POLİTİKA - 04 Mart 2026 Çarşamba 22:22

Bakan Uraloğlu: "Delice-Çorum Hızlı Tren Hattı’nda fiziki ilerleme yüzde 25’e yaklaştı"

A
A
A
Bakan Uraloğlu: "Delice-Çorum Hızlı Tren Hattı’nda fiziki ilerleme yüzde 25’e yaklaştı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "293 kilometrelik yeni hızlı tren hattının 120 kilometrelik Delice-Çorum kesimini 3 bin personel ve 850 makineyle gece-gündüz çalışarak hayata geçiriyoruz. Bugün itibarıyla bu etabımızdaki genel fiziki ilerleme yüzde 25’e yaklaştı" dedi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı’nın Delice-Çorum kesiminde çalışanlarla iftar yemeğinde bir araya geldi. Çorum’un Sungurlu ilçesinde gerçekleşen iftar programı öncesinde Bakan Uraloğlu, çalışmaları yerinde inceledi.



"Demiryolu hattımızı 13 bin 919 kilometreye yükselttik"


Türkiye genelindeki demiryolu projeleriyle ilgili bilgi veren Uraloğlu, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Asya ve Avrupa arasında köprü görevi gören ülkemizin coğrafi konumunun sağladığı fırsatların ekonomik ve ticari avantajlara dönüşebilmesi için demiryollarında yeni bir çağ başlattık. 2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğumuza 2 bin 251 kilometresi yüksek hızlı tren olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre ekledik, 13 bin 919 kilometreye yükselttik. Bizleri bir araya getiren hattımızla birlikte Halkalı-Kapıkule, Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hatları gibi çok önemli demiryolu projelerinin yapımlarına devam ediyoruz" dedi.



"Ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü daha da güçlendireceğiz"


Uluslararası demiryolu hatlarını güçlendirmek için yeni hatların inşası, altyapı geliştirme ve modernizasyon çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Uraloğlu, "Orta Koridor üzerinden ülkemizde ikinci bir kapı açacak Zengezur Koridorunu destekleyen 224 kilometrelik Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu projemizde de başarıyla yolumuza devam ediyoruz. Çin, Doğu Asya ve Hindistan’dan gelen yükleri Basra Körfezindeki FAW Limanı üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Kalkınma Yolu projesinde de uluslararası iş birliği çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü daha da güçlendireceğiz" diye konuştu.



"Fziki ilerlememizin yaklaşık yüzde 25’e yaklaşmış olduğunu özellikle belirtmek isterim"


Ankara-Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı’yla ilgili de bilgi veren Uraloğlu, "Kırıkkale-Çorum-Samsun Hattımız Ankara merkezli düşündüğümüzde Türkiye’nin kuzeyine yapılan ilk hızlı tren ile yolcu taşımacılığı projesi olarak tarihe geçiyor. Uzun yıllardır Ankara-Konya ve Konya-Karaman hızlı tren hatlarımız vatandaşlarımıza hizmet sunuyor. Bu hatların devamındaki Karaman-Ulukışla ve Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hatlarımızın yapım çalışmaları da devam ediyor. Delice’den başlayarak Çorum, Merzifon’u da geçip Samsun’a ulaşacak 293 kilometrelik yeni hızlı tren hattının 120 kilometrelik Delice - Çorum kesimini 3 bin personel ve 850 makineyle gece-gündüz çalışarak hayata geçiriyoruz. Bugün itibarıyla bu etabımızdaki genel fiziki ilerlememizin yaklaşık yüzde 25’e yaklaşmış olduğunu özellikle belirtmek isterim. Kazı çalışmalarında 27,61 milyon metreküp kazı yaparak yüzde 87 gerçekleşme sağladık. 8 tünelde toplam 9 bin 507 metrede yaklaşık yüzde 19 ilerleme sağladık. 31 köprüden 13’ünde yapım çalışmalarımızı mevsim şartlarına göre sürdürüyoruz. Aç-kapa yapılarında, alt ve üst geçitler ile menfezlerde de çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. 200 kilometre hıza uygun bir şekilde planlanan bu hattımız tamamlandığında Ankara-Kırıkkale-Çorum arasında kesintisiz hızlı tren bağlantısı sağlanacak ve Çorum-Ankara arası sadece 1 saat 20 dakika olacak" şeklinde konuştu.



’Türkiye’yi küresel ticarette bir lojistik süper güç haline getirecek’


Çorum-Merzifon-Samsun kesimlerinin de tamamlanmasıyla Ankara-Samsun arasında seyahat süresi sadece 2,5 saat olacağını söyleyen Uraloğlu, Samsun Liman ile Mersin Limanını birleştirecek demiryolu koridoru İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerindeki yük trafiğini hafifleteceğini ve Türkiye’yi küresel ticarette bir lojistik süper güç haline getireceğini vurguladı.



"Ülkemizi küresel lojistikte hak ettiği konuma taşıyoruz"


Projelerin hız kesmeden devam edeceğini kaydeden Uraloğlu, "Tüm bu projelerimizle birlikte demiryolu ağımızı daha da güçlendiriyor, ülkemizi küresel lojistikte hak ettiği konuma taşıyoruz. Hep birlikte çalışarak, bu yatırımları bir an önce milletimizin hizmetine sunacağız" dedi.


Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu’nda da çalışmaların devam ettiğini söyleyen Uralığlu, " Ankara-Kırıkkale-Delice otoyolumuzda da bin iş makinesi ve yaklaşık 2 bin 500 işçi kardeşlerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 120 kilometre otoyol, 120 demiryolunu arkadaşlarımızla görmüş olduk. İyi durumdayız, arkadaşlarımızla çalışmalarımıza devam ediyoruz" diye konuştu.


İftar programına Bakan Uraloğlu’na Çorum Valisi Ali Çalgan, AK Parti Çorum Milletvekili Yusuf Ahlatçı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürü Veysi Kurt, Sungurlu Belediye Başkanı Muhsin Dere de katıldı.



Bakan Uraloğlu: "Delice-Çorum Hızlı Tren Hattı’nda fiziki ilerleme yüzde 25’e yaklaştı"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Demans hastalarına sanatla farkındalık çağrısı Manisa’da sahnelenen "Demans Pratiği" adlı tiyatro oyunu, demans hastalarına bakım veren bireylerin yaşadığı zorlukları gözler önüne sererken, izleyicilerden yoğun ilgi gördü. Sanat aracılığıyla toplumsal bilinç oluşturmayı amaçlayan etkinlikte duygu dolu anlar yaşandı. Yunusemre Belediyesi ile Manisa Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde sahnelenen "Demans Pratiği - Navigate Projesi" adlı tiyatro oyunu, vatandaşlarla buluştu. Demans hastalarına bakım veren bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmeyi amaçlayan etkinlik, Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Uğur Mumcu Sahnesi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Yunusemre Belediyesi, Türkiye Alzheimer Derneği Manisa Şubesi ve Manisa Tabip Odası’nın ortaklaşa düzenlediği etkinlik, "Bakımverenler için tiyatro oyunu ile eğitim" sloganıyla sahnelendi. Oyunun yönetmenliğini Doç. Dr. Armağan Uysal üstlenirken, oyuncu kadrosunda Armağan Uysal, Güzin Sönmez ve Fatma Kılıçsoy yer aldı. Tiyatro oyunu, bakım veren bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı fiziksel ve duygusal zorlukları sanatın diliyle izleyiciye aktarırken, demans hastalarının yaşadığı sosyal süreçlere de dikkat çekti. İzleyicilerin büyük ilgi gösterdiği oyunda zaman zaman duygu dolu anlar yaşandı. Etkinliğe Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Mesut Doğan, Ferdi Zeyrek Vakfı Başkanı Nurcan Zeyrek, Türkiye Alzheimer Derneği Manisa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Hatice Mavioğlu, Manisa Büyükşehir Belediyesi Koordinatörü Derya Hüner, şube müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sosyal sorumluluk projelerine önem veren Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Yunusemre Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği program, katılımcılar tarafından takdirle karşılandı.
Kars Kars’ta Sazangiller avcılığına 3 aylık yasak Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması amacıyla sazangiller avcılığına yönelik yasak döneminin başladığını duyurdu. Yapılan açıklamada, 15 Mayıs 2026 ile 15 Ağustos 2026 tarihleri arasında il genelindeki tüm iç sularda sazangillerin avlanmasının yasak olduğu bildirildi. 11 Ağustos 2024 tarih ve 32629 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren "6/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ" ile "6/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ" hükümleri doğrultusunda uygulanacak yasak kapsamında; sazangillerin avlanması, satışı, nakli ve imalatta kullanılması da yasak kapsamına alındı. Yetkililer, üreme döneminde balık popülasyonunun korunmasının doğal yaşamın devamlılığı açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, vatandaşların kurallara hassasiyetle uyması gerektiğini vurguladı. Açıklamada ayrıca, yasağa aykırı hareket eden kişiler hakkında 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında yasal işlem uygulanacağı belirtildi. Denetimlerin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından aralıksız sürdürüleceği ifade edildi. Kars’taki göl, gölet, baraj ve akarsularda uygulanacak yasakla birlikte, su ürünleri kaynaklarının gelecek nesillere aktarılması ve ekolojik dengenin korunmasının hedeflendiği kaydedildi.