ASAYİŞ - 24 Şubat 2018 Cumartesi 10:38

Bu ilçede vatandaşlar sokağa çıkmaya korkuyor

A
A
A
Bu ilçede vatandaşlar sokağa çıkmaya korkuyor

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde çok sayıda bulunan metruk binalara dadanan madde bağımlıları yüzünden ilçe halkı sokağa çıkmaya korkuyor.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde çok sayıda bulunan metruk binalara dadanan madde bağımlıları yüzünden ilçe halkı sokağa çıkmaya korkuyor. İlçede huzurlarının kalmadığını belirten vatandaşlar bu binaların yıkılmasını istiyor.


Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yoğun şekilde bulunan ve atıl durumda olan metruk binalar madde bağımlılarının mekanı haline geldi. Polisin sıklıkla yaptığı operasyonlara rağmen uyuşturucu kullananlarının mesken tuttuğu ve fuhuş da yapıldığı iddia edilen bu binalar vatandaşları tedirgin ediyor. Hemen hemen her mahallesinde bulunan metruk binalar nedeniyle gündüz dahi sokağa çıkmaya korkar olduklarını ifade eden ilçe sakinleri bu binaların yıkılmasını istiyor.



“Ne akşam ne gündüz rahat değiliz”


Fatih Mahallesi sakinlerinden Ali Mavi, ne akşam ne gündüz rahat olmadıklarını vurgulayarak, “İpsizi, sapsızı her türlü insan girip çıkıyor. Bu binalar yıkılsa çok rahat edeceğiz. Sadece ben değil bütün mahalle rahatsız bu durumdan. İnşallah sesimiz yetkililere gider de buraları yıkarlar. Bin bir çeşit insan giriyor buraya” dedi.



“Müdahale etsen bir türlü etmesen bir türlü”


Bir diğer mahalle sakini Abdurrahim Atmaca bu binalarda her türlü pisliği gördüklerini dile getirerek, “Evim tam karşıda Annem ve eşim akşam 18.00’dan sonra korkudan dışarı çıkamıyor. Kendi gözümle gördüm. Üç sefer orada 5-6 kişi binaya girmiş. Biri kapıda gözcülük yapıyor. Diğerleri içeride içiyordu. Müdahale etsen bir türlü etmesen bir türlü. Bir şey desem tepki gösterecekler. Birbirimize gireceğiz. Kaç sefer imza topladık. İmza toplamak işi değil bu. Metruk binaların sahibinin imza vermesi gerekiyormuş. Ev sahipleri olmadan yıkamıyorlar. Buralar bu binalardan temizlense çok güzel olur” diye konuştu.


Metruk binalara giren bağımlıların bağırıp çağırdığını aktaran Hüseyin Baran, “Kaç sefer dilekçe verdik. Mülk sahiplerinin imza vermesi gerektiğini söylediler. Polisler kaç kere geldi. Yakalayıp götürdüler. Hemen yukarıda da bu binalardan var. Orası da öyle. Kaç kere pencereleri falan yaptılar kapattılar ama yine kırıp içeri giriyorlar” ifadelerinde bulundu.



“Küçük çocukların ellerine esrar torbası veriliyor”


Metruk binaların yıkılmasını isteyen Sultan Karakuzu, okul yanlarında da bulunan metruk binalara dadanan bağımlıların çocukların ellerine esrar torbası verdiğini de iddia ederek, şunları kaydetti:


“Esrar içiyorlar, hırsızlık yapıyorlar, kadın getiriyorlar buraya. Fuhuş yapıyorlar. Ben kadın olarak rahatsızım. Burada okul da var. Küçük çocukların ellerine esrar torbası veriyorlar. Buranın yıkılmasını istiyorum. Mahallelinin hepsi istiyor. Kaç kere dilekçe verdik. Tapulu olduğu için belediye yıkamıyor. Rica ediyoruz buraları yıksınlar. Çünkü pislik çok oluyor burada.”



İlçede 63 metruk bina var


Belediye yetkililerinden edinilen bilgiye göre ilçede genelinde bulunan 93 metruk bina ile ilgili olarak 2014 yılından beri yapılan çalışmalarda 21 binanın yıkıldığı 9’unun tadilatının yapıldığı geriye kalan 63 metruk binanın da sahibine ulaşılamadığı için işlem yapılamadığı belirtildi.


Öte yandan, önceki gün polisin uyuşturucu ile mücadele kapsamın metruk binalara yaptığı operasyonda uyuşturucu kullandığı tespit edilen 6 kişi gözaltına alındı. Binada yapılan aramada da şahıslar tarafından kullanıldığı değerlendirilen uyuşturucu maddeler ele geçirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Satın almaya son, kıyafetlerini dönüştürüp yenileyecekler Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri kapsamında kıyafetlerin geri dönüşümü konusunda atölye çalışması düzenledi. Etkinliğe katılan vatandaşlar, yeni kıyafet satın almadan yenilemeyi ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölyede öğrendi. Muratpaşa Belediyesi’nin çevre duyarlılığına dikkat çekmek amacıyla 2023’te başlatılan Bahçede Yaşam Var etkinlikleri farklı konularla devam ediyor. Muratpaşa Belediyesi Başkan Vekili Canan Keleş’in katıldığı etkinlik, Demircikara Mahallesi Şirinler Parkı’nda düzenlendi. Kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanılıyor Tekstil ürünlerini konu alan ‘Gardroplarımızdaki Olimpik Havuzlar’ başlıklı atölye, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mine Aydoğan’ın anlatımıyla gerçekleşti. Aydoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2019’da yayınladığı raporuna göre küresel giyim üretimde tek bir kot pantolon üretimi için 7 bin 500 litre su kullanıldığının altını çizdi. Mine Aydoğan, giyim alanında hızla artan tüketim kültürünün azaltılması ve kıyafetlerin geri dönüştürülmesinin çevre korumada önemli bir unsur olduğunu söyledi. Aydoğan ayrıca çeşitli teknikler kullanarak geri dönüştürdüğü kıyafet koleksiyonunun yapım aşamalarını da katılımcılarla paylaştı. ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinlikleri devam edecek Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ceren Şahin, 2023’te başlattıkları ‘Bahçede Yaşam Var’ etkinliklerini kent sakinleriyle buluşturarak devam ettirmeyi planladıklarını söyledi. Şahin, “Geri dönüştürülebilir her türlü atıkla ilgili nasıl tasarruf sağlayabilir, nasıl tekrar kullanabiliriz, geri dönüşüme gitmeden önce evlerimizde nasıl tasarrufa teşvik edebiliriz diye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. “Öğrendiğim tekniklerle, kıyafetlerimi yenileyeceğim” Etkinliğe sosyal medya hesapları üzerinden haberdar olarak katıldıklarını ifade eden Dilek İnce, kızının ikinci el sürdürülebilirlik mağazası olduğunu ve bu atölyede yeni teknikler öğrenerek faydalı olacağı heyecanını taşıyarak geldiğini söyledi. Farklı yenileme tekniklerini bu çalışma sayesinde öğrendiğini aktaran İnce, "Hocamız kıyafetlerini kendisi yapmış, bayıldık, şahane. Evimde dün akşam kıyafet toparlıyordum. Şimdi burada öğrendiğim tekniklerle, onları yenileyeceğim" diye konuştu. Aydoğan, yenileme tekniklerinin yanı sıra pantolonları bluz, şalları etek, pareoları fular gibi farklı formlarda kullanarak, kıyafet çeşitliliğinin alışveriş yapmaya gerek duymadan sağlanabileceğini gösterdi.