KÜLTÜR SANAT - 24 Temmuz 2021 Cumartesi 14:28

Denizli’de kelle ütüleme geleneği yaşatılıyor

A
A
A
Denizli’de kelle ütüleme geleneği yaşatılıyor

Denizli’nin Çameli ilçesinde kelle ütücüleri, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Denizli’nin Çameli ilçesinde kelle ütücüleri, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Vatandaşlar, kestikleri kurbanların kelle ve bacaklarını yünlerinden temizlenerek ütülmesi için ustalara yada başarılı olan ev hanımlarına getiriyor.



Unutulmaya yüz tutmuş körük yardımıyla kelle ve bacakları tütsüleyerek üten kelle ütme ustaları, bayram sürecince gece geç saatlere kadar çalışıyor. Kadınların da kendilerine yardımcı olduğu kelle ütücüler, iş yetiştirmekte zorlanıyor. Türk mutfağının lezzetleri arasında yer alan ’Kelle-paça’, Kurban bayramlarında ’kelle ütme’ işleriyle uğraşan ustalara gelir kapısı oluyor. Çameli’de kurbanlıklarını kesen vatandaşlar, kelle-paçaları yemek haline getirebilmek için tüylerinden temizleme işleminin yapıldığı kelle ütme ustalarına vatandaşlar yada Sanayinin yolunu tutuyor. Kellelerin tanesini 30 liradan üten demirci ustaları ise ateşte kızdırdığı demirlerle kelleleri dağlayarak, tüylerinden temizliyor. Kelle ütme ustaları, bayramda yoğun bir taleple karşılaştıklarını ve işlere yetişemediklerini söyledi. Bir geleneği yaşatan ustalara, ütme işlerinde eşleri de yardımcı oluyor.



“Ütülediğimiz zaman lezzeti farklı oluyor”


Kelle ütmenin çok zahmetli olduğu kadar, tadının da bir o kadar lezzetli olduğunu belirten Turan Özdemir, "Kendi işimizi yapıyoruz. Aileme ve yakınlarıma ütme kelle yeme zevkini yaşatıyoruz hem de kurban olan hayvanların kelle ve ayaklarının atılarak günah işlemelerini önlüyoruz. Çok zahmetli bir iş. 80 derece ateşin karşısında saatlerce uğraşıyoruz. Bir kelle ütülemek 40 dakika sürüyor, ben sabahtan bu zamana kadar 14 kelle ütüledim. Hepsi de akrabalarım ve çok zevkli hem de lezzetli” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da cezaevinden tahliyeler başladı: "Hepimiz sevinçliyiz" TBMM’de kabul edildikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda ’11. Yargı Paketi’ olarak bilinen düzenleme kapsamında, Bolu’da şartları uyan hükümlülerin tahliyesine başlandı. Cezaevi önünde aileler, işlemleri tamamlanıp salıverilen yakınlarını bekledi. Kamuoyunda 11’inci Yargı Paketi olarak bilinen 7571 sayılı ’Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yasalaşmasıyla birlikte infaz kurumlarında hareketlilik yaşandı. Düzenleme; 31 Temmuz 2023 tarihi ve öncesinde işlenen suçlar bakımından hükümlülere, 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilme ve 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilme imkanı getirdi. Tahliye gece boyu sürecek Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Bolu Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde bulunan ve düzenlemeden yararlanma hakkı kazanan hükümlüler için idari işlemler başlatıldı. Dosya incelemeleri ve gerekli evrak hazırlıkları savcılık ve cezaevi idaresi tarafından titizlikle yürütüldü. Tahliye haberini alan hükümlü yakınları ise sabahın erken saatlerinden itibaren Bolu Cezaevi İnfaz Kurumları Kampüsü önüne gelerek beklemeye başladı. İşlemleri tamamlanan hükümlüler, nizamiyeden çıkış yaparak kendilerini bekleyen aileleriyle kucaklaştı. Tahliye işlemlerinin, gece saatlerine kadar devam edeceği öğrenildi. Cezaevi önünde yakınını bekleyen Necdet Avcı, "Bir arkadaşımız var onu bekliyoruz. Hayırlısıyla çıkacak inşallah. 2 yıldır içerideydi. Afdan dolayı çıkıyor. Hepimiz sevinçliyiz" dedi.