KÜLTÜR SANAT - 13 Mart 2025 Perşembe 12:46

Leblebiye adanmış bir ömür: 66 yıldır babasından öğrendiği yöntemle kavuruyor

A
A
A

Türkiye’de "leblebi" denince akla ilk gelen yer olan Çorum’da 66 senedir leblebicilik yapan 74 yaşındaki yaşındaki Yaşar Bodur, babasından devraldığı mesleği şimdi oğluna miras bırakarak yaşatmak istiyor.

Çorum’da yaşayan 74 yaşındaki leblebi ustası Yaşar Bodur, babasından öğrendiği mesleğini 66 yıldır sürdürüyor. Babasının yanında çırak olarak çalışmaya başlayarak leblebi imalatını öğrenen Bodur, 66 yıldır geleneksel yöntemlerle leblebi üretiyor. Mesleğini sanat olarak tanımlayan Bodur, yıllardır geleneksel yöntemlerle yaptığı leblebilerle damakları şenlendiriyor. Mesleğini oğlu Osman Bodur’a miras bırakarak Çorum’un geleneksel zanaatını geleceğe taşımak istediğini ifade eden Bodur, leblebinin meşakkatli yapım sürecini anlattı.

Leblebiye adanmış bir ömür: 66 yıldır babasından öğrendiği yöntemle kavuruyor

"Kaliteli bir ürün elde edebilmek için o ürünün ham maddesinde çok özen göstermeliyiz"

Leblebeleri babasından öğrendiği şekilde, hiçbir değişiklik yapmadan yaptığını söyleyen Yaşar Bodur "Leblebicilik baba sanatı olmasından dolayı yaklaşık olarak 66 senedir bu sanatın içindeyim. Geçmişte nohudun leblebiye dönüşmesi için hangi işlemleri yapıyorsak gene günümüzde aynı işlemleri yapıyoruz. İlk başta Leblebi için en uygun nohudu temin etmemiz gerekiyor. Kaliteli bir ürün elde edebilmek için o ürünün ham maddesine çok özen göstermeliyiz. Biz de nohudun leblebiye dönüşmesi aşamasında en uygun ve kaliteli nohut türünü tercih ediyoruz. Nohudu 1 kez fırınlamamız gerekiyor. Fırınlama işlemi bittikten 5 ya da 6 gün sonra tekrar fırınlamamız gerekiyor. Eğer hasat döneminden hemen sonra nohut işlenirse 3. sefer fırınlama işlemi gerekebilir. Nohudun işlendikten sonra en az 20 gün ortalama 30 gün serilmesi gerekiyor. Leblebinin fırınlanma işlemindeki amaç nohut pişirilmesini ve iç hacminin küçülmesini sağlamaktır. Fırınlama işlemiyle birlikte nohut normal haline göre daha da sert bir hale gelir. Nohut fırınlanma işlemine hazırlanırken ortalama 2 saat ıslanmış kalması gerekir. Kabuk soyulma işleminde sanat hatası olmaması için ıslanmış nohudu 20 saat sonra eleme işleminden geçirmek gerekiyor. Nohudun leblebiye dönüşmesi için olmazsa olmaz ocağımızı yakarız ve böylelikle belirli bir kaloriye gelmesini sağlarız. Tavanın hacmine göre 5 ya da 6 kilogram nohut dökülür. Islanmış ve elenmiş nohut iyi bir şekilde ısınana kadar karıştırmak gerekiyor. Kavurma işlemini gerçekleştirdiğimiz tavanın iç kısmı keskiyle açılmış dişler sayesinde kabuğun soyulmasına ve zedelenmesine yardımcı olur. Bu yapılan işlem yaklaşık 8 veya 10 dakika sürer. Kızartma işlemi yapılırken tavanın içindeki dişler yanık çizgisi oluşturarak leblebinin üzerinde nokta nokta olmasını sağlıyor. Leblebinin içerisinde nem kalmazsa ve güzel bir paketlemeyle ortalama 1 yıl taze kalabilir. Leblebinin dönüşüm sürecinde hiçbir kimyasal madde kullanılmadığından dolayı birçok gıdaya hassasiyeti olan kişiler leblebiyi rahatlıkla tüketebilirler. Çeşitlilik olarak tuzlu, acılı, soslu, portakallı, kahveli, kapuçinolu isteğe bağlı çeşitler de yapılabilir. İmalatını yaptığımız ürünlerin kalitesini kendimiz de bakarak anlayabiliyoruz. Tüketici alacağı ürünü tatması gerekir" dedi.

Leblebiye adanmış bir ömür: 66 yıldır babasından öğrendiği yöntemle kavuruyor

"Sanatımı yaşatmak istiyorum"

Mesleğini oğluna devretmek istediğini ifade eden Bodur, "Babam, ’kardeşin leblebicilik yapsın, sen de başka bir sanat öğren’ diyerek terziliğe gönderdi. Yaklaşık 3 buçuk ay terzi çıraklığı yaptım. Esnaflık adabı, esnaflık terbiyesi ve ahlakını orada görmüş oldum. Daha sonra leblebi imalatını yapabilmek için eve ocak kurdum ve aynı sene içinde okula gidiyordum. Babama yardımcı olarak adeta sanatın içinde doğmuş gibi oldum. Sanat benim bahtıma doğdu, ben sanatın içine doğdum. Leblebinin ülkemize ait olması, tarihi yapısının olması ve tüketilir olması sebebiyle sanatımı çok seviyorum. Büyük bir hedefim yok, ben sanatımı yaşatmak istiyorum. Gerçek bir leblebi ustasının 2 ya da 3 tane sanatı vardır. Benim de icra etmiş olduğum 2 tane sanatım var. Yapmış olduğum bu işi babamdan bağımsız olarak askerden geldikten sonra nohudu leblebiye dönüştürebildim. Leblebi kilo aldırmaz, tokluk hissi verir ve şişkinlik yapmadığı için en çok sade leblebi tercih edilir. İnsan sağlığına çok faydası olan bu sanatı bizlere armağan eden geçmişlerimize şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

Mehmet Can Kör

Leblebiye adanmış bir ömür: 66 yıldır babasından öğrendiği yöntemle kavuruyor

Leblebiye adanmış bir ömür: 66 yıldır babasından öğrendiği yöntemle kavuruyor

Leblebiye adanmış bir ömür: 66 yıldır babasından öğrendiği yöntemle kavuruyor

Leblebiye adanmış bir ömür: 66 yıldır babasından öğrendiği yöntemle kavuruyor

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Serdar Dursun’dan bahis soruşturması yorumu: "Bence çoğu bilmeden oynadı" Kocaelispor’un golcü oyuncusu Serdar Dursun, Kasımpaşa maçının ardından bahis soruşturmalarıyla ilgili görüşlerini paylaşarak, "Bence çoğu bilmeden oynadı. Avrupa’da kendi ligin ve kupa dışındaki maçlara bahis oynanabiliyor. Belki çoğu suçsuz, günahsızdır. Oyuncular için üzgünüm" dedi. Trendyol Süper Lig’in 15. haftasında Kocaelispor, sahasında Kasımpaşa ile golsüz berabere kaldı. Maçın ardından Kocaelisporlu oyuncu Serdar Dursun, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Dursun, "Takımımla gurur duyuyorum. Önceden bir puana seviniyorduk, bugün bir puan bize mağlubiyet gibi geldi. 2 puanı kaçırdığımızı düşünüyorum. İnanılmaz bir iç saha performansımız var; gol yemiyoruz. Bugün de gol yemedik. Bence dakika 1’den 90’a kadar üstün olan bizdik. Yüzde 70’e yakın topa sahip olan bizdik. Şutlarımız daha fazlaydı. Her istatistikte üstün olan bizdik. Gol eksikti. Ne yazık ki gol atamadık. Son 20- 30 metrede son paslar, son ortalar ve son verkaçları daha iyi yapmamız gerekiyor. Üstüne daha çok çalışarak, daha çok tekrar yaparak daha iyi olacağımızı düşünüyorum. Ama çok iyi yoldayız. Son 8 maç 17 puan topladık. İnanılmaz bir puan bu. Kazanamıyorsanız kaybetmeyeceksiniz. Bugün de 1 puan aldık ama sanki yenilmişiz gibi bir hava var. Bu da güzel bir şey bence. Takımın nereye geldiğini gösteriyor. İnşallah Karagümrük ve Antalya maçlarını da kazanmak ve ilk yarıyı kapatmak istiyoruz" diye konuştu. "Kocaelispor futbol, büyüklük ve taraftar olarak seviye atladı" Karambol pozisyonunu tekrardan izlediğini belirten deneyimli oyuncu, "Maçta aklımda kalmıştı, az önce izledim. Çok talihsiz bir andı. Tayfur tam topa vuruyordu, son anda benim önüme düşüyor. Tam ben vuracağım, vuramıyorum. En son Karol’a gidiyor. Dakika 48’di. Böyle maçlarda o golü attığın anda 3-4’e giderdi. Bugün öyle bir maçtı. Çok iyi oynadık. Kasımpaşa da çok zaman geçirdi. Bu da demek oluyor ki Kocaelispor artık seviye atladı; hem futbol hem büyüklük hem de taraftar olarak. Üzgünüz yani 2 puanı kaçırdık. İç sahada son 4 maçta 12 puan almıştık, gol yememiştik. Bugün de gol yemedik" ifadelerini kullandı. "İnanılmaz yükselişimiz var. Nedeni; adaptasyon, kalite ve plan" Takımın yükselen grafiğiyle ilgili değerlendirmesini paylaşan Serdar Dursun, "Takım inanılmaz çalışıyor. Teknik ekibimiz bizi her an rahat bırakmıyor. Selçuk Hoca ve ekibi her zaman üzerine koymamızı istiyor. İyi yoldayız. Kimse bizden beklemiyordu. İlk 7 maç 2 puanımız vardı, son 8 maç 17 puanımız var. İnanılmaz bir grafik ve yükselişimiz var. Oyuncular artık birbiriyle kaynaştı. Çoğu ilk defa ülkemize geldi, alışma süreci vardı. Daha çok koşuyoruz, daha çok istiyoruz, iyi baskı yapıyoruz. Bende dahil. Ben baskıyı başlatıyorum, arkadaki oyuncularımız bire bir baskıları çok iyi yapıyor. İyi oyuncularımız var. Herkes ilk 11’de oynayabilir. Son haftalarda hocanın işi kimi oynatacağı konusunda zor. Herkes elinden geleni yapıyor, takıma katkı sağlamak istiyor. Adaptasyon, kalite ve plan diyebilirim" şeklinde konuştu. "İyi ki bizim takımda sıkıntı yok" Bahis soruşturmalarıyla ilgili olarak ise Serdar Dursun, "Son zamanlarda ne yazık ki bahis olayı var. Ne yazık ki birkaç kişi kendi takımına oynamış. Bence çoğu bilmeyerek oynadı. Yurt dışında, mesela Almanya’da kendi ligini oynamazsan bahis yapabiliyorsun. Ama kendi ligine ve kupaya oynayamazsın. Türkiye’de ise sözleşmede yazıyor; profesyonel futbolcular oynayamaz diye. Çoğu bunu bence bilmiyordu. Çoğu belki suçsuzdur, günahsızdır. Ama buna üst taraf karar verecek, federasyon karar verecek. Oyuncular için üzgünüm çünkü yaptıkları işten mahrum kalıyorlar, bu gereksiz bahis olayı yüzünden. Biz futbolcular olarak kendimize bakıyoruz. İyi ki bizim takımda sıkıntı yok. Biz bütün oyuncularımızı kullanabiliyoruz" sözlerini kaydetti.