GENEL - 08 Kasım 2018 Perşembe 11:46

Diyarbakır’da terörün finans kaynağına büyük darbe

A
A
A
Diyarbakır’da terörün finans kaynağına büyük darbe

Diyarbakır’da son 10 ayda düzenlenen 2 bin 110 operasyonda, 3 milyon 16 bin 747 kök hint keneviri, 37 ton 293 kilogram esrar, 89 kilogram eroin 539 gram kokain, 9 kilo 147 gram metamfetamin maddesi ile 40 bin 122 adet sentetik hap ele geçirildi.

Diyarbakır’da son 10 ayda düzenlenen 2 bin 110 operasyonda, 3 milyon 16 bin 747 kök hint keneviri, 37 ton 293 kilogram esrar, 89 kilogram eroin 539 gram kokain, 9 kilo 147 gram metamfetamin maddesi ile 40 bin 122 adet sentetik hap ele geçirildi. Operasyonlarda gözaltına alınan 2 bin 374 şahıstan 460’ı tutuklandı.


Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu’na başkanlık ettiği toplantıda, son dönemlerde gerçekleştirilen operasyon ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vali Güzeloğlu, uyuşturucu ile mücadelenin, dünya çapında bağımlı sayısındaki hızlı artışı, uyuşturucu kaçakçılığındaki yüksek kar payı, terör örgütlerinin bu kardan artan oranda pay almaları ve teknolojik gelişmeler sonucu uyuşturucu madde üretiminin kolaylaşması gibi sebeplerden dolayı küresel bir boyutta ele alındığını söyledi. Bağımlılıkla mücadele kapsamında çeşitli teknik çalışma grupların çalışmalarının kararlı ve sürekli bir şekilde devam ettiğini belirten Vali Güzeloğlu, bu teknik grupların içinde uyuşturucunun en önemli mücadele çalışma sahasını oluşturduğuna değindi.



10 ayda 2 bin 110 operasyon


2018 yılının ilk 10 ayında 2 bin 110 operasyon yapıldığını vurgulayan Vali Güzeloğlu, şöyle devam etti:


“Operasyonda 2 bin 374 şüpheli şahıs yakalanmış, bunlardan 460 şahıs tutuklanmıştır. Gerçekleştirilen bu operasyonlarda 3 milyon 16 bin 747 kök hint keneviri, 14 ton 525 kilo 784 gram kubar esrar, 22 ton 768 kilo 209 gram toz esrar, toplam 37 ton 293 kilo 994 gram esrar maddesi, 89 kilo 16 gram eroin maddesi, 539 gram kokain maddesi, 9 kilo 147 gram metamfetamin maddesi, 40 bin 122 adet sentetik hap ele geçirilmiştir. Ayrıca bu operasyonlarda çeşitli çap ve markalarda silah, mühimmat ve uyuşturucu ticaretinde kullanıldığı değerlendirilen para ele geçirilmiştir.”



AMATEM ve ÇAMATEM binaları yapılıyor


İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda, il genelinde okul ve kurumlarda çalışan 835 rehber öğretmene yönelik Türkiye Bağımlılıkla Mücadele eğitiminin verildiğini aktaran Vali Güzeloğlu, şu ifadeleri kullandı:


“Her okulumuzun okul polisi belirlenmiş ve bu ekiplerle okul yönetimlerinin irtibatlı olması sağlanarak, okul çevre güvenliği sağlanmıştır. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda ilimizde 30 yataklı Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi, 20 yataklı yeni Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi ihalesi yapılmış olup 27 Mart 2018 tarihinde bu merkezlerin yapımına başlanmıştır. Uyuşturucuyla mücadele ülkemizin tamamında olduğu gibi ilimizde de büyük bir kararlılıkla devam etmekte olup, bütün vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiği düşünülmektedir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Vatandaş, belediye ve özel idareyi valiye şikayet etti: "Köpek sorunuyla ilgilenmiyorlar" Mertoğlu köyünde vatandaşların problemlerini dinleyen Sinop Valisi Mustafa Özarslan’a bir vatandaş, "Köyümüzde başıboş köpek sorunu var. Belediyeye gidiyoruz, ’orası köy, özel idare ilgileniyor’ diyorlar. Özel idareye gidiyoruz, ’orası belediyede onlar ilgileniyor’ diyorlar" şeklinde dert yandı. Sinop Valisi Mustafa Özarslan, Mertoğlu köyü sakinleriyle bir araya geldi. Mertoğlu köyünün genel durumu hakkında Muhtar Mustafa Ünal’dan bilgiler alan Vali Özarslan, köyde yaşayan vatandaşlardan birebir araya aracı koymadan onların sorunlarını dinledi. Mertoğlu Köyü Muhtarı Mustafa Ünal, “Köyümüzün tabii ki bazı sorunları var. Bunun için hepinizi buraya topladık” dedi. Daha sonra konuşan Vali Özarslan, "Tüm ilçedeki muhtarlarımızı dinledik ve notlarımızı aldık. Sorunları kayda alıp takibini yapıyoruz. Not aldığımız sorunların ne kadarını çözdük ne kadarını çözemedik tekrar mahalle muhtarlarımızla ve köy muhtarlarımızla bir araya gelip değerlendireceğiz. Muhtarlar sizlerin temsilcisi. Burada çözülemeyen sorunları ona ileteceksiniz, o da bize iletecek. Biz de bu sorunları değerlendirip takip edeceğiz” diye konuştu. "Köpek sorunuyla belediye ve özel idare ilgilenmiyor" Ardından Mertoğlu köyünde başıboş köpek sorunu yaşadıklarını belirten köy halkından Erdoğan Ünal, ”Belediyeye gidiyoruz, ’orası köy, özel idare ilgileniyor’ diyorlar. Özel idareye gidiyoruz, ’orası belediyede onlar ilgileniyor’ diyorlar. Köpekler beni geçen gün sıkıştırdılar. En az 15 tane başıboş köpek var orada. Vatandaşlar bakamadığı köpekleri bırakıyor. Ayrıca mezbahada atık sorunu da yaşanıyor. Yıllardır atıklardan dolayı sorun yaşıyoruz. Kendime ait 3 tane hayvanım atıklardan dolayı telef oldu. Ayrıca bu atıklar çevre kirliliği de oluşturuyor. Çeltik tarlalarına da zarar veriyor” ifadelerini kullandı. Vali Özarslan da başıboş köpekleri bırakan vatandaşları araçlarıyla birlikte plaka takip sisteminden takip edeceklerini söyledi. Sinop Tarım İl Müdürü Fatih Önlem ise, atık sorunu ile ilgili olarak, “Biz orayla ilgili genel olarak işlemleri başlattık. İç kısımda da eksikler vardı. Biz onlara sürelerini verdik. Verdiğimiz süre içinde sorunlar çözülmezse ruhsatlarını iptal edeceğiz" açıklamasında bulundu. Mertoğlu Köyü Çok Amaçlı Salonda vatandaşlarla bir araya gelen Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan’a, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yahya Çınkıl, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, Sinop İl Müftüsü Paşa Bektaş, DSİ Harita Mühendisi Onur Yağcı ve Mertoğlu köyü muhtarı Mustafa Ünal eşlik etti.
Kütahya Hisarcık Çırak öğrenci çalıştıran iş yerleri denetlendi Hisarcık Şehit Yüksel Arık Çok Programlı Anadolu Lisesince MESEM programı çerçevesindeki 29 iş yeri uzmanlar tarafından denetlendi. İşyeri denetimlerinde, risk analizleri çıkarıldı, iş yerlerinde görülen aksaklıkların giderilmesi yönünde tavsiyeler verilerek, çalışanların ve özellikle de çırakların daha güvenli bir ortamda eğitim, öğretimlerini tamamlamaları yönünde çalışmalar yapıldı. Okul Müdür Yardımcısı Cemil Şimşek konuyla ilgili yaptığı açıklamada,” Milli Eğitim Bakanlığının 2 Şubat 2024 tarihli “Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği” başlıklı genelgesi doğrultusunda, çırak çalıştıran tüm iş yerlerimize İş Güvenliği Uzmanı ile anlaşma şartı getirilmişti. Bu çerçevede Hisarcık Esnaf ve Sanatkarlar Odası önderliğinde, iş güvenliği firması ile iş yeri temsilcilerimizle yapılan toplantıda anlaşmaya varılmıştı. Akabinde iş yeri hekimi tüm öğrencilerimizin muayenelerini yapmış, firmanın İş Güvenliği Uzmanları Süleyman Duman ve Enes Çağlar tarafından öğrencilerimize eğitimleri verilmişti. İş Güvenliği Uzmanlarımız ve Koordinatör Öğretmenlerimiz eşliğinde tüm iş yerleri ziyaret ederek her iş yerinin ayrı ayrı risk analizlerini çıkardık, iş yeri temsilcileriyle sözleşmelerini imzalattık, görülen aksaklıkların en az bir ay içinde düzeltilmesi hususunda uyarılarda bulunuldu” ifadelerine yer verdi.