GENEL - 28 Nisan 2012 Cumartesi 16:47

DİYARBAKIR`DA YENİ ANAYASA SEMPOZYUMU

A
A
A
DİYARBAKIR`DA YENİ ANAYASA SEMPOZYUMU

Eğitimde Ortak Çözüm Derneği tarafından organize edilen ve Türkiye`nin 40 ilinden 50 üniversite öğrencisinin katıldığı `Yeni Anayasa Sempozyumu` Diyarbakır`da yapıldı.
Eğitimde Çözüm Derneği`nin organizesiyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Heinrich Böll Stiftung Derneği`nin destek verdiği "Yeni Anayasada; Yerinden Yönetim, Kadın, Gençlik-Üniversite, Kimlik, Anadilde Eğitim ve Dünya Modelleri" paneli Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu`nda gerçekleşti. Panelin açış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, böylesi bir organizasyona gençlerin ev sahipliği yapmasına, büyükşehirin de paydaş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Çocukların, gençlerin çok hızlı büyüdüğünü, yaşlarından çok büyük işler yapmak zorunda kaldığını belirten Baydemir, "Kürt sorunu, Kürtlerin millet olmaktan kaynaklanan haklarını kullanamama sorunudur. Bu coğrafyada özgürlükler mutlaka yaşam bulacaktır" dedi.
Moderatörlüğünü gazeteci yazar Yıldırım Türker`in yaptığı sempozyumda BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder "Yeni Anayasa sınıfsal ayrımlara çözüm mü?" başlığı ile bir sunum yaptı. Daha önce Anayasayı ortadan kaldırmaya tam teşebbüsten 12 yıl hapis yattığını belirten Önder, şimdi de 12 kişilik Yeni Anayasa Hazırlık Komisyonu içinde yer aldığını belirterek bunda bir çelişki olduğunu söyledi.
Türkiye`nin Cumhuriyet döneminde de öncesinde de demokratik bir Anayasayı hayata geçiremediğini belirten Önder, "1921 `çerçeve anayasası` ile başlayan modernist Türkiye`nin anayasa serüveni her seferinde çerçevenin daraltılması yahut genişletilmesi tartışmalara arasında geçmiş, ancak çerçevenin içine konacak fotoğraf asla kestirilememiştir" diye konuştu.
"ANAYASA DEVLETİN HALKI YÖNETME KILAVUZU DEОİLDİR"
Anayasaya internet erişimi temel haktır şeklindeki bir madde eklendiğinde ortaya çıkan tablonun `Devlet halkın internet erişiminden sorumludur, her yurttaş internete erişmelidir` demek arasındaki farkın sansür olduğunu belirten Önder, "Türkiye`de anayasalar bugüne dek hep ikinci cümlenin gölgesinde yazılmıştır, devlet anayasadan bir tahakküm alanı çıkarmaktadır. Oysa anayasalar yurttaşların devlete karşı haklarını arayabilecekleri ve devleti değiştirebilecekleri sözleşme metinleridir, devletin halkı
yönetme kılavuzları değil" dedi.
"70 FARKLI ETNİK GRUP ASİMİLE EDİLDİ"
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu da Türkiye`deki Kürtler hariç 70`in üzerindeki farklı etnik grubun tamamının asimile edilerek Türkleştirildiğini ileri sürdü. AK Parti`nin üç seçimdir oyunu arttırarak seçimi aldığını, son seçiminde yeni anayasa yapımı vaadiyle yapıldığını belirten Ensarioğlu, Batı Trakya Türkleriyle Dayanışma Derneği`ne üye olduğunu Kürtlerin istediği her talebin onlar tarafından da dile getirildiğini söyledi. Bu taleplere AK Parti, CHP ve MHP`li milletvekillerinin sahip
çıktığını belirten Ensarioğlu, yeni anayasanın Mayıs ayında yazılacağını belirtti.
"KÜRT SORUNU OLMAZSA ANAYASA YAPMAK KOLAY"
100 madde olarak düşünülen yeni anayasanın en fazla 5 maddesi üzerinde ihtilaf olduğunu belirten Ensarioğlu, "Kürt sorunu olmasa bir haftada yeni bir anayasa yapılabilir. 2012`de yeni anayasayı yapamazsak, 2013`te yapmak zordur. Çünkü mahalli seçim sürecine giriyoruz" dedi.
Toplantının sonunda soru cevap bölümüne geçildi. Soru bölümünde söz alan eski Siirt Milletvekili Osman Özçelik 1982 Anayasası`nın faşizan olduğunu ifade ettiği için cezaevinde kaldığını, referandumda hayır demenin yasak olduğunu anekdotlarla anlattı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fiziksel tiyatro oyunu Türkiye’den sonra ABD’de sahneleniyor Genç tiyatro oyuncusu ve yönetmen Bedirhan Sezer, teatral bağlamda hareketin fizikselliğine odaklanan bir tiyatro türü olarak tanımlanan fiziksel tiyatroyu, Türkiye’den sonra ABD’de yaygınlaştırmak istediğini açıkladı. İstanbul’da başladığı tiyatro serüvenini ABD’de sürdüren yetenekli genç oyuncu ve yönetmen Bedirhan Sezer, heyecan verici bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. ABD ve Türk tiyatrosuna yenilikçi bir soluk getirmeyi hedefleyen Bedirhan Sezer fiziksel tiyatro oyunu projesini hem ABD’de hem de Türkiye’de hayata geçirmek için kolları sıvadı. Sezer, Türk Amerikan Sanat Topluluğu (TAASNY) tarafından Türkiye’nin birçok yerinde sahnelediği projesini şimdi ABD’deki kitlelere ulaştırmak istiyor. Bedirhan Sezer, Fiziksel tiyatro projesiyle dikkat çekiyor ABD’de eğitim alan Bedirhan Sezer, "Fiziksel tiyatro, insan bedenini dramatik anlatım sürecinin merkezinde tutuyor. Bedensel hareketler çoğunlukla soyut ve stilize bir sunum şeklinde ortaya çıkıyor. Performans sanatçıları neredeyse hiç sözcük kullanmadan fikirlerini kendi koreografilerinde hareketsel olarak ifade ediyor. Fiziksel tiyatroyu Türkiye’de geniş kitlelere ulaştırdıktan sonra şimdi ise ABD için çalışmalarını sürdürüyorum" dedi. Tek kişilik performansı beğeni topladı Son olarak, hocası Coşkun Irmak’ın eseri ‘Kuş’u fiziksel tiyatroya uyarlayan Sezer, tek kişilik performansı ile birlikte önemli başarı elde etti. 10 aylık prova süreci sonrasında 25 oyun temsili kapalı gişe oynayarak dikkatleri üzerine çekti. Sezer, yenilikçi yaklaşımıyla Türk tiyatro sahnesine farklı bir soluk getirdiğini bundan sonra Amerikalı tiyatroseverlere sunmak istediğini açıkladı. Dünyaca ünlü isimlerle birlikte eğitim aldı Verilen bilgiye göre, dünyaca ünlü senarist Robert McKee’den aldığı eğitimlerle yeteneğini pekiştiren Sezer, "Bir Şey Yap Güzel Olsun" filmindeki performansıyla adını duyurdu ve birçok ödül kazandı. 2017 yılında ise yapımcılığını, senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği 50 kişilik dev kadrosuyla ‘Kalbimiz Çanakkale’ filmiyle başarılarını taçlandırdı. Genç Oyuncu Sezer, 2017 yılında 100. Yıla özel ‘Kalbimiz Çanakkale’ filminin senaristliğini, yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiğini ifade ederek çekimleri için 50 kişilik kadro oluşturduğunu söyledi.
Antalya Hasyurt Tarım Fuarı’nı 3 günde 30 bin kişi ziyaret etti Antalya’nın Finike ilçesinde 8-10 Mayıs tarihlerinde 27’nci kez düzenlenen Hasyurt Tarım Fuarı’nı 3 günde 30 bini aşkın kişi ziyaret etti. 6 bin metrekare alanda düzenlenen Hasyurt Tarım Fuarı’nda tohumdan gübreye, zirai ilaçtan sulama sistemlerine, sera konstrüksiyonlarından fideye kadar birçok sektörden 81 katılımcı yer aldı. Ziyaretçiler, tarımla ilgili yeni hizmet ve ürünleri inceleyerek katılımcı firmalar ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde soru ve önerilerine karşılık buldu. Yeni iş ve ticari birlikteliklerin kurulduğu fuarda, tarım teknolojileriyle ilgili yenilikler de ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. 3 gün boyunca tarım konuşuldu Fuarda aynı zamanda çok sayıda etkinlik düzenlendi. Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım moderatörlüğünde düzenlenen ve genç çiftçilerin katıldığı “Söz Çiftçide” panelinde çiftçilerin üretmek için yaptıkları mücadele paylaşıldı. BATEM uzmanlarının katılımıyla gerçekleşen Narenciye Yetiştiriciliği programında narenciyede görülen hastalıklardan aşılamaya birçok konu gündeme geldi. Bölgedeki ziraat odası başkanlarının katılımıyla ATB Basın Danışmanı Vahide Emel Yanık moderatörlüğünde düzenlenen “Batı Antalya Tarımı” başlıklı panelde ziraat odası başkanları tarım sektöründe yaşanan sorunları ve sektör paydaşlarının beklentilerini dile getirdi. Tarım GES uygulamaları panelinde, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden yetkililer güneş enerji sistemleri uygulamaları ve desteklerini anlattı. Çiftçi aileler yarıştı Hasyurt Tarım Fuarı’nda Antalya Tarım Konseyi, Finike Belediyesi ve Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle "Çiftçi Aileler Yarışıyor" ödüllü bilgi yarışması düzenlendi. 6 çiftçi ailenin yarıştığı bilgi yarışmasında, Elmalı’dan Alptekin ailesi birinci olurken Demre’den Peker ailesi ikinci, Finike’den Çiloğlu ailesi ise üçüncü oldu. Yarışmada birinci olan aileye 10 bin, ikinci olan aileye 7 bin 500, üçüncü olan aileye 5 bin, katılımcı ailelere 2 bin 500 TL para ödülü verildi. Yarışmada dereceye giren ailelere ödülleri Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi ve Antalya Tarım ve Orman Müdürü Fırat Erkal tarafından takdim edildi. Yarışmaya katılan ailelere çeşitli hediyeler de verildi.
Samsun Bafra Ovası’nda “10. Çeltik Ekim Günü” Samsun’un Bafra Ovası’nda “Geleneksel 10. Çeltik Ekim Günü” gerçekleştirildi. Edirne’nin İpsala ilçesinden sonra 2. sırada yer alan Bafra Ovası’nda tava sulama ve damlama sulama çeltik ekimi yapıldı. 49 kırsal mahallede çeltik yetiştiriciliği yapılan Bafra’da çeltik yetiştiriciliği 2007 yılında 50 bin 717 dekar iken, 2023 yılında bu rakam 135 bin dekar alana çıktı. 2023 yılında 107 bin ton çeltik üretimi gerçekleştirildi. “Bafra, Samsun’da tarımın lokomotifi” Bafra Kaymakamlığı ve Bafra Ziraat Odası tarafından organize edilen “Geleneksel 10. Çeltik Ekim Günü”, Emenli Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Samsun Milletvekilleri Orhan Kırcalı ve Murat Çan’ın konuşmalarının ardından kürsüye gelen İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Türkiye’de çeltik üretimine baktığımızda 1 milyon 121 bin dekar alanda toplam 900 bin çeltik üretimimiz var. Türkiye’de Edirne ilimizden sonra en çok çeltik üretimi yapılan il Samsun. Toplam 194 bin dekar alanda 157 bin ton TÜİK rakamlarına göre 2023 yılında üretimimiz mevcut. Bafra, Samsun’da üretimin, tarımın lokomotifi durumda. Bu toplam ekilen çeltiğin yaklaşık 135 bin dekarı 107 bin tonla Bafra ilçemizde yapılmaktadır” dedi. “Bafra Ovası’nın sulama sisteminin kapalı sisteme geçmesi için müracaatlarımız var” Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, “Bafra olarak biz tarım memleketiyiz, biz çiftçiyiz. Ama bununla birlikte iyi tarım uygulamaları noktasında, organik tarım uygulamaları noktasında çok güzel çalışmalarımız var. Özellikle küresel ısınma, iklim değişikliği konusunda sulama tekniklerinin geliştirilmesi noktasında bazı raporlamalar yaptık, bunu bizim üstlerimize ifade ettik. Özellikle 1992 yılında yapılan Bafra Ovası’nın sulama sisteminin kapalı sisteme geçmesi için müracaatlarımız var. Açık kanal sistemiyle çalışıyoruz, tahliyemizi açık sistem üzerinden yapıyoruz. Üstlerimiz bu raporlarımızı kabul ettiği takdirde kapalı sisteme geçeceğiz. Çünkü artık DSİ tüm projeleri kapalı sistem üzerine geçiriyor. Vanayı tarla başına getiriyoruz, saatimizi kuruyoruz, suyun etkin ve tasarruflu kullanılması noktasında son derece faydalı bir sistem. Bafra olarak una geçmemiz gerekiyor. Çünkü artık su hem pandemi döneminde savaşlarla beraber ciddi manada petrolün de önüne geçmeye başladı. Özellikle temiz suya ulaşmada dünyada büyük sıkıntılar var. Bizler Bafra olarak çok şanslıyız. Türkiye’nin en uzun ırmağı olan Kızılırmak, Bafra’dan denize dökülüyor. Suya ulaşımımız çok kolay ama biz bu suyu tasarruflu kullanmak zorundayız. Damlama sistemi üzerinde çalışmalarımızı çeltik komisyonu olarak sürdürüyoruz, süründürmeye de devam edeceğiz. Artık belirli bir çiftçimiz özellikle eğimli alanlarımızda çeltik üretimini devam ettiriyor. Çünkü artık bunu benimsedi. Özellikle son yıllarda çeltiğin para etmesiyle eğimli arazilerde, orta kuşakta çiftçilerimiz bizim teşvikimize gerek görmeden kendileri çeltik ekiminde damlama sulama sistemine geçiyorlar. Bunun şöyle de bir faydası var: Akabinde ikinci ürün ekme şansımız var. Böylece çiftçimizin daha çok zenginleşmesini amaçlıyoruz, hedefliyoruz. Kanalların ortadan kalmasıyla kapalı sisteme geçmemizle beraber, kanallarımız yaklaşık 10 bin dekarlık alanı kaplıyor, bin dekar tarım arazisine sahip olacağız. Bu projenin gerçekleşmesini bir vatandaş olarak, ilçe kaymakamı olarak özlemle bekliyorum. Daha çok zenginleşeceğiz. İyi tarım organik tarım ama artık ben buna akıllı kavşaklar yapılıyor, akıllı tarım aklımızı kullanmak zorundayız. Teknolojiyi tarımın içerisine sokmak zorundayız” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından protokol üyeleri yöresel kıyafetler giyerek çeltik tarlasına çeltik tohumlarını attı. Ardından çeltik alanına dron ile de çeltik tohumu atıldı. Etkinlik sonunda Bafra pirinci ile yapılan pilav davetlilere ikram edildi.
İstanbul Kartal’ın, 20 yıla uzanan içme suyu sorunu tarihe karışıyor İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, yerel seçimler öncesinde Kartal için verdikleri bir sözü daha tuttu. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü ve Kartal Belediyesi tarafından gerçekleştirilen rekor bir yatırımla, 30 bin metrekarelik alanda içme suyu depo inşaatının temeli atıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, temel atma töreninden önce Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’e makam ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette, iki Başkan 31 Mart seçim sonuçlarından dolayı birbirlerini tebrik ederek, yeni dönemde İBB ve Kartal Belediyesi’nin birlikte izleyeceği yol haritası hakkında bir toplantı gerçekleştirdi. Başkan İmamoğlu’ndan yeni dönemde de Kartal ile uyum içinde çalışma vurgusu Görüşmede bir önceki dönem olduğu gibi yeni dönemde de Kartal ile koordinasyon halinde ve uyum içinde çalışacaklarının vurgusunu yapan İBB Başkanı İmamoğlu, "İnşallah verimli bir süreci, bu 5 yıl için planlamış olacağız. Zaten amacımız, 39 ilçeyi de gezip, 39 ilçeyle, bu kısa zamanda yapacağımız öncü toplantıyla hem çalışma disiplinimizi hem çalışma mekanizmamızı kurgulayıp, önümüzdeki 5 yılın stratejik planını olgunlaştırmak. Bu da inşallah temmuz ayına kadar, İBB açısından tamamlanmış olacak. Hizmetimiz bu vesileyle, sadece ilçe odaklı değil, tüm İstanbul’a birbirini izleyen, takip eden, destek veren bir mekanizmaya dönüşecek. Bu ilk toplantılarımızı çok önemsiyorum. İBB ekibimize, emeği geçecek olan Kartal Belediye Başkanımız ve ekibine şimdiden teşekkür ediyorum. Yolumuza ışık olsun bugünkü buluşma. Haftanın ilk gününü ve sabahın ilk saatlerinin verdiği enerjiyle de değerli, genç Belediye Başkanımıza, Gökhan Yüksel’e ve ekibine üstün başarılar diliyorum. Yolu açık olsun" şeklinde konuştu. Başkan Yüksel: “İlk 40 günü değerlendirdik, ilk 100 günü hayal ediyoruz şimdi” İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na ziyareti için teşekkür eden Başkan Yüksel de "5 yılın getirmiş olduğu, bir tecrübe var. Bizler, işi-gücü planlama bakımından, ilk 40 günü iyi değerlendirdik. İlk 100 günü hayal ediyoruz şimdi, içeride daha geniş sohbet etmek kaydıyla. İlk 100 güne kadar kafamızdaki işlerin bürokrasisini çözmüş, hayata geçireceğimiz takvimleri belirlemiş olacağız. Kartal’ın hem bilinirliğini hem de cazibe noktasında cazibesini artırdık. İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu ile birlikte Kartal’ımıza değer katmaya devam edeceğiz." dedi. İBB Başkanı İmamoğlu ve Başkan Gökhan Yüksel, seçim öncesi verdikleri sözü tuttu Ziyaretin ardından, Başkan İmamoğlu ve Başkan Yüksel, Kartal’ın ilçe tarihindeki en geniş kapsamlı altyapı yatırımlarından biri olan, içme suyu deposu inşaat alanını ziyaret ederek, temel atma törenine katıldı. Törene, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yanı sıra; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Yunus Emre, Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin, çok sayıda CHP Parti Meclis Üyesi, CHP Kartal İlçe Başkanı Mert Polat ve çok sayıda mahalle muhtarı katıldı. Esentepe Mahallesi’nde 30 bin metrekarelik alana kurulan içme duyu deposu, yaklaşık 650 milyon liralık bütçesiyle Kartal’ın ve İstanbul Anadolu Yakası’nın en geniş kapsamlı altyapı projelerinden birini oluşturuyor. Proje sayesinde, Kartal’ın geçtiğimiz 20 yıla uzanan içme suyu sorunu tarihe karışacak. Öte yandan, içme suyu depolarında inşa edilecek güneş enerji santrali sayesinde enerji tasarrufu sağlanacak. Proje ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Başkan Gökhan Yüksel, 31 Mart seçimlerinden önce verdikleri bir sözü daha tutmuş oldu. “25 yıllık bir alacağımız vardı” Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Kartal’ın ilçe tarihinin en geniş kapsamlı altyapı çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek; “Biz bunlara geçtiğimiz 5 yılda çok alışığız. Bu yatırımları ne yazık ki, 2019’dan önce çok göremiyorduk. Bir sözüm vardı; ‘Kartal’ın İBB’ den 25 yıllık alacağı var’ diye. Geçtiğimiz 5 yılda, Kartal’ın 20 mahallesinde çok geniş kapsamlı altyapı yatırımlarına imza attık. Şu an birçok mahallemizde altyapı çalışmalarımız devam ediyor. İBB ile tam uyum içerisinde, Kartal’a ve İstanbul’a hizmet etmek için çok büyük bir gayret içerisindeyiz. Henüz 40’ıncı günümüzde, ilerleyen günlerde yapacağımız açılışlar ve bu temel atmayla, ‘Tam Yol İleri’ demeye devam ediyoruz. Tüm bu çalışmaları büyük bir ciddiyetle takip eden İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na Kartal halkı adına teşekkür ediyorum. İyi ki geldiniz, hepinize teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı. “Yeni yatırımlarla, motivasyonumuzu yükseltmeye devam ediyoruz” İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni dönemde Kartal’ın sorunlarını çözmeye devam edecekleri kaydederek; “Hızımızı artırarak çalışmaya devam ediyoruz. Seçimi bir ara gün olarak gördük. Bugün hedeflerimizi büyüterek yola devam etmenin gururunu yaşıyoruz. ‘Tam Yol İleri’ bizler için sadece bir seçim sloganı değildi. Aslında bu bir yolculuğun tarifiydi. Hedeflerimize ulaşmak için durmaksızın çalışacağımızı anlatan, yol almaya kararlı bir ekip olduğumuzu size hissettiriyoruz. Yeni yatırımlarla, motivasyonumuzu yükseltmeye devam ediyoruz. İstanbul’u güçlendirmemiz ve güzelleştirmemiz lazım. Amacımız İstanbul’un geleceğini güvence altına almak. İşi ehline teslim ederek, bir avuç insanın korunduğu alanlar üretmedik ve üretmeyeceğiz. Bu projemizle birlikte; Ümraniye’de, Kartal’da, Pendik’te ve Maltepe’de içe suyu depolarının inşaatlarını hayata geçiriyoruz. Dayanıklı bir şehir olma prensibi ile güneş enerjisi santrallerini de hayata geçiriyoruz. İnsanlarımıza sağlıklı suyun ulaşması ile alakalı adımlarımızı tamamlıyoruz. Bir kez daha, başta Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel olmak üzere, tüm katılımcılarımıza ve projemizde emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından, Başkan İmamoğlu ve Başkan Gökhan Yüksel katılımcılar ile birlikte inşaatın temelini atarak, fotoğraf çektirdi.