EĞİTİM - 26 Eylül 2017 Salı 13:24

DÜ’de toplumsal hayat ve hukuk konulu konferans verildi

A
A
A
DÜ’de toplumsal hayat ve hukuk konulu konferans verildi

Dicle Üniversitesi (DÜ) Adalet Meslek Yüksek Okulunda ‘Toplumsal hayat ve hukuk’ konulu konferansı verildi.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Adalet Meslek Yüksek Okulunda ‘Toplumsal hayat ve hukuk’ konulu konferansı verildi.


Adalet Meslek Yüksek Okulu amfisinde düzenlenen konferansa Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç.Dr. Bedrettin Kolaç, Adalet Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Ergün, Öğretim Üyeleri ve Adalet Meslek Yüksek Okulu Öğrencileri katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, hukukun üç saç ayağının olduğunu, toplum, normları ve adaletin hukuku oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Erdem, “Hukuk toplumsal yapıyı ifade eden bir kavramdır. Toplum içerisindeki makul davranışların norm, kural, kanun haline getirilmiştir. Ancak önemli olanın normun adaleti sağlaması veya gerçekleştirmesidir. Hukukun amacı adaleti gerçekleştirmektir” dedi.


Prof. Dr. Hüsnü Erdem, kanun devleti ile hukuk devleti arasında fark olduğunu, pozitif hukukun her zaman hukuku ve adaleti temsil etmediğine vurgu yaparak, “Hukuk, insan haklarına ve eşitlik, özgürlük, ilkelerine ters düşmemesi gerekir. Hukukçu öncelikle insanı ve insani değerlere göre hareket etmesi gerekir. Hukuk devletlerinde herkesin hukuka uyması gerekir. Özellikle de hukuk devletinde hukuk kurallarına uyulması esastır. Bir hukukçunun asgari olarak, sosyoloji, psikoloji, tarih, siyasal bilimler alt yapısının olması gerekir. Dolayısıyla sosyal bilimler alt yapısı olmayan, 4 yıllık bir hukuk fakültesi öğrencisinin, 22 yaşında, hakimlik ve savcılık yapması uygun değil” dedi.


Konferans, soru cevapların ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.