ÇEVRE - 17 Ocak 2019 Perşembe 15:56

DESKİ’den rekor: 5 bin kilometre su hattı döşendi

A
A
A
DESKİ’den rekor: 5 bin kilometre su hattı döşendi

Denizli’de kent sakinlerini nitelikli suya kavuşturan Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ, bugüne kadar açtığı 194 içme suyu sondaj kuyusundan saniyede 3 bin 600 litre su temin edip, 194 sondaj ile toplamda 27 bin 500 metre derinlikte kazı yaptı.

Denizli’de kent sakinlerini nitelikli suya kavuşturan Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ, bugüne kadar açtığı 194 içme suyu sondaj kuyusundan saniyede 3 bin 600 litre su temin edip, 194 sondaj ile toplamda 27 bin 500 metre derinlikte kazı yaptı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Çin’e kadar alt yapı hattı kazdıklarını söyledi.



2014 yılından beri 5 bin kilometrenin üzerinde yaptıkları içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının toplam uzunluğu ile rekor kıran Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) Genel Müdürlüğü, kuruluşundan bu yana il genelinde vatandaşların daha sağlıklı ve yeterli içme suyu ihtiyacını sağlamak için çalışmalarına devam ediyor. Son yıllarda yaşanan kuraklıkla beraber Büyükşehir DESKİ İçme Suyu Dairesi Başkanlığı, il genelinde içme suyu sondaj kuyusu açılması çalışmalarına da hız verdi. Su sıkıntısı yaşanabilecek bölgeler için detaylı bir şekilde yeni su kaynakları araştıran Büyükşehir DESKİ İçme Suyu Dairesi Başkanlığı, gerekli jeofizik ve jeolojik etütler yaparak sondaj yapılacak yerleri tespit ediyor. Yapılan çalışmalar kapsamında bugüne kadar il genelinde 194 farklı noktada içme suyu sondaj kuyusu açıldı. 194 sondaj ile toplamda 27 bin 500 metre derinlikte kazı yapan DESKİ, toplamda saniyede 3 bin 600 litre debide içme suyu elde ederek Denizlilileri nitelikli suya kavuşturdu.



“Çin’e kadar alt yapı”


Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli’nin büyükşehir statüsüne kavuşması ile beraber Büyükşehir DESKİ’nin kurulduğunu ve çok büyük alt yapı yatırımları yapmaya başladıklarını söyledi. Bugüne kadar içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatları olmak üzere toplamda 5 bin kilometrenin üzerinde alt yapı yatırımı yaptıklarını ifade eden Başkan Zolan, “Yaptığımız bu alt yapı hatlarını uç uca eklersek buradan Çin’e kadar uzanıyor. Çin’e kadar alt yapı hattı kazmışız” dedi.



“Susuz bir gelecek düşünülemez”


Büyükşehir DESKİ’nin vatandaşların ihtiyaçlarına yanıt verecek bir şekilde çalışmalarına devam ettiğini belirten Başkan Zolan, “Su hayatın kendisidir, susuz bir gelecek düşünülemez. Su olmadan hayatın devam etmesi mümkün değil. Son yıllarda yaşanan kuraklıkla beraber yaşanabilecek problemlere karşı önlemler alıyoruz. Büyükşehir DESKİ vatandaşlarımız susuz kalmasın diye 194 farklı noktada içme suyu sondaj kuyusu açtı. 194 sondaj ile toplamda 27 bin 500 metre derinlikte kazı yapıldı. Toplamda ise saniyede 3 bin 600 litre debide içme suyu elde ettik. Bu azımsanacak bir rakam değil” dedi.



“Denizli’nin yarısı susuz olabilirdi”


Bir dönem Denizli’de içme suyu borularında yüzde 60 oranında kayıp kaçak oranı olduğuna dikkati çeken Başkan Osman Zolan, “Son yıllardaki kuraklık da düşünülürse, eğer biz bu alt yapı hamlelerine başlamamış olsaydık bugün Denizlimizin yarısı susuzdu. İyi ki bu yatırımlarımızı yapmışız” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortaya çıktı Antalya’da kontrolden çıkıp su kanalına uçan otomobildeki sürücü, kanaldan yüzerek çıkıp olay yerinden kaçtı. Aracın yaklaşık 1 buçuk ay önce satışını yapıp devrinin henüz alınmadığını belirten ruhsat sahibi kadın ise olay yerine geldiğindeki ilk sözü, “Allah’tan içinde kimse yok” oldu. Kazanın görgü şahidi bir genç ise, “Sürücü çok paniklemişti, yüzerek kanaldan çıktı, ardından kaçtı” dedi. Kaza, saat 22.00 sıralarında Kepez ilçesine bağlı Göksu Mahallesi’ndeki Nene Hatun Caddesi ile İbn-i Sinan Sokak kesişiminde meydana geldi. Henüz sürücüsünün ismi öğrenilemeyen 16 LUB 73 plakalı otomobilin önce kaldırıma çarpıp ardından su kanalına uçtuğunu görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, araçta yaptıkları kontrolde herhangi bir kişinin olmadığını tespit etti. Bunun üzerine görgü şahitlerinin ifadesine başvuran polis, sürücünün araçtan çıktıktan sonra yüzerek kanaldan çıktığını ve ardından panikleyerek kaçtığını belirledi. Trafik polisinin araç plakasından yaptığı sorgulamada, aracın Gülfer Hanedar adına kayıtlı olduğu belirlendi. “Arabayı sattım, parasını aldım ama devrini almadı” Ekiplerin haber vermesiyle kaza yerine gelen Hanedar, aracı Halil isminde bir galerice yaklaşık 1 buçuk ay önce sattığını, parasını almasına rağmen karşı tarafın devrini henüz üzerine almadığını söyledi. Gazetecilere de açıklamada bulunan Hanedar, “Arabayı satmıştım, parasını aldım ancak devrini henüz üzerine almadı. Kaza olunca beni aradılar. Allah’tan içinde kimse yok, ona sevindik. Galericiye satmıştım. Onun sürüp sürmediği de belli değil, ulaşamıyorum da” diye konuştu. Kazayı görenlerden Musa Kont isimli genç ise “Araba aniden fren yaptı ve kanala uçtuktan sonra sürücü yüzerek çıktı. Adam çok panik yapıyordu, sakinleştirmeye çalıştık ama kaçtı gitti” dedi. Polis ekipleri sürücüyü bulmak için çalışma başlatırken, araç çekiciyle su kanalından çıkartılarak otoparka götürüldü.