EKONOMİ - 14 Ekim 2020 Çarşamba 18:13

ÇESOB’u ziyaret eden SSK İl Müdürü Ömer Tök;

A
A
A
ÇESOB’u ziyaret eden SSK İl Müdürü Ömer Tök;

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Ömer Tök, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Recep Gür’ü ziyaret etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Ömer Tök, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Recep Gür’ü ziyaret etti.


Ziyarette konuşan SGK İl Müdürü Ömer Tök, yanında sigortalı işçi çalıştıran işverenlerin hem kendisinin kazanacağını hem de ülkesine kazandıracağını söyledi.


Yanında çalıştırdığı işçinin sigortasını yatırmayan işverene iş kazası ve meslek hastalığı oluşması durumunda büyük maliyetlerin ortaya çıkacağını anlatan Tök, işverenin her an denetleme korkusuyla yaşayacağı gibi sosyal güvenliğin sağladığı destek ve kredilerden de faydalanamayacağının altını çizdi.


Sosyal güvenlik sisteminin sigortalı çalışan kişilere birçok fayda sağladığını ifade eden Ömer Tök, “Sigortalı çalışan kişiler; kendileri ve aile bireyleri sağlık sisteminden yararlanır. İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle çalışamadığı sürelerde maaşının işveren tarafından ödenmeyen kısmını karşılamak üzere geçici iş göremezlik ödeneği alır. Tamamen çalışamaz hale gelirse de sürekli iş göremezlik geliri alır. Herhangi bir nedenle çalışamaz duruma gelirse malullük aylığı alır. Belli bir yaşa geldiğinde ise emeklilik hakkı elde eder ve kendisine emekli aylığı bağlanır. Vefat ettiğinde ise eş ve çocukları, anne ve babasına aylık bağlanır. Sigortasız çalışanlar ise tüm bu haklardan mahrum kalır” dedi.


Sigortasız çalışanların ihbar ve şikayetlerini Alo 170’i 7 gün 24 saat arayarak yapabileceklerini belirten SGK İl Müdürü Ömer Tök, “Unutmayın; sigortasız işçi çalıştırmak sigortalı çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve risklidir. Bir işçiyi 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyeti ödeyeceğiniz primin 10 katıdır. Ayrıca sigortasız işçinin kaza geçirip çalışamaz duruma gelmesi ya da hayatını kaybetmesi halinde yakınlarına yapılacak tüm giderler çok daha maliyetlidir” diye konuştu.


Yanınızda çalışan işçilerin ücretinin eksik bildirilmesi halinde ise bu durumun kayıt dışı istihdam olarak değerlendirileceğini anlatan İl Müdürü Ömer Tök, “Bu durumda da sigortalı çalışan başına her ay için 2 asgari ücret tutarında ceza uygulanmaktadır. Sigortasız işçi çalıştırmazsanız, primlerinizi düzenli öderseniz sigorta prim teşviklerinden yararlanarak çok büyük maliyet avantajından yararlanabilirsiniz” şeklinde konuştu.


İl Müdürü Tök, işçinin iş kazası geçirmesi durumunda derhal kolluk kuvvetlerine ve kazadan sonra ise 3 iş günü içinde SGK’ya bildirilmemesi durumunda 14 bin TL’ye kadar para cezası, yabancı çalıştırma izni almadan yabancı işçi çalıştıranlara ise 10 bin 800 TL’ye kadar idari para cezası uygulandığını da sözlerine ekledi.


Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ÇESOB Başkanı Recep Gür ise, yanlarında işçi çalıştıran tüm esnaf ve sanatkarların konuya özen göstermelerini istedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Polonyalı turisti Pamukkale’de unutup Salda’ya gittiler Dünyaca ünlü Pamukkale’yi görmek için gelen yabancı kafile, 70 yaşındaki Polonyalı kadını Denizli’de unutup Salda Gölüne gitti. Saatler sonra kayıp olduğu anlaşılan yaşlı turist, jandarma komandolar ve güvenlik görevlilerinin yaptığı aramaya rağmen Pamukkale ören yerinde bulunamadı. Edinilen bilgiye göre; UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Pamukkale ve Hierapolis Antik Kentini görmek için Denizli’ye gelen yabancı kafile, turun bitmesinin ardından bugün öğle saatlerinde kentten ayrılarak gezinin sonraki durağı olan Burdur’daki Salda Gölüne gitti. Kafileyi 100 kilometre gittikten sonra otobüsten indiren tur rehberi, kafilede yer alan 70 yaşındaki Polonyalı bir kadın turistin eksik olduğunu fark etti. Durumun bildirilmesi üzerine Pamukkale ören yerinde görevli güvenlik görevlileri tarafından yaşlı turistin bulunması için geniş çaplı araştırma başlatıldı. Havanın kararmasıyla birlikte arama çalışmalarına, Denizli İl Jandarma Komutanlığına bağlı komando birliği de destek verdi. Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale ören yerinde yapılan geniş çaplı araştırmalarda, Polonyalı kadına ait bir ize rastlanmadığı öğrenildi. Arama çalışmalarının sona ermesinin ardından komando birliği, Pamukkale ören yerinden ayrıldı. Yolunu kaybedince kafileden farklı bir yöne gitmiş olabileceği değerlendirilen yaşlı turistin bulunması için ören yeri ve çevresindeki güvenlik kameraları jandarma tarafından incelemeye alındı. Kayıp turistin bulunması için çalışmalar devam ederken, onu Denizli’de unutup giden kafileden ise geri dönmelerinin istendiği ifade edildi.