GENEL - 17 Mart 2018 Cumartesi 15:35

Rektör Bağ ve Başkan Erdoğan’dan 18 Mart mesajı

A
A
A
Rektör Bağ ve Başkan Erdoğan’dan 18 Mart mesajı

Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof.

Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ ve Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, yayınladıkları mesajlar ile 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nü kutladı.


PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle yayınladığı mesajında büyük zaferin önemine dikkat çekerek, “Zorlu kurtuluş mücadelesinden Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına giden yolda ‘Çanakkale Destanı’ aynı zamanda azim, kararlılık ve birlik olduğunda bir milletin neler başarabileceğinin destanıdır. Aynı azim ve kararlılıkla bizler, atalarımızdan aldığımız bu kutsal mirası gelecek nesillere taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam etmekteyiz. Geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de vatanımıza karşı her türlü tehdit karşısında birlik olarak benzer mücadeleyi göstereceğimizin inancını yürekten hissediyoruz. Pamukkale Üniversitesi ailesi olarak ülkemizin bilim, sanat, spor, ekonomi gibi birçok alanda dünyada söz sahibi olan ülkelerden biri olması yolundaki sorumluluklarımızın biliciyle hareket etmeye devam ediyor, geleceğimizin teminatı olan değerli gençlerimizin vatanına ve milletine faydalı bireyler olarak öğrenim almaları konusunda gayretle çalışmaya devam ediyoruz. Tüm bu duygu ve düşünceler ile Çanakkale Zaferi’nin 103. yıl dönümünde, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nü en içten dileklerimle kutlarken, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bu toprakları bizlere vatan olarak emanet eden tüm şehitlerimizi saygı, rahmet ve şükranla anıyorum” ifadelerine yer verdi.



“Millet olarak birlik ve beraberliğimizi tüm dünyaya bir kez daha gösterdik”


Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ise yayınladığı mesajında Çanakkale Zaferi üzerinden 15 Temmuz destanı vurgusunda bulundu. Erdoğan, “18 Mart 1915’te, Türk Milleti olarak imkânımız yoktu fakat, imanımız vardı. Bu iman gücüyle askerlerimiz, yedi düvele karşı yürüttükleri mücadelenin seyrini değiştirmeyi başarmışlardı. Tıpkı yıllar sonra 15 Temmuz’da tanka, tüfeğe ve uçağa karşı genci yaşlısı, kadını erkeğiyle topyekün sokağa çıkan milletimizin yaptığı gibi. O gün de bu millet, varlığına ve vatanına göz dikenlere geçit vermedi. 1915’te de sözde medeni devletler, çağın modern silahlarıyla, eline geçirdiği kazma ve kürekle cepheye yürüyen bir milleti yok etmek üzere taarruza geçmiş ancak, ‘Çanakkale Geçilmez’ gerçeğiyle karşı karşıya kalmıştı. Kurtuluş Savaşı’na zemin hazırlayan bu büyük zafer, millet olarak birlik ve beraberliğimizi tüm dünyaya bir kez daha göstermişti. Bu vesileyle, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi de saygıyla anıyor, şehit yakınları ile gazilerimiz ve yakınlarına da en kalbi duygularla şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İçinde gliserol bulunan ‘slushie’ içecekler, 10 yaş altı çocuklar için tehlikeli Rengârenk görüntüleriyle çocukların ilgisini çeken ‘slushie’ içecekleri hakkında aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe, 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirtti. Dışarıda yapılan slushie içeceklere eklenen ve donmuş etkisini veren Gliserol hakkında bilgilendiren Uzm. Dr. Menekşe, “Bu madde çocuklarda; baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açıyor” dedi. Yaz aylarının gelmesiyle buzlu içecek tüketim oranları da artacak. Popüler olan slushie içecekler hem rengârenk görüntüsü hem de tadıyla çocuklar tarafından da ilgi görüyor. Ancak sulu kar etkisini verebilmek için bu tür içeceklere E422 koduyla yer alan ‘Gliserol’ ekleniyor. Çamlıca Erdem Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe ise bu madde hakkında çeşitli uyarılarda bulundu. 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirterek “Üreticilere çok az miktarda gliserol kullanılması uyarısı var. Ancak bunun ne kadar uygulanabildiğini bilmiyoruz. Kaldı ki çok az haliyle bile 10 yaş altı çocuklar için tehlike arz ediyor” açıklaması yaptı. “Aileler genellikle bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor” Uzm. Dr. Menekşe, “Bu tür içecekler geleneksel olarak şekerle hazırlanırken son dönemlerde hazır gıda olarak bulunması için gliserol kullanılarak yapılıyor. Küçük çocuklarda tüketildiğinde baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açabiliyor. Aileler ise bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor. Dikkatli davranmak bu nedenle önemli” dedi. Uzun dönem etkileri çocukta kalabilir: Böyle vakalar tespit edilmiş Gliserol tüketiminin 4 yaş altındaki çocuklarda çok tehlikeli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Menekşe, “4-10 yaşındaki çocuklara ise çok az miktarda, verilmelidir. Bu içecekleri fazla tüketen 4 yaş altındaki çocuklar için ise ciddi sonuçlar doğurabilir. Maalesef müdahalesi geciken kan şekeri düşüklüğü ve bilinç kaybı gibi bir durumda uzun dönem etkileri çocukta kalabilir. 4 yaş altında bildirilmiş böyle vakalar var ” uyarısında bulundu. Gliserol hazır gıda ürünlerine genellikle tatlandırıcı veya koruyucu olarak kullanılır ama çoğunda zarar veremeyecek derecede eser miktarlardadır. Slushie içeceklerde ise miktar olarak fazlalığı endişe kaynağını oluşturur. Ailelere önerilerde bulunan Uzm. Dr. Menekşe, “Çocuklarınıza hazır ürünleri tükettirmeyin. Örneğin meyve suyunu siz hazırlayın. Kutulu ürünleri ise ancak güvenli aralıklarla tüketebilirler” diyerek sözlerini sonlandırdı.