EĞİTİM - 29 Nisan 2024 Pazartesi 12:47

Kitap okurken okulun elektriğini üretiyorlar

A
A
A
Kitap okurken okulun elektriğini üretiyorlar

Denizli’nin Kale ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Belenköy’ün çocukları örnek bir çalışmaya imza attı. Bakanlık desteği de alan ‘Egzersiz Yapıyorum, Elektrik Üretiyorum’ projesi kapsamında kurulan düzenekte pedal çeviren öğrenciler, kitap okurken okulun elektriğini üretiyor.



Kale Belenköy İlkokulu öğrencilerinin hazırladığı ‘Egzersiz Yapıyorum, Elektrik Üretiyorum’ projesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı hibe programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Okul öğretmenlerinden Atıl Rıza Elbir tarafından geliştirilen proje sayesinde, okulun ikinci katına özel bir düzenek kuruldu. Araba koltuğundan oluşturulan düzeneğe oturan öğrenciler, boş zamanlarında buraya gelerek hem kitap okuyor hem de pedal çeviriyor. Kitap okurken pedal çeviren öğrenciler, inverterler sayesinde şehir elektriği üretiyor. Ortalama 250-300 kw elektrik üreten öğrenciler, okul elektriğinin aylık yüzde 70’ini üretiyor. Spor yapan öğrenciler bir yandan kitap okurken bir yandan da okul elektriğini üretmiş oluyor.



Projeye ilişkin açıklama yapan Kale İlçe Milli Eğitim Müdürü Nurettin Tıkım, “Kale kitap okuyor zinciri diye bir proje başlatmıştık. 2018 yılından itibaren daha sonra Belenköy Orta Okulumuzda Gençlik Spor Müdürlüğü ile yaptığımız bir projede egzersiz yapıyorum enerjimi üretiyorum projesini kabul edildi. Daha sonra Atıl Bey ile görüştüğümüzde öğrencilere egzersiz yaptırırken kitapta okutabileceğimize karar verdik. Kale Kitap Okuyor zincirimizi zenginleştirmiş olduk. Böylece çocuklarımızın kitap okuma hevesinin olacağını gördük. Çocuklar teneffüslerde, boş zamanlarda kitap okuyor. Enerjisini boşaltıyor. Aynı zamanda kitap okurken de okulun elektriğini üretiyorlar. Bundan dolayı çok mutluyuz” dedi.



"Okulun elektrik ihtiyacının yüzde 70’i bu sistemle karşılanıyor"


Okulun elektrik ihtiyacının bu projeyle karşılandığını söyleyen Proje Koordinatörü Atıl Rıza Elbir ise, “Projemizin adı egzersiz yapıyorum elektrik üretiyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan hibe olarak bu projeyi hayata geçirdik. Öğrencilerimiz hem spor yapmakta hem de okulun elektriğini üretmekte. Öncelikle pedal çevirerek ürettikleri elektriği depoluyoruz. Akülere invertörler vasıtasıyla da dolduruyoruz. Şehir elektriğine dönüştürülüp okulumuzda kullanıyoruz. Okulumuzun elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını buradan karşılıyoruz. İhtiyacımızın yüzde 70’i bu projeyle karşılanıyor. Aynı zamanda çocuklarımız hareket etmiş oluyorlar. Kitaplarını okuyorlar” diye konuştu.



İmza attıkları sıra dışı projeyle örnek olan okul öğrencileri ise “Burada spor yapıyoruz. Hem kitap okuyoruz hem de elektrik üretiyoruz. Bundan dolayı çok mutluyuz” diyerek yaşadıkları sevinci ifade etti.



Kitap okurken okulun elektriğini üretiyorlar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Engelliler Haftası’nda duygusal konser Türkiye’de ilk defa Bursa’da gönüllü şef Dr. Aysel Gürel tarafından kurulan, otizmli çocukların annelerinden oluşan "Otizm Anneler Korosu" Tayyare Kültür Merkezi’nde verdikleri konserle gönülleri fethetti. Bursa’da 3 yıl önce kurulan, Bursa ve Balıkesir’de konserler veren koro 33 anneden oluşuyor. Engelliler Haftası’nın Anneler Günü ile çakışması da konsere ayrı bir özellik kazandırdı. Koro Şefi Dr. Aysel Gürel, "Haftada bir gün yaptığımız çalışma ile bu konsere hazırlandık. Türkiye’de otizmli çocuklardan oluşan bir koro var. Ama annelerinden oluşan bir koro yok. Çocuklar kadar en az annelerin de rehabilitasyona ihtiyacı var. Ben içlerine girdiğim zamandan beri ne büyük zorluklar yaşadıklarına tanık oldum. Müziğin terapi edici özelliği ile o yaptığımız bir günlük çalışmanın moral olarak kendilerini bir hafta idare ettiğini söylüyorlar. Amacım hem onların rehabilitasyonu, müzikle mutlu olmaları, hem de topluma seslerini duyurabilmeleri, farkındalık oluşturabilmeleridir. Otizmli gençlerin topluma kazandırılmaları gerekiyor. Toplumun bu gençleri kabullenmesi çok önemli. Konserlerimizle bu farkındalığı oluşturmaya çalışıyoruz. Konsere gösterilen yoğun ilgiden çok mutlu olduk" dedi. Yeşilçam şarkılarının seslendirildiği konserde Meryem Kahraman, Hülya Çiçekseven, Gülhayat Öcal, Yasemin İşsever, Berfin Özdal, Canan Cihan Kılıç, Yeliz Çınar, Birgül Arı, Hilal Aydın, Kıymet Abdioğlu, Kadriye Tan, birer solo şarkı söyledi. Otizmli bir gencin babası Çetin Tokalı ise seslendirdiği şarkı ile duygulara dokunurken otizmli Ömer Aktaş da hareketli şarkısıyla salonu coşturdu. Başarılı konser sonrası otizmli evlatları olan ailelerin tek üzüntüsü davet ettikleri kamu kuruluşları ve belediyelerin duyarsızlığı oldu. Temsilci olarak sadece Yıldırım Belediye Başkanı adına vekaleten katılan meclis üyesi Mehmet Bayram’a bu duyarlılık için teşekkür edildi.