SAĞLIK - 27 Nisan 2024 Cumartesi 11:05

Toz taşınımı akciğerlerde tahribat oluşturuyor

A
A
A
Toz taşınımı akciğerlerde tahribat oluşturuyor

Son günlerde Afrika ve Arabistan çöllerinden rüzgar ile taşınan tozun ülke üzerindeki hava kalitesinin yanı sıra insan sağlığını da etkilediğini ifade eden Dr. Ferit Özen, “Bu maddeler hava yollarına girdiklerinde nefes darlığı, öksürük ve tıkanmadan ziyade akciğer tahribatlarına da yol açar” dedi.


Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Özen, yurdun tamamını etkileyen Afrika çöl tozları hakkında uyarılarda bulundu. Son günlerde Afrika ve Arabistan çöllerinden kalkan tozun ülke üzerindeki hava kalitesiyle birlikte insan sağlığına da olumsuz etkisi olduğunu ifade eden Dr. Özen, “Toz taşınımı atmosferde bulunan özellikle bitki polenlerinin, kum tanelerinin rüzgarlarla birlikte taşınmasını gösteren bir şeydir. Bu taşınan polenler ve kum taneleri insanların solunum yollarına girdikleri için ciddi göğüs hastalıkları sorunları oluşturmaktadır. Özellikle astım, KOAH, hava yolu aşırı duyarlı olan insanlar ve bağışıklık sistemi düşük olan insanlarda ciddi rahatsızlıklara yol açar. Bu sebepten dolayı kronik rahatsızlığı bulunan hastaların ciddi bir rahatsızlık yaşamamaları için bir takım önerilerimiz var. Özellikle toz taşınımının olduğu süreçte dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Dışarı çıkmak zorundalar ise maske kullanmalarını öneriyoruz. Hastaların öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı nefes alma durumlarında mutlaka doktora görünmeliler” dedi.



Toz taşınımı akciğer tahribatına yol açabilir


Astım hastalarının ilkbahar aylarında sık geldiğini aktaran Dr. Özen, “Bu sene daha bir yoğun görüyoruz. Çünkü sebebi polenler nedeniyle astım hastalarının atak sayılarının artması. Toz taşınımı sürecinde polenler havada asılı kalıyor. Havada asılı kalan polenleri teneffüs ediyoruz. Teneffüs ettiğimiz zaman da hava yollarında kasılma ve ödeme bağlı bir takım şeyler oluyor. Bu da bize nefes dağlığı, öksürük ve hırıltılı solunma olarak geliyor. Daha önceki süreçlerde yağmur daha fazla yağdığı için bu polenler havada asılı kalmayıp, yere gittiği için daha az görüyorduk. Şu anda bu tarz şikayetleri daha fazla görüyoruz. Hastalar bizlere uzun süren öksürük şikayetleriyle geliyor. Göğüs Hastalıkları uzmanı arkadaşlarımızla görüştüğümüzde 1 ay, 2 ay, hatta 3 ay süren öksürük şikayetiyle başvuran hastaların olduğunu duyuyoruz. Toz taşınımı da bunun aktif faktörlerinden biri. Bu maddeler hava yollarına girdiklerinde nefes darlığı, öksürük ve tıkanmadan ziyade akciğer tahribatlarına da yol açar. Kronik rahatsızlığı bulunan insanlarda daha fazla olsa bile normal insanlarda da olabilir” şeklinde konuştu.



Toz taşınımı akciğerlerde tahribat oluşturuyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Boltaç: "Ne muhtarlarımızı mahcup edeceğiz ne de biz mahcup olacağız" Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, ne muhtarları vatandaşlara karşı mahcup edeceklerini ne de kendilerinin mahcup olacağını belirterek, muhtarlarla uyumlu bir hizmet süreci yaşayacaklarını söyledi. Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ’Muhtarlar Buluşması’ programına katılarak, Başkan Vahap Seçer ile birlikte muhtarlar ile buluştu. Boltaç, programda yaptığı konuşmada, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Tarsus’a değer katacaklarını ve uyumla, huzurla ve memnuniyetle çalışacaklarını belirtti. Büyükşehir Belediyesinin büyük imkânlarının bilincinde olduklarını kaydeden Boltaç, "Tarsuslu belediye başkanı olması da bizim için gurur kaynağı. Dolayısıyla her yerde söylüyorum, her yere eşit hizmet ama Tarsuslu olması sebebiyle Tarsus’u ayrı yere koyduğunu ben biliyorum. İnsanın doğduğu yer çok önemlidir. Tarsus’u hiç mahrum bırakmayacaktır, bizde her zaman büyükşehir belediyemizin arkasında durup elini güçlendireceğiz" dedi. Konuşmasının devamında muhtarlara seslenen Boltaç, "Uyumla, huzurla yol memnuniyete çıkar dedik. Uyumu huzuru sağlayacağız ve dolayısıyla muhtarlarım, ne sizi vatandaşlara mahcup edeceğiz ne de biz mahcup olacağız. 5 yıl boyunca hep birlikte iş birliği ile çalışacağız. Muhtarlarımıza bize yakın zamanda kısa bir müddet zaman tanımalarını söyledim. Yeni yapılanan bir belediyeyiz, şu an her şey iyi ilerliyor. Önümüzdeki süreçte de çok güzel birliktelik sağlayıp hizmetler yapacağız. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve kıymetli muhtarlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Samsun Başkan Kul’dan Ankara temasları Terme ile ilgili birçok önemli projeyi hayata geçirmek için kolları sıvayan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Ankara’da yoğun temaslarda bulundu. Kul, “Yüreğimizi ortaya koyarak çıktığımız bu yolda en büyük destekçimiz kıymetli hemşerilerimizdir" dedi. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Ankara ziyareti kapsamında AK Parti Samsun Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, BOTAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Taşkıran ve Spor Toto Başkanı Mehmet Ata Öztürk’ü makamında ziyaret ederek istişarelerde bulundu. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş’u ziyaretinde kent gündemine ilişkin konularda değerlendirme bulunurken şehirde yaptığı ve yeni dönemde planladığı projeler hakkında bilgiler verdi. Doğal gaz sorunu için adımlar atıldı Başkan Kul Ankara ziyaretinde, Terme’nin bazı mahallelerinde doğal gaz meselesinin çözümüne dair, Kerim Taşkıran ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Başkan Kul, “İlçemizin bazı bölgelerinde doğal gaz ulaşım sorunları var, hem bu sorunların çözümü hem de merkeze yakın mahallelerimize hızlı bir şekilde doğalgaz şebekesi kazandırmayı planlıyoruz” diye konuştu. Terme, spor ve sporcu şehri olacak Ankara’da ayrıca Spor Toto Başkanı Mehmet Ata Öztürk’ü makamında ziyaret eden Başkan Kul, önceki Belediye Başkanlığı döneminde ilçeye sportif anlamda birçok yatırımı kazandırdıklarını ifade ederek, “Terme’nin bir spor ve sporcu kenti olabilmesi için tüm gayretimizi göstereceğiz" şeklinde konuştu. Ankara temaslarıyla ilgili genel bir değerlendirmede bulunan Başkan Kul, "Tüm bu ziyaretlerimizde şehrimize daha güzel hizmetler kazandırmak ve merkezi bütçeden daha çok pay almayı amaçlıyoruz. Altyapıdan üst yapıya kadar şehrimizin her noktasına yatırımlarımızı götürmeye devam edeceğiz. Yüreğimizi ortaya koyarak çıktığımız bu yolda en büyük destekçimiz kıymetli hemşerilerimizdir. İlçemizin geleceği ve süregelen hizmetlerle ilgili fikir alışverişinde bulunmak üzere Ankara temaslarımız devam edecektir" şeklinde konuştu. Ziyaretlerde Başkan Kul’a Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PUİS) Genel Başkanı İmran Okumuş’ta eşlik etti.