KÜLTÜR SANAT - 19 Ocak 2026 Pazartesi 09:30

Güney’de 120 avcı doğada buluştu

A
A
A
Güney’de 120 avcı doğada buluştu

Denizli’nin Güney ilçesinde Kara Avcılar Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen geleneksel domuz avı etkinliği, çevre il ve ilçelerden yaklaşık 120 avcının katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte, tarım alanlarına zarar veren yaban domuzlarıyla mücadelenin önemi vurgulandı.


Denizli’nin Güney ilçesinde Güney Kara Avcılar Derneği öncülüğünde bu yıl ikincisi düzenlenen geleneksel domuz avı etkinliği, geniş katılımla gerçekleştirildi. Buldan, Manisa Sarıgöl, Denizli merkez, Kuyucak, Eşme ve çevre köylerden gelen yaklaşık 120 avcı, doğa ve avcılığı bir araya getiren organizasyonda buluştu. Avcılar, sabahın erken saatlerinde Büyük Menderes Vadisi boyunca av köpekleri eşliğinde av faaliyetine başladı. Bölgenin coğrafi yapısı ve tarım alanlarının yoğunluğu nedeniyle yaban domuzu popülasyonunun son yıllarda arttığına dikkat çekilirken, gerçekleştirilen avın özellikle çiftçiler açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi. Tarım arazilerine ciddi zararlar veren yaban domuzlarıyla mücadelenin, kontrollü ve kurallara uygun avcılık faaliyetleriyle mümkün olduğuna dikkat çekildi. Etkinliğin, hem doğal dengeyi korumayı hem de bölgedeki tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini amaçladığı vurgulandı. Av faaliyeti sonrası Güney Şelalesi mesire alanında katılımcılar için yemek programı düzenlendi. Programda avcılara kavurma ve pilav ikram edildi. Düzenlenen yemeğe Güney Belediye Başkanı Mehmet Ali Eraydın da katılarak avcılarla bir araya geldi. Güney Kara Avcılar Derneği Başkanı Murat Yormaz, organizasyonla ilgili yaptığı açıklamada, yaban domuzlarıyla mücadelenin bölge tarımı için hayati bir konu olduğunu belirtti. Yormaz, "Bu etkinliği düzenlerken amacımız sadece av yapmak değil. Çiftçilerimizin ürünlerini korumak, tarımsal faaliyetlerin devamlılığını sağlamak ve bunu yasal, kontrollü ve bilinçli avcılık anlayışıyla gerçekleştirmektir" dedi. Dernek olarak avcılara her zaman destek olduklarını ifade eden Murat Yormaz, etkinliğe katılan tüm avcılara polar kıyafet ve mermi sponsoru olduklarını da sözlerine ekledi. Yormaz, "Avcılığın bir disiplin ve sorumluluk işi olduğuna inanıyoruz. Bu tür organizasyonlar, avcılar arasındaki dayanışmayı güçlendirirken aynı zamanda doğaya saygılı avcılık bilincini de artırıyor" şeklinde konuştu. Etkinlik, sorunsuz bir şekilde tamamlanırken, katılımcılar organizasyondan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Güney Kara Avcılar Derneği, geleneksel hale gelen domuz avı etkinliğini önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi hedefliyor.



Güney’de 120 avcı doğada buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Kaza sonrası cam ve plastik parçalarıyla dolan yolu vatandaş kırılan ağaçla böyle temizledi Aksaray’da sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil kontrolden çıkarak önce refüjdeki ağaca, sonrada aydınlatma direğine çarparak durabildi. Sürücünün ağır yaralandığı kazada cam ve plastik parçalarla dolu yolu duyarlı bir vatandaş diğer araçların yoldan geçerken zarar görmemesi için kırılan ağacı süpürge gibi kullanıp temizledi. Kaza, gece yarısı Tacin Mahallesi 105. Cadde üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, hastaneden E-90 karayolu otogar ışıklı kavşak istikametine seyreden Cemal K. (24) idaresindeki 42 BTY 14 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak önce refüjdeki ağaca, sonra da aydınlatma direğine çarparak durabildi. Kazada otomobil sürücüsü ağır yaralanırken, kazayı gören diğer araç sürücüleri durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen polis ekipleri yolda güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri ağır yaralanan sürücüsü Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’ne kaldırdı. Burada tedavi altına alınan sürücünün sağlık durumunun ağır olduğu öğrenilirken, polis kazayla ilgili inceleme başlattı. Öte yandan kaza nedeniyle cam ve plastik parçalarla dolu olan yolu, yoldan geçen ve eczacı olduğu öğrenilen Burak Yüksel isimli bir genç kırılan ağacı süpürge gibi kullanıp diğer araçların zarar görmemesi için temizledi. O anlar kameraya yansıdı.
Ankara Milli Parklar ile ilgili düzenleme TBMM’de kabul edildi Milli Parklar Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeye göre, kanun kapsamına giren alanların kaynak değerlerinin korunarak kullanılmasına imkan sağlamak amacıyla uzun devreli gelişim planlarına uygun olarak yapılan ziyaretçi yönetim planlarının etkin bir şekilde uygulanması ve korunan alanlara gelen ziyaretçilerin doğru bilgilendirilmesi bakımından ve korunan alan yönetiminden olumsuz etkilenen yöre insanının kayıplarının en aza indirilmesine imkan sağlanmak üzere, korunan alan sınırları dahilinde ve yakın çevresinde yaşayan yöre insanının alan kılavuzu olarak yetiştirilmeleri konusunda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde gerekli çalışmaları yapacak. Eğitime alınacak alan kılavuzu adaylarının seçimi, eğitimleri, eğitim sonunda başarılı olanların görevlendirilmeleri ve çalışmalarına ilişkin esas ve usuller ile av ve doğa koruma memurları, saha bekçileri ve orman muhafaza memurlarının çalışma usul ve esasları Genel Müdürlükçe çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü döner sermayeli işletmeler kurabilecek. Milli parklarda, tabii ve ekolojik denge ve tabii ekosistem değerini bozanlara, yaban hayatı tahrip edenlere, bu sahaların özelliklerinin kaybolmasına veya değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile kirlilik ve benzeri çevre sorunları oluşturanlara bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilebilecek.