EKONOMİ - 09 Eylül 2018 Pazar 11:55

KOSGEB’den Diyarbakır’da 7 bine yakın işletme ve girişimciye destek

A
A
A
KOSGEB’den Diyarbakır’da 7 bine yakın işletme ve girişimciye destek

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Diyarbakır’da binin üzerinde girişimciye hibe programı kapsamında destek sunarak iş sahibi olmalarını sağladı, 5 bin 538 işletmeye de kredi faiz desteği sundu.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Diyarbakır’da binin üzerinde girişimciye hibe programı kapsamında destek sunarak iş sahibi olmalarını sağladı, 5 bin 538 işletmeye de kredi faiz desteği sundu.


KOSGEB, kobilerin ve girişimcilerin finansmana erişimi noktasında onların yerli ve milli teknolojilerle donatılması, teknolojik alt yapılarının gelişmesi noktasında birçok farklı destek programı sunmaya devam ediyor. KOSGEB Diyarbakır Müdürlüğü de bu destekler kapsamında 14 bin girişimciyi girişimcilik eğitimi ile buluşturdu, girişimcilik destek programları kapsamında destek ödemeleri gerçekleştirdi. Girişimcilik Destek Programı ve Acil Destek Kredisi kapsamında 2016 yılında Türkiye birincisi olan il müdürlüğü 2017 yılında da Girişimcilik Destek Programı kapsamında Türkiye dördüncüsü olurken Acil Destek Kredisi Programı kapsamında da Türkiye beşincisi oldu.



“5 bin 538 işletmeye kredi faiz desteği”


KOSGEB Diyarbakır Müdürü Hasan Solmaz, 5 bin 538 işletmeye kredi faiz desteği sağlayarak yaklaşık 37 milyon lira faiz gideri karşıladıklarını ve bu faiz giderinin yanında birçok da hibe programları sağladıklarını ifade ederek, “Bu hibe programlarının en başında yeni girişimci desteği programı gelmektedir. Yeni girişimci desteği programı kapsamında sertifikalandırma yaptığımız 14 bin girişimcimizin yaklaşık binine yeni girişimci desteği kapsamında yaklaşık 30 milyon lira ödeme yaptık. Bu 30 milyon liranın çok büyük bir kısmını 2016 ve 2017 yıllarında gerçekleştirdik. Bu sebeple biz 2016 yılında KOSGEB Diyarbakır Müdürlüğü olarak girişimcilere en fazla destek sağlayan il olduk. 2017 yılında bu desteğimizi yaklaşık yüzde 35 arttırdık ve 5’inci olarak kapattık. 2016 yılında Acil Destek Kredisi Programı kapsamında Diyarbakır olarak 387 işletmeye bu krediyi kullandırmış olduk. 100 bin lira faizsiz kredi şeklinde bir destekti. 100 bin liranın ilk 12 ayı ödemesiz 12 aydan sonra 24 ay ödemeli olan bu kredimizi 387 işletmemiz kullandı ve Diyarbakır olarak biz yine Türkiye birincisi olduk. Diyarbakır dışında kalan 80 ilin toplamından daha fazla destek sağlanmış oldu. Biz Diyarbakır’ın tamamındaki kobilerimize, girişimcilerimize KOSGEB olarak bundan sonraki süreçte de gerek hibe desteklerimizi gerekse faizsiz kredilerimizi sunmaktan büyük bir memnuniyet duyacağız” dedi.



“Yerli makine kredisi desteği”


Yerli makine kredisi desteğini bu yıl sunmaya başladıklarını aktaran Solmaz, şunları kaydetti:


“Bu yerli makine kredi desteğinde işletmelerimize 1 milyon lira faizsiz kredi sağlanacak ve bu 1 milyonların faizinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak. Şartımız yerli makine olması. 6 ayı ödemesiz 6 aydan sonra da 30 ay ödemeli toplam 36 ayda bunların geri ödemesini yapacaklar. KOSGEB’in genel hizmetlerinin içerisinde hem hibe programları var hem de kredi faiz desteği şeklinde geri ödemeli desteklerimiz var.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Bartın’da kafa kafaya çarpışan araçlar savruldu: 5 yaralı Bartın’da karşı istikametlerde seyir halinde bulunan 2 araç, hız uyarı tabelası önünde çarpıştı. Kazada 2 kişi, su kanalına devrilen araçta sıkışırken, biri çalılık alana, araçların parçaları ise yola savruldu. Kazada 1’i ağır 5 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre Gürgenpınarı’ndan Bartın istikametine seyreden ve sürücüsünün ismi belirlenemeyen 74 ABF 264 plakalı araç ile karşı yönden gelen yabancı ülke plaka kodu bulunan ve sürücüsünün ismi öğrenilemeyen araç ile çarpıştı. Boğaziçi Caddesi üzerindeki hız limitlerini gösteren tabela önünde meydana gelen feci kazanın sebebinin ise aşırı hız olduğu belirtildi. Kazada çarpışmanın etkisiyle araçlardan biri yol kenarındaki su kanalına devrildi. Araç içerisinde bulunan 3 kişiden biri çalılık alana savrulurken, 2’si ise araçta sıkıştı. Diğer araç ise su kanalına ramak kala durmayı başarırken içerisindeki 2 kişi de yaralandı. Hava yastıkları açılan araçta bulunanların hafif şekilde yaralandığı öğrenilirken, araç içerisindeki kan izleri ise dikkat çekti. Her iki araçtan kopan parçalar yola ve yol kenarına savruldu. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Araçta sıkışan 2 yaralı, itfaiye, polis ve sağlık ekiplerinin yürüttüğü başarılı çalışma ile kurtarılarak, ambulansa bindirildi. Yabancı plakalı araçta bulunan ve yaralanan 2 kişinin ise gurbetçi olduğu kaydedildi. Olay yerine gelen polis ekipleri yolda başka bir kazanın yaşanmaması için güvenlik tedbiri aldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından yaralılar, Bartın’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazada yaralanan 5 kişiden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kazanın ardından trafiğin kontrollü bir şekilde sağlandığı yol, yürütülen temizlik çalışması ve aracın su kanalından kurtarılması çalışmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.
Adana Baraj göletlinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı Adana’nın Kozan ilçesinde Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de yüzerek karşıya geçmeye çalışırken kaybolan 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken’in (35), jandarma su altı robotu ile 17 gündür süren arama çalışmasında cansız bedenine gece saatlerinde ulaşıldı. Ankara’dan Kozan’a Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için gelen 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de balık tuttuktan sonra baraj göletlinde yüzerek karşıya geçmek isterken bir anda gözden kayboldu. 3 çocuk babası Oktay Sarıtiken’in 17 gündür süren arama kurtarma çalışmasında su altı robotları cansız bedenine ulaştı. Sarıtiken’in cansız bedenine 35 metre derinlikte ulaşıldı Ankara’dan ilçeye gelen Jandarma ekipleri, su altı robotu ile gece saatlerinde yaptığı aramada Sarıtiken’in 35 metre derinlikte ve baraj göletine girdiği yerden 100 metre açıkta cansız bedenine ulaşıldı. 17 gündür Sarıtiken ailesi ve mahallelinin acı bekleyişi sürerken Muhtar Mızrak Acar 17 gündür bir haber almayı beklediklerini ifade ederek "Arama çalışması günlerdir aralıksız sürdü. Çok şükür cenazemize ulaştık. Jandarma ekiplerine ve AKOM ekiplerine teşekkür ederiz Allah razı olsun” dedi. Sarıtiken’in cenazesi Adana adli tip kurumuna gönderildi.