GÜNDEM - 25 Temmuz 2025 Cuma 12:11

Mobbing mağduru işçiler Denizli Büyükşehir Belediyesinin kapısına dayandı

A
A
A

CHP'li Denizli Büyükşehir Belediyesi ile Pamukkale Belediyesinde örgütlenmek için sendikaya üye olmak isteyen personele mobbing uygulandığı iddia edildi.

 Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan işçiler, tepkilerini "Bizzat başkan ve bürokratları eliyle eliyle baskı yapılıyor. Sosyal demokrat olduğunu söyleyen bir belediye başkanı ne yazık ki işçilerin özgür iradesiyle sendika seçmelerine bile tahammül edememektedir" sözleriyle dile getirdi.

Denizli'de CHP'li belediyelerde çalışan emekçilere yönelik baskı iddiaları artarak devam ediyor. DİSK Genel-İş Sendikası, Denizli Büyükşehir Belediyesi ile Pamukkale Belediyesindeki örgütlenme çalışmalarına karşı, sendikaya üye olmak isteyen işçilere baskı uygulandığını öne sürdü. Büyükşehir belediyesi önünde eylem yapan işçiler, kendilerine baskı yapan 17 bürokratın isimlerini tek tek açıklayarak, bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Eylemci işçilere Genel-İş Sendikası Genel Başkan yardımcıları Al Haydar Kara ve Faruk Saral ile vatandaşlar da destek verdi.

Sendika olarak 1,5 yılı aşkın bir süredir Denizli Büyükşehir Belediyesinde örgütlenme çalışması yaptıklarını açıklayan Faruk Saral, "Bu süre içinde birçok engelleme ve baskıya rağmen işçiler ‘Genel-İş' dedi ve çoğunluğu sağladık. Ancak Denizli Büyükşehir Belediyesinde çalışan işçilere yönelik, sendikal hak ve özgürlükleri hiçe sayan sistematik baskılar her geçen gün artmakta; hukuk dışı uygulamalar açıkça sergilenmektedir. Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu başta olmak üzere, belediye yönetimi, bürokratları ve bağlı birimlerdeki amirler eliyle sürdürülen bu baskı süreci, yalnızca sendikal örgütlenme hakkımızı engellemekle kalmamakta, aynı zamanda Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış temel haklarımızı da ayaklar altına almaktadır" dedi.

"Sosyal demokrat olduğunu iddia eden Başkan işçilerin özgür iradesine tahammül edemiyor"

"Denizli'de sosyal demokrat olduğunu söyleyen bir belediye başkanına yakışmayan bir tutum sergilenmektedir" diyen Saral, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sosyal demokrat olduğunu söyleyen bir belediye başkanı ne yazık ki işçilerin özgür iradesiyle sendika seçmelerine bile tahammül edememektedir. Sendika olarak iş yerinde çoğunluğu sağlamamıza rağmen, bu durumun resmiyet kazanmasını engellemek için türlü ayak oyunları devreye sokulmaktadır. Örgütlenme hakkımız fiilen gasp edilmeye çalışılmaktadır. Bu tutum yalnızca hukuksuz değil; aynı zamanda çalışanların iradesine ve demokratik sendikacılığa yönelik açık bir saldırıdır. Belediye yönetimi, işçilere ve üyelerimize yönelik açık ya da örtülü tehditler savurmakta, sistematik mobbing uygulanmakta ve sendikadan istifaya zorlayan baskıcı uygulamalara başvurmaktadır. Bu durum, sadece sendikal hakların değil, insan onurunun da yok sayıldığını açıkça ortaya koymaktadır. Bizler, baskılara boyun eğmeyen, emeği için direnen emekçiler olarak bu hukuksuzluğa sessiz kalmayacağız. Denizli Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, sendikal hak ve özgürlükleri engelleyerek açıkça suç işlemektedir. Bu nedenle yasal haklarımız çerçevesinde suç duyurusunda bulunduğumuzu da kamuoyunun bilgisine sunarız."

Sözleri sık sık sloganlarla kesilen Genel Başkan Yardımcısı Saral, Denizli Büyükşehir Belediyesini yasalara uymaya, yürüttüğü baskı politikasından derhal vazgeçmeye, sendikal hak ve özgürlüklere saygı göstermeye davet etti.

Halil Aşkar - Lütfi Yaşar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kepez’de kitap fuarı kapılarını açıyor Akdeniz’in kültür ve edebiyat merkezi Kepez, 27 Mart-5 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek Kitap Fuarı ile kitapseverleri buluşturuyor. Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek fuar, on gün boyunca dolu dolu etkinliklere ev sahipliği yapacak. Kepez Belediyesi, Antalya’yı "UNESCO Dünya Kitap Başkenti" yapma hedefi doğrultusunda kültür ve edebiyat çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Bu kapsamda "İnsan Okur" mottosuyla düzenlenen Kepez Kitap Fuarı, 27 Mart’ta kapılarını açıyor. Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek fuar; yayınevleri, yazarlar, imza günleri ve söyleşilerle kitapseverleri bir araya getirecek. On gün boyunca edebiyat, bilim, psikoloji ve güncel konuların ele alınacağı etkinliklerle Kepez, kültür ve edebiyatın buluşma noktası olacak. Fuar, her yaştan ziyaretçiye hitap eden programıyla şehrin kültürel yaşamına önemli katkı sunacak. Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, 27 Mart – 5 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek fuara tüm Antalyalıları davet ederek, "Kitapların birleştirici gücünü birlikte yaşayalım, kültürle büyüyen bir şehir idealini hep birlikte güçlendirelim" dedi. Antalya’nın kültür ve edebiyat alanındaki gelişimine vurgu yapan Başkan Kocagöz, "Antalya’nın kültürünü, edebiyatını, hafızasını ve yarınlarını birlikte inşa edeceğiz. Bu yolculuğun kalbi Kepez’de atacak. Amacımız net; Antalya’yı UNESCO Dünya Kitap Başkenti yapmak. Kepez’in öncülüğünde kültürel üretimin güçlü bir merkezini oluşturmak, okuma alışkanlığını her yaşta yeniden canlandırmak, dijital çağın sunduğu imkanları kültürel üretimle buluşturmak ve yeni yazarların önünü açmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Kepez’de kitap günlük yaşamın bir parçası oluyor Başkan Kocagöz, Türkiye’de ilk kez hayata geçirilecek bir projeye de değinerek, otobüs durakları, hastaneler ve çeşitli bekleme alanlarına yerleştirilecek karekod sistemi sayesinde vatandaşların kitap özetlerine kolayca ulaşabileceğini belirtti. Bu sistemle isteyenlerin kitapları okuyabileceğini ya da kulaklık aracılığıyla dinleyebileceğini ifade eden Kocagöz, uygulamanın okuma alışkanlığını günlük yaşamın bir parçası haline getirmeyi amaçladığını söyledi.
Siirt Araç yangınlarında ’yakıt ve yağ kaçağı’ detayı Siirt’te otomobil ustaları, son dönemlerde sıkça rastlanan seyir halindeki araçların alev almasına yakıt kaçakları, yağ kaçakları ve dışarıdan gelen hayvanların izolasyon malzemelerini parçalamalarının neden olabileceğini belirtti. Her yıl onlarca araç seyir halinde veya park halindeyken yanabiliyor. Bazı araçlarda yangınların çıkış nedeni belirlenemiyor. Otomotiv sektöründe 32 yıldır bulunan Hacı Ulusal, bazı yangınların yakıt kaçakları, yağ kaçakları ve dışarıdan gelen hayvanların izolasyon malzemelerini parçalamaları nedeniyle oluşabileceğine dikkat çekti. Hacı Ulusal, uzun yıllardır otomotiv sektöründe hizmet verdiğini 2019’dan bu yana Siirt’te olduğunu söyledi. Ulusal, ’’Bu mesleğe 1994 yılında, küçük yaşlarda başladım. Öncelikle araç sahiplerinin kaputun altını sürekli kontrol etmeleri gerekiyor. Aracın altında oluşan yağ akıntılarını dikkate almaları gerekir. Araç yangınları, yakıt kaçakları, yağ kaçakları ve dışarıdan gelen hayvanların izolasyon malzemelerini parçalamaları nedeniyle oluşabilir. Araç yanmaya başladığı zaman kolay kolay sönmez. Olası bir yangın durumunda ilk müdahalenin yangın tüpüyle yapılması gerekir, tabii araçta yangın tüpü varsa. Bizim sürekli söylediğimiz bir söz vardır ’’Bakımsız araç, intikamını yolda alır.’ Araç olduğu yerde genellikle arıza vermez" dedi. Ufacık bir yağ damlasının bile ciddi zararlara yol açabileceğini anlatan Ulusal, "Bu mutlaka yangın olacak anlamına gelmez. Araçların aksamında su hortumları vardır ve bunlar su bazlıdır. Bu hortumlara yakıt ya da yağ değdiğinde deforme olur ve patlayarak maddi zararlara yol açabilir. Araç sahipleri aslında yarı ustadır. Kaputu açıp elle ve gözle yapılacak basit bir kontrol, büyük bir faciayı önleyebilir. Kontrol amacıyla gelen müşterilerimizden ücret almıyoruz. Geçtiğimiz bir ay içerisinde sadece şehrimizde 4-5 araç yangını oldu. Gördüğüm ve şahit olduğum kadarıyla ilk müdahale oldukça zayıf; yani nasıl müdahale edileceği pek bilinmiyor" diye konuştu. Öncelikle yanan aracın kaputu birden açılmaması gerektiğini aktaran Ulusal, "İyi bir yanma için oksijen gerekir. Kaput altında hapsolan gaz, alev ve oksijen birden buluştuğunda yangın büyür ve söndürülmesi çok zor hale gelir. Böyle durumlarda aracın kaputu önce soğutulmalı, ardından kaput çok hafif aralanarak araya varsa yangın tüpüyle gaz püskürtülmelidir. Eğer yangın tüpü yoksa kaputun arasından su sıkılmalıdır. Yangında her şeyden önce panik yapmamak gerekir. Soğukkanlı olmak çok önemlidir. Benzinli bir araçsa patlama ihtimali olabilir; ancak dizel araçlarda patlama ihtimali oldukça düşüktür. Bu yüzden panik yapılmamalıdır. Araçların çoğu bakımsızlıktan yanıyor. İnsanlar 3-5 bin liralık bakım masrafından kaçıp yıllık periyodik bakımlarını geciktirdiklerinde, kendilerini kar etmiş sanıyorlar. Oysa bakımını uzun süre yaptırmadıklarında çok daha ciddi zararlarla karşılaşabiliyorlar" şeklinde konuştu.