Dönmez, şunları kaydetti:


"Her şey milletimizin refahı, rahatı ve huzuru için dedi. 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra Türkiye’de her alanda büyük bir atılım, büyük bir reform gerçekleşti. Türkiye’nin geldiği noktayı göstermesi, merkezine insanı alan bir siyaset anlayışının neleri başarabileceğini göstermesi açısından doğal gazdan bir örnek paylaşmak istiyorum sizlerle. 2002’de Türkiye’de kaç şehirde doğal gaz vardı biliyor musunuz? Altı. Sadece altı şehirde. Düşünün ki İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyükşehirlerin pek çok ilçesinde o dönem halen doğal gaz yoktu. Kim düşünürdü ki gün gelecek Çorum’a, Çankırı’ya, Trabzon’a, Van’a, Kars’a, Edirne’ye hatta ilçelerine, beldelerine bile doğal gaz gidecek. İşte bu yüzden ’Hayaldi gerçek oldu’ diyoruz. İşte bu yüzden ’Yaparsa AK Parti yapar’ diyoruz. Şehirlerimizin o dönem ki halini biliyorsunuz. Çöp, çamur, çukur siyaseti şehirlerimizi esir almıştı. Hava kirliliği deseniz o kadar almış başını gitmiş bir vaziyetteydi ki yaşı müsait olanlar hatırlar gazeteler ücretsiz maske dağıtıyordu. Cumhurbaşkanımız doğal gaz ile ilgili yaptığı her konuşmada şu hususun altını çizdi: ’Doğal gazı olmayan şehir kalmayacak.’ İşte bu vizyon, bu kararlılık sayesinde hamdolsun bugün 81 ilimizin tamamı doğal gaza kavuştu. Bugün Hakkâri’deki vatandaşımız da Edirne’deki vatandaşımız da aynı konfordan yararlanıyor. İkisi de bir düğmeyle evini ısıtıyor, ocağını yakıyor, suyunu ısıtıyor. Cumhurbaşkanımız ’Batı’da ne varsa Doğu’da da o olacak’ derken bunu kastediyordu. Batı’da yaşayan da Doğu’da yaşayan da aynı sosyal gelişmişlikten pay alacak. Hizmet ederken vatandaş ayrımı yoktur. Sen, ben, şu, bu yoktur. Mazeret, atalet, boş vermişlik yoktur. Birileri gibi milletin parasını, alın terini teröre ve terör örgütlerine peşkeş çekmek hele hiç yoktur. Milletin rahatı, memleketin menfaati vardır. Bizler bu sorumluluk bilinciyle yürütüyoruz işimizi. Memleketin her köşesine gitmek, her bir vatandaşımızın hayatına dokunmak istiyoruz."


Bugün de Dodurga’ya bu müjdeyle geldiklerini anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Dodurga’ya da doğal gazı getirdik. Hayırlı olsun. Dodurga ile birlikte Oğuzlar ve Mecitözü’nü de doğal gazla buluşturuyoruz. Özellikle hanım kardeşlerimiz bu işe çok sevinecek biliyorum. Bir ömür boyu bizlere hayır duası edeceklerine inanıyorum. Artık soba kur, kömür taşı, külünü boşalt bütün bu eziyetler bitiyor. Tek bir düğmeyi çevireceksiniz. Eviniz tertemiz ısınacak. İsi, külü, dumanı artık her şey eskide kalacak. Bu rahatlık, bu konfor benim Dodurgalı hemşehrilerimin de hakkı. Sobalı evde oturmak nasıl zordur çocukluğumdan bilirim. Annem erkenden kalkar, sobayı yakar, ertesi gün ilk işi o soğukta sobanın külünü boşaltır, tekrar yakardı. Kardeşlerim bu işin cefasını çeken analarımızın, hanım kardeşlerimizin hakkı değil midir bu rahatlık? Esnaf kardeşlerim de artık dükkânlarını ısıtmak için işi gücü bırakıp soba yakmayla uğraşmayacak. Sabah bismillah diyecek dükkânını açacak bir düğmeyle bütün iş yerini ısıtacak. Yavrularımız da okullarına geldiklerinde artık sınıfları sıcacık olacak. Bazı ilçelerimizde halen sıkıntılar mevcut biliyorum. Öğretmenlerimiz sabah erkenden yola çıkıyor okulu, sınıfları ısıtmak için. Büyük fedakârlık gösteriyorlar. Odunu, kömürü taşıyorlar, sobayı yakmakla ayrı uğraşıyorlar, okul bitiyor bu sefer sobanın temizliği ile ayrı uğraşıyorlar. Hamdolsun hepsi geride kalacak. Hepsi gün gelecek dost sohbetlerinde, dost meclislerinde hatıra olarak anlatılacak” şeklinde açıklamalarda bulundu.


Son 17 yılda Çorum’a enerji ve tabii kaynaklar alanında 1,7 milyar TL yatırım yaptıklarını, Çorum’da elektrikte, doğal gazda, madencilikte önemli yatırımlara imza attıklarını vurgulayan Bakan Dönmez, konuşmasında şunları kaydetti:


"Çorum’a doğal gazı 2004 yılında getirdik. Bugün Çorum’da 130 bin 321 doğal gaz abonemiz var. Merkez, Alaca, İskilip, Osmancık ve Sungurlu’da yaşayan vatandaşlarımız uzun zamandır doğal gazı kullanıyor. Bu listeye bugün Dodurga’yı da ekledik. Böylece bu yıl içerisinde Dodurga, Mecitözü ve Oğuzlar’ın da doğal gaz kullanmaya başlamasıyla doğal gaza erişim sağlayan vatandaş sayımız daha da artacak inşallah. Bugün Dodurga’ya verdiğimiz sözü başarmanın gururunu yaşıyoruz. Ancak bizim işimiz burada bitmiyor. Daha ulaşacak çok vatandaşımız, bizden hizmet bekleyen milyonlar var. İmkânlar el verdikçe doğal gazın bütün yurt sathında yaygınlaşması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bu ülkeye, bu ülkenin insanına hizmet etmek bizler için büyük bir şereftir. ’İki günü birbirine eşit olan ziyandadır’ diyen Nebi’nin ümmeti olarak laf üstüne laf değil taş üstüne taş koymanın gayreti içerisindeyiz. Her şey Türkiye için, her şey milletimiz için."


Konuşmaların ardından Dodurga’ya ilk gaz verildi. Törene Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum milletvekilleri Ahmet Ceylan, Oğuzhan Kaya, Erol Kavuncu, Çorumgaz Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı ve vatandaşlar katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.